Zetea: Nu oprim activitatea OMD Maramureș, doar o suspendăm; nu poți să cheltuiești banul public în neștire

Activitatea Organizației de Management al Destinației Maramureș (OMD) va fi reorganizată în cel mai scurt timp, după ce a fost suspendată în urma unor verificări ale Corpului de control al Consiliului Județean, care au scos la iveală cheltuieli nejustificate, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
El a dat asigurări că activitatea de promovare a județului Maramureș nu se va opri, întrucât există un birou dedicat în cadrul CJ Maramureș.
'Am avut un control al Corpului de control al Consiliului Județean Maramureș și am descoperit foarte multe datorii care au fost realizate pe parcursul anului trecut. Activitatea de promovare a județului Maramureș nu se suspendă cu absolut nimic, este un birou de promovare în cadrul Consiliului Județean Maramureș. Nu oprim activitatea OMD-ului, doar o suspendăm, pentru a-l aduce într-o zonă de cheltuire eficientă a banului public. Nu poți să cheltuiești banul public în neștire, fără a avea alocații bugetare, nu poți să plătești salarii exorbitante la nivelul OMD-ului de 30.000 de lei pe lună (...). Asemenea lucruri nu pot fi susținute din punct de vedere al alocărilor bugetare și tocmai de aceea am zis: facem ordine întâi, redefinim scopul OMD-ului, acela de a face politici publice în turism', a afirmat Zetea, într-o conferință de presă la Baia Mare, răspunzând unei întrebări AGERPRES cu privire la activitatea OMD Maramureș.
Președintele CJ Maramureș consideră că OMD-urile sunt necesare pentru promovarea zonelor turistice, însă nu e suficient ca ele să fie 'organizator de party-uri'.
'Nu cred că este suficient ca un OMD să fie organizator de party-uri. Nu cred că ăsta este scopul OMD-ului, ci acela de a pune la masă toți stakeholderii din turism, acela de a sta de vorbă, până la urmă, cu cei care încearcă să realizeze un profit și să-și câștige existența pentru ei și pentru familiile lor, să stea de vorbă cu hotelierii din județul Maramureș, cu cei care au restaurante și prestează servicii, cu agențiile de turism, lucruri care nu s-au întâmplat. Eu înțeleg foarte bine rolul OMD-urilor și sunt un mare susținător al existenței lor, pentru că nu poți să promovezi prin licitații publice. E nevoie de astfel de entități, așa cum este OMD-ul, pentru a ajuta promovarea, de acord, dar, în același timp, risipa trebuie eliminată. Nu sunt un om care, mai ales în acest an dificil din punct de vedere bugetar, să susțin cheltuielile exorbitante care s-au făcut și s-au realizat anul trecut din diferite considerente', a susținut acesta.
Potrivit lui Zetea, activitatea OMD Maramureș va fi reorganizată pe principii 'corecte și sănătoase', eficiente pentru cheltuirea banului public.
'În acest an reorganizăm într-un timp scurt acest OMD care există la nivelul județului Maramureș. El va funcționa, dar pe alte baze. Bazele vor fi discutabile cu conducerea Ministerului Economiei, dar, în principal, cu cei din zona de turism. Deci, Diana (Diana Iluț, vicepreședinte ANAT - n. r.) este unul dintre reprezentanții noștri care ne va ajuta să redefinim acest scop în județul Maramureș. Eu așa îl văd: un OMD nu este un organizator de petreceri, este cel care pune la masă oameni interesați de a face politici publice. Cum putem să ajutăm să fie angajați mai bine pregătiți în zona turismului? Cum putem, de exemplu, ca un infotrip ca acesta să nu fie susținut neapărat din banii publici ai Consiliului Județean, ci să fie susținut de agenții economici privați din turism? Dar pentru asta trebuie să existe un integrator, iar ăsta ar trebui să fie rolul OMD-ului. Și-au ratat acest rol anul trecut, dar nu-i problemă. Le arătăm calea cea bună, calea cea corectă. Mai departe, sigur, o să susținem din punct de vedere financiar OMD-ul, nu la valorile care au fost anul trecut, că nu ăsta e scopul, de a cheltui banii degeaba, ci o să-i ajutăm să aibă cheltuieli eficiente. Deci, promovarea Maramureșului va rămâne cu continuare în picioare. Într-un timp foarte scurt voi face această reorganizare pe principii corecte și sănătoase, eficiente pentru cheltuirea banului', a dat asigurări Gabriel Zetea.
La rândul său, Diana Iluț a fost de părere că 'viitorul va fi altfel'.
'Suntem azi aici într-un efort mare de promovare a Maramureșului, în care OMD nu a făcut parte, dar sunt sigură că viitorul va fi altfel, pentru că se vor pune bazele unui organism care să fie într-adevăr funcțional', a adăugat ea.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Consiliul Județean Maramureș și Visit Maramureș au organizat în perioada 2 - 6 aprilie 'Redescoperă Maramureșul', un eveniment de promovare a zonei.
Organizația de Management a Destinației (OMD) Maramureș, care se ocupă de promovarea turismului în județ, va fi mutată în sediul Consiliului Județean (CJ) pentru un mai bun control al activității, a transmis, pe 14 martie, președintele instituției, Gabriel Zetea, într-o informare de presă.
Acesta s-a declarat nemulțumit de faptul că, anul trecut, OMD a cheltuit peste un milion de euro, bani care ar fi fost utilizați în scop electoral.
'OMD își va muta activitatea în sediul Consiliului Județean, unde îi vom putea vedea și vom monitoriza mai bine activitatea echipei. CJRAE va fi mutat în clădirea de pe strada Petofi Șandor, oferindu-i un spațiu adecvat pentru activitatea sa vitală. Eliminăm cheltuielile inutile și oprim finanțările exagerate care au ajuns, doar anul trecut, la peste un milion de euro. Nu ne interesează campaniile electorale, ne interesează rezultatele', a precizat, la acea dată, Gabriel Zetea.
Șeful CJ a mai spus că așteaptă din partea angajaților OMD mai multă implicare în promovarea Maramureșului ca destinație turistică.
'OMD trebuie să demonstreze mai multă muncă, mai multă inventivitate și mai multă implicare în promovarea Maramureșului. Nu mai aruncăm bani publici pe fereastră! Acest an este unul dificil financiar, dar nu vom lăsa ca incompetența și risipa trecutului să afecteze viitorul județului nostru. E timpul să facem ordine', a transmis el. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale utilizate în situații cu caracter epidemic
Consiliul Concurenței (CC) a declanșat o investigație pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale utilizate în situații cu caracter epidemic, în cadrul căreia a efectuat inspecții la sediile a cinci companii active pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale din România. 'Inspecțiile
Aproximativ patru milioane de persoane sunt inactive economic, la nivel național (studiu)
România are aproximativ patru milioane de persoane inactive economic, respectiv fără loc de muncă și care nu caută activ angajare, arată datele unui studiu realizat de o platformă online pentru locuri de muncă. Potrivit Delucru.ro, din totalul celor fără loc de muncă, peste două milioane și-ar dori să muncească, însă nu știu cum să
Burduja: România, campioană europeană la atragerea de fonduri nerambursabile pentru energie
Ministerul Energiei a ajuns la un total de 10 miliarde de euro în investiții și scheme de sprijin aprobate prin Fondul pentru modernizare, dintre care peste 6,25 miliarde de euro au fost deja plătite efectiv către țara noastră, potrivit ministrului de resort, Sebastian Burduja. 'România, campioană europeană la atragerea de fond
UNSAR: 21,1 milioane euro - cele mai mari 10 despăgubiri achitate companiilor asigurate
Primele cele mai mari zece despăgubiri achitate anul trecut mediului de afaceri, în baza asigurărilor dedicate, însumează valoarea de peste 21,1 milioane euro (105 milioane lei), reiese din cea mai recentă analiză realizată la nivelul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. Conform unui comun
Poșta Română a expediat în 93 de țări buletinele de vot pentru românii care vor vota prin corespondență
Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) a expediat către 93 de țări buletinele de vot pentru alegătorii înscriși în Registrul Electoral pentru alegerile prezidențiale din luna mai, informează operatorul național de servicii poștale, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES. 'Un număr de peste 6.0
Simona Constantinescu, un nou mandat în fruntea FIHR pentru următorii doi ani
Mandatul președintei Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Simona Constantinescu, a fost prelungit pentru următorii doi ani, a anunțat organizația profesională, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES. 'În acest context global complex, cred cu tărie că dialogul constructiv dintre sectorul public
ANAF: Prejudiciu de peste 2 milioane lei în domeniul comerțului cu legume-fructe, identificat la un operator economic din județul Buzău
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au stabilit, în urma verificărilor specifice la un operator economic din județul Buzău care activează în domeniul comerțului cu legume-fructe, un prejudiciu rezultat din neînregistrarea în contabilitate și nedeclararea veniturilor obținute în valoare totală de
Ministerul Muncii: Proiect de 3,3 milioane de euro pentru incluziune socială și reducerea marginalizării grupurilor vulnerabile
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS) a semnat un contract de finanțare pentru implementarea proiectului 'Promovarea, monitorizarea și evaluarea evoluției economiei sociale și a antreprenoriatului social în România', cu scopul de a sprijini incluziunea socială și pentru reducerea marginalizării grupurilor vulne
APCE: România este singura țară din Europa unde funcționează un sistem de creditare mascată a furnizorilor de energie
Capacitatea totală de producție energetică din România a fost mărită de către prosumatori cu 1,1 GW în 2024, până la 2,4 GW, astfel că furnizorii au beneficiat de energie ieftină fără plată imediată și de o linie de credit mascată de peste 100 milioane de euro, susține Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE), într-un comu
INS: Afacerile din comerțul cu amănuntul, în creștere cu 2,8%, ca serie brută, în primele două luni
Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut, în primele două luni ale acestui an, ca serie brută, cu 2,8%, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit sursei citate, în intervalul
UPDATE Circulaţia tramvaielor pe linia 41 a fost reluată
Circulația tramvaielor pe linia 41 a fost reluată după 100 de minute de blocaj, din cauza unui tramvai defect în zona Drumul Taberei, au anunțat reprezentanții Societății de Transport București (STB). UPDATE ORA 10.30 Circulaţia tramvaielor pe linia 41 a fost reluată Circulația tramvai
Banca Națională a României lansează o monedă cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu
Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 7 aprilie 2025, o monedă din argint cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu, conform unui comunicat de presă. Aversul monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, inscripția 'ROMANIA' în
Depozitarul Central va distribui sumele aferente Cuponului 3 pentru titlurile emise în cadrul Programului Fidelis
Depozitarul Central va distribui, de luni, sumele de bani aferente Cuponului 3 pentru titlurile de stat emise în cadrul Programului Fidelis al Ministerului Finanțelor, valoarea dobânzii aferente fiecărui titlu fiind de 5,50 lei. Conform unui comunicat transmis AGERPRES, emitentul va plăti deținătorilor de titluri de stat sumele de
România are printre cele mai mici prețuri la ouă, la poarta fermei, din Uniunea Europeană
România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale consumul intern crește cu 50%, iar un român consumă, în medie, aproximativ 30 de ouă, față de 21 într-o lună obișnuită. 'Conform Observatorului Prețurilor în Uni
Poșta Română caută să închirieze la clienți de stat clădirea din București unde avea sediul central
Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) caută clienți din zona bugetară să închirieze, integral sau etaj cu etaj, clădirea unde avea sediul central, situată pe Bulevardul Dacia din Capitală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan. 'Avem două variante: