Meșterii populari din Breb vor avea un loc unde să-și arate măiestria, printr-un proiect de 100.000 de euro

Primul proiect din țară pentru conservarea și reabilitarea cu fonduri europene a unui număr de 12 gospodării din lemn din Breb se va finaliza la sfârșitul anului, iar pentru un alt proiect prin care vom face un târg al meșterilor populari în mijlocul satului am semnat contractul de finanțare în valoare de 100.000 de euro, a declarat primarul comunei Ocna-Șugatag, Ioan Oanea.
'Avem multe planuri pentru viitor. Primul proiect pentru care chiar am finalizat faza de achiziție este tot pentru Breb și tot în ceea ce privește turismul. Noi, autoritățile locale, ne-am gândit și am depus un proiect foarte frumos, zic eu, că-mi place să mă laud, prin care în mijlocul satului Breb vom face un așa-numit târg al meșterilor populari. Deci, vom face niște clădiri de lemn, specifice, cu parcări, cu tot, unde meșterii populari - Brebul are foarte mulți meșteri, începând de la femeile care cos celebrele cămăși maramureșene, pe care sigur ați avut ocazia să le vedeți - și atunci noi ne-am gândit să le organizăm un loc anume, pentru că altfel, vedeți, trebuie să mergem să-l vizităm pe Petric (Ioan Petric, meșter popular care sculptează în lemn - n. r.) la el acasă, unde are atelierul. Le pregătim un loc special, tradițional, unde meșterii or să vină să expună produsele și să facă ateliere de lucru, să se vadă pe viu cum lucrează. Asta am gândit și din fericire am reușit proiectul, am semnat contractul de finanțare', a afirmat Oanea, în cadrul unui eveniment de promovare a zonei Maramureșului.
Finanțarea noului proiect se ridică la 100.000 de euro și completează proiectul de restaurare și conservare a celor 12 case din lemn din Breb.
'Proiectul nu e prea mare, e doar 100.000 de euro, dar e de ajuns pentru că, v-am spus, facem construcțiile din lemn tradiționale - și anexele (...). Proiectul e frumos și mai avem multe și pentru comuna Ocna-Șugatag, localitatea de reședință, cum se spune, care e stațiune de interes național, singura stațiune balneoclimaterică din Maramureș și atunci îmbinăm proiectele și în domeniul balneoclimateric, având resursa aia minunată, apa sărată, și resursa - cum îmi place mie să spun - cea mai importantă în Breb, oamenii', a susținut primarul.
În ceea ce privește proiectul de reabilitare a caselor din lemn din Breb, acesta a început în 2023 și a vizat alocarea unei sume de 60.000 de euro pentru fiecare gospodărie veche de peste 80 de ani prinsă în programul de reabilitare, inclusiv fosta casă parohială. Gospodăriile au fost introduse în proiectul de finanțare 'Patrimoniul vernacular al satului Breb', derulat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
'Cu sprijinul Consiliului Județean, în 2023 am demarat primul proiect din țară privind conservarea și reabilitarea a 12 gospodării din lemn. A fost un proiect prin fonduri europene și prima localitate din România aleasă pentru a fi implementat acest proiect a fost Breb. Este un proiect foarte frumos, prin care 12 locuințe sau gospodării, la unele e doar casă de locuit, altele cuprind și anexele, sunt reabilitate pentru a fi vizibile pentru turiști. Au fost alocate 60.000 de euro pentru fiecare. Proiectul a fost realizat de Consiliul Județean, Primăria Ocna-Șugatag și Ordinul Arhitecților Filiala Nord-Vest. Fiecare casă a avut proiectant și arhitect separat, fiecare casă are specificul ei, în urma reproiectării sau soluției tehnice are alte elemente și fiecare casă a fost 60.000 de euro. La unele a ajuns, la altele nu. Acum așteptăm finalizarea lui ca acei turiști care ne vizitează să poată să vadă casele care, la sfârșitul realizării proiectului, vor arăta așa cum au arătat casele bunicilor noștri, vor păstra acele elemente tradiționale de lemn. Proiectul are termen de finalizare 2025, sfârșitul anului, și, din ceea ce s-a realizat până acum, este perfect realizabil acest lucru', a dat asigurări edilul.
Acesta a adăugat că firma care execută lucrările la cele 12 case este specializată în reabilitări de construcții vechi și biserici.
Casele care vor fi reabilitate sau restaurate din satul Breb sunt situate la numerele 13, 26 - fosta casa parohială (datând în anul 1904), 176, 182, 198, 254, 295, 323, 374B, 407, 417 și 429. Prima variantă de proiect a inclus reabilitarea a 8 case, însă, în urma consultării Ordinului Arhitecților Filiala Nord-Vest și Primăriei Ocna Șugatag, în proiect au fost adăugate încă patru case țărănești.
La rândul său, managerul destinației de ecoturism Eco Maramureș, Edit Pop, a precizat că Breb este un sat autentic, un sat micuț, cu 380 de gospodării și 931 de localnici.
'Dar acest sat este oarecum foarte favorizat din perspectiva așezării lui într-un spațiu extraordinar de frumos. Să știți că avem 12 sate în destinația Eco Maramureș, dar niciunul dintre ele nu este de o asemenea frumusețe și nu putem să găsim toate ingredientele la un loc care poate să facă un turist fericit. Aici, dacă turistul vine în Breb, poate să stea trei zile liniștit. Trei zile aș aloca eu pentru o experiență completă în Breb, în care poți să descoperi la pas viața adevărată la țară, poți să vezi oamenii muncind la câmp, poți să vezi animalele în ogradă, poți să vezi animalele în jurul satului, poți să-ți lași copiii să se zbenguie, să zburde, nu este la drumul mare. Sunt multe ulițe foarte frumoase, sunt casele de lemn, arhitectura tradițională care este păstrată și care renaște în acest sat și datorită turismului, pentru că aceste case vechi au fost demontate de la locurile lor inițiale, poate la zeci de kilometri depărtare, din alte sate, sau chiar casele de lemn de aici, de-ale localnicilor, au fost transformate în locații de cazare autentice, în care turistul poate chiar să trăiască, să simtă, efectiv să experimenteze ce înseamnă să trăiești într-o casă de lemn. Pentru că aceste case de lemn au viața lor. Ele respiră altfel, vara sunt răcoroase, iarna sunt călduroase. Este un parfum de epocă, este un parfum de autenticitate, de realitate a vieții unui sat cum în foarte puține locuri se mai găsește în momentul de față. Fiecare locuitor al Brebului încearcă să-și găsească locul în această poveste de turism care se dezvoltă în sat', a spus Edit Pop.
În Breb există peste 60 de spații de cazare autorizate de Ministerul Turismului.
Proiectul 'Patrimoniul vernacular al satului Breb' se ridică la 5,11 milioane de lei, finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență - PNRR - și fonduri proprii ale județului Maramureș. Valoarea contribuției comunitare a proiectului este de 3,42 milioane de lei.
Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat în luna octombrie a anului 2022.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Consiliul Județean Maramureș și Visit Maramureș au organizat 'Redescoperă Maramureșul', un eveniment de promovare a zonei. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)
***Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Anghel (ANPC): Micii și berea trebuie cumpărate doar din locuri autorizate; atenție la aspectul produselor
Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă consumatorilor să acorde o atenție deosebită la aspectul produselor din carne tocată și la cel al berii, dar să verifice și modul de etichetare al acestor produse, având în vedere că în această perioadă românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu tradiț
Arieratele bugetului general consolidat au crescut ușor în februarie 2025
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 0,1%, în februarie 2025, comparativ cu luna precedentă, la 557,2 milioane de lei, de la 556,7 milioane de lei în ianuarie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Arieratele de peste 90 de zile s-au redus cu 18,4%, de la 185 milioane l
Report de peste 3,41 milioane de euro la Joker și de 2,78 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică
Un report de peste 3,41 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,78 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile de joi, 24
ANPC a aplicat amenzi în valoare de 71.500 de lei și a oprit temporar activitatea la trei operatori economici
Comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au efectuat, vineri, o serie de acțiuni de control în cadrul Comandamentului de 1 Mai, în urma cărora au aplicat amenzi în valoare de 71.500 lei, iar în cazul a trei operatori economici au dispus măsura de oprire temporară a prestării serviciilor. până la remediere
Burduja: Am lansat în consultare un proiect de lege ce vizează finalizarea accelerată a marilor investiții hidroenergetice,începute de zeci de ani
Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care vizează finalizarea accelerată a marilor investiții hidroenergetice începute de zeci de ani și blocate, a anunțat vineri, ministrul de resort, Sebastian Burduja. Potrivit acestuia, proiectul de lege introduce un regim juridic special, aplicabil exclusiv acelo
Ministrul Finanțelor: Execuția bugetului pe primele trei luni reflectă provocările contextului economic intern și extern
Execuția bugetului pe primele trei luni ale anului reflectă provocările contextului economic intern și extern, precum și primele rezultate ale măsurilor luate pentru restabilirea echilibrului bugetar, a transmis, vineri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Reducerea cheltuielilor și creșterea investițiilor în economie trebuie continuate. Execuția b
Deficitul bugetar a urcat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025
Deficitul bugetar s-a situat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025, comparativ cu 2,04% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanțelor. 'Execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, respectiv 2,2
Marcel Boloș și comisarul european Piotr Serafin au vizitat proiecte implementate din fonduri europene la Oradea
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, au vizitat proiecte de succes implementate din fonduri europene la Oradea, potrivit unui comunicat de presă al ministerului. 'Salutăm inițiativa domnului comisar Serafin de a vizita statele membre pent
Apropierea de metrou poate crește prețul unei locuințe și cu 30% (analiză)
Două locuințe care dispun de caracteristici asemănătoare și se află în același cartier pot fi scoase la vânzare cu prețuri foarte diferite, atunci când una dintre acestea se află în imediata proximitate a unei stații de metrou și cealaltă nu, arată o analiză realizată de platforma Imobiliare.ro, publicată vineri. Conform sursei citate,
Producătorii auto se pot înscrie în Programul 'Rabla' 2025, începând din 30 aprilie (AFM)
Sesiunea de înscriere a producătorilor în cadrul Programului 'Rabla' 2025 va demara pe data de 30 aprilie, a anunțat, vineri, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. Dosarul de validare trebuie depus până pe 7 mai, la ora 23:59, și va cuprinde următoarele document
ASPES: Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită
Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită și de aceea votanții doresc de la viitorul președinte să promoveze direct sau împreună cu Parlamentul și Guvernul o schimbare reală și profundă în politica actuală și viitoare a României, afirmă Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES).
ANCOM: Platformele online pot suspenda, restricționa sau închide conturile utilizatorilor și trebuie să motiveze clar decizia
Furnizorii platformelor online le pot impune utilizatorilor o serie de restricții pe motiv că informațiile furnizate de către aceștia constituie conținut ilegal sau sunt incompatibile cu condițiile generale de utilizare ale serviciilor platformelor, informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), într-un comuni
Creștere de peste patru ori a numărului de bilete cumpărate de către români cu destinația Roma, în ultima săptămână (analiză)
Numărul biletelor de avion cumpărate de către români cu destinația Roma a crescut de peste patru ori, pentru perioada 21-27 aprilie, pentru a fi prezenți fizic la funeraliile Papei Francisc, arată o analiză de specialitate, publicată vineri. Potrivit datelor centralizate de Vola.ro, prețul mediu al unui bilet dus-întors către capit
Salonul Imobiliar București, la Palatul Parlamentului în acest weekend
Salonul Imobiliar București, coorganizat de Imobiliare.ro, s-a deschis vineri la Palatul Parlamentului, unde sunt prezenți peste 100 de expozanți, cu o ofertă vastă de apartamente noi, case și terenuri, atât din București, cât și din țară. La târg vor fi prezenți dezvoltatori imobiliari și peste 20 de agenții imobiliare, cu o
Aproape 80% dintre români ar cumpăra pui cu creștere lentă, dar spun că nu găsesc suficiente informații (studiu)
Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună, consolidându-i poziția ca aliment de bază, iar 76% dintre ei spun că ar cumpăra pui crescut lent, dacă ar avea acces facil la acest produs în magazine, relevă un studiu dat vineri publicității. Carnea de pui rămâne un aliment esențial în dieta