Ministrul Agriculturii: Vom finanţa în continuare industria alimentară pentru că ne dorim foarte mult să dezvoltăm acest sector
Vom finanţa în continuare industria alimentară pentru că ne dorim foarte mult să dezvoltăm acest sector în aşa fel încât să procesăm cât mai multă materie primă, să nu o mai exportăm şi să importăm produse finite, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, la finalul discuţiilor cu patronatele din industria alimentară.
"Este pentru prima oară şi cred că nu s-a întâmplat până acum ca Ministerul Agriculturii să scoată un program atât de important pentru procesarea din România (...) programul Investalim, cu alocare de 520 de milioane de euro. S-au depus proiecte de aproape 1,1 miliarde de euro şi încercăm împreună cu colegii mei de la Finanţe şi cu sprijinul domnului premier Marcel Ciolacu să finanţăm tot acest program, pentru că ne dorim foarte mult să procesăm cât mai multă materie primă, să nu o mai exportăm şi să importăm produse finite", a spus ministrul Agriculturii.
El a menţionat şi alocarea de 600 de milioane de euro din Fondul de Modernizare pentru independenţa energetică atât în fermele din România, cât şi în în unităţile de procesare. "Avem prin Banca Europeană de Investiţii, din Fondul de Modernizare, o alocare de 600 de milioane de euro pentru independenţa energetică atât în fermele din România, cât şi în în unităţile de procesare. Ne dorim ca aceşti bani să fie accesaţi de către industria din România. Ţin foarte mult să dezvoltăm acest sector. Sigur, vom finanţa în continuare industria alimentară din România pentru că ne dorim foarte mult, aşa cum spuneam mai devreme, să producem în România produse româneşti şi să nu importăm alte produse pentru români şi pentru ţara noastră", a mai transmis Barbu.
Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii industriei alimentare s-a convenit constituirea unui grup de lucru care se va întâlni o dată la două săptămâni cu departamentele din cadrul Ministerului Agriculturii pentru a clarifica aspectele legate de actele normative şi ordinele de ministru necesare pentru ca industria alimentară să nu aibă probleme.
Prezent la discuţii, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Radu Timiş, a susţinut că prin programul Investalim, industria de procesarea a cărnii a avut o şansă din punct de vedere al eficienţei şi al preţurilor produselor româneşti la nivel european.
"Industria de procesare a cărnii este singura industrie care are cel mai mare capital românesc privat şi prin acest Investalim ne-aţi dat o şansă mare să reuşim din punct de vedere al eficienţei, al productivităţii, al preţurilor produselor noastre la nivel european. În afară de câteva programe, gen Sapard, sau investiţii pe care industria le-a făcut acum 20-25 de ani, retehnologizări masive nu s-au făcut. Cu această ocazie reuşim, cel puţin pe următorii 10 ani, să oprim în mare parte importurile şi cea mai mare parte a produselor care se vor vinde mai departe pe piaţa românească să fie produse procesate de către industria noastră", a explicat acesta.
Şi preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu, a subliniat că este extrem de important ca industria alimentară să beneficieze de credite cu dobândă subvenţionată şi garantate de stat pentru capital de lucru şi pentru investiţii. "Acest lucru este foarte important pentru noi şi pentru fermieri până la urmă, pentru că noi putem cumpăra grâu de la fermieri şi noi venim cu bani, plătim repede şi atunci ne putem face stocurile de iarnă. Investalim este bun, iar domnul ministru a propus ca în anul 2024 să avem sectorial împărţiţi banii astfel încât toate sectoarele să beneficieze de aceste investiţii. Panourile fotovoltaice, foarte importante şi acestea, şi o să discutăm de mâine cu colegii din ţară. Lucrurile sperăm să înceapă pe un făgaş bun", a adăugat preşedintele patronatului din industria de morărit şi panificaţie.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a cerut ministrului relansarea programului "Laptele şi cornul" pentru a creşte cererea de lapte de la fermieri, dar şi anumite subvenţii pentru buletinele de analiză, în aşa fel încât procesatorii, fermierii "să nu mai fenteze calitatea".
"Noi întotdeauna am avut un parteneriat deschis şi foarte bun, constructiv cu Ministerul Agriculturii. După părerea mea, urmează o creştere a inflaţiei, pentru că au crescut taxele şi chiar TVA la unele produse. Mă aştept să crească preţurile la unele produse la raft. De aceea trebuie să reducem costurile, iar ca să reducem costurile de producţie avem nevoie de investiţii şi aici avem Investalim. Am cerut totuşi să vedem dacă putem relansa laptele şcolar, programul laptele şi cornul pentru a creşte cererea de lapte de la fermieri, să-i ajutăm şi pe fermieri, pentru că de două luni de zile consumul a scăzut, nu ştiu din ce cauze, dar pentru a ajuta întreaga filieră este nevoie să găsim acele puncte pe care să ni le permită şi bugetul de stat, dar şi în Uniunea Europeană. Să vedem subvenţionarea motorinei, accizei la motorină pentru colectare lapte sau produse lactate transportate de la fabrică la magazine, o subvenţionare a buletinelor de analiză pentru ca procesatorii, fermierii să nu mai fenteze calitatea şi să crească intensitatea de control pe calitatea produselor alimentare şi să asigurăm consumatorului produse sigure şi de foarte mare calitate. În continuare căutăm soluţii cu Ministerul Agriculturii", a subliniat şeful APRIL.
Nu în ultimul rând, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a transmis că discuţia cu ministrul Agriculturii a fost "puţin mulţumitoare, dar încurajatoare", pentru că a prezentat un program prin care industria alimentară poată fi ajutată.
"Ni s-a prezentat un proiect şi un program prin care industria alimentară să poată fi ajutată, pentru că la ora actuală nu numai în România, ci în toată Europa, cheia este dezvoltarea industriei alimentare şi sprijinirea industriei pentru a fi competitivă. Din ceea ce mi-a spus domnul ministru astăzi rezultă că ministerul este deschis pentru a ne ajuta. Dacă vom fi ajutaţi, industria alimentară va rezista şi va deveni competitivă pe piaţa europeană. De asemenea, nu trebuie uitat că industria alimentară este cea care preia materiile prime şi cea care poate să-i ajute pe fermieri să-şi comercializeze materiile prime şi să le ducă spre consumatorul final. Acel program de întâlnire odată la două săptămâni mi se pare o chestie foarte inteligentă, pentru că dacă nu discutăm aşa de des nu vom şti niciodată ce vrem. Fiecare membru va veni către noi şi noi vă venim către Ministerul Agriculturii şi vom spune domnului ministru care va fi feed-backul. Într-adevăr, panourile fotovoltaice sunt foarte importante, dar în acelaşi timp ne trebuie bani ca să putem să devenim competitivi, pentru că din păcate, în ultimii 20 de ani, noi am rămas în urmă şi nu suntem competitivi. Trebuie să facem faţă la preţurile de piaţă pentru a nu pierde piaţa României. În orice caz, discuţia a fost puţin mulţumitoare, discuţia a fost încurajatoare pentru noi", a concluzionat preşedintele Romalimenta. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Transelectrica a înregistrat la Registrul Comerțului compania care va implementa proiectul Coridorul Verde
Compania de stat Transelectrica a informat vineri că a înregistrat la Registrul Comerțului societatea Joint Venture GECO Power Company - Green Energy Corridor Power Company, societate cu răspundere limitată, cu sediul în România, care va implementa proiectul Coridorul Verde. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe Bursa
Hidroelectrica: O eroare tehnică a cauzat încălcarea securității datelor personale a 69 de clienți; a fost remediată prompt
O eroare tehnică a făcut ca securitatea datelor personale a 69 de utilizatori dintre cei peste 500.000 de clienți Hidroelectrica să fie încălcată, în timpul procesului de migrare către aplicația iHidro, precizează compania, într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES. 'În urma publicării articolului privin
MIPE: Investiții europene de peste 849 milioane euro pentru comunitățile vulnerabile și pentru elevi
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a deschis trei apeluri de proiecte ce vor finanța extinderea serviciilor sociale în comunitățile rurale defavorizate, îmbunătățirea calității învățământului contribuind la reducerea disparităților sociale și educaționale, a anunțat, vineri, instituția. Fondurile europene vor fi asi
VIDEO Boloș: Urmează să definitivăm cu Comisia modalitatea pentru a înainta în îndeplinirea jalonului privind guvernanța corporativă la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz
Modalitatea în care se va înainta în ceea ce privește jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență privind guvernanța corporativă la companiile din sectorul energetic va fi definitivată cu Comisia Europeană, cu ocazia unei vizite pe care reprezentanții acesteia o vor efectua în perioada 10-14 februarie, a declarat, într-un inte
Vameșii ieșeni și suceveni au confiscat diverse articole sportive în valoare de 910.000 lei
Vameșii ieșeni și suceveni au confiscat diverse articole sportive în valoare de 910.000 lei, în urma unui control asupra unui camion, informează vineri Autoritatea Vamală Română (AVR), într-un comunicat. Astfel, inspectorii vamali de la Serviciul Echipe Mobile Iași și Suceava, ca urmare a unor suspiciuni cu privire la p
VIDEO Boloș: Am luat măsura de reducere cu 5% a cheltuielilor de personal; aici, periclitarea unei anumite funcții înseamnă riscul de suspendare a fondurilor
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a luat măsura privind reducerea cu 5% a cheltuielilor de personal, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a precizat că în ceea ce privește o posibilă restructurare se va face o analiză, însă o decizie în acest sens treb
Tanczos Barna: Bugetul asigură plata salariilor și pensiilor și îi ajută pe cei vulnerabili
Cu alocări record, de 150 miliarde de lei pentru investiții, și reducerea deficitului la 7% din PIB, România are un buget care asigură plata salariilor și pensiilor, îi ajută pe cei vulnerabili și oferă fondurile necesare pentru dezvoltarea economiei și comunităților locale, a declarat vineri ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, într-o postare pe Fa
VIDEO Marcel Boloș: Anul acesta vom da două vouchere pentru alimente și două pachete de alimente
Voucherele pentru alimente pentru persoanele vulnerabile vor fi acordate și în 2025, dar va fi schimbată periodicitatea acordării acestora, de la două luni la trei luni, adică se vor acorda două vouchere, de 250 de lei fiecare, și două pachete de alimente, de 125 de lei, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Leul s-a depreciat în fața euro și a dolarului; aurul, la o nouă valoare-record, de 430,9 lei
Moneda națională s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, până la un curs de 4,9767 lei, în creștere cu 0,06 bani (+0,01%) față de cotația precedentă, de 4,9761 lei, conform Băncii Naționale a României (BNR). De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7959 lei, mai mult c
Spătaru: Ceea ce se întâmplă în industria apei este un exemplu că banii europeni au fost investiți acolo unde trebuie
Ceea ce se întâmplă în industria apei este un exemplu că banii europeni au fost folosiți acolo unde trebuie și este foarte important să avem foarte multe localități cu proiecte de apă și canalizare și din ce în ce mai mulți bani în acest sector, a declarat, joi seara, Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Min
ONRC: 7.274 de firme și PFA au intrat în insolvență în 2024
Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență anul trecut a fost de 7.274, în creștere cu 9,38% față de 2023, când au fost înregistrate 6.650 de insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe firme și
VIDEO INTERVIU/Boloș:Dacă nu sunt îndeplinite jaloanele cu probleme din Cererea de plată 3 riscăm să pierdem 1,76 miliarde euro
România riscă să piardă 1,76 miliarde euro dacă nu sunt îndeplinite jaloanele cu probleme din Cererea de plată 3, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, ceea ce înseamnă că va rămâne cu 'o brumă de bani', în contextul în care valoarea netă a întregii cereri este de două miliarde de euro, a declarat,
Opt din zece beneficiari ai tichetelor de masă au o stabilitate financiară îmbunătățită (studiu)
Peste trei sferturi dintre utilizatorii tichetelor de masă (78%) raportează o stabilitate financiară îmbunătățită, în timp ce 63% dintre beneficiarii tichetelor sociale declară o reducere a stresului financiar, arată rezultatele unui studiu de specialitate, publicat vineri. Potrivit cercetării YouGov Shopper Intelligence, ambele ti
Viitorul sistemului de pensii din România trebuie să fie construit pe echitate, sustenabilitate și performanță (studiu)
Viitorul sistemului de pensii din România trebuie să fie construit pe trei componente esențiale: echitate, sustenabilitate și performanță, în condițiile în care estimările arăta că România, similar cu restul Uniunii Europene, va avea o populație mai puțin numeroasă și mai în vârstă în viitor, arată un studiu lansat de Asociaț
ANOFM: 182 de locuri de muncă în UE prin intermediul EURES România
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 182 de locuri de muncă, informează vineri Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Locurile de muncă sunt în: Germania - 50 de posturi (sudor MAG, electrician, lucrător ajutor la prelucrarea metalelor, operator stivuitor, muncitor în producție); Ita