logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Încetinirea creşterii economice în România va dura mai mult decât se anticipa (analiză)

Imagine din galeria Agerpres

Încetinirea creşterii economice în România va dura mai mult decât se anticipa, inflaţia este încă în scădere, însă luna ianuarie 2024 va aduce o inversare temporară a tendinţei dezinflaţiei, din cauza măsurilor fiscale implementate pentru consolidarea fiscală, susţin analiştii OTP Bank, într-o analiză dată luni publicităţii.

Potrivit analiştilor OTP Bank, la începutul anului 2024 tendinţa de creştere a PIB-ului se va îmbunătăţi spre o valoare anuală estimată de +2,7%, determinată de cheltuielile gospodăriilor (susţinute de creşterea salariilor reale), de creşterea consumului public şi de o revenire a dinamicii exporturilor.

"Economia locală înregistrează o creştere mai slabă decât se anticipase anterior, această încetinire fiind atribuită provocărilor din sectorul serviciilor şi din industrie, consolidării fiscale şi slăbirii activităţii în zona euro. Prognoza pentru a doua jumătate a anului este astfel influenţată de recentele evoluţii economice internaţionale, de tendinţele din zona euro, noile majorări de taxe locale şi evoluţia indicatorilor macroeconomici locali. Chiar dacă în prima parte a anului se estima că PIB-ul anual va ajunge la o creştere de aproape 3% în 2023, creşterea a fost mai lentă, îngreunată de un consum şi de exporturi mai slabe, pe fondul unor venituri reale erodate de inflaţie şi de deteriorarea situaţiei internaţionale în zona de producţie, şi a ajuns la doar 1,7% la jumătatea anului. Prin urmare, perspectiva de creştere economică pentru întregul an este de 1,9%", se arată în analiza OTP Bank.

În acelaşi timp, inflaţia continuă să scadă şi este pe cale să ajungă la aproximativ 7,5% la finalul lunii decembrie, în timp ce în privinţa ratei dobânzii de referinţă nu vor exista evoluţii noi, BNR urmând să menţină rata actuală, susţin analiştii.

Performanţa PIB-ului din primul semestru a fost alimentată de sectoarele IT, construcţii şi servicii, în timp ce industria, care contribuie cu peste 20% la formarea PIB-ului, a avut o contribuţie negativă. Sectorul HORECA a avut un start bun în primul trimestru, dar a cunoscut o încetinire severă în al doilea trimestru.

La începutul anului 2024, tendinţa de creştere a PIB-ului se va îmbunătăţi spre o valoare anuală estimată de +2,7%, determinată de cheltuielile gospodăriilor (susţinute de creşterea salariilor reale), de creşterea consumului public şi de o revenire a dinamicii exporturilor, relevă analiza.

"Având în vedere evoluţiile din ultima lună, indicatorii din trimestrul al treilea sugerează că acum încetinirea creşterii va dura mai mult decât se anticipa. Creşterea redusă pe care am văzut-o până acum este determinată de cererea gospodăriilor, de o revenire bună a sectorului construcţiilor şi de o creştere uriaşă a cheltuielilor de investiţii, din care o mare parte este finanţată din fonduri externe nerambursabile. Aşteptările ar trebui să fie rezervate pentru finalul acestui an deoarece cheltuielile vor fi limitate de faptul că şi creşterea creditelor a continuat să slăbească, chiar dacă generarea de credite a revenit la tendinţele anterioare pentru segmentul corporate şi creditele de consum", au menţionat analiştii OTP Bank.

Inflaţia a fost în scădere constantă începând cu februarie 2023 şi a ajuns la 8,8% în luna septembrie. Aşteptările sunt ca această scădere să continue până la finalul anului, în principal sub influenţa efectelor de bază şi, în special, a corecţiei preţurilor la alimente, luând în calcul inputul recoltei agricole din 2023 şi plafonarea adaosurilor comerciale pentru produsele alimentare de bază.

"În acest moment, inflaţia este încă în scădere, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că luna ianuarie va aduce o inversare temporară a tendinţei dezinflaţiei, din cauza măsurilor fiscale implementate pentru consolidarea fiscală. Efectul preţurilor mai mari ale petrolului va contribui, de asemenea, la oprirea dezinflaţiei în primul trimestru al anului viitor. Prognoza noastră arată că inflaţia preţurilor serviciilor şi a bunurilor va rămâne relativ inflexibilă, în timp ce inflaţia preţurilor alimentelor va continua să scadă", spune analiza.

În context european, BCE a avertizat că pieţele trebuie să se aştepte la dobânzi mai mari pentru o perioadă mai lungă de timp, lăsând deschisă posibilitatea unor noi majorări dacă inflaţia creşte din nou puternic.

Având în vedere aşteptările de dezinflaţie pe plan local pentru începutul anului 2024, este puţin probabil ca Banca Naţională să înceapă reducerea ratei de referinţă, consideră OTP Bank.

"BNR a urmărit cu atenţie echilibrul dintre inflaţie şi rata de referinţă pe tot parcursul anului, încercând să nu îngreuneze eforturile mediului de afaceri local şi, în acelaşi timp, să forţeze inflaţia la un nivel cât mai scăzut posibil. Evoluţiile viitoare ar impune continuarea acestui control strict, iar în condiţiile unei opriri temporare a dezinflaţiei, banca centrală ar putea menţine rata la nivelul actual până în a doua jumătate a anului viitor", susţin specialiştii.

Deşi creşterea economică a încetinit, piaţa forţei de muncă a rămas robustă până în prezent, cu o creştere lentă, dar constantă, a ocupării forţei de muncă. Indicatorii de înăsprire a pieţei muncii nu dau semne de relaxare. În acest timp, salariile reale au reuşit să crească puternic, pe măsură ce inflaţia a scăzut, urmând să fie impulsionate şi mai mult de majorarea salariului minim în 2024.

OTP Bank România este subsidiara OTP Group, o bancă universală cu o prezenţă foarte bună în Europa Centrală şi de Est, care oferă soluţii financiare complete, fiind activă atât în segmentul retail, cât şi corporate. Banca ocupă locul 9, după active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, potrivit ultimelor date BNR. În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors şi Fundaţia OTP Bank România. AGERPRES/(AS - editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 23-01-2025 18:17

Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de joi

Bursa de Valori București a închis în creștere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de joi, cu un rulaj de 32,204 milioane de lei (7,074 milioane euro). Cele mai lichide titluri au fost ale Băncii Transilvania, cu schimburi de aproape 11,206 milioane de lei, urmate de acțiunile Sphera Franchise Group, cu 4,026 milioane

Economic 23-01-2025 18:03

Burduja: Prin proiectul noii stații de transformare Onești Centru, cresc posibilitățile de racordare și calitatea serviciilor

Noua stație de transformare Onești Centru, finalizată de curând de Delgaz Grid, va determina creșterea calității serviciilor, dar și a posibilităților de racordare pentru consumatorii noi, inclusiv producători de energie din surse regenerabile, potrivit ministrului Energiei, Energiei, Sebastian Burduja. 'O veste cu adevărat bună pent

Economic 23-01-2025 17:19

Fitch a confirmat la 'BB' ratingul pe termen lung al CEC Bank, cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat joi la 'BB' ratingul pentru împrumuturile termen lung al CEC Bank S.A. din România, cu perspectivă stabilă, ratingul de viabilitate (VR) la 'bb', și ratingul de sprijin guvernamental (GSR) la 'b', se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. Ratingurile CEC p

Economic 23-01-2025 15:43

Tanczos Barna: Susținem creșterea economică și asigurăm plata salariilor și pensiilor

Bugetul pentru 2025 susține creșterea economică și asigură plata salariilor și pensiilor, a anunțat, joi, pe Facebook, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, el menționând că investițiile vor depăși 7% din PIB și vor fi plătite toate drepturile câștigate până la sfârșitul anului 2024. 'Susținem creșterea economică și

Economic 23-01-2025 15:41

Metrorex prelungește restricțiile de trafic pentru lucrări la Magistrala 6 de metrou, Secțiunea Sud, 1 Mai - Tokyo

Metrorex prelungește restricțiile de trafic pentru lucrări la Magistrala 6 de metrou, Secțiunea Sud, 1 Mai - Tokyo, astfel că, în zonele 1 Mai - Pajura, Gara Băneasa, Pajura - Romexpo - Piața Presei Libere, restricțiile de trafic se prelungesc până la 30 septembrie 2025, iar în zona Pajura până la 22 martie 2027, a anunțat joi compania.

Economic 23-01-2025 15:35

Centrul European al Consumatorilor din România a recuperat 385.000 euro, în 2024

Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania), direcție în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care instrumentează și soluționează pe cale amiabilă reclamații transfrontaliere, a recuperat pentru consumatori circa 385.000 euro, în 2024, cu 8,7% mai mult față de anul 2023. Potriv

Economic 23-01-2025 14:36

Ministerul Finanțelor a împrumutat joi peste 1,3 miliarde lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 1,307 miliarde lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Astfel, MF a atras 1,307 miliarde lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, cu o maturitate reziduală la 12 lun

Economic 23-01-2025 14:16

Barbu: Anul acesta, Ministerul Agriculturii are un buget foarte bun, de aproape 5 miliarde de euro credite bugetare

Ministerul Agriculturii are în 2025 un buget foarte bun, de aproape 5 miliarde de euro credite bugetare și 27 de miliarde de lei credite de angajament, pentru că în continuare va sprijini dezvoltarea zootehniei din România și va lansa proiecte importante, atât în sectorul de creștere a porcilor, cât și în sectorul avicol și &

Economic 23-01-2025 14:07

CFR Călători va suplimenta personalul comercial de la casele de bilete

CFR Călători va suplimenta, în limita posibilităților, personalul comercial de la casele de bilete din stațiile de cale ferată pentru a asigura servirea în condiții cât mai bune a studenților și a publicului călător, a anunțat joi compania feroviară de stat, într-un comunicat. Conform sursei citate, suplimentarea person

Economic 23-01-2025 13:34

BNS: Proiectul de modificare a Codului Muncii ajunge la vot în Camera Deputaților, luni

Inițiativa cetățenească pentru modificarea Codului Muncii va ajunge la vot, luni, 27 ianuarie, în plenul Camerei Deputaților, după zece ani în care proiectul a fost ținut în sertarele Comisiei de Muncă din Camera inferioară a Parlamentului României, informează Blocul Național Sindical (BNS), într-o

Economic 23-01-2025 13:14

Vinurile de Jidvei au dobândit statutul de Denumire de Origine Protejată (DOP)

Comisia Europeană a aprobat, joi, înregistrarea denumirii vinuri de 'Jidvei' (înregistrată ca Denumire de Origine Protejată), recunoscând-le calitățile distinctive, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Denumirea vinuri de 'Jidvei' regrupează vinuri albe, roze, roșii, spumante, semispuman

Economic 23-01-2025 13:09

Barbu: Vom continua și în celelalte sectoare din București cu astfel de târguri de produse tradiționale

Ministerul Agriculturii va organiza târguri de produse tradiționale și în alte sectoare din Capitală, respectiv 3 și 4, pentru a sprijini fermierii și producătorii locali, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Șeful de la Agricultură a participat la deschiderea, în curtea instituției, a unui târg pentru promovarea produ

Economic 23-01-2025 12:39

România stă bine la capitolul medici stomatologi și farmaciști dar este pe ultimul loc în UE la kinetoterapeuți

Peste 1,4 milioane de profesioniști în domeniul sănătății erau, în anul 2022, în Uniunea Europeană, care lucrau ca medici stomatologi, kinetoterapeuți sau farmaciști, arată datele publicate joi de Eurostat. Conform acestor cifre, în statele membre UE erau 363.162 de medici stomatologi în anul respectiv. Țările cu cea mai mare pond

Economic 23-01-2025 11:13

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 5,96% pe an, de la 5,94% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%. Indicel

Economic 23-01-2025 11:04

TPBI: Tramvaiele liniei 40 nu vor circula pe Calea Călărași săptămâna viitoare; călătorii vor fi preluați de linia navetă 640

Tramvaiele liniei 40 nu vor circula pe Calea Călărași în perioada 27 ianuarie - 2 februarie 2025, iar călătorii vor fi preluați de linia navetă 640, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI), într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Potrivit sursei citate, linia d