VIDEO Daea: Suntem solidari cu fermierii din Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, dar regulile trebuie să le facem în comun

Suntem solidari cu fermierii din Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, dar regulile trebuie să le facem în comun, să nu intrăm într-o concurenţă a deciziilor juridice, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski.
"În contextul dat, regulile normalităţii pe care le-am cunoscut cu câtva timp în urmă au dispărut, iar acum suntem obligaţi de situaţie să facem reguli noi pentru a răspunde atât la nevoile fermierilor ucraineni, cât şi a celor români. E a doua întâlnire pe care o am cu domnul ministru Mikola Sorski. Am convenit împreună să ne punem de acord asupra câtorva aspecte pe care le putem anunţa astăzi, în aşa fel încât să putem îmbunătăţi situaţia, ştiindu-se că patru ţări au luat unilateral decizia de a opri importurile. Noi nu am făcut acest lucru, pentru că am considerat necesar, pe de o parte, să fim alături de fermierii români şi, pe de altă parte, să ne respectăm acordurile pe care le-am semnat, în aşa fel încât regula să rămână regulă. Sunt în discuţie măsuri la nivelul Comisiei Europene, ştiindu-se un lucru foarte clar că politica comercială este apanajul Comisiei Europene, întrucât este o piaţă unică. De aceea, şi vicepreşedintele Comisiei Europene a spus foarte clar că deciziile luate de colegii noştri din ţările care au luat această decizie sunt ilegale, lucru pe care l-a consemnat sau l-a repetat de mai multe ori, şi s-a impus a se ridica aceste decizii în aşa fel încât Comisia să poată intra în jocul legitim de a stabili regulile care să protejeze fermierii noştri. Suntem solidari şi cu fermierii din celelalte ţări, din Polonia, din Ungaria, din Bulgaria şi din Slovacia, cum şi dumnealor sunt solidari cu noi şi cu fermierii ucraineni, dar regulile trebuie să le facem în comun. Să nu intrăm într-o concurenţă a deciziilor juridice. Nu ne avantajează pe niciunul, dimpotrivă, ne creează probleme suplimentare", a spus Daea.
Acesta a adăugat s-a convenit a se aştepta decizia care se va lua la Bruxelles pe subiectul importurilor de cereale din Ucraina, "întrucât suntem semnatarii unei scrisori comune adresate preşedintei Comisiei Europene".
"Fermierii români îşi pun întrebarea cum România nu poate în condiţiile în care ceilalţi au putut. De aceea, noi am convenit să aşteptăm decizia pe care o va lua Comisia, întrucât suntem semnatarii unei scrisori comune adresate preşedintei Comisiei Europene, scrisoare semnată de cei patru premieri: premierul României, Poloniei, Ungariei, Slovaciei şi preşedintele Bulgariei. Am primit răspunsul de la doamna preşedintă a Comisiei Europene... Noi, cei cinci miniştri din ţările aflate în proximitatea războiului, am convenit printr-o scrisoare comună să facem propuneri către vicepreşedintele Comisiei, responsabil cu Politica comercială, şi comisarului pe probleme de agricultură, solicitându-le măsuri urgente în aşa fel încât să rezolvăm problema de comun acord, într-un context unic bizuit pe reguli, în respect pentru toate părţile implicate. Pe de o parte, să ne protejăm fermierii noştri, pe de altă parte să dăm curs cerealelor din Ucraina să plece spre destinaţiile cunoscute, în aşa fel încât cei ce aşteaptă hrana care este asigurată în această zonă să o aibă la timp", a susţinut demnitarul.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Ministrul Agriculturii a amintit, totodată, de suma de 100 de milioane de euro pe care Comisia Europeană ar urma să o acorde drept compensaţii pentru fermierii din cele cinci ţări afectate.
"În acest context al dialogului instituţional, Comisia, prin cei doi comisari, au venit cu un pachet care presupune două posibilităţi de intervenţie. Una prin compensarea fermierilor afectaţi din cele cinci ţări, comunicându-ne suma de 100 de milioane euro pusă la dispoziţia acestora. Sumă care vine ca urmare a solicitării ţărilor şi ştiţi foarte bine solicitarea preşedintelui României, când la Consiliul European s-a afirmat faptul că suma pentru România este o sumă mică şi nu răspunde nevoilor fermierilor şi nu este proporţională cu efortul pe care l-a făcut România pentru degajarea zonei, înţelegând aici transportul cerealelor şi a seminţelor oleaginoase. A doua direcţie de sprijin a fost aceea propusă ca pe o perioadă determinată de timp, până în data de 5 iunie, printr-o procedură de salvgardare excepţională, să se oprească importul pentru cereale şi pentru patru produse - grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţa, în cele cinci ţări afectate. Comisia a spus că va analiza această solicitare, dar condiţia a fost să se renunţe la deciziile unilaterale pe care le-au luat cele patru ţări", a menţionat oficialul român.
Cei doi miniştri ai Agriculturii au avut, miercuri, discuţii online, ocazie cu care Petre Daea a prezentat omologului său situaţia "deosebit de gravă" cu care se confruntă agricultorii români şi l-a informat că România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de ANSVSA, conform legislaţiei europene în vigoare.
De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe.
Daea l-a rugat pe ministrul ucrainean să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru ca agenţii economici din Ucraina să reducă exportul de cereale şi plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susţinut miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că măsurile unilaterale luate de cele patru state (Polonia, Ungaria şi Slovacia şi Bulgaria) în privinţa importurilor de cereale din Ucraina sunt ilegale şi a cerut retragerea acestora, pentru a se putea aplica propunerile Comisiei, care vizează, printre altele, oprirea importurilor de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă din Ucraina, până în data de 5 iunie.
Măsura ar putea fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fechet: Există un grad mai ridicat de producere a fenomenelor hidro periculoase pe râurile din Vaslui și Galați
Există un grad mai ridicat de producere a fenomenelor hidro periculoase pe râurile din județele Vaslui și Galați, pe baza datelor hidrologice, a declarat, duminică, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în urma ședinței extraordinare a Comitetului ministerial pentru situații de urgență, ca urmare a avertizărilor emise de Administrația Na
Anghel (ANPC): Alegeți jucării potrivite vârstei copilului; verificați dacă pe ambalaj sunt menționate avertismente
Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, le recomandă consumatorilor să acorde o atenție deosebită, în perioada imediat următoare, atunci când aleg și cumpără jucării pentru Ziua Copilului și le-a oferit acestora câteva sfaturi în acest sens. 'Ziua de 1 Iunie e
MADR: Majoritatea localităților afectate în ultimele zile nu se află în raza de acoperire a Sistemului Antigrindină
Majoritatea localităților afectate de căderile de grindină din ultimele zile nu se află în raza de acoperire a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP), precizează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) într-o informare postată pe site-ul instituției. 'În contextul informații
Report de peste 3,88 milioane de euro la Joker, la tragerea de duminică
Reportul la categoria I a jocului Joker depășește 3,88 milioane de euro pentru tragerea de duminică, în timp ce la categoria a II-a a jocului reportul este de 97.500 de euro, informează Loteria Română. Duminică, au loc noi trageri la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Lot
ONRC: 2.097 de societăți cu capital străin au fost înființate în primele patru luni ale anului
Un număr de 2.097 de societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în primele patru luni din 2025, în scădere cu 9,14% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 2.097
Ministrul Muncii a participat la Reuniunea Anuală a Federației Sindicatelor
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Reuniunea Anuala a Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, unde a discutat despre problemele din sistem și măsurile aplicate până în prezent. Potrivit unei postări pe pagina de
ONRC: 44.867 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele patru luni din 2025, în scădere cu 8,83%
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în primele patru luni din 2025, cu 8,83%, comparativ cu perioada similară din 2024, totalizând 44.867 de înmatriculări, din care 67,4% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai
Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii
Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N
DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România
Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o
Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)
Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un
Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea
Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr
Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile
Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i
Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile
Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &
MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ
Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir