logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor în agricultura ecologică şi măsuri de agromediu (minister)

Imagine din galeria Agerpres

Aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor acordate fermierilor în agricultura ecologică şi măsuri de agromediu derulate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, iar plăţile se fac în două tranşe până la 30 iunie 2023, anunţat, luni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, începând cu data de 14 februarie 2023, APIA a demarat plata finală aferentă campaniei 2022 pentru fermierii care au solicitat plăţi în cadrul măsurii 11 - agricultură ecologică şi care au primit deja plata în avans în perioada 17 octombrie - 29 noiembrie 2022. Începând cu aceeaşi dată, APIA a demarat şi plata fermierilor care au solicitat plăţi în cadrul măsurii 10 - agro-mediu şi climă, până la incidenţa plafonului FEADR alocat prin PNDR 2014 - 2020, urmând ca ulterior atingerii plafonului, plăţile să se efectueze din alocarea EURI.

"Precizăm faptul că, până la această dată, pentru cele două măsuri din Campania 2022, s-a autorizat la plată suma de 125,98 milioane euro. Din această sumă, 22,29 milioane euro provin din noul fond EURI", se arată în comunicat.

Plăţile către fermieri se acordă în perioada 1 decembrie - 30 iunie a anului calendaristic următor, iar acestea se fac în maximum două tranşe, în perioada menţionată, în conformitate cu art. 75 "Plăţile către beneficiari" din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 din 17 decembrie 2013.

Ministerul Agriculturii vine cu aceste precizări după ce europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare durabilă, i-a cerut, luni, ministrului Petre Daea să ofere informaţii în legătură cu plata subvenţiilor pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu, susţinând că acestea sunt blocate.

De asemenea, reprezentaţii MADR resping ca "nefondate şi neadevărate" afirmaţiile europarlamentarului Dacian Cioloş prin care susţine că sistemul informatic pentru efectuarea plăţilor APIA nu este pregătit şi că nu a fost contractată nicio firmă care să dezvolte modulele în sistemul de plăţi. .

"APIA a dezvoltat funcţionalităţile informatice necesare pentru efectuarea plăţilor din EURI în termenul stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 1306/2013. Respingem ca nefondate şi neadevărate afirmaţiile europarlamentarului Dacian Cioloş prin care susţine că sistemul informatic pentru efectuarea plăţilor APIA nu este pregătit şi că nu a fost contractată nicio firmă care să dezvolte modulele în sistemul de plăţi. Pentru stoparea răspândirii de informaţii false în spaţiul public, precizăm că APIA a încheiat la data de 11.01.2023 un acord cadru pentru servicii de dezvoltare, extindere şi mentenanţă a sistemului informatic al APIA de gestionare a cererilor de plată, care asigură dezvoltarea/adaptarea tuturor funcţionalităţilor informatice pentru derularea optimă şi în condiţii legale a schemelor de plăţi. Apreciem că informaţiile prezentate trebuie să se bazeze pe o verificare prealabilă a conformităţii cu starea de fapt a lucrurilor şi să nu vizeze doar denigrarea imaginii instituţiei şi calomnierea personalului acesteia", se arată în replica MADR transmisă AGERPRES.

Nu în ultimul rând, MADR precizează că APIA s-a impus în peisajul administraţiei publice din România drept lider al absorbţiei fondurilor europene cu peste 37 miliarde euro absorbite, având o rată medie anuală a absorbţiei de peste 96% şi peste 100 de forme de sprijin gestionate.

Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare durabilă, i-a cerut, luni, ministrului Petre Daea să ofere informaţii în legătură cu plata subvenţiilor pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu, susţinând că acestea sunt blocate.

"Plăţile subvenţiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică şi măsurile de agromediu sunt încă blocate. Deşi plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, oamenii nu îşi primesc banii la care au dreptul. Aceeaşi situaţie este şi în cazul ajutoarelor pentru cei care au fost afectaţi de seceta de anul trecut. Procesul a început greu şi a avut formule de calcul greşite, iar asta a însemnat timp pierdut şi agricultori lăsaţi aproape de un an fără banii care li se cuvin", a scris Cioloş, pe Facebook.

El a menţionat că, după un an agricol "foarte greu", în care fermierii au fost confruntaţi cu "o secetă fără precedent, cu uriaşe creşteri de preţuri" la îngrăşăminte, furaje, energie şi combustibil, Ministerul Agriculturii şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură oferă "încă o dovadă a nepăsării" faţă de cei pe care trebuie să îi sprijine.

"Sistemul informatic pentru efectuarea acestor plăţi nu este pregătit, modulele de plată nu sunt gata, personalul va fi sufocat de campania scurtă de primire a cererilor, ba, mai rău, nu a fost contractată nici măcar o firmă care să dezvolte aceste module în sistemul de plăţi, APIA nemaiavând suport IT de la începutul anului. Îl aştept pe domnul ministru Daea să iasă public şi să spună că nu am dreptate, cu argumente, sau să spună că e vremea să lase pe altcineva, mai eficient, la conducerea ministerului", a transmis fostul premier.

Cioloş a subliniat că fiecare zi care trece fără ca subvenţiile să ajungă la fermieri face ca sectorul agricol românesc "să fie şi mai vulnerabil". Potrivit acestuia, fiecare zi în care Petre Daea rămâne în fruntea Ministerului Agriculturii este "încă o zi în care fermierii români sunt împinşi spre faliment".AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Anda Badea)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 08-04-2025 19:53

Românii au investit 719 milioane de lei în titluri de stat, prin subscrieri online pe Ghiseul.ro

Românii au investit 719 milioane de lei în titluri de stat, prin subscrieri online pe Ghiseul.ro, peste 35.000 de cetățeni folosind, într-o lună, platforma online pentru a cumpăra titlurile Tezaur, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Tezaur la un click distanță. Românii au investit deja 719 milioane de lei în titlu

Economic 08-04-2025 18:53

Lupu (Holstein.ro), despre febra aftoasă: Dacă vom avea 15 % dintre animale în ferme omorâte, pierderile vor depăși un miliard de euro

România va pierde peste un miliard de euro dacă vor trebui ucise 15% dintre efectivele de animale, în cazul în care febra aftoasă va pătrunde la noi în țară, a declarat, marți, directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein.ro, Ionuț Lupu. 'Dacă vom avea 15% dintre animalele care sunt în momentul de față &ici

Economic 08-04-2025 18:19

Târg de Florii în curtea Ministerului Agriculturii, din 10 aprilie

Producători și procesatori care dețin atestate de produse tradiționale și produse obținute conform unei rețete consacrate, montane sau sunt înregistrați pe sisteme de calitate europene vor participa, începând de joi, 10 aprilie, până sâmbătă, 12 aprilie, la Târgul de Florii, care se va desfășura în curtea MADR. Evenime

Economic 08-04-2025 17:35

Autoritățile statului, date în judecată pentru că nu iau măsurile necesare pentru prevenirea febrei aftoase

Pro Agro și crescătorii de bovine au dat în judecată Guvernul României, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Ministerul de Interne, Ministerul Agriculturii și toate autoritățile care ar trebui să ia măsuri de prevenție în cazul febrei aftoase, pentru a impune instanța acțiunile necesare, dacă statul nu este cap

Economic 08-04-2025 16:49

Stanciu (eMAG): Practicile incorecte ale companiilor chineze includ stabilirea de prețuri iluzorii și manipularea pieței

Președintele executiv al companiei eMAG, Iulian Stanciu, a acuzat, marți, la o dezbatere de specialitate, practicile anticoncurențiale ale companiilor și firmelor din afara Uniunii Europene, în special din China și Turcia, și a cerut asigurarea unor condiții de concurență echitabile și aplicarea eficientă a legislației. 'Conform unei analize, î

Economic 08-04-2025 16:34

DISB2025/Bărgăoanu (SNSPA): Dezinformarea, propaganda și atacurile cibernetice fac parte din războiul pentru influență geopolitică

Dezinformarea, propaganda, campaniile de influență ostilă, atacurile cibernetice, informațiile cibernetice, recoltarea de date reprezintă tactici folosite în războiul pentru influență geopolitică, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, Alina Bărgăoanu, decan la Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică (SNSPA).

Economic 08-04-2025 15:47

Daraban (CCIR): România trebuie să își consolideze structura de securitate alături de partenerii europeni

România trebuie să își consolideze structura de securitate alături de partenerii europeni, prin creșterea investițiilor în industria de apărare, aceasta reprezentând nu numai o necesitate strategică, ci și o oportunitate economică semnificativă pentru companiile românești, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCI

Economic 08-04-2025 15:41

Peste jumătate dintre români, nevoiți să-și îmbunătățească competențele pentru a nu-și pierde locul de muncă(sondaj)

Peste jumătate dintre români au fost nevoiți să-și îmbunătățească competențele pentru a nu-și pierde locul de muncă sau pentru a putea avansa în carieră, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare Bestjobs. 'Mai exact, 58% dintre respondenți au declarat că au fost nevoiți să își îmbunătățească competențele de mai m

Economic 08-04-2025 15:14

Alocațiile pentru copii, indemnizațiile și pensiile vor ajunge la beneficiari înainte de Paște

Alocațiile pentru copii, indemnizațiile, pensiile și toate celelalte drepturi sociale vor ajunge la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale, sumele urmând să fie virate până în 17 aprilie 2025, informează Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. Potrivit unei

Economic 08-04-2025 14:49

ANRE consolidează mecanismul de furnizare de ultimă instanță pentru gaze naturale

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei consolidează mecanismul de furnizare de ultimă instanță pentru gaze naturale și transformă mecanismul temporar într-un sistem permanent prin care toți furnizorii de ultimă instanță vor prelua, prin rotație lunară, locurile de consum ale clienților rămași fără furnizor de gaze naturale.

Economic 08-04-2025 14:24

DISB2025/Chirițoiu: Investițiile în infrastructură sunt active strategice în România

Investițiile în infrastructură sunt active strategice iar mecanismul care analizează implicațiile achiziției de active în România asupra securității naționale funcționează bine, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Investițiile în infrastructu

Economic 08-04-2025 14:15

Grindeanu: La sfârșitul acestei săptămâni semnăm contractul pentru ultimul lot din Autostrada Transilvania

Contractul pentru ultimul și cel mai valoros lot din Autostrada Transilvania, cel de la Poarta Sălajului la Nușfalău, va fi semnat la sfârșitul acestei săptămâni, a anunțat, marți, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 'La sfârșitul acestei săptămâni vom semna ultimul lot și cel mai valoros lot, ca și sumă, de pe Autostrada Tr

Economic 08-04-2025 14:10

România, membră în Comisia de Statistică ONU pentru un nou mandat de 4 ani

România a obținut un nou mandat de membru în Comisia de Statistică ONU, cel mai prestigios for al statisticii globale, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (INS). 'După un mandat activ al României în calitate de membru al Comisiei de Statistică ONU în perioada 2016-2019, la un interval de 6 ani, l

Economic 08-04-2025 13:53

Ministrul Mediului: În vecinătatea Bucureștiului și în alte zone există încă fenomenul incendierilor ilegale de deșeuri

Fenomenul incendierilor ilegale de deșeuri există, încă, în vecinătatea Bucureștiului, dar și în alte zone, în acest sens fiind nevoie de soluții inovative pentru supraveghere, dincolo de eforturile Gărzii Naționale de Mediu din ultimii ani, a declarat, marți, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. El a

Economic 08-04-2025 13:10

DISB2025/Istvan-Lorant Antal: Digitalizarea în domeniul energiei este o provocare imensă, dar este esențială

Digitalizarea în domeniul energiei este o provocare imensă, dar este esențială și un accent major trebuie pus pe ceea ce înseamnă securitate cibernetică, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României, Istvan-Lorant Antal.