logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Controalele fiscale vor fi mai numeroase, mai eficiente şi rapide, datorită digitalizării administraţiei fiscale (analiză)

Imagine din galeria Agerpres

Controalele fiscale vor fi mai numeroase, mai eficiente, mai rapide şi direcţionate spre anumite zone de risc datorită digitalizării administraţiei fiscale şi a introducerii raportărilor aproape în timp real a taxelor şi impozitelor, potrivit unei analize a PwC România.

Totodată, verificările documentare sau "desk audit" vor fi tot mai frecvente, având în vedere că trebuie să atingă ţinta de 60% din total controale fiscale, conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Este vorba de o reformă fundamentală a modului în care se efectuează inspecţia fiscală, iar implicaţiile pentru contribuabili vor fi semnificative", au menţionat specialiştii prezenţi la cea de-a XIX-a ediţie a Conferinţei Anuale de Taxe PwC România.

Dan Dascălu, Partener D&B David şi Baias, a precizat că dezbaterea a sintetizat starea actuală a controlului fiscal şi impactul viitor al recentei sale reforme, pe dimensiunile procedural şi substanţial fiscale (TVA, preţuri de transfer şi impozite directe).

"Aceasta întrucât verificarea documentară - o formă 'blitz' de control fiscal cu puţine garanţii şi certitudini pentru contribuabili - se va generaliza. Mult aşteptata transparentizare a analizei de risc nu va avea loc imediat, iar concretizarea rezultatelor sale pentru contribuabil este incertă", a subliniat Dan Dascălu.

În opinia sa, problemele de drept fiscal nu vor fi mult diferite faţă de cele de astăzi, controlul fiscal va fi mai eficient şi transparent, dar rămâne grija pentru documentare, pentru a nu exista discrepanţe între contabilitate şi declaraţii, mai ales în contextul extinderii digitalizării.

"Transparenţa şi accesul la informaţie înseamnă că noul tip de control va fi mai direcţionat spre zonele de risc, dar şi susceptibil de a identifica mult mai multe chestiuni fiscale. În zona de impozitare cu reţinere la sursă au avut loc o serie de reîncadrări, iar la impozitul pe profit sunt vizate facilităţile fiscale, fiind de aşteptat să fie extinse. Substanţa economică a tranzacţiilor, beneficiarul final şi certificatul de rezidenţă fiscală sunt subiecte de avut în vedere şi pe viitor. Îngrijorări prezente şi viitoare ocazionate de tendinţa de generalizare a verificării documentare şi de alte noutăţi în domeniul controlului fiscal", a adăugat Dan Dascălu.

La rândul său, Mihaela Ragea, Avocat Senior D&B David şi Baias, a subliniat că Legal reglementată încă din 2011, verificarea documentară s-a derulat şi de către DGAF (Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, n.r.) pe bază de ordin al Preşedintelui ANAF, până la consacrarea sa legală în decembrie 2022.

"Orice înştiinţare de predare a unor documente sau de transmitere a altor informaţii poate constitui, în practică, începutul unei verificări documentare. Ea se finalizează cu o decizie de impunere sub rezerva verificării ulterioare, care este însă executorie, creând şi o stare de incertitudine pentru contribuabil care nu ştie nici dacă, nici când va fi supus unei inspecţii fiscale. Legea nu prevede o durată maximă de efectuare şi deci nici sancţiuni pentru depăşirea unui asemenea termen. La alegerea unui contribuabil pentru inspecţie fiscală stă o analiză de risc, dar din păcate, dispoziţiile legale sunt neclare în a preciza care sunt acele criterii de risc şi mai ales procedura de determinare a riscului, neputând fi contestată de contribuabil", a spus Mihaela Ragea.

În opinia sa, rămân surprinzătoare şi unele tendinţe recentă a organelor fiscale de selectare şi verificare a acelor contribuabili din categorii puternic afectate de măsurile luate de autorităţi pe timpul pandemiei de Covid-19, în special în imobiliare şi farma.

"În urma efectuării acestor controale, organele fiscale au contestat baza de impozitare în operaţiunii cu terţii. Ne aşteptăm ca aceste controale să se extindă şi alte sectoare precum HoReCa, turism şi retail. Pe de altă parte, menţionăm şi intensificarea verificării situaţiilor fiscale personale şi pentru această categorie introducându-se verificarea documentară", a precizat Ragea.

Mihail Boian, Partener D&B David şi Baias a afirmat că inspecţiile, aşa cum le ştiam noi, se reinventează sub forma verificărilor documentare care au deja o pondere de 39,5% din totalul controalelor, cu potenţial de a creşte până la 60% în viitor, dând astfel expresie tendinţei de accelerare a controalelor fiscale şi a procesului de colectare a banilor la bugetul de stat.

"În aceeaşi cheie trebuie privită şi notificarea de conformare recent introdusă ce urmează a fi adresată contribuabilului pentru a-şi corecta declaraţiile sau de a depune o nouă declaraţie, conform instrucţiunilor ANAF. Singura realitate pe care se pare că o avem este aceea că, dacă nu vor vrea să ajungă în control fiscal, contribuabilii vor trebui să plătească. Pe de altă parte, modificările Codului de procedură fiscală care vor intra în vigoare în 2026 vor remodela procedura de selecţie a contribuabililor pe baza unui registru naţional, obiectivul legii fiind de a reduce controalele fiscale efectuate aleatoriu sub 10%, urmând ca restul să fie efectuate pe baza analizelor de risc", a explicat Mihail Boian.

Anca Macovei, director PwC România, susţine că, în contextul digitalizării ANAF, odată cu introducerea obligativităţii depunerii declaraţiilor SAF-T, organele de control vor avea acces la întreaga contabilitate a contribuabililor.

"Nivelul de granularitate al datelor transmise prin SAF-T le va permite inspectorilor fiscali să analizeze înainte de iniţierea controlului toate tranzacţiile realizate de contribuabili şi tratamentul fiscal aplicat. Ne aşteptăm ca în cadrul inspecţiilor viitoare să fie solicitate numai documente ce vor viza speţe concrete, de substanţă, sau anumite discrepanţe identificate între diversele raportări transmise de contribuabili, procesul de verificare urmând să fie mai rapid, iar redundanţele eliminate. Pe de altă parte, considerăm că există un risc că excepţiile de raportare sau micile erori de introducere a datelor în sistem(e) să nu fie prezentate corespunzător către ANAF. Astfel, în vederea depunerii D406 către ANAF, fişierul SAF-T trebuie să fie valid din punct de vedere semantic şi sintactic, însă este foarte important să ne asigurăm şi că datele transmise sunt corecte şi complete. Pentru a ne atinge ţelul de a avea inspecţii fiscale rapide, este necesar să implementăm proceduri interne de verificare a datelor pe care le transmitem prin SAF-T, iar în cazul identificării unor discrepanţe să ne asigurăm că sunt documentate corespunzător", a subliniat Anca Macovei. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 09-04-2025 19:59

Burduja: Încă 20 MW pentru energia României, din PNRR; o confirmare că banii europeni pot fi folosiți cu cap

Fondurile din PNRR energizează România, peste 600 MW noi pentru producția de energie verde fiind deja finalizați și puși în funcțiune pentru sistemul energetic românesc, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi a fost inaugurat unul dintre aceste proiecte, cu totul și cu totul special: un nume r

Economic 09-04-2025 19:00

Fechet: Și persoanele mai puțin familiarizate cu calculatorul trebuie să aibă o șansă de a beneficia de 'Casa Verde Fotovoltaice'

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, vrea ca înscrierea în Programul 'Casa Verde Fotovoltaice' să fie accesibilă și persoanelor mai puțin familiarizate cu laptopul sau calculatorul. El a menționat, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, că până acum înscrierea în program a fost 'mai mult

Economic 09-04-2025 18:00

Boloș: Asigurăm continuarea a 18 proiecte esențiale care vor aduce gaz în locuințele a peste 44.000 de familii

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat miercuri cu reprezentanții autorităților locale actele adiționale la 18 proiecte aferente sistemelor de transport al gazelor naturale, de care vor beneficia peste 44.000 de familii. 'Peste 44.000 de familii vor avea gaz în casă datorită faptului că am reușit, după un an și jumăta

Economic 09-04-2025 16:57

Bușoi (Ministerul Energiei): Prin PNRR am finanțat 269 de proiecte pentru producție de electricitate din surse regenerabile

Ministerul Energiei este extrem de hotărât să susțină dezvoltarea capacităților de producție din surse regenerabile și dezvoltarea tehnologiilor verzi în România, o bună parte din aceste proiecte fiind finanțate cu bani europeni, a afirmat miercuri Cristian-Silviu Bușoi, secretar de stat în cadrul ministerului de resort, cu ocazia deschiderii

Economic 09-04-2025 16:29

CNIR: Progres la realizarea studiului geotehnic al A13 Brașov - Bacău

Lucrările pentru realizarea forajelor geotehnice incluse în studiul de fezabilitate al autostrăzii A13 Brașov - Bacău se derulează conform graficului, iar prestatorul a ajuns la 7.236 de metri liniari forați, un progres de peste 1.700 de metri față de raportarea anterioară, din luna martie, informează, miercuri, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR).

Economic 09-04-2025 15:04

FIC: România poate crește nivelul de competitivitate în regiune cu ajutorul jucătorilor mari din economie

România poate crește nivelul de competitivitate în regiune cu ajutorul jucătorilor mari din economie dacă sunt luate măsuri strategice pentru a stimula investiții majore cu scopul final de a reduce presiunea asupra bugetului de stat pe termen mediu-lung, susțin reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC). 'Înt

Economic 09-04-2025 13:53

Românii pregătesc, în medie, un buget de 800 de lei pentru Paște și preferă să susțină producătorii locali (studiu)

Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa și pregătirile de Paște și spun că alegerea produselor este influențată de dorința de a susține producătorii locali, conform unui studiu realizat de Raiffeisen Bank, dat miercuri publicității. Cercetarea relevă că pentru opt din zece români petrecerea timpului în familie e

Economic 09-04-2025 13:34

Borbely: Vom avea un centru de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile, în a doua jumătate a anului

Un centru de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile va fi înființat în a doua jumătate a acestui an, a anunțat miercuri Laszlo Borbely, consilier de stat în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, la deschiderea expoziției Green Energy Expo & Romenvirotec. 'Vom avea un

Economic 09-04-2025 13:19

Datoria guvernamentală a crescut ușor în ianuarie, la 964,38 miliarde lei (minister)

Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) a urcat ușor în ianuarie 2025, până la 964,382 miliarde lei, de la 964,345 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală s-a menținut la nivelul de 54,6% (

Economic 09-04-2025 12:40

Burduja: Interconectorul Est-Vest intră în faza următoare

Studiul de fezabilitate pentru interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu (HVDC) care va traversa România de la țărmul Mării Negre până la granița cu Ungaria a fost finalizat și confirmă fezabilitatea tehnică și viabilitatea economică a proiectului, a anunțat Ministerul Energiei. Proiectul, dezvoltat de Trans

Economic 09-04-2025 12:18

ANCOM face precizări în legătură cu depunerea și soluționarea plângerilor privind campania electorală desfășurată online

Persoanele care identifică, atât pe perioada campaniei electorale, cât și în preziua și în ziua votului, materiale publicitare politice online neconforme pe platformele online foarte mari pot transmite o plângere către Biroul Electoral Central (BEC), iar dacă solicitarea este întemeiată, tot BEC emite o decizie de a acționa î

Economic 09-04-2025 12:03

ASF: Avizul formal al OCDE în domeniul guvernanței corporative este o etapă esențială în procesul de aderare

România a primit Avizul formal din partea Comitetului Guvernanță Corporativă al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), marcând o etapă esențială în procesul de aderare la organizație, informează un comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) transmis, miercuri, AGERPRES. La sesiunea Comite

Economic 09-04-2025 12:01

DISB2025/Cristea (DNSC): Companiile trebuie să înțelegă că securitatea lanțului de aprovizionare se află în prima linie de protecție a afacerii

Companiile trebuie să înțeleagă faptul că securitatea cibernetică nu mai este doar o problemă tehnică, iar securitatea lanțului de aprovizionare se află în prima linie de protecție a afacerii, a declarat, miercuri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, directorul adjunct al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Stelian Cr

Economic 09-04-2025 11:40

Fechet: Voi trimite propunerile de ecotichete pentru 2025; 7.500 euro, noua valoare a ecotichetului la Rabla Electric

Ministerul Mediului va trimite la Monitorul Oficial, în perioada imediat următoare, propunerile de ecotichete pentru programul 'Rabla 2025', a anunțat miercuri ministrul de resort, Mircea Fechet, la deschiderea expoziției Green Energy Expo & Romenvirotec. 'Despre programul Rabla, așa cum am anunțat în trecut, urma s

Economic 09-04-2025 11:30

DISB2025/Florin Spătaru: Guvernul are în plan crearea unui registru privind competențele digitale ale românilor

Crearea unui un registru prin care dezvoltăm, identificăm și standardizăm competențele digitale ale românilor este unul dintre jaloanele cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce urmează a fi atinse, a declarat, miercuri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria prim-minist