Grindeanu: Primul TBM va începe să foreze la stația Tokyo; după ce facem această magistrală, doresc să o dăm la Primăria Generală

Primul TBM a început să foreze la viitoarea stație de metrou Tokyo, iar undeva în 2027 - 2028, de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă vom avea această magistrală M6, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, aflat în vizită pe șantier.
'Avem două tronsoane de aproape 15 kilometri. Suntem aici, la stația Tokyo, e un nume special ales, care va face legătura cu 1 Mai într-o parte și cu Henri Coandă în partea cealaltă. Aici vorbim, pe acest tronson de 6,6 km, de șase stații. Astăzi, primul TBM va începe să foreze. Într-un final, pe întreg tronsonul vor fi patru TBM-uri, două pe această secțiune, două pe cealaltă, iar undeva în 2027 - 2028, de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă vom avea această magistrală M6', a afirmat ministrul.
Șeful de la Transporturi a amintit că proiectul Magistralei 6 există din anii '90, când președinte al României era Emil Constantinescu, iar la finalul anului 2021 acesta fusese blocat de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, pe motiv că linia de metrou de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă nu este rentabilă.
'Practic, prima oară s-a discutat de construcția acestei magistrale pe vremea când domnul Emil Constantinescu era președinte, deci undeva la sfârșitul anilor '90, când s-a semnat prima înțelegere cu Guvernul japonez și azi, venind aici, i-am mulțumit Excelenței Sale domnului ambasador al Japoniei pentru răbdarea pe care au avut-o cu noi ca să continue să finanțeze această magistrală. N-aș trece peste a vă spune că undeva la finalul anului 2021, când am venit ministru la Transporturi, am găsit proiectul anulat, pentru că ministrul dinainte (Cătălin Drulă - n. r.) spusese că nu e rentabil să facem această linie de metrou de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă. Printre primele întâlniri pe care le-am avut au fost cu ambasadorul Japoniei, exprimându-ne dorința de a relua acest proiect și de a continua să finanțeze prin JICA tot ce au finanțat. Le-am spus că acele nouă luni de ministeriat ale unora au fost o greșeală a istoriei și că noi începem să lucrăm la acest proiect, dovadă că s-au făcut licitații și avem un câștigător', a precizat Grindeanu.
El a adăugat că, după finalizarea M6, vrea să transfere compania Metrorex în subordinea primăriei, cu tot cu subvenții, pentru că nu se poate vorbi despre transport integrat în Capitală 'cu unele lucruri care se află la Primăria Bucureștiului și altele care se află la Ministerul Transporturilor'.
'Închei prin a spune că da, îmi doresc, măcar după ce facem această magistrală M6, să o dăm către Primăria Generală - cu tot cu subvenții, ca să fiu foarte bine înțeles -, că dacă vrem să discutăm de sistem integrat de transport în municipiul București nu putem discuta de unele lucruri care se află la Primăria Bucureștiului și altele care se află la Ministerul Transporturilor. Și ca să fiu clar, cu tot cu subvenția care vine de la stat, fiindcă am văzut că unii spun alte lucruri', a adăugat ministrul Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a participat, miercuri, la lansarea primului utilaj de foraj TBM pe șantierul viitoarei magistrale de metrou M6, care va fi operațional pe secțiunea de sud 1 Mai - Tokyo.
La eveniment au mai participat premierul Marcel Ciolacu, reprezentanți Metrorex, reprezentanți JICA, dar și ai constructorului desemnat pentru execuția contractului 'Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă - Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai - Otopeni). Proiectare și execuție structură de rezistență stații, galerii și tuneluri. Lotul 1. - 1 Mai - Tokyo' și reprezentanți ai consultantului/supervizor.
Potrivit unui comunicat al Metrorex, la această lansare capul de foraj al utilajului gigantic a făcut prima rotire, marcând începerea activităților de foraj de la viitoarea stație de metrou Tokyo până la stația de metrou existentă 1 Mai.
'Așa cum se obișnuiește, utilajele TBM poartă nume de sfinți. TBM-ul care se află astăzi la start în cadrul ceremoniei de lansare care marchează acest moment important se numește Sfânta Maria - simbolul protecției divine și al îngrijirii întregii umanități. Alături, va fi activ și cel de-al doilea scut, denumit Sfânta Ana, o altă figură emblematică a spiritualității ortodoxe, care reprezintă înțelepciunea, răbdarea și credința neclintită. Utilajul care poartă numele Sfânta Maria a fost adus în România în apropierea zilei de 8 septembrie, ziua în care este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului. Cel de-al doilea TBM se numește Sfânta Ana, așa cum și sărbătorile se succed în calendar. Cele două utilaje vor excava tunelurile subterane cu lungime de 6,6 km, pe care se vor construi cele șase stații și șase interstații ale aliniamentului Magistralei 6, Secțiunea Sud 1 Mai - Tokyo', se arată în comunicatul Metrorex.
TBM-ul 'Sfânta Maria' are o lungime de 97 de metri, cântărește aproximativ 600 de tone, iar capul de foraj are 6,60 metri. Viteza medie de înaintare a TBM este de 1,5 m pe oră, parcurs în care excavează circa 60 de metri cubi de pământ. Pe măsură ce excavează și îndepărtează solul excavat, TBM-ul montează inelele de tunel. Transportul inelelor de tunel se realizează prin MSV (Multi Service Vehicle), vehicul special de transport care poate transporta până la 50 de tone. Media de montaj este de 13 - 14 inele per tunel, în 24 de ore, iar personalul care operează TBM-ul lucrează 24 de ore, în trei schimburi.
Cu excepția pauzelor necesare pentru mentenanță, TBM-ul funcționează continuu.
'Această zi marchează o nouă etapă de referință în concretizarea Magistralei 6 de metrou, un proiect major de infrastructură urbană care va îmbunătăți semnificativ transportul public, gradul de mobilitate a populației, traficul rutier și viața oamenilor. Este o zi importantă pentru București și pentru extinderea rețelei de metrou. Prin finanțare de la bugetul de stat, din fonduri europene și fonduri externe rambursabile JICA, Metrorex SA se numără printre cei care construiesc pentru oameni, pentru România, pentru un viitor sustenabil', a afirmat directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș.
În perioada următoare punerii în funcțiune a TBM-ului 'Sfânta Maria', va deveni operațional și TBM-ul 'Sfânta Ana'. Acesta va porni tot de la viitoarea stație de metrou Tokyo către 1 Mai, excavând cel de-al doilea tunel de pe Secțiunea Sud. AGERPRES/(AS - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MF impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare
Ministrul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare începând cu data de 1 august 2025, conform unui comunicat de presă al instituției. Potrivit sursei citate, începând cu data de 1 august 2025, angajații din aparatul propriu al Minist
INS: Veniturile totale medii lunare au crescut cu 13,7%, în primul trimestru; cheltuielile au avut o pondere de 83,8%
Veniturile totale medii lunare în fiecare gospodărie din România au ajuns, în primul trimestru al anului 2025, în termeni nominali, la 9.148 de lei (+13,7% față de perioada similară din 2024), din care 83,8% au mers către cheltuieli, în valoare de 7.667 lei, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).
Peste cinci din 10 manageri din comerțul cu amănuntul consideră că prețurile vor crește în următoarele luni
Mai mult de jumătate (54,5%) dintre managerii români din comerțul cu amănuntul și 57% din construcții consideră că prețurile vor crește în perioada iulie - septembrie 2025, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Conform datelor din ancheta de conjunctură, managerii din industria prelucrătoare pr
BNR lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema'130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti'
Banca Națională a României (BNR) lansează, de luni, în circuitul numismatic o monedă din argint cu o valoare nominală de zece lei, cu tema 130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti. Conform unui comunicat al BNR, aversul monedei prezintă o imagine a clădirii Universității București, unde Alexandru Rosetti a fost rector î
UGIR-1903: Cerem Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe de specialiști coordonate de vicepremierul Dragoș Anastasiu
Confederația patronală UGIR-1903 a solicitat Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe care a fost coordonată de vicepremierul Dragoș Anastasiu, imediat după ce acesta a anunțat că demisionează din funcție. 'Cerem Guvernului României revizuirea de urgență a întregii echipe de 'specialiști' care a fost coo
INS: Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 7,5%, în primul trimestru din 2025
Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a fost, în primul trimestru din 2025, de 16,102 milioane, în scădere cu 7,5% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, parcursul pasagerilor a scăzut în perioada menționată cu 8,1%. &
Daniel Botănoiu (AFR): Producția de grâu ar putea atinge un nivel record în 2025; prețurile nu îi avantajează deloc pe fermieri
Recolta de grâu a României ar putea atinge 14 milioane de tone în acest an, ceea ce ar reprezenta o creștere spectaculoasă și un nivel record al producției de grâu din 1997 încoace, însă prețurile actuale nu îi avantajează deloc pe fermieri, susține președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.
Report de peste trei milioane de euro la Loto 6/49 și de peste cinci milioane de euro la Joker
Reportul la Loto 6/49, la categoria I, este de peste 16,2 milioane de lei (peste 3,19 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 26,42 milioane de lei (peste 5,21 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super
Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma unor controale efectuate sâmbătă noaptea pe litoral, a anunțat ANPC, printr-un comunicat. 'Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat, în cadrul Comandamentului Litoral 2025, o amplă acțiune de control în
Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă referitoare la ajutoarele de urgență care au fost acordate unor angajați din Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) iar directorul general al instituției a fost convocat pentru a da explicații în legătură cu acest subiect. 'Ministerul
Președintele Adunării Naționale Coreene și ambasadorul Coreei de Sud au vizitat Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă
Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, a subliniat importanța colaborării cu Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) în două proiecte majore: retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă și dezvoltarea primei Instalații de Detritiere din România, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica transmis, sâmbătă, AGERPRES. Președintele Adunării Naționa
Pîslaru: Am deblocat semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din PNRR
Semnarea contractelor pentru măsurile din componenta RePowerEU din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind voucherele pentru cetățenii care dețin panouri fotovoltaice și voucherele pentru populația vulnerabilă energetic a fost deblocată, a afirmat, sâmbătă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru. Ministrul
Barbu, la Arad: Viitorul agriculturii românești sunt asociațiile de fermieri și tinerii care investesc în tehnologii noi
Viitorul agriculturii românești sunt asociațiile de fermieri și tinerii care investesc în tehnologii noi, cu pasiune și viziune, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care se află într-o vizită în județul Arad. Potrivit unei postări pe o rețea de socializare a Ministerului Agriculturii și
ANPC a controlat 173 operatori economici de pe litoral și a dat amenzi de 732.000 lei
București, 26 iul /Agerpres/ - Comisari din cadrul Comandamentului Litoral al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au controlat, în perioada 21-25 iulie, 173 de operatori economici, 146 dintre aceștia fiind amendați cu 732.000 lei, iar pentru zece oprindu-se temporar activitatea. Principalele abateri constatate: prestarea
Buzoianu, despre HG privind reorganizarea Romsilva: Punerea în transparență nu e o bifă; am primit sute de mesaje
Sute de mesaje au fost primite în urma punerii în transparență decizională a Hotărârii de Guvern privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, apreciind, într-o postare pe o rețea de socializare, că demersul nu reprezintă o simplă 'bifă', ci este un instrument eficient p