logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Grindeanu: Primul TBM va începe să foreze la stația Tokyo; după ce facem această magistrală, doresc să o dăm la Primăria Generală

Imagine din galeria Agerpres

Primul TBM a început să foreze la viitoarea stație de metrou Tokyo, iar undeva în 2027 - 2028, de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă vom avea această magistrală M6, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, aflat în vizită pe șantier.

'Avem două tronsoane de aproape 15 kilometri. Suntem aici, la stația Tokyo, e un nume special ales, care va face legătura cu 1 Mai într-o parte și cu Henri Coandă în partea cealaltă. Aici vorbim, pe acest tronson de 6,6 km, de șase stații. Astăzi, primul TBM va începe să foreze. Într-un final, pe întreg tronsonul vor fi patru TBM-uri, două pe această secțiune, două pe cealaltă, iar undeva în 2027 - 2028, de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă vom avea această magistrală M6', a afirmat ministrul.

Șeful de la Transporturi a amintit că proiectul Magistralei 6 există din anii '90, când președinte al României era Emil Constantinescu, iar la finalul anului 2021 acesta fusese blocat de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, pe motiv că linia de metrou de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă nu este rentabilă.

'Practic, prima oară s-a discutat de construcția acestei magistrale pe vremea când domnul Emil Constantinescu era președinte, deci undeva la sfârșitul anilor '90, când s-a semnat prima înțelegere cu Guvernul japonez și azi, venind aici, i-am mulțumit Excelenței Sale domnului ambasador al Japoniei pentru răbdarea pe care au avut-o cu noi ca să continue să finanțeze această magistrală. N-aș trece peste a vă spune că undeva la finalul anului 2021, când am venit ministru la Transporturi, am găsit proiectul anulat, pentru că ministrul dinainte (Cătălin Drulă - n. r.) spusese că nu e rentabil să facem această linie de metrou de la 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă. Printre primele întâlniri pe care le-am avut au fost cu ambasadorul Japoniei, exprimându-ne dorința de a relua acest proiect și de a continua să finanțeze prin JICA tot ce au finanțat. Le-am spus că acele nouă luni de ministeriat ale unora au fost o greșeală a istoriei și că noi începem să lucrăm la acest proiect, dovadă că s-au făcut licitații și avem un câștigător', a precizat Grindeanu.

El a adăugat că, după finalizarea M6, vrea să transfere compania Metrorex în subordinea primăriei, cu tot cu subvenții, pentru că nu se poate vorbi despre transport integrat în Capitală 'cu unele lucruri care se află la Primăria Bucureștiului și altele care se află la Ministerul Transporturilor'.

'Închei prin a spune că da, îmi doresc, măcar după ce facem această magistrală M6, să o dăm către Primăria Generală - cu tot cu subvenții, ca să fiu foarte bine înțeles -, că dacă vrem să discutăm de sistem integrat de transport în municipiul București nu putem discuta de unele lucruri care se află la Primăria Bucureștiului și altele care se află la Ministerul Transporturilor. Și ca să fiu clar, cu tot cu subvenția care vine de la stat, fiindcă am văzut că unii spun alte lucruri', a adăugat ministrul Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a participat, miercuri, la lansarea primului utilaj de foraj TBM pe șantierul viitoarei magistrale de metrou M6, care va fi operațional pe secțiunea de sud 1 Mai - Tokyo.

La eveniment au mai participat premierul Marcel Ciolacu, reprezentanți Metrorex, reprezentanți JICA, dar și ai constructorului desemnat pentru execuția contractului 'Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă - Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai - Otopeni). Proiectare și execuție structură de rezistență stații, galerii și tuneluri. Lotul 1. - 1 Mai - Tokyo' și reprezentanți ai consultantului/supervizor.

Potrivit unui comunicat al Metrorex, la această lansare capul de foraj al utilajului gigantic a făcut prima rotire, marcând începerea activităților de foraj de la viitoarea stație de metrou Tokyo până la stația de metrou existentă 1 Mai.

'Așa cum se obișnuiește, utilajele TBM poartă nume de sfinți. TBM-ul care se află astăzi la start în cadrul ceremoniei de lansare care marchează acest moment important se numește Sfânta Maria - simbolul protecției divine și al îngrijirii întregii umanități. Alături, va fi activ și cel de-al doilea scut, denumit Sfânta Ana, o altă figură emblematică a spiritualității ortodoxe, care reprezintă înțelepciunea, răbdarea și credința neclintită. Utilajul care poartă numele Sfânta Maria a fost adus în România în apropierea zilei de 8 septembrie, ziua în care este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului. Cel de-al doilea TBM se numește Sfânta Ana, așa cum și sărbătorile se succed în calendar. Cele două utilaje vor excava tunelurile subterane cu lungime de 6,6 km, pe care se vor construi cele șase stații și șase interstații ale aliniamentului Magistralei 6, Secțiunea Sud 1 Mai - Tokyo', se arată în comunicatul Metrorex.

TBM-ul 'Sfânta Maria' are o lungime de 97 de metri, cântărește aproximativ 600 de tone, iar capul de foraj are 6,60 metri. Viteza medie de înaintare a TBM este de 1,5 m pe oră, parcurs în care excavează circa 60 de metri cubi de pământ. Pe măsură ce excavează și îndepărtează solul excavat, TBM-ul montează inelele de tunel. Transportul inelelor de tunel se realizează prin MSV (Multi Service Vehicle), vehicul special de transport care poate transporta până la 50 de tone. Media de montaj este de 13 - 14 inele per tunel, în 24 de ore, iar personalul care operează TBM-ul lucrează 24 de ore, în trei schimburi.

Cu excepția pauzelor necesare pentru mentenanță, TBM-ul funcționează continuu.

'Această zi marchează o nouă etapă de referință în concretizarea Magistralei 6 de metrou, un proiect major de infrastructură urbană care va îmbunătăți semnificativ transportul public, gradul de mobilitate a populației, traficul rutier și viața oamenilor. Este o zi importantă pentru București și pentru extinderea rețelei de metrou. Prin finanțare de la bugetul de stat, din fonduri europene și fonduri externe rambursabile JICA, Metrorex SA se numără printre cei care construiesc pentru oameni, pentru România, pentru un viitor sustenabil', a afirmat directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș.

În perioada următoare punerii în funcțiune a TBM-ului 'Sfânta Maria', va deveni operațional și TBM-ul 'Sfânta Ana'. Acesta va porni tot de la viitoarea stație de metrou Tokyo către 1 Mai, excavând cel de-al doilea tunel de pe Secțiunea Sud. AGERPRES/(AS - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 357

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 15-04-2025 14:29

FNGCIMM trebuie să intervină cu produse de garantare în zonele în care piața nu se dezvoltă organic (ministru)

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) trebuie să intervină cu produse de garantare în zonele în care piața nu se dezvoltă organic, pentru a acționa complementar în sectoarele, industriile și în zona companiilor unde se identifică deficiențe, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna

Economic 15-04-2025 14:12

Andrei Cionca: Observăm o scădere de peste un punct în încrederea managerilor români în economia României

Indicele Confidex privind încrederea în economie este 51,3 pentru primul semestru din 2025, aproape identic cu cel din semestrul II din 2024 (52), dar în scădere față de cel din primul semestru din 2024, când se situa la 52,5, a afirmat, marți, inițiatorul studiului CONFIDEX, Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA și A

Economic 15-04-2025 13:12

VIDEO STB: Un tramvai de epocă pe traseul liniei 10, într-o cursă festivă dedicată Paștelui

Un tramvai de epocă va străbate joi, 17 aprilie, traseul liniei 10, într-o cursă festivă dedicată Paștelui, aceasta fiind 'o surpriză de sărbătoare pentru cei mici și cei mari', informează Societatea de Transport București (STB). Conform unui comunicat al societății, Tramvaiul Iepurașului va pleca la ora 14:00 în această cu

Economic 15-04-2025 13:10

România, printre țările UE cu cele mai mici rate de ocupare în 2024

Aproximativ 197,6 milioane de persoane în vârstă de muncă (20-64 ani) din Uniunea Europeană erau ocupate în 2024, ceea ce înseamnă o rată de ocupare de 75,8%, cel mai ridicat nivel înregistrat de la debutul colectării datelor statistice, conform Eurostat. În cazul UE, rata de ocupare a crescut cu 0,5 puncte

Economic 15-04-2025 13:07

Andrei Cionca: Economia României nu va fi impactată direct în mod masiv de războiul tarifelor; problema o reprezintă impactul indirect

Economia României nu va fi impactată direct în mod masiv de războiul tarifelor, dar problema o reprezintă impactul indirect, respectiv cum vor fi afectați clienții companiilor din România, a explicat, marți, Andrei Cionca, inițiatorul studiului CONFIDEX și cofondator Roca Investments. 'Economia României, din ce vede

Economic 15-04-2025 13:01

România se numără printre țările UE cu cele mai ample scăderi ale producției industriale în luna februarie

Producția industrială în UE a crescut în februarie 2025, comparativ cu luna ianuarie 2025, însă România se numără printre țările membre cu cele mai ample scăderi ale producției industriale de la o lună la alta, arată datele publicate, marți, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Conform acestor date, în fe

Economic 15-04-2025 12:50

Pericolul companiilor 'zombie'' se extinde în economie (analiză)

Numărul companiilor aflate în dificultate și care determină probleme pe lanțurile economice continuă să crească, iar datele statistice arată că, după primul trimestru din 2025, una din patru companii din România a intrat în zona 'zombie', arată o analiză Sierra Quadrant. Firmele 'zombie' sunt companiile care a

Economic 15-04-2025 12:18

Ivan: Normele de accesare a voucherelor de vacanță ar putea fi aprobate săptămâna aceasta

Hotărârea de Guvern privind noile norme de accesare a voucherelor de vacanță, care se utilizează pentru plata a 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei, a fost trimisă luni spre avizare, a declarat marți ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan I

Economic 15-04-2025 12:15

Ivan: Finanțarea Start-Up Nation se va face din fonduri europene, nu se va pune presiune pe buget și se va stimula producția

Finanțarea programului Start-Up Nation se va face numai din fonduri europene, nu se va mai pune presiune pe bugetul de stat și se va stimula direct producția din România, a declarat marți ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, cu ocazia inaugurării platformei oficiale de înscriere pentru cursurile grat

Economic 15-04-2025 12:07

Budescu (CNIR): Am reușit să lansăm în licitație 296 kilometri de autostrăzi și drumuri expres; avem 2 contracte mari atribuite

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a lansat în licitație, în mai puțin de un an de la operaționalizare, 296 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres și a atribuit două mari contracte pentru construcția de tronsoane pe autostrada Unirii (A8) zona montană Târgu Mureș-Târgu Neamț, a declarat marți directorul general al

Economic 15-04-2025 11:56

Producătorii de fructe și legume cer sprijin autorităților, după ce culturile au fost afectate de ger

Producătorii de fructe și legume cer sprijin autorităților, în condițiile în care culturile horticole au fost 'compromise grav' după două episoade de ger, potrivit unui comunicat al Asociației Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli 'Fruleg-Ro'. Conform sursei citate, în caz contrar va urma o seri

Economic 15-04-2025 10:43

Curtea de Conturi: Încadrarea cu personal de conducere și personal de execuție este insuficientă la nivelul unor unități subordonate MApN

Încadrarea cu personal de conducere și personal de execuție este insuficientă la nivelul unor unități subordonate Ministerului Apărării Naționale, iar măsurile de atragere și menținere a resurselor umane calificate nu sunt eficiente și corelate cu volumul și complexitatea responsabilităților posturilor respective, rezultând o limitare a capacității de rea

Economic 15-04-2025 10:40

Hanga (BVB): Bursa poate fi cu adevărat drumul companiilor locale către piață

Bursa poate fi cu adevărat drumul companiilor locale către piață, iar valoarea adăugată pe care o aducem față de zona de 'private equity' este vizibilitatea, a declarat, marți, președintele Bursei de Valori București (BVB), Radu Hanga, la evenimentul prilejuit de aniversarea a 10 ani de la listarea Bittnet Group pe piața locală de capital.

Economic 15-04-2025 10:10

Apelul de proiecte pentru companiile care vor să-și producă energia, destinat și companiilor din agricultură

Un nou apel de proiecte a fost lansat în consultare publică și este destinat companiilor care vor să-și producă propria energie și să-și reducă semnificativ costurile, iar un element important este că apelul este deschis și pentru firmele din agricultură și industria alimentară, a scris marți pe Facebook ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Economic 15-04-2025 09:25

Resursele de energie, în creștere în primele două luni; producția hidro s-a redus cu 42,5%, cea din fotovoltaice a crescut cu 30%

Resursele de energie primară și cele de energie electrică au crescut cu 2,6%, respectiv cu 0,5%, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit sursei citate, în intervalul analizat, principalele resurse de ene