Comunicat de presă - Institutul Clinic Fundeni
Este timpul să învingem Hepatita!
Institutul Clinic Fundeni, în calitate de lider al Proiectului LIVE(RO)3 - Cod MySMIS317713, marchează Ziua Mondială a Hepatitelor și se alătură eforturilor globale de conștientizare, informare și acțiune împotriva hepatitelor virale, care continuă să reprezinte o amenințare majoră la adresa sănătății publice la nivel mondial și național.
Sub sloganul 'Este timpul să învingem hepatita', campania din acest an subliniază importanța testării timpurii, a accesului la tratament și a vaccinării, ca metode esențiale în prevenirea și combaterea hepatitelor B și C - cele mai grave complicații ale acestei boli.
Situația la nivel global și național:
La nivel mondial, peste 300 de milioane de persoane trăiesc cu o formă cronică de hepatită virală.
Sunt peste 2 MILIOANE de cazuri noi raportate anual.
În România, se estimează că peste 800.000 de persoane sunt afectate, multe dintre acestea fără să știe că sunt infectate.
Hepatitele B și C pot conduce la complicații severe, precum ciroza sau cancerul hepatic, dar pot fi prevenite și tratate eficient.
Proiectul LIVE(RO)3 contribuie în mod direct la atingerea obiectivului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind eliminarea hepatitelor virale inclus în strategia globală de sănătate, prin implementarea eficientă a programului de screening pentru bolile hepatice cronice din România.
'Este esențial ca fiecare persoană să aibă acces la testare, informații corecte și servicii medicale adecvate. Hepatita virală nu trebuie să mai fie o '˜boală tăcută'. Ce trebuie să înțelegem cu toții este ca aceste afecțiuni pot fi mortale dacă sunt neglijate. Împreună putem opri transmiterea și putem salva vieți, dar avem nevoie de implicarea comunității medicale, de sprijinul asociațiilor de pacienți, al autorităților publice locale pentru a putea transmite importanța prevenției și a acțiunilor preventive.' a declarat prof. dr. Liliana Gheorghe, medic primar gastroenterologie și hepatologie și manager al proiectului LIVE(RO)3.
Cele mai importante rezultate ale proiectului sunt:
- Dezvoltarea și implementarea unui cadru metodologic standardizat și actualizat pentru programul național de screening
- Derularea unui program de formare unic în România, menit să contribuie la consolidarea capacității de formare a personalului medical și la pregătirea profesioniștilor din sănătate screeningul bolilor hepatice cronice
- Dezvoltarea și extinderea Registrului de Screening al Hepatitelor Virale Cronice cu includerea de noi patologii precum boala hepatică steatozică asociată disfuncției metabolice (MASLD) și boala hepatică alcoolică.
- Înființarea Rețelei de Comunicare Hepa-Link care are rolul de a facilita comunicarea între specialiști din domeniul medical, furnizori de screening, autorități publice locale și organizații non guvernamentale pentru a îmbunătăți accesul populației la screening și depistare precoce.
Proiectul 'LIVE(RO)3 Plan Strategic Integrat: Dezvoltare, Monitorizare și Control al Calității în Screeningul Bolilor Hepatice Cronice', cod SMIS 317713 este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași în perioada 30.04.2024 - 30.08.2027 și are un buget total de 15.883.859 LEI din care 12.832.300 reprezintă contribuția UE.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Sănătate (PS), Prioritatea 1: Creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu și îmbunătățirea și consolidarea serviciilor preventive.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].