Expert e-guvernare: Cartea electronică de identitate e singura soluţie cu o legislaţie solidă în spate
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/8602105.jpg)
În prezent există trei candidaţi de identităţi electronice, care, teoretic, ar putea fi folosite din punct de vedere tehnic, dar cartea electronică de identitate este singura soluţie care are o legislaţie solidă în spate, a declarat, joi, Andrei Nicoară, expert e-guvernare, la a doua ediţie a Galei Regista.
"În acest moment avem trei candidaţi de identităţi electronice, care teoretic ar putea fi folosite din punct de vedere tehnic. Dar problema nu este tehnică, este o problemă de natură juridică, pentru că a treia parte, cel care-mi garantează identitatea, îşi asumă nişte obligaţii, pentru că îmi garantează dacă el greşeşte cumva, eu trebuie să pot să-l trag la răspundere şi aşa mai departe. Şi atunci, acest mecanism de tragere la răspundere întotdeauna trebuie să aibă un aranjament juridic care să fie o cupolă ce acoperă în egală măsură şi pe cel care primeşte identitatea, şi pe cel care emite identitatea (...) Viitoarea sau existenta carte electronică de identitate de la MAI, nu are foarte multe persoane, sunt câteva mii emise la Cluj, dar drumul e clar, are marele avantaj că are o legislaţie naţională în spate care deja îi dă valoare juridică şi ştim clar că în relaţie cu toate instituţiile publice posesorii cărţii de identitate trebuie să fie recunoscuţi ca fiind ceea ce sunt", a spus Nicoară.
Potrivit acestuia, al doilea proiect, care este în construcţie tehnică, este la Autoritatea pentru Digitalizarea României, se numeşte PSCID, dar este încă un proiect tehnic care nu are legislaţie în spate, iar al treilea vizează identităţile digitale folosite în prezent pentru semnătura electronică.
"Cartea electronică de identitate este singura soluţie astăzi care are o legislaţie solidă în spate şi are un anume ritm de distribuţie. Din înţelegerea mea, undeva prin vară, o să înceapă să se emită cărţile în Bucureşti, iar la finalul anului o să fie accesibile în toată ţara, existând prin PNRR un anume număr de câteva milioane bune de cărţi care vor fi emise. Şi, foarte important, vor fi achitate din bani europeni, respectiv nu va mai exista această taxă pentru prima emitere a unei cărţi electronice de entitate. Deci, din punctul meu de vedere, chiar dacă este un proiect întârziat, chiar dacă au fost câteva probleme tehnice, cartea electronică de entitate este în momentul acesta singura soluţie viabilă şi cu un drum clar pe termen lung şi să ne bucurăm toţi de ea. O aşteptăm precum Crăciunul, doar că o să vină vara", a explicat expertul în e-guvernare.
El a menţionat că primul proiect de lege, "prima tentativă" în Parlament de emitere a unităţi electronice de identitate are aproape 20 de ani.
"De ce s-a întâmplat? Pentru că au fost interese comerciale. Cartea electronică de entitate va permite şi semnarea documentelor, deci va agresa piaţa care există astăzi pentru furnizorii privaţi de certificate calificate. Mai există un număr de oameni care au o abordare psihologică împotriva ideii de cip, digitalizare, prezenţă online şi alte lucruri de acest gen, dar nu cred că sunt chiar atât de mulţi. (...) probabil principalul motiv a fost că nu am avut destule sisteme de e-guvernare care să necesite autentificare electronică şi prin urmare nici n-a fost o presiune foarte adevărată să se emită aceste cărţi de identitate.(...) Ne-a salvat un regulament european care ne-a pus cu spatele la zid şi a zis: trebuie să emiteţi aceste cărţi de identitate", a precizat Andrei Nicoară.
Acesta a subliniat că ţinta din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este ca în următorii trei ani să ajungem la cinci milioane de cărţi de identitate electronică.
"Este un ritm de aproape 2 milioane de cărţi pe an. Cărţile de identitate, pentru că sunt din punct de vedere al nivelului de siguranţă maximum ce poate să existe, ele n-o să se emită cu interviuri online şi alte chestii de genul acesta. Deci trebuie să vină omul la ghişeul Biroului de Evidenţa Populaţiei, să îl vadă la ochi, să îi facă poză şi alte lucruri de acest gen. Două milioane de oameni pe an să viziteze cele 200 şi ceva, maximum 300 de puncte de lucru, mie mi se pare destul de mult (...) Deci, aş zice că ţinta este lăudabilă şi dacă ne ţinem de ea trebuie aplaudaţi cei care s-au angajat să se rezolve", a punctat Andrei Nicoară.
Regista, soluţia pentru automatizarea şi eficientizarea proceselor din instituţiile publice şi companiile private din România, parte a grupului Zitec, a organizat joi a doua ediţie a Galei Regista - Împreună Construim România Digitală, eveniment naţional de recunoaştere a progresului digital în instituţiile publice din România.
Gala Regista a premiat instituţii publice în cadrul a şapte categorii distincte care au măsurat diverşi factori ai progresului digitalizării. Categoriile sunt: Cea mai bună prezenţă pe reţelele sociale, Cea mai bună interacţiune digitală cu cetăţenii, Cea mai digitalizată instituţie, Cea mai digitalizată primărie de comună, Cea mai digitalizată primărie de oraş, Cea mai digitalizată instituţie de învăţământ şi Cel mai important progres digital.
Nominalizările pentru premiile Galei au fost selectate automat, având în vedere informaţiile disponibile în aplicaţia Regista cu privire la utilizarea reală a funcţionalităţilor pentru digitalizare aferente fiecăreia dintre categorii.
În completarea acestor categorii, Regista a acordat un premiu special: Cel mai important progres digital, acelei instituţii publice care a contribuit în mod semnificativ atât la dezvoltarea aplicaţiei, prin informaţiile puse la dispoziţie, cât şi la digitalizarea spaţiului public. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Păun: Mă aștept ca președintele interimar să pună presiune mai mare pe instituțiile statului din sfera securității
România va avea un președinte interimar conform Constituției, cu toată legitimitatea în spatele său, care va putea să pună presiune mai mare pe instituțiile statului din sfera securității, apărării, având în vedere că, până în prezent, nu au fost luate măsuri împotriva manipulărilor care au loc pe rețelele de socializare, consideră C
Hidroelectrica a produs mai puțină puțină energie electrică în 2024, comparativ cu 2023
Grupul Hidroelectrica raportează o producție de energie electrică brută de 14.224 GWh în 2024, în scădere cu 22% față de 2023, din care 13.928 GWh reprezintă producția brută obținută din surse hidro, potrivit unor date preliminare publicate luni pe site-ul Bursei de Valori București. Producția de energie electrică netă reprezintă 13.864 GWh (minus
REPORTAJ: Boicot cu reduceri de un cot
'A fi sau a nu fi' a fost dilema boicotului la români, un demers nou intrat în viețile noastre și copiat de prin vecini, dar care a captat imaginația și energiile colective. Jandarmi la Unirii, jandarmi la Uni
Piedone anunță amenzi de 620.000 de lei la Termoenergetica
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a amendat Termoenergetica București cu 620.000 de lei, pentru încălcarea legislației în vigoare în ceea ce privește furnizarea apei calde menajere și a agentului termic de încălzire, după verificarea a 31 de puncte termice și 86 de de unități locative, a anunțat, luni, președintele ANPC, Cri
Imaginea României atârnă de un fir de ață; avem nevoie de lideri care să reafirme angajamentele statului în privința reformelor (consultant)
România are nevoie de lideri responsabili care să explice în spațiul public care sunt motivele demisiei președintelui Klaus Iohannis, care este parcursul schimbărilor de la vârfului statului și să reafirme angajamen
Antreprenori din cinci țări au depus nouă oferte pentru construcția primului lot al autostrăzii Timișoara-Moravița
Antreprenori din România, Bulgaria, Italia, Turcia și Ucraina au depus nouă oferte pentru construcția primului lot al autostrăzii Timișoara - Moravița, respectiv Remetea Mare - Jebel, cu o lungime de 35,67 kilometri, a anunțat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Barbu: Cât voi fi ministru, banii care vor fi investiți în agricultura din România nu vor mai fi investiți haotic
Ministerul Agriculturii va avea în continuare o politică bazată numai pe investiții, iar banii care vor ajunge în agricultura din România nu vor mai fi investiți haotic, ci acolo unde există deficit în balanța comercială, a afirmat, luni, ministrul de resort, Florin Barbu, la un eveniment de specialitate. El a anunțat proiectele pe care
Șefa Reprezentanței CE în România: Microelectronica este de o importanță crucială pentru viitorul nostru european
România își concentrează atenția în microelectronică, un domeniul strategic esențial atât pentru dezvoltarea tehnologică și economică a Europei, cât și pentru creșterea competitivității economiei europene în contextul geoeconomic actual, susține șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac. Ac
Suciu (BNR): Suntem foarte atenți la evoluțiile care au loc în piață pentru a preîntâmpina orice evoluție negativă
Banca Națională a României este atentă la evoluțiile care au loc în piață pentru a preîntâmpina orice evoluție negativă, a declarat, luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu. Afirmația reprezentantului BNR vine în urma
Barbu: Nu mai doresc ca în România fermierii să achiziționeze un purcel cu 125 de euro
Anul acesta vom finaliza diferența de ferme de reproducție, întrucât nu mai doresc ca, în România, fermierii să achiziționeze un purcel cu 125 de euro, ci vreau să producem acești purcei cu costuri între 50 și 60 de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o conferință de specialitate.
Apele Române: Coeficientul de umplere în lacurile de acumulare a scăzut la 61,52%
Rezervele de apă din România se mențin în continuare scăzute, coeficientul de umplere în lacurile de acumulare fiind de 61,52%, cel mai scăzut din ultimii opt ani, a transmis Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-o
Reportul la Loto 6/49 la categoria I este de peste trei milioane de euro
Reportul la Loto 6/49 la categoria I este de peste 16 milioane de lei (peste 3,22 milioane de euro), iar reportul cumulat la Noroc depășește 12,28 milioane de lei (peste 2,46 milioane de euro), informează, luni, Loteria Română. De asemenea, la Joker, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 10,70 milioane de lei (peste 2
Gustă (AAF): Ne apropiem de borna de un milion de investitori în industrie
Numărul investitorilor în fondurile de investiții se apropie de un milion, iar estimările arată că această cifră ar putea fi atinsă la Paște, a declarat, luni, într-o dezbatere de specialitate, președintele Asociație Administratorilor de Fonduri (AAF), Horia Gustă. 'Ne apropiem de borna de un milion de investitori în industrie. Există o e
Bogdan Ivan: Prin mințile sclipitoare din IT, transformăm țara într-un hub regional de tehnologii emergente
Prin mințile sclipitoare ale românilor din industria IT, transformăm țara noastră într-un hub regional de tehnologii emergente, a declarat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, la o reuniune internațională. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatu
Barbu: În momentul de față, este o problemă de a integra producătorii români în magazinele de retail din România
Integrarea producătorilor români în magazinele de retail din România este o problemă în momentul de față, fiindcă aici este vorba despre cantități, iar Ministerul Agriculturii a încurajat mereu realizarea de cooperative, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. 'În momentul de față, este o