logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dăianu: România poate evita o recesiune în anul ce vine; creşterea PIB va fi mult mai mică-probabil între 1,5-2,5%

Imagine din galeria Agerpres

Bucureşti, 27 dec /Agerpres/ - România poate evita o recesiune în anul ce vine, dar creşterea PIB va fi mult mai mică - probabil între 1,5-2,5%, consideră preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

"România poate evita o recesiune în anul ce vine, dar creşterea PIB va fi mult mai mică - probabil între 1,5 - 2,5%, faţă de aproximativ 5% în 2022. Guvernul are de rezolvat o ecuaţie foarte dificilă: să evite intrarea în recesiune reducând în acelaşi timp deficitul bugetar către ţinta extrem de ambiţioasă de 4,4% din PIB (în 2023) şi orientând resurse către apărare şi asistenţa pentru cetăţeni şi firme vulnerabile. Resursele europene ies şi aici în relief fiind singurul piston contraciclic într-un mediu potrivnic. Respect şi compasiune pentru cetăţenii loviţi de aceste timpuri. Respect pentru întreprinzătorii oneşti, firmele care, cu agilitate şi creativitate, caută să se adapteze la condiţii extrem de vitrege", a explicat, la solicitarea AGERPRES, Daniel Dăianu, referitor la perspectiva pentru anul viitor.

El susţine că trebuie să definim şi să ne urmărim mai bine interesele în Uniunea Europeană, să învăţăm din eşecuri.

"Uniunea este un proiect ce a făcut mult bine, a contribuit la pace pe continent şi este mare lucru că România este stat membru. Să ne imaginăm cum ar fi fost ca România să nu fie parte din UE şi NATO. Dar în UE există şi interese divergente, relaţii de putere ce creează asimetrii, decizii nedrepte, vezi Schengen, chiar standarde duble de facto etc. Afirm aceasta ştiind că nu există organizaţie infailibilă, perfectă, în lume. Şi depinde şi de noi să ne atenuăm statutul de periferie economică, să facem ca UE să funcţioneze mai bine. Oricum, trebuie să valorificăm mai bine resursele de care dispunem, în folosul nostru. 2023 va fi un alt an tare complicat pentru mulţi cetăţeni, mediul de afaceri, instituţiile statului roman. Avem şi războiul din Ucraina, care poate deveni de uzură. Să încercăm să trecem prin greutăţi cu daune cât mai mici amintindu-ne şi de zicala că unde sunt mai mulţi puterea creşte, să ne bucurăm de ceea ce este bun în viaţa noastră", a afirmat Daniel Dăianu.

Preşedintele Consiliului Fiscal a amintit că 2022 este anul invadării Ucrainei, al resurgenţei inflaţiei la cote nemaiîntâlnite în ultimele decenii în multe state europene.

Pe de altă parte, Daniel Dăianu consideră că în Europa s-a ieşit vizibil din pandemie, cu efecte binefăcătoare pentru viaţa oamenilor, dar criza energetică, exacerbată de război, a alimentat inflaţia şi a creat noi anxietăţi. Economiile au început să încetinească, să se apropie de recesiune.

"Incertitudinile pentru 2023 rămân mari, situaţia de ansamblu complexă, complicată. Amploarea volatilităţii şi evoluţii nonliniare împiedică predicţii. În tabloul riscurilor pentru evaluări sunt de inclus mersul războiului din Ucraina, întărirea politicilor monetare, ce face finanţarea mai scumpă, nervozitatea pieţelor financiare şi posibile sincope de finanţare unde există supraîndatorare, impactul creşterii preţului energiei care afectează competitivitatea multor companii, accentuarea sindromului de "întoarcere spre interior" - inclusiv prin protecţionism. Pe fondul rivalităţii geopolitice între SUA şi China, al situaţiei din Ucraina, al unui nou "război rece", considerente de siguranţă/securitate capătă adesea întâietate în raport cu cele de eficienţă. În această logică se înscriu tendinţe de regionalizare a fluxurilor comerciale şi lanţurilor de producţie, introducere de sancţiuni, formare de blocuri economice şi comerciale, fie acestea neetanşe şi cu geometrie variabilă", a declarat Daniel Dăianu.

Economistul consideră că impactul războiului se vede în creşterea cheltuielilor de apărare. În România, aceste cheltuieli urcă de la circa 1,68% din PIB în 2022 la circa 2,3% din PIB în 2023; în ţările baltice sunt în jur de 2,5% din PIB.

"Polonia ţinteşte o cifră mult mai mare în următorii ani. Şi în afara Europei cheltuieli militare cresc. Trăim o confluenţă de procese/crize ce definesc starea precară a lumii: stres economic şi social mare, o criză energetică ce va dura, stocurile de resurse şi reforma pieţei energiei vor condiţiona situaţia din iarna 2023/24 în UE, inflaţie înaltă ce amputează puterea de cumpărare, un război cu reverberaţii numeroase, efecte tot mai nefaste ale schimbărilor climatice. Există şi redistribuţie intensă de câştiguri în economii, cu sectoare, precum energia, ce obţin venituri mult superioare ca efect al modificării preţului la energie. Aceste redistribuiri să văd în relaţiile inter-statale şi în interiorul economiilor. Creşte intervenţia statului în economie din raţiuni de securitate şi stabilitate judecată din multiple unghiuri, ce privesc furnizarea de bunuri publice esenţiale pentru societate; se înteţesc politici industriale ce vizează competitivitatea tehnologică şi economică, puterea militară", susţine Daniel Dăianu.

Potrivit preşedintelui CF, la noi se discută mult despre fondurile europene, cadrul financiar multianual 2021-27 şi PNRR, ce înseamnă multe zeci de miliarde euro întinse pe mai mulţi ani.

"Dacă bugetul pentru 2023 prevede investiţii publice de circa 7,2% din PIB (cheltuieli de capital şi investiţii finanţate cu bani europeni, acestea se pot situa la 6-7% din PIB în următorii ani), cheltuieile de capital din 2023, de circa 3,5% din PIB, includ şi creşterea cheltuielilor de apărare cu 7,5 miliarde lei. Acest nivel de investiţii este deosebit de important dacă avem în vedere nevoile economiei şi nivelul foarte jos al veniturilor fiscale, de circa 27% din PIB, în timp ce vecinii din Europa Centrală şi de Răsărit au o medie de 33-34% din PIB. Provocările viitoare reclamă creşterea veniturilor fiscale. Este necesar totodată să absorbim cât mai mult din resursele europene, prin proiecte bune", a explicat Daniel Dăianu.

În opinia economistului, resursele europene sunt de judecat şi fiindcă trebuie să reducem deficitul bugetar la sub 3% din PIB în următorii 2 ani.

"Nu numai că trebuie să ieşim din procedura de deficit excesiv, în cadrul UE, ci şi pentru că mediul financiar internaţional este tot mai neprietenos. Şi economii avansate sunt pedepsite când se comit erori flagrante - vezi decizii ale precedentului guvern britanic. România nu are, încă, o datorie publică copleşitoare, fiind la finele lui 2002 în jur de 48% din PIB. Dar dinamica acesteia în termeni reali, ca pondere în PIB, a fost ţinută în frâu în 2022 de creşterea PIB-ului nominal cu circa 18%; o corecţie prin "inflaţie surpriză", mult peste cea prognozată, a ajutat scăderea deficitului bugetar, probabil la sub 5,8% din PIB. Mare parte din şocul inflaţionist este cauzată de creşterea brutală a preţului energiei, fiind falsă teza că lipsa de reacţie a BNR explică puseul inflaţionist. Să fi dus rata de politică monetară la nivel real pozitiv acum, adică peste 20%, ar fi fost o mare prostie în condiţiile date, am fi aruncat ţara în aer. La noi inflaţia a atins se pare un platou mai mult sau mai puţin nivelat şi va coborî spre 10% la finele lui 2023 admiţând că nu vor exista alte şocuri adverse puternice. Preocupantă este lărgirea deficitului de cont curent, către 9% din PIB în 2022 şi cu o finanţare negeneratoare de datorie sub 50%. Drept este însă că a avut loc o deteriorare a termenilor schimbului în comerţ, cum s-a întâmplat şi cu alte state membre ale UE. Balanţa externă rămâne un călcâi al lui Ahile şi vulnerabilizează moneda naţională; numai cu servicii IT şi de transport, cu remiteri de bani din străinatate, nu se poate compensa un deficit major de competitivitate", a mai spus Daniel Dăianu.

În opinia sa, politica economică, planul strategic pe termen mediu şi lung, trebuie să urmărească în mod consecvent reducerea acestui deficit. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 27-01-2025 17:20

Report de peste 2,47 milioane de euro la Loto 6/49 categoria I

Un report în valoare de peste 12,33 milioane de lei (peste 2,47 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49 în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat care depășește 12,06 milioane de lei (2,42 milioane de euro), a anunțat, luni, Loteria Română. Joi, 30 ianuarie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noro

Economic 27-01-2025 15:39

Lucrările la lotul 3 A0 Sud sunt în grafic pentru a respecta termenul de finalizare, 15 aprilie 2025 (constructor)

Lucrările la lotul 3 Bragadiru - Joița al autostrăzii A0 Sud sunt în grafic, iar termenul de finalizare și deschiderea traficului, stabilite pentru data de 15 aprilie 2025, vor fi respectate, dă asigurări constructorul, într-un comunicat remis luni AGERPRES. 'Aktor face pași semnificativi către finalizarea segmentului de autost

Economic 27-01-2025 15:11

România ar trebui să genereze încasări de trei miliarde de euro din turism până în 2035 (secretar de stat)

România ar trebui să genereze încasări de trei miliarde de euro din turism până în 2035, a declarat luni Terente Ciui, secretar de stat în cadrul Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), la lansarea celei de-a patra ediții a Cărții Albe a Turismului din România. Secretar

Economic 27-01-2025 14:15

Jianu: Turismul și-a revenit, din 2023, la nivelul prepandemic; 2024 a fost pe creștere

Turismul românesc și-a revenit deja, din 2023, ajungând la nivelul pe care îl avea înainte de pandemie, în anul 2019, a declarat luni fostul președinte al IMM România, senatorul PSD Florin Jianu, la lansarea celei de-a patra ediții a Cărții Albe a Turismului din România. 'Turismul și-a revenit și a

Economic 27-01-2025 13:32

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor stomatologice

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind posibila încălcare a legislației din domeniul concurenței de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România, informează luni instituția. Potrivit unui comunicat al autorității de concurență, în cadrul investigației, au fost efectuate inspecții inopinate la sediul Cole

Economic 27-01-2025 13:29

Burduja, despre protestele de la ELCEN: Nu vom da înapoi de la măsurile de eficientizare; nu putem avea un dialog cu Bucureștiul luat ostatic

Reducerea cheltuielilor publice este absolut necesară, iar apelul meu ferm și direct este ca acțiunile de protest ale angajaților ELCEN să nu pună în pericol furnizarea apei calde și căldurii în București, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Precizarea ministrului vine în urma protestelor spontane declanșate luni di

Economic 27-01-2025 13:05

Un ordin al Ministerului Finanțelor va reduce posibilitatea de interpretări abuzive ale legislației de către ANAF

Un ordin al Ministerului Finanțelor schimbă modul în care instituția se implică în mod direct pentru înțelegerea și aplicarea de către structurile teritoriale ANAF și de către contribuabili a legislației fiscale, conform unui comunicat de presă al Camerei Consultanților Fiscali. ''Ordinul Ministerului Finanțelor 6649/

Economic 27-01-2025 11:32

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 5,95% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 5,95% pe an, de la 5,96% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.

Economic 27-01-2025 11:22

Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut cu 2,9% în decembrie

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2024 cu 2,9% față de luna anterioară, până la nivelul de 632,591 miliarde lei, iar comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 10,5% (5,1% în termeni reali), informează Banca Națională a României printr-un comunicat. Depoz

Economic 27-01-2025 11:08

BNR: Soldul creditului neguvernamental a crescut în decembrie cu 0,8%

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna decembrie 2024 cu 0,8% față de noiembrie 2024 (0,5% în termeni reali), până la nivelul de 421,475 miliarde lei, conform datelor publicate luni de Banca Națională a României. Creditul în lei, cu o pondere de 70,1% în volumul

Economic 27-01-2025 10:47

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de luni

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de luni, iar rulajul se cifra la 10,5 milioane de lei (2,1 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,98%, ia

Economic 27-01-2025 10:05

București și județul Ilfov dețin aproape 39% din totalul ipotecilor intabulate în România în 2024 (analiză)

Municipiul București și județul Ilfov dețin o pondere de aproape 39% din totalul ipotecilor intabulate la nivel național în 2024, însă cea mai mare creștere anuală a numărului de ipoteci intabulate, de 107%, a fost înregistrată în Iași, relevă o analiză imobiliară publicată luni. Conform datelor analizate de către broke

Economic 27-01-2025 10:01

APAPR: Pilonul 3 de pensii a atras peste 133.000 de clienți în 2024

Peste 133.000 de români au început în 2024 să economisească pentru vârsta retragerii prin fondurile de pensii private facultative (Pilonul 3), cu 40% mai mulți decât în 2023, reprezentând un record istoric pentru numărul de clienți nou-atrași în sistem într-un singur an, se arată într-un comunicat al Asociaț

Economic 26-01-2025 17:30

Ministrul Energiei afirmă că nu va semna bugetele companiilor din subordine dacă acestea nu respectă principiile de eficientizare

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că nu va semna bugetele de venituri și cheltuieli ale companiilor din subordinea ministerului dacă acestea nu vor respecta principiile de eficientizare precum reducerea posturilor de conducere sau a cheltuielilor cu salariile. 'De două săptămâni am transmis o adresă tuturor companiilor

Economic 26-01-2025 12:48

Bursa de Valori București a câștigat peste patru miliarde de lei la capitalizare în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat peste patru miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 24,7 milioane de lei în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, în săptămâna 20 - 24 ianuarie, capitaliza