logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Studiu: 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară

Image

Aproximativ 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară, în topul celor mai aruncate produse fiind materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), arată un studiu de profil, realizat în perioada aprilie - august 2022.

Conform datelor, 73% dintre respondenţi au declarat că se confruntă cu risipa alimentară, iar 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce. Jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1 şi 5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5 şi 15%.

"În topul celor mai aruncate produse se află materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%). Pentru 3 din 10 operatori, risipa are loc exclusiv în bucătărie, în timp ce pentru ceilalţi 7 din 10, aceasta se produce în restaurant sau în ambele locuri. Când vine vorba de alimentele care sunt pe cale să expire, jumătate dintre acestea sunt aruncate, iar 20% sunt refolosite pentru pregătirea altor preparate. Ceilalţi 30% donează alimentele care urmează să expire, fie către personal sau către asociaţiile care au grijă de animale, fie le dau retur către furnizori sau, în cele mai multe cazuri, se asigură că le vor folosi înainte de a ajunge la data de expirare", se menţionează în studiul realizat de Edenred România, în parteneriat cu Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) şi Mastercard.

Potrivit studiului citat, majoritatea respondenţilor (81%) au declarat că vara se risipeşte cea mai mare cantitate de mâncare. Temperaturile ridicate, dar şi numărul mult mai mare de clienţi din sezonul estival sunt câteva dintre motive. De asemenea, 32% au afirmat că în weekend înregistrează un grad mai mare de risipă, faţă de zilele din cursul săptămânii.

Studiul arată că mai mult de 8 din 10 operatori se gândesc la risipa alimentară, iar peste jumătate implementează deja măsuri pentru a reduce risipa alimentară. "Cei mai mulţi au afirmat că cea mai importantă şi practică metodă de a reduce risipa alimentară este raportarea corectă dintre cererea de produse şi achiziţia materiei prime. Cu alte cuvinte, restaurantele iau în calcul fluxul de clienţi din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie primă, astfel încât să evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate", se precizează în document.

Întrebaţi ce anume i-ar ajuta în gestionarea risipei alimentare, participanţii la studiu au menţionat posibilitatea de a vinde surplusul de mâncare, inclusiv prin aplicaţii specializate (63%), donarea surplusului de mâncare (43%) şi existenţa unui ghid cu sfaturi şi recomandări pentru reducerea risipei alimentare, precum şi o serie de soluţii asigurate prin norme legislative specifice şi explicite.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoii operatorilor de combatere a risipei alimentară, Edenred şi HORA au dezvoltat Ghidul "Redu risipa alimentară în 10 paşi", care include soluţii practice pentru reducerea risipei alimentare de-a lungul fluxului operaţional, de la achiziţionare la depozitare, preparare, servire şi, ulterior gestionarea resturilor alimentare.

Recomandările includ: administrarea eficientă a stocurilor, tehnici de inginerie a meniului, de la principii de ajustare a porţiilor la structurare şi reducerea numărului de preparate şi focusul pe ingrediente sezoniere, criterii de selecţie şi filtrare a furnizorilor sau definirea unui sistem eficient de rezervări.

"Una dintre provocările stringente ale zilelor noastre este confruntarea cu acest paradox al cantităţilor uriaşe de alimente care se transformă în gunoi şi drama a peste 5 milioane de români care întâmpină dificultăţi în a-şi procura hrana zilnică. Credem că nimănui nu trebuie să-i fie foame şi că a oferi hrană este forma de ajutor cea mai concretă şi imediată de a răspunde la o necesitate primară, un prim pas în considerarea complexităţii nevoilor umane. Tocmai de aceea, ne bucurăm să fim parte din acest dialog şi sperăm ca acest pas să devină începutul unui proces mai amplu de identificare de soluţii, măsuri, practici concrete de structurare a proceselor anti-risipă, de combatere a insecurităţii alimentare, de optimizare a proceselor de recuperarea a hranei şi de redistribuire a acesteia către cei mai vulnerabili dintre noi. Din respect pentru hrană şi grijă pentru oameni!", a declarat Gabriel Sescu, preşedintele Federaţiei Băncilor pentru Alimente din România - FBAR.

Edenred România, HORA şi Mastercard au lansat primul studiu privind risipa alimentară în restaurantele din România, cu obiectivul de a înţelege care sunt principalele momente şi cauzele pentru producerea risipei, precum şi nevoile operatorilor din industrie pentru o gestionare eficientă a ingredientelor şi preparatelor.

De asemenea, prin experienţa de care dispun, partenerii au realizat un material prin care sprijină operatorii în demersul lor de reducere a risipei alimentare: Ghidul "Redu risipa alimentară în 10 paşi" conţine principii şi recomandări practice pentru o gestionare eficientă în locaţiile operatorilor.

Studiul privind risipa alimentară în industria locală de ospitalitate, alături de Ghidul "Redu risipa alimentară în 10 paşi", adresat restaurantelor din România, se înscriu sub umbrela FOOD (Fighting Obesity through Offer & Demand), cel mai amplu proiect european de promovare a obiceiurilor alimentare sănătoase, iniţiat de Edenred.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie - august 2022, iar respondenţii au inclus categorii variate de operatori: 72% restaurante (incluzând: bucătării cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanţuri de restaurante şi 6% cafenele şi patiserie. Marja de eroare 1-3%.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: (c) Ministry of Environment/Twitter

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 11-03-2025 07:00

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă marți la reuniunea Consiliului ECOFIN

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă marți, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare, potrivit reprezentanților ministerului. Conform informațiilor publicate pe site-ul Consiliului European, punctele importante de pe ordinea de zi vizează: Competitivitatea și îmbunătățirea mediului de afaceri; Coop

Economic 10-03-2025 17:38

Valoarea medie a coșului de cumpărături pentru bunuri de larg consum, în România, a crescut cu 9%, în 2024 (raport)

Valoarea medie a coșului de cumpărături pentru bunuri de larg consum (FMCG) a crescut cu circa 9%, anul trecut față de 2023, în România, o rată similară cu perioada anterioară când inflația era de peste două ori mai mare, arată un raport întocmit de YouGov Shopper Intelligence. Conform cercetării publicate luni, pe fondul continuării pr

Economic 10-03-2025 17:02

Burduja: România își consolidează perspectivele de hub energetic pe harta Europei prin participarea la Coridorul Verde

România își consolidează perspectivele de hub energetic pe harta Europei pentru o energie mai sigură, mai ieftină și mai curată, prin participarea la proiectul Coridorul Verde, a scris, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja,

Economic 10-03-2025 15:20

ANSVSA: Întâlnire în regim de urgență cu crescătorii de vaci, în contextul focarului de febră aftoasă din Ungaria

Suspendarea traficului de camioane care transportă lapte, materie primă, animale vii și furaje din Ungaria către România a fost unul dintre subiectele discutate luni de conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cu crescătorii de vaci din România, în contextul focarului de febră aftoasă din Ungaria.

Economic 10-03-2025 15:12

ANAF: Amenzi de aproape 3 milioane de lei aplicate în februarie, în baza OUG privind Sistemul RO e-Transport

Inspectorii fiscali au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2,964 milioane de lei, în urma unor controale efectuate în luna februarie în baza ordonanței de urgență privind Sistemul RO e-Transport, informează, luni, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). De asemenea, pe baza analizei de risc a datelor din si

Economic 10-03-2025 15:06

Parteneriat româno - indonezian în domeniul turismului, cu ocazia a 75 de ani de relații bilaterale

Reprezentanții asociațiilor agențiilor de turism din România și Indonezia s-au întâlnit, luni, la București, pentru a începe o colaborare între tur-operatorii din cele două state și pentru a pune la punct pachete turistice către ambele destinații. Vicepreședintele Asociației Agențiilor de Turism din Indonezia, Rocky Praputranto, a

Economic 10-03-2025 15:03

Titlurile de stat Tezaur pot fi cumpărate și online, cu cardul

Titlurile de stat Tezaur pot fi cumpărate și online, cu cardul, începând cu ediția 10 martie - 4 aprilie 2025, informează, luni, Compania Națională Poșta Română. Potrivit unui comunicat al Poștei Române, începând cu această ediție, compania pune la dispoziția cetățenilor două canale prin care pot achiziționa titluri de stat:

Economic 10-03-2025 14:33

Ungaria vrea ajutorul României pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare cu energie

Ungaria analizează o extindere a cooperării cu România în sectorul gazelor naturale, în ideea de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu energie, iar companiile energetice din cele două țări negociază deja un acord, a declarat luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, informează Reuters. Peter Szijjarto a spus că Ungaria dorește

Economic 10-03-2025 14:11

Hanga (BVB): Tinerii ar trebui să înceapă să investească la Bursă cât mai devreme; important este procesul de învățare

Tinerii ar trebui să înceapă să investească la Bursă cât mai devreme, important în cazul lor fiind procesul de învățare, a declarat, luni, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, Radu Hanga, prezent la un eveniment organizat de Facultatea de Management din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (S

Economic 10-03-2025 14:09

România atrage din ce în ce mai multe investiții străine destinate Europei Centrale și de Est (studiu)

România rămâne una dintre primele patru țări din Europa Centrală și de Est care atrag investiții de tip private equity, relevă un nou studiu realizat de echipa proiectului Healthy Investment Central and Eastern Europe (HICEE). Sondajul a adunat răspunsuri de la diverși investitori, inclusiv fonduri de capital de risc și investitori privați, cei mai

Economic 10-03-2025 13:51

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Diamedix Impex SA de către Emma Zeta Limited

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Emma Zeta Limited intenționează să preia Diamedix Impex SA, a anunțat, luni, autoritatea de concurență. Emma Zeta Limited, din Cipru, este parte a Grupului Emma, activ în România, în special, în sectorul energetic (prin grupul Premier Energy) și în sectorul jo

Economic 10-03-2025 12:42

Grindeanu: Lotul Ditrău - Grințieș a fost atribuit unei asocieri de constructori din România și Bosnia

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a atribuit unei asocieri de constructori din România și Bosnia lotul Ditrău - Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii, pentru suma de 6,14 miliarde lei (fără TVA), a anunțat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. 'CNIR a atribuit încă un con

Economic 10-03-2025 11:26

Report de peste cinci milioane de euro la Loto 6/49

Un report de peste 25,27 milioane de lei (peste 5,08 milioane de euro) se înregistrează la categoria I la Loto 6/49, la Noroc este în joc un report cumulat de peste 12,95 milioane de lei (peste 2,60 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 13,13 milioane de lei (peste 2,64 milioane de euro), informează Lot

Economic 10-03-2025 11:17

APIA: Fermierii au depus 18.658 cereri pentru o suprafață de 43.250 ha, în prima săptămână din martie

Fermierii au depus 18.658 cereri pentru o suprafață de 43.250 hectare, în perioada 3 - 7 martie a.c., în cadrul campaniei aferente anului 2025, a anunțat, luni, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Cererile de plată se pot depune până în data de 30 mai 2025. Potrivit APIA, fermierii

Economic 10-03-2025 11:00

Bursa de la București a deschis cu scăderi pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de luni

Bursa de Valori București (BVB) a deschis cu scăderi pe majoritatea indicii ședința de luni, iar rulajul se cifra la 11,66 milioane de lei (2,34 milioane euro), după 45 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,30%, iar indicele BET-Pl