Burcea: Toţi membrii ANAT vor aduce acasă turiştii care aveau bilete la Blue Air
Toţi membrii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) vor aduce acasă turiştii care aveau bilete la zborurile companiei aeriene Blue Air, chiar dacă este vorba de alternative mai scumpe, a declarat, marţi seara, pentru AGERPRES, prim-vicepreşedintele ANAT, Alin Burcea.
"În momentul de faţă, eu sunt la birou, la fel ca majoritatea colegilor mei care au grupuri, pentru că Blue Air nu prea are chartere. Dar sunt multe grupuri de turişti. Cam toată lumea e pe baricadă acum, să găsească alternative ca, în primul rând, să aducă turiştii acasă. Comunicatul pe care astăzi l-a dat Blue Air conţine o inadvertenţă sau este o minciună, în sensul că ei spuneau că toţi cei care sunt în destinaţie vor fi întorşi astăzi, pe data de 6 septembrie. Ori este o eroare, pentru că e posibil să apară o eroare în situaţii de criză, ori este o minciună. Nu, pe turiştii noştri şi pe ai altora nu i-a mai operat niciun zbor şi i-a lăsat acolo unde erau. Deci, noi o să îi aducem pe oameni şi ideea este să şi continuăm. Trebuie să găsim alternative. Într-un fel sau altul, o să aducem toţi oamenii, nu îi lăsăm acolo. Vom găsi o soluţie, mai scump, aia e. Important este să nu rămână oamenii acolo", a spus Burcea.
El a precizat că, în anumite cazuri, agenţiile au luat decizia de a caza la destinaţie turiştii care trebuiau să se întoarcă marţi în ţară, urmând să găsească ulterior o soluţie pentru repatrierea lor:
"Sunt diverse situaţii. Noi am avut turişti pe care i-am avut pe cursă regulată, 60-70 de locuri, în Creta. Îi cazăm astăzi şi găsim diverse alte alternative, pentru că nu ai timp de reacţie imediată. Nu avem nici timp să găsim un avion pe undeva. Toată lumea se preocupă, cei 6-7-8 tur-operatori mari, care au grupuri, mai puţin pe grupurile de vară, pentru că acolo sunt cu precădere chartere. Mai avem Tenerife, cu întoarcere pe 8 septembrie, şi trebuie să găsim soluţii. Mai trebuie să luăm în calcul şi tarifele, pentru că s-au mărit pe toate destinaţiile", a explicat oficialul ANAT.
Potrivit acestuia, este greu de crezut că Blue Air va reuşi să se redreseze din punct de vedere financiar.
"Pentru mine este evident că şansele ca Blue Air să se ridice sunt de 90% nu. Pentru că la ei este o problemă sistemică, nu este o urmare a faptului că Ministerul Mediului le-a blocat banii acum pe certificatele verzi. La ei problemele financiare sunt vechi, nu sunt de azi, de ieri, şi se pare că au ajuns la fundul sacului. Paradoxul este că toate cursele sunt pline, dar compania se apropie de faliment. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, statul român nu s-a preocupat absolut în niciun fel ca situaţia lor să fie una stabilă. Ei au 70% garanţii, dar ce faci cu garanţiile, pentru că nu te ajută la nimic. Au mai fost diverse situaţii, au apărut şi potenţiali cumpărători, dar statul român nu s-a mişcat deloc. Ba, din contră, prin Mediu i-a blocat, prin ANPC le-a dat două milioane (de lei - n. r.) amendă. Toţi membrii ANAT fac tot ce se poate să nu rămână nimeni pe nicăieri. Numai că asta este o problemă de fond. Ce facem mai departe dacă se mai întâmplă? Guvernul ar trebui să se gândească. Ce facem dacă se întâmplă un faliment de companie aeriană? Sau iar facem o şedinţă de Guvern să îi aducem pe banii statului? Ar trebui să găsim o formulă legală", a completat Alin Burcea.
Acesta a criticat, totodată, faptul că statul, prin intermediul Ministerului Turismului, nu a reglementat încă situaţia companiilor de turism, care ar trebui să fie asigurate printr-un fond de garantare în caz de insolvenţă sau faliment.
"Noi am avut noroc la agenţii, pentru că am luat acel ajutor HoReCa şi nu am avut falimente. A fost doar unul, acum trei săptămâni. Şi am solicitat domnului Cadariu, pe care nu l-am văzut în nouă luni de mandat prin niciun act normativ pentru turism, să trecem pe fond de garantare. Adică fondul de garantare asigură recuperarea tuturor banilor de către turişti în cazul insolvenţei sau falimentului agenţiei, al unei companii de turism. Iar în cazul Soley, un tur-operator mic, singurul caz pe care îl ştiu eu de faliment din ultimii ani, i s-au acceptat de către minister două scrisori de la IFN-uri, deşi ministerul spunea că nu sunt acceptate. Acum, cei de la IFN spun că nu vor să plătească banii, cei 200.000 de euro, şi paguba este de 450.000. Deci, chiar dacă s-ar plăti cei 200.000 de euro garanţie, 450.000 de euro nu se acoperă şi este responsabilitatea ministerului şi a domnului Cadariu personal. Pentru că noi, ca asociaţie patronală, i-am spus pe toate canalele. Nu putem să râdem la televizor şi să raportăm cât a făcut domnia sa şi când vine vorba de teme grave nu facem nimic, pentru ca mai apoi să spună că nu e vina sa. Nu se poate, va trebui să răspundă în situaţia asta! Domnul Cadariu, în loc să trimită mesaje stupide către turişti, ca să se adreseze agenţiilor de turism la care s-au înscris, pentru rezolvarea situaţiei cu Blue Air, ar trebui să facă ceea ce îl roagă ANAT de şase luni: să rezolve problema garanţiilor. Noi ştim mai bine cum să ne protejăm turiştii decât un ministru aflat efemer pe un post", a susţinut reprezentantul ANAT.
Blue Air Aviation a anunţat marţi că suspendă până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România.
Potrivit reprezentanţilor operatorului aerian, suspendarea zborurilor a fost determinată de faptul că, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.
Premierul Nicolae Ciucă a discutat, marţi seara, cu miniştrii de resort şi autorităţile implicate în gestionarea situaţiei cetăţenilor români afectaţi de oprirea zborurilor Blue Air. La finalul şedinţei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat măsurile luate de Executiv pentru rezolvarea acestei crize.
"Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în ţară a cetăţenilor aflaţi pe aeroporturile din afara graniţelor. În acest sens, românii îşi pot anunţa prezenţa şi pot solicita sprijin la secţiile consulare de la ambasadele noastre din ţările respective. Totodată, pot să vă anunţ că, în această seară, a fost activat un număr unic al call-center-ului gestionat de Ministerul Afacerilor Externe. Acest număr unic va fi publicat şi pe pagina Guvernului şi a MAE. Este numărul de telefon la care cetăţenii români aflaţi pe aeroporturi din afara ţării îşi pot semnala prezenţa şi pot solicita asistenţă consulară şi să solicite sprijin pentru a ajunge acasă. Numărul de telefon care le este pus la dispoziţie este 0040751084537. Este număr unic gestionat de MAE. După ce vor fi centralizate datele cetăţenilor români care sunt afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air, aeronavele TAROM vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii de peste graniţă să ajungă acasă în siguranţă", a spus Cărbunaru. AGERPRES (A - autor: Adrian Ţone, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de la București a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți, cu un rulaj de 60,848 milioane de lei (12,227 milioane euro). Cele mai lichide titluri au fost ale Bursei de Valori București, cu schimburi de aproape 7,351 milioane de lei, urmate de acțiunile BRD-Groupe Societe
Peste 1,306 milioane de posturi erau ocupate în instituțiile și autoritățile publice, în noiembrie 2024 (Ministerul Finanțelor)
Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în noiembrie 2024, de 1.306.197, cu 5.900 mai multe comparativ cu luna anterioară, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), consultate de AGERPRES. Peste 64% dint
Boloș: În Consiliul ECOFIN a fost aprobat Planul Bugetar-Structural al României
Planul Bugetar-Structural al României a fost aprobat în Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), alături de planurile altor 20 de state membre, a anunțat, marți, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. ''Vestea zilei! În Consiliul ECOFIN a fost aprobat Planul Bugetar-Structural al Rom
Garda Națională de Mediu a aplicat amenzi de aproape 130 de milioane de lei, în 2024 (raport)
Comisarii de mediu au efectuat, anul trecut, 47.566 de inspecții în domeniul controlului poluării și în cel al biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate, în creștere cu 7,05% față de 2023, iar amenzile aplicate s-au ridicat la valoarea de 129,074 milioane de lei, reiese din raportul de activitate al Gărzii Naționale de Mediu (GNM
Târg de produse agroalimentare românești, de Ziua Unirii Principatelor, în curtea Ministerului Agriculturii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituției, între 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești, cu ocazia sărbătoririi ''Zilei Unirii Principatelor Române - 24 ianuarie'', informează ministerul. Expozanții prezenți la
Negrescu (consultant economic): Alegerea lui Trump, o oportunitate pentru România; putem reconstrui relațiile economice cu investitorii americani
Alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii reprezintă o oportunitate pentru România, fiind un moment T0 de la care putem reconstrui relațiile economice cu investitorii americani, neglijate în ultimii ani, susține consultantul economic Adrian Negrescu. 'Alegerea lui Trump reprezintă o oportunitat
Hanga: În 2024, am înregistrat un nou maxim în ceea ce privește numărul de tranzacții la bursă, respectiv 2,6 milioane
Bursa de Valori București a înregistrat în 2024 cel mai mare număr de tranzacții, respectiv 2,6 milioane, în creștere cu 32% față de anul anterior, a declarat marți președintele BVB, Radu Hanga, la ceremonia de listare pe Bursă a emisiunii de obligațiuni a companiei Autonom. 'Privind înapoi la 2024, capitalizarea de piață a companii
ANOFM: 97 programe de formare profesională vor începe în februarie, la nivel național
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în februarie, 97 programe de formare profesională pentru 1.418 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și a municipiului București. Programele de formare profesională cu ce
Evoluție mixtă a indicilor bursieri în deschiderea ședinței de marți
Indicii Bursei de Valori București înregistrau o evoluție mixtă la începutul ședinței de marți, iar rulajul se cifra la 8,022 milioane de lei (1,612 milioane euro) după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,01%, iar indicele BET-Plus,
UPDATE Traficul aerian de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2024 cu circa 6%
Traficul aerian de pasageri înregistrat de aeroporturile din România pe parcursul anului 2024 a crescut cu aproape 6% față de 2023 și cu 12% față de 2019, informează Asociația Aeroporturilor din România (AAR). Potrivit unui comunicat al AAR, transm
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor: CSALB a fost eliminată de pe lista entităților de soluționare alternativă a litigiilor
Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB) a fost eliminat de pe lista entităților de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) din România, iar până la clarificarea situației juridice a acestei instituții consumatorii se pot adresa în continuare cu încredere Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescătorii de animale
Centrele Județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata a peste 39,7 milioane lei ca ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), anunță instituția într-un comunicat transmis marți AGERPRES. Cererile de plată sunt aferente serviciilor prestate în luna septembrie 2024 și trimestru
Producția de țiței a României a scăzut cu 4,2% în primele 11 luni din 2024; importurile s-au majorat cu 10,8%
România a produs, în primele 11 luni din 2024, o cantitate de țiței de aproape 2,456 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 106.500 tep mai mică (-4,2%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în perioada menționată,
Ministrul Finanțelor participă marți la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă marți, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare, potrivit reprezentanților ministerului. Conform informațiilor publicate pe site-ul Consiliului European, cu această ocazie, Președinția poloneză își va prezenta programul de lucru în domeniul afacerilor economice și financia
ASFR se străduiește de doi ani să revizuiască un ordin din 1986 pentru sancționarea ceferiștilor care au consumat alcool
Autoritatea de Siguranță Feroviară Română (ASFR) face eforturi pentru a revizui un Ordin din 1986, în vederea sancționării consumului de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive de către ceferiști și personalul de la metrou. Într-o ședință de consultare cu conducerea ASFR, AGIFER, cu reprezentanții Ministerului Transpor