logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BNR: Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să cunoască fluctuaţii minore în trimestrul III

Imagine din galeria Agerpres

Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să cunoască fluctuaţii minore în trimestrul III, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, potrivit minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României din 5 august 2022.

"În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au arătat că cele mai recente evaluări relevă perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei în trimestrul III 2022 şi a descreşterii ei treptate ulterior, dar pe o traiectorie revizuită moderat în sens ascendent. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să cunoască fluctuaţii minore în trimestrul III, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, însă relativ alertă ulterior, implicând plasarea acesteia la 13,9 la sută în decembrie 2022 - considerabil deasupra intervalului ţintei şi peste valoarea de 12,5 la sută din prognoza precedentă - dar coborârea ei la finele orizontului prognozei la 2,3 la sută, uşor sub punctul central al ţintei", se arată în documentul publicat vineri.

Potrivit BNR, s-a observat că perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei şi a inversării ulterioare a traiectoriei acesteia are ca resorturi majore atenuarea efectelor directe şi indirecte ale şocurilor globale pe partea ofertei - inclusiv în contextul aplicării schemelor de plafonare a preţurilor la energie până în martie 2023 - precum şi manifestarea efectelor de bază dezinflaţioniste asociate creşterilor ample consemnate din a doua parte a anului 2021 de preţurile energiei, combustibililor şi alimentelor procesate, alături de influenţele venite din probabila ajustare descendentă a cotaţiilor unor mărfuri, pe fondul detensionării pieţelor en-gros.

Traiectoria previzionată a ratei anuale a inflaţiei este însă revizuită moderat în sens ascendent, în principal ca urmare a dinamicilor relativ mai ridicate anticipate a fi consemnate de preţurile combustibililor, energiei şi alimentelor procesate, sub impactul majorării peste aşteptări a cotaţiilor internaţionale în perioada recentă, au remarcat membrii Consiliului.

În acelaşi timp, s-a sesizat că efectele inflaţioniste puternice ale cotaţiilor produselor energetice se vor evidenţia pregnant odată cu sistarea schemelor de plafonare a preţurilor în luna aprilie 2023, când acestea vor provoca o inversare temporară a descreşterii ratei anuale a inflaţiei, care se va relua însă ulterior şi se va accentua la mijlocul anului viitor, iar apoi în aprilie 2024.

Conform BNR, s-a convenit, totodată, că impactul prezumat a fi exercitat de schemele de plafonare şi compensare a preţurilor la energie şi combustibili continuă să fie grevat de incertitudini însemnate, şi că balanţa integrală a riscurilor la adresa perspectivei inflaţiei induse de factori pe partea ofertei rămâne înclinată în sens ascendent, cel puţin pe orizontul apropiat de timp, în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate - cu potenţiale implicaţii mai severe asupra cotaţiilor mărfurilor energetice şi asupra lanţurilor de producţie şi aprovizionare -, dar şi pe fondul secetei prelungite pe plan intern şi în alte state europene. Incertitudini sunt asociate totuşi duratei schemelor de sprijin, care ar putea fi mărită în raport cu reglementările în vigoare, au susţinut unii membri ai Consiliului.

Presiunile factorilor fundamentali îşi vor epuiza însă relativ alert caracterul inflaţionist modest şi vor deveni dezinflaţioniste începând cu trimestrul III 2023, au concluzionat membrii Consiliului, dată fiind perspectiva încetinirii considerabile a creşterii economice în a doua parte a anului curent şi ceva mai moderate în 2023, inclusiv în raport cu previziunile precedente, ce face probabilă restrângerea rapidă a excedentului de cerere agregată şi închiderea lui la mijlocul anului viitor - în devans cu câteva trimestre faţă de proiecţia anterioară -, urmată de adâncirea treptată a gap-ului PIB în teritoriul negativ.

În perspectivă apropiată, dinamica inflaţiei de bază va rămâne totuşi afectată de efectele inflaţioniste ale şocurilor pe partea ofertei, au remarcat membrii Consiliului, îndeosebi de cele decurgând din creşterea cotaţiilor mărfurilor agroalimentare, care vor continua sa fie potenţate de cotele crescute ale aşteptărilor inflaţioniste pe termen scurt şi de ponderea însemnată a alimentelor procesate şi a importurilor în coşul inflaţiei de bază.

În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat îşi va prelungi probabil creşterea până la finele anului curent, dar într-un ritm mult încetinit, urcând la 11,4% în decembrie 2022, foarte uşor peste nivelul previzionat anterior, pentru ca apoi să se înscrie pe o traiectorie descendentă doar ceva mai lentă decât în prognoza precedentă, şi să coboare la finele orizontului proiecţiei la 3,8%, sub valoarea de 4,2% anticipată în luna mai. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

BNR: Previziunile privind activitatea economică, revizuite semnificativ în sens descendent pentru 2023

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 06-02-2025 12:34

România, printre țările UE cu o scădere a vânzărilor cu amănuntul în luna decembrie

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană și zona euro au scăzut ușor în luna decembrie iar România se numără printre statele membre cu cea mai puternică scădere a vânzărilor, de la o lună la alta, arată datele publicate joi de Eurostat. Conform oficiului european, vânzările cu amănuntul au scăzut cu

Economic 06-02-2025 12:07

România rămâne 'extrem de deficitară' la stocarea energiei (specialiști)

România va obține un avans fără precedent în domeniul fotovoltaicelor în 2025, însă rămâne extrem de deficitară la stocarea energiei, consideră specialiștii din domeniul energiei. 'România poate obține un avans fără precedent în sectorul fotovoltaic în 2025, impulsionat de programele de finan

Economic 06-02-2025 11:41

Grupul ungar MVM estimează că va finaliza preluarea E.ON Energie România în lunile iunie sau iulie

Compania de stat ungară MVM Zrt. (MVM Group) estimează că va finaliza tranzacția referitoare la preluarea pachetului majoritar de acțiuni la divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România în lunile iunie sau iulie, a declarat joi directorul MVM, Karoly Matrai, pentru portalul Portfolio.hu, transmite Reuters.

Economic 06-02-2025 11:04

Grindeanu: Stadiul fizic al lucrărilor pe lotul 2 al autostrăzii Focșani- Bacău a ajuns la 42%

Stadiul fizic al lucrărilor pe lotul 2 al autostrăzii Focșani- Bacău (A7) a ajuns la 42%, astfel că până la finalul anului 2025 vom putea circula pe mai mult de 240 km de autostradă, dacă se va păstra ritmul actual de lucru, a anunțat, joi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 'Pentru construcția celor 38,78 km ai acestui lot,

Economic 06-02-2025 10:53

Un român din doi a uitat deja de rezoluțiile stabilite la sfârșitul anului, după o lună (studiu)

Un procent de 53% dintre români au dat startul rezoluțiilor pentru 2025, însă doar 14% dintre aceștia lucrează la toate obiectivele propuse, reiese dintr-un studiu de specialitate, publicat joi. Reveal Marketing Research și-a propus să analizeze evoluția planurilor românilor pentru 2025, comparând intențiile exprimate l

Economic 06-02-2025 10:35

AFIR a plătit 226,3 milioane de euro pentru proiecte de investiții în agricultură și dezvoltarea mediului rural

Proiectele de investiții în agricultură și cele pentru dezvoltarea mediului rural au primit, până în prezent, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), fonduri nerambursabile în valoare totală de 226,3 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis joi AGERPRES, plățile au

Economic 06-02-2025 10:08

Comerțul electronic a generat 3,32% din PIB-ul României, în 2024; Grecia, lider în ECE, cu 7,87% (estimări)

Comerțul electronic a reprezentat 3,32% din Produsul Intern Brut (PIB) al României în 2024, Grecia fiind lider în regiunea Europei Centrale și de Est (ECE), cu o pondere de 7,87%, conform datelor publicate de Asociația Bulgară de eCommerce. Potrivit sursei citate, în timp ce media europeană este de aproximativ 5%,

Economic 06-02-2025 10:06

INS: Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 8,6%, în 2024

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 8,6%, ca serie brută, în 2024, comparativ cu anul anterior, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit sursei citate, raportat la intervalul de referință, au fost cons

Economic 06-02-2025 08:53

Bugetul alocat pentru investiții în procesarea produselor agricole și pomicole a fost suplimentat cu 249 milioane euro

Bugetul alocat pentru investiții în procesarea produselor agricole și pomicole a fost suplimentat cu 249 milioane de euro, în condițiile în care, pentru această formă de sprijin au fost depuse proiecte de finanțare cu o valoare publică totală de 1,1 miliarde de euro, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. 'Contin

Economic 05-02-2025 19:55

Ministrul Muncii a discutat miercuri cu delegații de tineret ai României la ONU

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a discutat miercuri cu delegații de tineret ai României la ONU despre parcursul acestora, despre dezvoltarea programului și impactul pe care acesta îl poate avea în rândul tinerilor.  

Economic 05-02-2025 18:48

Pistol: Ritm bun de lucru pe șantierul lotului 1 al autostrăzii Focșani - Bacău (A7)

Progresul fizic pe șantierul lotului 1 Focșani - Domnești Târg al autostrăzii Focșani - Bacău (A7) a ajuns la 42%, circulația trebuind deschisă până la finalul anului, a anunțat miercuri directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol. 'Ritm bun de lucru pe șantierul

Economic 05-02-2025 17:16

Tanczos Barna: Acest buget se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, fără exagerări

Bugetul de stat pentru 2025 este unul cumpătat, care se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, fără exagerări, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în plenul Parlamentului, la dezbaterile privind proiectul de buget pentru 2025. 'Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2025 prevede î

Economic 05-02-2025 16:22

AMOFM: 8.113 de locuri de muncă disponibile în București, în perioada 5-12 februarie

Un număr de 8.113 locuri de muncă sunt disponibile la nivelul Municipiului București, în perioada 5 - 12 februarie, potrivit datelor furnizate de către agenții economici, aflați în evidența Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Munca București (AMOFM). Astfel, din totalul posturilor vacante, 574 sunt destinate persoanelor c

Economic 05-02-2025 16:20

Boloș: Fără fonduri europene, nu am fi avut atâtea proiecte de infrastructură, investiții în educație și sănătate, finanțări pentru afaceri românești

Fără fonduri europene nu am fi avut atâtea proiecte de infrastructură, investiții în educație și sănătate, finanțări pentru afaceri românești, și, de aceea, România nu își permite să se îndepărteze de acest drum, consideră ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'FMI confirmă ceea

Economic 05-02-2025 16:15

Daraban (CCIR): România și India trebuie să continue colaborarea în sectoare economice cu potențial mare de dezvoltare

România și India au o tradiție, care trebuie continuată, în ceea ce privește colaborarea în sectoare economice cu potențial mare de dezvoltare, precum industria IT&C, cu accent pe dezvoltarea segmentului reprezentat de inteligența artificială, de industria aerospațială, precum și de cea aeronautică civilă și militară, potrivit președintelui Came