VIDEO Guvernul a aprobat joi prima rectificare bugetară din acest an

Guvernul a aprobat joi prima rectificare bugetară din acest an, prin care veniturile se majorează cu 30,4 miliarde de lei iar cheltuielile cu 33 miliarde de lei.
"Astăzi a fost aprobată rectificarea bugetului de stat, prima rectificare din acest an, dar şi rectificarea bugetului de asigurări sociale de stat, plecând de la noile rezultate comunicate de Comisia Naţională de Prognoză care estimează o creştere reală de 3,5% în acest an, faţă de 4,6% cât a fost la bugetul iniţial, şi un PIB în valoare nominală la final de an de 1372,5 miliarde de lei, rezultatele privind veniturile bugetare pe primele şase luni precum şi analiza execuţiei bugetare pe primele şase luni la toţi ordonatorii de credite şi ţinând cont de priorităţile pe care le-am asumat la Guvern pe partea de pachete de sprijin pentru economie şi pentru cetăţeni, care au fost parţial finanţate în prima jumătate a anului şi continuă să fie finanţate prin această rectificare, prin suplimentările de cheltuieli la anumiţi ordonatori de credite", a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la briefingul de la finalul şedinţei Executivului.
Potrivit ministrului Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 30,4 miliarde lei, din care 29,1 miliarde lei din economia internă şi 1,3 miliarde lei din fonduri externe nerambursabile. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează cu 33 miliarde lei. Cheltuielile pentru investiţii cresc cu 3,4 miliarde lei, ajungând la 93,1 miliarde lei, în urcare cu 0,1 puncte procentuale, de la 6,7% din PIB la 6,8% din PIB.
Deficitul bugetului general consolidat se menţine ca procent în PIB la acelaşi nivel ca la bugetul iniţial, de 5,84% din PIB, iar ca valoare nominală creşte de la 76,9 miliarde de lei la 81,1 miliarde de lei în termeni cash brut.
Câciu a explicat a spus că majorarea veniturilor bugetului de stat este influenţată în principal de evoluţia indicatorilor macroeconomici pe anul 2022, de încasările la bugetul de stat al şi de ultimele modificări legislative aprobate, precum şi de măsurile de îmbunătăţire a colectării, ţinta în acest caz fiind de 3,5 miliarde de lei. Plusuri se înregistrează la impozitul pe profit, 4 miliarde de lei, la alte impozite, 126 milioane de lei, la taxa pe valoare adăugată, 5,54 de miliarde de lei. Pe de altă parte, potrivit ministrului de resort, la accize se consemnează o diminuare pe primul semestru pe care autorităţile vor încerca să o recupereze în a doua parte a anului, având în vedere intrarea în vigoare a ajustării fiscale pe Codul Fiscal privind accizele la tutun şi la alcool.
Veniturile din alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii au crescut cu 11,3 milioane de de lei, cele din taxe pe utilizarea bunurilor s-au majorat cu 920 milioane de lei iar veniturile nefiscale cu 2,5 miliarde de lei.
Tot la capitolul venituri, la sume primite de la Uniunea Europeană, se observă o creştere cu 1,38 de miliarde de lei per sold, din care 2,28 miliarde de lei aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile din cadrul financiar 2014 - 2020.
În ceea ce priveşte influenţele pe ordonatorii de credite, ministrul Finanţelor a afirmat că la Ministerul Finanţelor, la acţiuni generale, există un plus de 8,69 miliarde lei, din care 4 miliarde lei dobânzi, 700 de milioane de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, 528 de milioane de lei contribuţia României la Bugetul UE şi 1,13 miliarde de lei transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat. El a menţionat că joi a fost aprobată o suplimentare a schemei de ajutor de stat pe HG 807 cu un miliard de lei pentru finanţarea proiectelor depuse în cadrul acelei scheme.
La Ministerul Muncii, ca influenţă per sold, se propune un plus de 5,25 de miliarde lei, suplimentându-se titlul de asistenţă socială cu 7,3 miliarde de lei destinte drepturilor de asistenţă socială pentru familii şi copii, sume pentru compensarea preţului la energie, indemnizaţii şi drepturi cu caracter reparatoriu, ca efect al măsurilor aprobate în acest an, concomitent cu diminuarea în principal a transferurilor între unităţi ale administraţiei publice, cu 370 de milioane de lei, şi a fondurilor pentru proiectele cu finanţare externă nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014 - 2020, cu 171 de milioane de lei.
La Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este prevăzut un plus de 2,72 miliarde lei per sold, pentru derularea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, la Ministerul Sănătăţii un plus de 2,52 miliarde lei per sold, în principal pentru majorarea transferurilor acordate bugetului fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, la Ministerul Energiei, un plus de 2,5 miliarde lei, în principal pentru finanţarea schemei de sprijin de compensare/plafonare preţuri energie electrică/gaze naturale iar la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii un plus de 2 miliarde lei per sold, în principal pentru majorarea sumelor aferente subvenţiilor pentru CFR şi Metrorex, întreţinerii infrastructurii de transport precum şi pentru finanţarea unor proiecte din fonduri externe nerambursabile PNRR precum şi pentru participarea la capitalul social al operatorilor economici aflaţi sub autoritatea Ministerului.
La Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei se are în vedere o majorare a creditelor bugetare de 1,28 miliarde lei per sold, asigurându-se fonduri pentru derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală, pentru derularea Programului Naţional pentru Construcţii de Interes Public sau Social şi pentru programe cu finanţare nerambursabilă.
La Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a fost alocat un plus de 1,15 miliarde lei per sold asigurându-se fondurile necesare pentru derularea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, respectiv programul Agrifood, dar şi pentru alte programe cum sunt Start-ul Nation şi programe de stimulare a întreprinderilor mici şi mijlocii. La Ministerul Justiţiei, un plus de 864 milioane lei per sold este destinat asigurării plăţii titlurilor executorii în timp ce Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are prevăzut un plus de 716 milioane lei per sold, pentru acordarea subvenţiei pentru motorina utilizată în agricultura aferentă anului 2022 şi pentru dezvoltarea infrastructurii de irigaţii, dar şi pentru garantarea creditelor contractate de producătorii agricoli.
La Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării este menţionat un plus de 200 de milioane de lei în principal pentru achitarea contribuţiilor restante ale României la programele opţionale ale ESA, la Ministerul Public 200 milioane lei iar la Ministerul Economiei 125,6 milioane lei.
La Ministerul Educaţiei rectificarea va aduce un plus de 64 de milioane de lei per sold pentru majorarea cheltuielilor de personal dar şi pentru investiţii şi realizarea unor proiecte finanţate din fonduri europene derulate de instituţiile de învăţămănt superior. La Ministerul Sportului este prevăzut un plus 33,7 milioane lei iar la Academia Română 13,9 milioane lei.
Creditele bugetare au fost reduse pentru Ministerul Afacerilor Interne (-560 milioane lei), Ministerul Mediului (-434 milioane lei), Ministerul Culturii (- 275 milioane lei), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (-151 milioane lei), Ministerul Finanţelor (-147 milioane lei), ANSVSA (- 84,1 milioane lei.), Ministerul Afacerilor Externe (-67,1 milioane lei), la Curtea de Conturi (-23,8 milioane lei) şi Consiliul Superior al Magistraturii (-18,7 milioane lei).
Adrian Câciu a menţionat că din Bugetul Asigurărilor pentru Şomaj s-au acordat 400 de milioane de lei în principal pentru măsuri active de ocupare a forţei de muncă şi indemnizaţii de şomaj acordate în acest an. La Bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-au majorat cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 2 miliarde de lei pentru decontarea medicamentelor şi a serviciilor medicale, inclusiv asigurarea hranei în spitale şi cheltuielile cu asistenţa socială pentru decontarea concediilor medicale în valoarea de 2,1 miliarde de lei.
Pentru unităţile administrativ teritoriale s-au acordat sume defalcate din TVA pentru anul 2022 suplimentar cu 2,6 miliarde de lei, din care un miliard de lei în scopul achitării plăţilor restante înregistrate în contabilitatea UAT, inclusiv a institutelor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi a spitalelor publice in reţeaua administraţiei publice locale, 300 de milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor cu bursele acordate elevilor din unităţile de învăţământ special şi de masă şi 500 de milioane de lei pentru finanţarea gratuităţii acordată elevilor din învăţământul preuniversitar acreditat autorizat pentru transportul local rutier şi naval. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* VIDEO Câciu: Ministerul Energiei are la decont, în acest moment, 131 de milioane de lei, nu miliarde
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DNSC nu confirmă un atac cibernetic sau a un incident cibernetic transfrontalier, referitor la cazul penei de curent
Directoratul Național de Securitate Cibernetică nu confirmă existența unui atac cibernetic sau a unui incident cibernetic transfrontalier, precizează reprezentanții DNSC în legătură cu pana de curent ce a afectat Spania
Banca Națională a României lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare, dezbatere și educație economică
Banca Națională a României (BNR) lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare și analiză pe teme economice relevante pentru România, inclusiv din perspectiva obiectivelor asumate la nivel național privind dezvoltarea educației economice și financiare, conform unui comunicat de presă. Scopul inițiativei este acela de a facilita comunica
Trei din patru români planifică să-și renoveze locuința în 2025, bugetul mediu depășește 9.000 de lei (studiu)
Trei din patru români planifică renovarea casei în 2025, mai mult de jumătate dintre ei pentru îmbunătățirea confortului sau modernizarea locuinței, iar alți 36% vor face doar reparații necesare, arată cel mai recent studiu realizat de Raiffeisen Bank, în parteneriat cu compania globală de cercetare de piață Appinio. În același ti
Corina Martin: Peste 50.000 de turiști sunt așteptați la malul mării, în weekendul prelungit de 1 Mai
Peste 50.000 de turiști sunt așteptați de 1 Mai, pe Litoralul românesc, dată la care debutează și sezonul estival la malul mării, a declarat Corina Martin, președinta Asociației patronale Resto Constanța și secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR). 'Așteptăm peste 50.000 de turiști în sta
CNIR preia contractul de construire a lotului Chiribiș - Biharia de pe traseul Autostrăzii A3 Transilvania
Contractul pentru construirea lotului Chiribiș - Biharia, în valoare de 785 milioane de lei, aflat pe traseul Autostrăzii A3 Transilvania, a fost preluat de Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR). Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis luni AGERPRES, preluarea contractului pentru proiectarea și execuția lotului Chiribiș - Bihari
Tănase(BVB):Vrem să schimbăm instinctul antreprenorului, ca primul lui gând pentru finanțare să nu mai fie la bancă, ci la bursă
Piața de capital oferă foarte mulți bani, miliarde de euro numai dacă ne gândim la fondurile de pensii, și vrem să schimbăm instinctul antreprenorului, ca primul lui gând pentru finanțare să nu mai fie la bancă, ci către bursă, a declarat, luni, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Adrian Tănase. 'Vrem (...) să schimbăm insti
AFM publică un clip video pentru producătorii auto, în cadrul Programului Rabla Auto 2025
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) publică un material video pentru producătorii auto interesați să participe la Programul Rabla Auto 2025, cu informații detaliate privind înscrierea în cadrul programului, disponibil începând cu 30 aprilie, ora 10:00, a anunțat luni instituția. Conform sursei citate, ghidul video va fi disponibil
Laszlo Borbely: România va pregăti 2.000 de experți în dezvoltare durabilă
România va pregăti până la finalul anului, prin intermediul unui curs post-universitar, 2.000 de experți în dezvoltare durabilă, a declarat, luni, Laszlo Borbely, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. 'E o rețea de circa 150 de oameni care au fost primii experți în dezvoltare durabilă. E o n
Petrescu (ASF): Bursa trebuie să fie locul unde instinctiv un antreprenor trebuie să îndrepte pentru finanțare
Trebuie să arătăm antreprenorului român că nu linia tradițională de finanțare bancară este cea care trebuie să se afle în ADN-ul lui, ci, instinctiv, el trebuie să se îndrepte spre bursă pentru diferite modalități de finanțare, a transmis, luni, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu. 'Atingem c&acir
Precup: Peste 50% din piața de capital din România este generată de companiile de stat
Sectoarele de activitate trebuie să aibă o mai mare reprezentativitate în cadrul Bursei de Valori București, pentru că, astăzi, peste 50% din piața de capital este generată de companiile de stat, a afirmat, luni, Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului și președinte al Consiliului interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul
Burduja: Memorandum între Hidroelectrica și NREL pentru stocarea de energie verde prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj
Hidroelectrica și National Renewable Energy Laboratory (NREL) - Department of Energy al SUA au parafat un memorandum care pune România în avangarda Europei în stocarea energiei verzi prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj (CHEAP) în tot lanțul carpatic, a anunțat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi, la Varșovi
ANAF derulează un nou program de conformare pentru cabinetele medicale individuale
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va desfășura până la finalul anului, la nivel național, un nou program de conformare ce se adresează persoanelor fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale individuale (CMI) sau ca persoană fizică independentă (PFI) și care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală (generală
Senat-moțiune/Bucura-Oprescu: Bugetul de pensii din 2025 este cu 21 de miliarde de lei mai mare față de cel de anul trecut
Bugetul de pensii din acest an este de 155 de miliarde lei, cu 21 de miliarde lei mai mare față de cel de anul trecut, ceea ce înseamnă că nu este nici pe departe o scădere, cum s-a mințit în moțiune, a afirmat luni ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. 'Haideți să analizăm împreună c&aci
Adrian Pintea (MADR): Sistemul Național Antigrindină este oprit în momentul de față
Sistemul Național Antigrindină este oprit în prezent pentru că se fac anumite autorizări, dar în scurt timp acesta ar putea fi redeschis, a declarat, luni, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Pintea. 'Într-adevăr, în ceea ce privește sistemul național antigrindină, în mo
Federația Silva: Reorganizarea Romsilva pune în pericol viitorul pădurilor românești; decizie luată fără consultarea partenerilor sociali
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis 'de unul singur' soarta pădurilor României, fără consultarea partenerilor sociali, în legătură cu reorganizarea Romsilva, acțiune care pune în pericol viitorul pădurilor românești, avertizează Federația Sindicatelor Silva, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.