logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O tragedie nucleară precum cea de la Cernobîl nu mai este posibilă (expert)

Imagine din galeria Agerpres

O tragedie nucleară de proporţiile celei de la Cernobîl nu mai poate fi posibilă, întrucât centralele actuale sunt protejate de structuri de beton special concepute pentru a nu putea fi afectate, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Teodor Chirica, expert în energie nucleară şi preşedinte onorific al Forumului Atomic Român (ROMATOM).

"Instalaţiile din reactoarele nucleare sunt protejate de anvelope de protecţie din beton, structuri armate foarte puternice, cu grosimi de peste un metru, proiectate pentru a nu fi afectate de evenimente externe, cum ar cutremure, proiectile sau incendii. Chiar şi în cazul extrem în care aceste sisteme ar putea fi fisurate, până la zona activă unde este amplasat combustibilul nuclear sunt o serie de structuri interne căptuşite cu plăci de oţel, precum şi structurile metalice care conţin combustibilul nuclear şi unde are loc reacţia de fisiune nucleară. Toate aceste sisteme de protecţie, precum şi sistemele tehnologice din interiorul reactorului nuclear, sunt calculate să reziste la cutremure de probabilitate extremă, care exced probabilitatea de a apărea o dată la 10.000 de ani", a explicat specialistul.

Centrala de la Cernobîl nu avea un astfel de sisteme complex de protecţie.

"Un accident de tipul Cernobîl nu mai este posibil în prezent datorită nivelului foarte ridicat de securitate nucleară a centralelor nucleare: diferenţele tehnologice majore, conceptul de apărare în adâncime, măsurile de protecţie, cultura de securitate nucleară a personalului, nivelul de control şi reglementare naţional şi internaţional. În situaţii extreme nu pot fi excluse posibile scurgeri de materiale radioactive, dar în cantităţi controlabile cu efecte reduse asupra populaţiei şi mediului. Este bine de precizat că Cernobîl a rămas un accident de referinţă la o centrală nucleară, unde, pe lângă unele slăbiciuni tehnologice, a contribuit foarte mult şi factorul uman, dar acest tip de centrale nucleare a fost retras din exploatare în statele membre deţinătoare", a precizat Chirica.

El a mai spus că există planuri de răspuns la nivel naţional pentru situaţii de urgenţă care includ şi evenimentele nucleare din afara României, coordonate de Ministerul Afacerilor Interne.

Centrala nucleară din Zaporojie, Ucraina, cea mai mare din această ţară, a fost lovită în timpul nopţii de bombardamentele ruse.

Echipele de intervenţie ucrainene au anunţat vineri că au stins un incendiu care s-a declanşat într-o clădire a centralei nucleare.

Ulterior, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a transmis că echipamentul esenţial de la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina nu este afectat după incendiul provocat acolo de bombardamentele ruse.

În acest context, Rafael Mariano Grossi, directorul general AIEA, a reînnoit apelul către toate statele, fără excepţie, pentru a-şi reafirma angajamentul de a respecta dreptul internaţional şi de a-şi îndeplini obligaţia acceptata în unanimitate la Conferinţa Generala AIEA din 2009, reafirmand rezoluţiile anterioare care stipulau că "orice atac armat şi ameninţare împotriva instalaţiilor nucleare dedicate scopurilor paşnice constituie o încălcare a principiilor Cartei Naţiunilor Unite, dreptului internaţional şi Statutului agenţiei".

"Autoritatea ucraineană de reglementare a anunţat că un incendiu la sit nu a afectat echipament 'esenţial' şi că personalul centralei ia măsuri de atenuare. Nu au fost raportate schimbări în nivelul de radiaţii la centrală", a menţionat AIEA.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut ajutor internaţional în timpul nopţii, afirmând că ruşii nu permit accesul echipelor de intervenţie pentru stingerea incendiului.

Totodată, preşedintele american, Joe Biden, a discutat la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre situaţia de la centrala nucleară Energodar de la Zaporijie.

Într-un scurt comunicat de presă dat publicităţii de Casa Albă după discuţia telefonică cu liderul de la Kiev se arată că preşedintele american a cerut Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporojie şi să permită accesul pompierilor şi echipelor de intervenţie.

"La orele 06:20 (04:20 GMT) focul (...) a fost lichidat", a anunţat Serviciul de urgenţă ucrainean pe Facebook.

Departamentul de Energie al SUA a anunţat, ulterior, că centrala nucleară de la Zaporojie este protejată de o structură robustă, iar reactoarele au fost închise în siguranţă. Totodată, nu sunt înregistrate scurgeri de radiaţii.

Autorităţile din România nu detectează radioactivitate crescută, după ce forţele ruse au tras asupra centralei nucleare din sud-estul Ucrainei, a anunţat, vineri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Taczos, subliniind că nu există niciun pericol pentru populaţia din România.

"În prezent, autorităţile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiaţii după ce centrala nucleară din Zaporijie din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forţele armate ruse. Nu există niciun pericol pentru populaţia din România", a scris, pe Facebook, Barna Taczos.

El a precizat că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului - ANPM, care funcţionează în subordinea Ministerului Mediului, măsoară radioactivitatea 24/24, iar în următoarea perioadă Agenţia va oferi informare în timp real asupra nivelurilor de radiaţii.

Şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a transmis că nivelurile radiaţiilor sunt normale.

"Valorile înregistrate sunt normale pentru această perioadă şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie", precizează şi Agenţia pentru Protecţia Mediului. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

Citiţi şi:

 

VIDEO LIVE UPDATE Incendiu la centrala nucleară Energodar din Zaporijie în urma atacurilor forţelor ruse

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 25-01-2025 17:04

Raport: Cuvee de Jercălăi - un nou sortiment de vin obținut anul trecut în Arhiepiscopia Bucureștilor

Un nou sortiment de vin, Cuvee de Jercălăi, rezultatul unui cupaj din soiurile Cabernet sauvignon, Fetească neagră și Merlot, a fost obținut la Secția de vinificație Urlați, se arată într-un raport general privind activitățile Arhiepiscopiei în anul 2024, prezentat, sâmbătă, de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cadrul Adunării Epa

Economic 25-01-2025 16:23

Pistol (CNAIR): Au început lucrările pe șantierul sectorului de autostradă Suplacu de Barcău - Chiribiș, parte a Autostrăzii Transilvania

Antreprenorul Construcții Erbașu a început pe 20 ianuarie lucrările pe sectorul de autostradă Suplacu de Barcău - Chiribiș, parte a Autostrăzii Transilvania (A3), iar acestea trebuie finalizate în termen de 18 luni de la momentul emiterii ordinului de începere a fazei de execuție, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrast

Economic 25-01-2025 15:15

ANPIS: 154.389 de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului, în decembrie 2024

Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului a fost, în luna decembrie 2024, de 154.389, în scădere cu 198 de beneficiari față de luna precedentă, când 154.587 de persoane au primit acest tip de beneficiu, conform datelor publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Indemnizați

Economic 25-01-2025 12:51

Volumul lucrărilor de construcții estimat în creștere cu 5% în 2025 (CNSP)

Volumul lucrărilor de construcții ar urma să crească în 2025 cu 5%, după o scădere de 3,5% estimată pentru 2024, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Potrivit sursei citate, lucrările de construcții noi se vor majora cu 5,8%, cele de reparații capitale cu 1,9% și lucrările de întreținere și

Economic 25-01-2025 12:27

Burduja: Obiectivul nostru este de a proteja românii și companiile românești prin prețuri cât mai mici la facturi

Decizia de plafonare a prețurilor la energie a permis menținerea costurilor sub control pentru milioane de români, iar obiectivul nostru este, în continuare, de a proteja românii și companiile românești prin prețuri cât mai mici la facturi, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Știți minciuna extremiștilor cum că Rom

Economic 25-01-2025 10:37

UPDATE Circulația tramvaielor pe linia 41 a fost reluată

Circulația tramvaielor pe linia 41 a fost reluată sâmbătă după 30 de minute de blocaj, din cauza unui eveniment rutier produs pe strada Virtuții, în zona Podului Ciurel, pe sensul spre Piața Presei, informează Societatea de Transport București (STB). Tra

Economic 25-01-2025 10:10

Ceferiștii amenință cu întreruperea activității dacă nu se repun în circulație, de la 1 februarie, trenurile de călători anulate de CFR Călători

Ceferiștii solicită repunerea în circulație, de la 1 februarie 2025, a trenurilor de călători anulate de CFR Călători și plata contribuției suplimentare pentru condiții de muncă speciale, în caz contrar fiind hotărâți să oprească activitatea, a anunțat, sâmbătă, Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).

Economic 25-01-2025 00:05

Tanczos Barna: Schimbarea perspectivei de către S & P, un semnal cât se poate de clar; avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar

S&P nu a modificat ratingul de țară, România este în continuare recomandată investitorilor, însă agenția de rating ne-a dat un semnal cât se poate de clar prin schimbarea perspectivei din stabil în negativ, acela că avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, de un buget cumpătat și un stat mai suplu, a transmis ministru

Economic 25-01-2025 00:01

S&P a confirmat ratingurile României la 'BBB-/A-3', dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă

S&P Global a confirmat vineri ratingurile României la 'BBB-/A-3', dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă, din cauza riscurilor fiscale și externe ridicate, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. S&P semnalează că mediul politic fragmentat și nesigur din România va în

Economic 24-01-2025 11:26

Wizz Air lansează trei rute noi în România și o bază permanentă pe Aeroportul Internațional București Băneasa

Wizz Air anunță continuarea expansiunii în București cu două aeronave Airbus A321neo de ultimă generație, trei rute noi și deschiderea celei de-a doua baze care deservește orașul, la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, începând cu 1 aprilie 2025, potrivit unui comunicat de presă al operatorului aerian, transmis vineri AGERPRES.

Economic 24-01-2025 11:00

TAROM lansează promoții de Ziua Unirii Principatelor Române la biletele achiziționate în perioada 24-26 ianuarie 2025

Cu ocazia celebrării Zilei Unirii Principatelor Române, pasagerii TAROM care achiziționează bilete de avion în perioada 24-26 ianuarie 2025 vor beneficia de prețuri promoționale, potrivit unui comunicat de presă al operatorului aerian național, transmis vineri AGERPRES 'Cele șapte destinații sunt perfecte nu doar pentru a petrece acolo o vacanț

Economic 24-01-2025 10:03

Busuioc: Curtea de Conturi a României veghează la utilizarea corectă a resurselor țării, în beneficiul cetățenilor, de la înființarea sa în 1864

Curtea de Conturi a României aniversează vineri 161 de ani de la înființare, iar misiunea sa rămâne aceeași: să vegheze la utilizarea corectă a resurselor țării, în beneficiul cetățenilor, potrivit președintelui instituției, Mihai Busuioc. 'Ziua de 24 ianuarie are o semnificație deosebită pentru noi toți. În această zi, sărbăt

Economic 24-01-2025 09:34

Contractul pentru construcția unui nou tronson al Autostrăzii Unirii (#A8) intră în procedură de licitație

Contractul pentru construcția unui nou tronson al Autostrăzii Unirii (#A8) intră în procedură de licitație, a anunțat vineri ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 'CNIR a transmis validare la ANAP documentația pentru proiectarea și execuția tronsonului Târgu Frumos-Lețcani (28,8 km). După validarea documentației, va fi stabilit termenul p

Economic 23-01-2025 18:17

Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de joi

Bursa de Valori București a închis în creștere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de joi, cu un rulaj de 32,204 milioane de lei (7,074 milioane euro). Cele mai lichide titluri au fost ale Băncii Transilvania, cu schimburi de aproape 11,206 milioane de lei, urmate de acțiunile Sphera Franchise Group, cu 4,026 milioane

Economic 23-01-2025 18:03

Burduja: Prin proiectul noii stații de transformare Onești Centru, cresc posibilitățile de racordare și calitatea serviciilor

Noua stație de transformare Onești Centru, finalizată de curând de Delgaz Grid, va determina creșterea calității serviciilor, dar și a posibilităților de racordare pentru consumatorii noi, inclusiv producători de energie din surse regenerabile, potrivit ministrului Energiei, Energiei, Sebastian Burduja. 'O veste cu adevărat bună pent