Vîlceanu, despre măsurile de sprijin: Unde ne vom opri?; O să ajungem în final să plătim tot pentru toată lumea, ceea ce ar fi ireal

Guvernul va veni cu măsuri suplimentare în privinţa preţurilor la gaze şi energie, dar unde ne vom opri, pentru că mi se pare că intrăm într-o spirală care nu se mai termină niciodată şi întotdeauna va mai fi cineva pe care ai uitat să îl ajuţi, a afirmat, joi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, într-o conferinţă de presă.
"Este evident că statul român trebuia să facă ceva în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la energie şi gaze. A existat o lege pe care a votat-o toată lumea în Parlament. Acum înţeleg că nu mai e de ajuns acea lege şi că trebuie venit cu alte măsuri. Vom gândi şi vom vedea în Guven şi alte măsuri, dar trebuie să ne punem şi o întrebare, o întrebare serioasă: Unde ne vom opri? Pentru că nevoi are toată lumea şi dacă începem să discutăm pe fiecare domeniu în parte ... De exemplu l-am văzut pe ministrul Agriculturii care, pe bună dreptate, este îngrijorat cu privire la producătorii din agricultură, sunt convins că ministrul IMM-urilor va veni şi va spune 'Dar şi IMM-urile au probleme în legătură cu situaţia asta', va veni un alt ministru, cel de la Cultură, care va spune 'Ştiţi, teatrele, celelalte instituţii de cultură şi ele plătesc energie şi gaze, trebuie ajutate şi acelea'. Tocmai de aceea vă spun: cred că ar trebui prima dată să se discute - dar bine e o discuţie pe care o vom face în Guvern - ce vrei, care sunt categoriile care au nevoie de un ajutor, pentru că până la urmă, la începutul discuţiei, când am adoptat acea lege, toată lumea a fost de acord că trebuie ajutată în primul rând populaţia şi după aceea vezi cum poţi ajuta economia şi companiile. Dar, totuşi, întrebarea mea rămâne: unde ne vom opri, pentru că mi se pare că intrăm într-o spirală care nu se mai termină niciodată. Întotdeauna va mai fi cineva pe care ai uitat să îl ajuţi", a susţinut Vîlceanu.
Întrebat dacă România va cere ajutorul Comisiei Europene în privinţa facturilor la energie, şeful de la Fonduri Europene a precizat că este o discuţie pe acest subiect iniţiată de pe vremea când era ministru al Finanţelor.
"Există o discuţie legată de preţuri chiar de pe vremea când eram la Finanţe şi am semnat atunci o declaraţie comună împreună cu alţi miniştri de Finanţe şi ai Economiei legată tocmai de această problemă a preţurilor la energie şi gaze şi evident că se caută soluţii. Dar soluţia trebuie până la urmă să fie una obiectivă şi care nu se schimbă de la zi la zi. Trebuie să te opreşti undeva, pentru că până la urmă nu poţi plăti la nesfârşit şi pentru toată lumea factura la energie. Nu cred că e normal şi nu cred că cineva şi-a pus obiectivul de a ajunge într-o asemenea situaţie. E o situaţie de-a dreptul care poate părea utopică la un moment dat. Nu poţi plăti facturile tuturor. Şi pentru cât timp? Şi încă ceva. Ok, vrem să oferim bani populaţiei sau companiilor să plătească factura. Foarte bine. Fă-o pentru toţi şi atunci nu mai există această discuţie. Ne permitem să o facem pentru toţi?", a susţinut el.
De asemenea, Dan Vîlceanu a atras atenţia că situaţia din piaţa de energie nu a fost creată de un anumit ministru sau partid politic, ci este una cu care se confruntă toată lumea.
"Eu cred că ar trebui să ne oprim din a avea puncte de vedere politice şi am văzut inclusiv cereri de demisie din partea unor colegi din Guvern sau din Coaliţia asta PNL-PSD-UDMR, având în vedere că e o situaţie pe care nu a creat-o un ministru sau nu a creat-o un alt partid politic. E o situaţie complicată pe care o are toată Europa, toată lumea, la care noi trebuie să venim cu răspunsuri serioase. Dacă răspunsul este de exemplu că pot din aprilie să vin cu o măsură, iar celălalt coleg de Coaliţie îmi spune că de ce din aprilie, fă-o din februarie...asta nu cred că este o modalitate serioasă şi constructivă de a rezolva problema preţurilor la energie şi gaze", a menţionat şeful de la MIPE.
Întrebat care va fi poziţia PNL dacă PSD va cere ca aceste măsuri de sprijin să fie aplicate de la 1 februarie, şi nu de la 1 aprilie, acesta a răspuns: "Poziţia noastră a fost foarte clară şi a fost exprimată de ministrul Energiei cu privire la măsurile care se pot lua, după o discuţie pe care a avut-o cu premierul şi cu alţi miniştri de la PSD".
"Tocmai de aceea, având în vedere discuţia asta, mi se pare cel puţin nepotrivit ca ulterior să vezi alţi oameni din PSD care vin şi spun altceva şi cer măsuri şi mai populiste decât cereau până acum şi în fiecare zi te trezeşti cu încă unul care îţi spune că trebuie să dăm mai mult şi trebuia să fie făcută mai repede. Până la urmă, ştiţi foarte bine că lucrurile acestea trebuie gândite, cântărite bine şi în momentul în care ministrul de resort vine şi anunţă deciziile el să fie sprijinit de întreg Guvernul, nu numai de o parte a Guvernului", a adăugat el.
Ministrul a reiterat că trebuie să ne punem întrebarea ''Unde ne vom opri", după ce un jurnalist a vrut să ştie dacă putem să discutăm cu Comisia Europeană posibilitatea plafonării preţului la combustibili, pe modelul adoptat de Ungaria.
"Tocmai de aceea vă spuneam că există această întrebare pe care eu am pus-o mai devreme: Unde ne vom opri? Era clar că va începe discuţia şi despre preţurile la carburanţi: şi aici, iarăşi, trebuie să venim cu ajutor pentru populaţie să poată să plătească preţul la combustibil. Nu poate funcţiona asta la nesfârşit. Tocmai de asta vă spuneam că este imposibil să poţi gândi scheme de ajutor pentru energie, pentru gaze, pentru carburanţi, pentru produse de bază etc. O să ajungem în final să plătim tot pentru toată lumea, ceea ce este de-a dreptul ireal. Cum poţi să gândeşti aşa? Trebuie gândită o schemă foarte clară, cu măsuri foarte clare. Ele au fost anunţate şi nu înţeleg de ce există această spirală în care am intrat, o spirală prin care fiecare vine cu o propunere şi mai adaugă o categorie de oameni care trebuie ajutaţi", a încheiat acesta. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruștei)
Citește și:
* Vîlceanu: Prima cerere de plată pe care o vom face în PNRR va fi în trimestrul doi
* Vîlceanu: Nu am avut o discuţie în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei
Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție
Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier
MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare
Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar
Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică
Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra
Boloș: România poate conta dacă nu confundă autonomia cu izolarea; tinerii nu vor granițe închise și frici învelite în tricolor
Independența înseamnă libertatea de a decide și de a folosi instrumentele pe care apartenența noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, școli, infrastructură și economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia
Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat
Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec
CNPP: Peste 4,68 milioane pensionari, la finele lunii aprilie 2025; pensia medie a fost de 2.759 de lei
Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenit
Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic
Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l
ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate
Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți
RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci
Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice
IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.
Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid
Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar
ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat
Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni