Ministrul Agriculturii a anunţat reluarea programului "Tomata" şi reorganizarea Casei de Comerţ Unirea din 2022

Reluarea programului " Tomata", reorganizarea Casei de Comerţ Unirea pentru a-i putea ajuta pe producătorii români să intre pe piaţă, precum şi funcţionarea Agenţiei pentru Marketingul şi Calitatea Produselor Agroalimentare sunt doar câteva dintre priorităţile noului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunţate miercuri la un târg dedicat sărbătorilor de iarnă, organizat în curtea Ministerului Agriculturii.
"Din primăvara anului viitor vrem să fie permanentă o astfel de activitate. Am preluat modelul de la CJ Olt care în perioada weekendului pune la dispoziţie parcarea instituţiei pentru producătorii agricoli să-şi desfacă marfa şi să o comercializeze. Cred că este un model extraordinar de bun şi îi încurajez pe toţi cei care conduc autorităţile publice din 2022 să îşi deschidă parcările sau spaţiile pe care le au la dispoziţie producătorilor români, pentru că este extrem de important ca ei să aibă unde să îşi desfacă marfa, să o pună la dispoziţia consumatorilor şi să reducem lanţul scurt alimentar cât mai rapid şi cât mai mult posibil, astfel încât de la producător şi consumator să nu mai apară intermediari, produsele să fie cât mai proaspete, iar preţul să nu mai fie alterat. În felul acesta putem să ne bucurăm de munca acestor oameni extraordinari, care stau vara în solarii la 50 de grade, iarna stau în frig în fermele proprii ca să producă hrană pentru noi toţi", a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.
El a precizat că este obligaţia noastră să consumăm cat mai multe produse româneşti pentru sprijinirea producătorilor români.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
"Uitaţi câte produse extraordinare avem şi pe care trebuie să începem să le exportăm, să le ducem pe masa celor din Europa şi din toată lumea pentru că avem cu ce ne mândri. Eu am fost la Consiliul de Miniştri de la Bruxelles şi le-am dus tuturor miniştrilor din UE un coşuleţ cu produse tradiţionale româneşti şi o sticlă de vin reprezentativă pentru că producătorii de vin din România sunt extraordinari. Avem vinuri cu care ne putem lupta cu orice alt competitor de vinuri din toată lumea" , a mai spus Chesnoiu.
Potrivit şefului de la Agricultură, organizarea târgului în curtea MADR se doreşte a fi un prim semnal pentru toţi producătorii că "le suntem alături şi nu-i abandonăm". Acesta a menţionat câteva din programele pe care intenţionează să le relanseze în 2022.
"Anul viitor în programul nostru de priorităţi va fi reluarea programul Tomata şi ciclul II de legume în spaţii protejate. O să avem mai multe tipuri de ajutor pentru fermieri, pentru legumicultori, pentru producătorii de produse tradiţionale, pentru că au nevoie de sprijinul nostru. Rolul lor este să stea în fermă şi să producă, iar rolul nostru, al statului, este să venim cu soluţii de sprijin şi de promovare a lor. Am o întâlnire azi (miercuri, n.r.) cu reprezentanţii fermierilor din sectorul industriei alimentare, pentru că avem o lege de înfiinţare a Agenţiei pentru Marketingul şi Calitatea Produselor Agroalimentare care nu a fost pusă în aplicare şi este un obiectiv pe care mi l-am asumat. Vreau să fac funcţională această agenţie, mă consult cu dumnealor, vedem cum va funcţiona cel mai bine, pentru că produsele româneşti trebuie marketate şi vândute în întreaga lume. Avem cu ce să ne mândrim. Fermierii nu trebuie să-şi mai arunce marfa la marginea drumului, la şosea, trebuie să fie integrată în tot lanţul comercial şi trebuie să ajungă pe masa consumatorilor", a adăugat el.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Întrebat care sunt principalele nemulţumiri ale producătorilor români, având în vedere că a vizitat toate standurile din curtea ministerului, aproximativ 26, ministrul a transmis că acestea sunt legate de faptul că nu prea a existat dialog în relaţia cu ei şi că programele care au fost lansate, deşi au fost foarte puţine nu s-au bazat pe realitatea din teren. "Tocmai lucrul aceste vreau să îl schimb. Sunt un om legat de satul românesc şi ţin la tradiţii (...) Oamenii care muncesc în gospodărie ţărănească sunt cei care duc de fapt mai departe gena noastră de români. Au nemulţumiri legate de faptul că au lipsit formele de sprijin dedicate lor şi vă garantez că în programul anilor următori producătorii români vor fi în centrul atenţiei şi toate aceste programe vor fi destinate lor. (...) Toate programele vor trebui să răspundă acestor nevoie de reechilibrare a balanţei comerciale şi de sprijin ale fermierilor", a subliniat ministrul.
Nu în ultimul rând, el a spus că măsurile vizează asocierea producătorilor români ca să poată intra pe piaţă şi avem acea Casă de Comerţ Unirea. "Din păcate în ultimii 2 ani şi jumătate nu a mai funcţionat. În ianuarie demarăm procesul de reorganizare astfel încât să o facem funcţională şi cei 15 milioane de euro care zac în conturile Casei de Comerţ nefolosiţi să fie îndreptaţi exact spre achiziţia produselor şi a mărfurilor producătorilor români şi vă încurajez să consumaţi produse româneşti", a mai spus ministrul Agriculturii.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, în perioada 15 - 23 decembrie 2021, un eveniment dedicat sărbătorilor de iarnă, cei interesaţi având posibilitatea să achiziţioneze produse agroalimentare româneşti recunoscute pe scheme de calitate europene, dar şi din cele aflate în curs de dobândire a protecţiei europene. Consumatorii vor putea regăsi la târg legume şi fructe proaspete cultivate în sistemul agriculturii ecologice, fructe şi legume deshidratate, dulceţuri, gemuri, sucuri, siropuri, zacuscă, precum şi diverse sortimente de miere şi produse ale stupului.
Ministrul Chesnoiu a cumpărat produse de la aproape toţi producătorii prezenţi la târg şi a degustat numai produse de post. El a oferit şi un coş cu produse româneşti unei pensionare care vizita târgul.
Târgul va fi deschis în perioada 15 - 23 decembrie, în intervalul orar 8:00-17:00. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Poșta Română: Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai vor fi distribuite începând cu data de 2 mai
Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite începând cu data de 2 mai, a anunțat marți Compania Națională ''Poșta Română''. 'Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite începând cu data de 2 mai 2025! Ne asigurăm beneficiarii că toate pensiile și pre
DNSC atenționează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliției Române și BNR
Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unui tip de fraudă în creștere, în care sunt folosite apeluri telefonice false în numele Poliției Române și al Băncii Naționale a României (BNR). 'Un nou tip de fraudă a fost raportat în luna aprilie 2025, implicând apeluri telefonice car
FMI a revizuit în scădere, la 1,6%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an
Fondul Monetar Internațional (FMI) a înrăutățit estimările privind creșterea economiei românești în acest an, de la 3,3% cât prognoza în octombrie, până la 1,6%, arată cel mai recent raport 'World Economic Outlook' (WEO), publicat marți de instituția financiară internațională. Conform noilor prognoze ale FMI, după o
ANPIS: 1,21 miliarde lei, valoarea alocațiilor de stat pentru copii plătite în martie 2025
Valoarea alocațiilor de stat pentru copii achitate în luna martie 2025 a fost de 1,21 miliarde de lei, iar suma medie plătită a fost de 335,42 lei pe beneficiar, conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). În luna martie 2025, au beneficiat de acest ajutor 3.609.898 copii, cei mai mulți din București
România, premiată din nou la campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge 2025
Alianța echipelor românești CSH (Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva din Timișoara) și Eastern Foxes (Colegiul Național I.L. Caragiale din Ploiești) a ocupat locul 3 la nivel global la campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge 2025, potrivit unui comunicat de presă al BRD. Conform sursei citate, elevii români au demonstrat, în
Ivan: Mai sunt 20.083 de locuri disponibile în Start-Up Nation 2025 pentru finanțarea afacerilor sustenabile
Aproape 20.100 de locuri sunt disponibile în cadrul ediției 2025 a programului Start-Up Nation, prin care sunt oferite oportunități concrete pentru tinerii români cu vârsta de până în 30 de ani, care doresc să-și transforme ideile în afaceri sustenabile, a anunțat, marți, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
APIA: Aproximativ 39,5 milioane de euro, plătite pentru crescătorii de caprine și ovine
Peste 39,5 milioane de euro au ajuns în conturile a 8.080 de beneficiari, ce activează în sectorul creșterii ovinelor sau caprinelor, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru se
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric - 480,8399 lei/gram; leul s-a depreciat ușor față de euro
Gramul de aur s-a scumpit marți cu 13,5413 lei (2,89%), ajungând la o cotație de 480,8399 lei, de la 467,2986 lei, cât anunțase joi Banca Națională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record. Moneda națională s-a depreciat nesemnificativ în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Altex intenționează să preia Bricostore
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Altex România SRL intenționează să preia Bricostore România SA, a anunțat, marți, autoritatea de concurență. 'În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că această tranzacție nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața rom&a
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,90% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 5,90% pe an, de la 5,89% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Report de peste 1,09 milioane de euro la Loto 6/49, pentru joi
Reportul înregistrat la jocul Loto 6 din 49 depășește 1,09 milioane de euro, la categoria I, în timp ce la Joker, aceeași categorie, s-au acumulat peste 3,36 milioane de euro, iar la Noroc 2,77 milioane de euro, informează Loteria Română. Potrivit sursei citate, joi, 24 aprilie, vor avea loc noi extrageri Loto 6/49, Noroc, Jo
Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional
Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional, după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe în valoare de 500 milioane lei a fost alocat celor 13 finanțatori înscriși în program, a anunțat marți Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). 'Pro
Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă a crescut la 63,8% în 2024
Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63,8%, în 2024, în creștere față de anul anterior cu 0,8 puncte procentuale, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate marți. În anul 2024, rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani a fost de 69,
Burduja: Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru SEN; totul a fost gestionat impecabil
România a trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru Sistemul Energetic Național (SEN) - prima și a doua zi de Paște, totul fiind gestionat impecabil atât din punct de vedere al echilibrului, cât și al tensiunilor din rețele electrice de transport și distribuție, a anunțat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja. &
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 4,1% în primele două luni din 2025; importurile s-au redus cu 84,1%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele două luni din 2025 la 330.600 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 4,1% mai mică (minus 14.100 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men