logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Consiliul Investitorilor Străini

Consiliul Investitorilor Străini recomandă o viziune pe termen mediu-lung pentru strategia energetică a României

FIC a organizat un eveniment dedicat tranziției energetice, oferind o platformă de dialog strategic între factorii de decizie și reprezentanții mediului economic. Evenimentul a reunit investitorii împreună cu Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, președintele Comisiei pentru energie din Senat, Istvan-Lorant Antal, președintele Comisiei pentru mediu din Senat, Aurel Varga, și vicepreședintele ANRE, Mircea Man.

Discuția a reunit companii FIC din întregul lanț de aprovizionare din sectorul energetic, producători, furnizori, distribuitori, mari consumatori și instituții financiare, cu scopul comun de a propune direcții strategice pentru dezvoltarea sectorului energetic și, implicit, a economiei românești.

La baza dezbaterilor a stat Studiul Sectorului Energetic din România pregătit de FIC, analiză ce se concentrează pe sectoarele gazelor și energiei electrice pentru a evalua starea actuală a pieței, provocările și oportunitățile.

Temele majore abordate și în cadrul evenimentului includ: liberalizarea pieței de energie:

- Liberalizarea, respectarea principiilor pieței libere și a regulilor de concurență loială sunt elemente esențiale pentru a atrage investitori și pentru a asigura creșterea economică și competitivitatea sectorului energetic din România. Este important să fie asigurat un mediu competitiv atât pentru sectorul energetic, cât și pentru cel industrial prin măsuri de sprijin pentru industriile expuse. De asemenea, este nevoie de o redefinire a consumatorului vulnerabil pentru a include o categorie mai largă de persoane care au nevoie de sprijin după liberalizarea prețurilor.

- Investiții în infrastructură: Infrastructura energetică veche necesită modernizare pentru a sprijini tranziția energetică. Studiul propune un cadru de reglementare care să stimuleze investițiile în dezvoltarea rețelelor de distribuție și transport a energiei electrice și gazelor naturale.

- Promovarea sustenabilității și a tehnologiilor alternative: Este esențială susținerea surselor regenerabile și a tehnologiilor alternative pentru a asigura o tranziție energetică sustenabilă și pentru a menține competitivitatea industriei.

- Asigurarea securității aprovizionării cu energie: România trebuie să asigure un nivel suficient al capacității de producție, un echilibru între cerere și ofertă și un nivel optim de interconectare între statele membre ale UE pentru a garanta securitatea aprovizionării cu energie.

Sectorul energetic joacă un rol esențial în economie, având o funcție centrală pentru activitățile industriale, comerciale și rezidențiale. Fără o sursă de energie fiabilă și eficientă, creșterea economică este afectată, deoarece afacerile și industriile depind în mare măsură de energie pentru a menține activitatea și productivitatea. Mai mult, sectorul energetic este crucial pentru securitatea națională și stabilitatea geopolitică. Independența energetică sporește reziliența economică a țării împotriva fluctuațiilor pieței globale și instabilității geopolitice.

România necesită un efort investițional semnificativ pentru a stimula rapid economia și a atinge obiectivele climatice ale UE. Este esențială o abordare integrată pentru susținerea sustenabilității, a surselor regenerabile și a tehnologiilor alternative, precum și o flexibilizare sporită pentru ca industria să se poată adapta și să rămână competitivă. Conform celor mai recente analize FIC din cadrul proiectului Va Urma, efortul investițional suplimentar necesar pentru a susține dezvoltarea accelerată a economiei și atingerea țintei de net zero în 2050 este de aproximativ 34-35% din PIB-ul anual în perioada 2024-2030 și de aproximativ 28-31% din PIB-ul anual în perioada 2031-2040.

Reprezentanții Guvernului și Parlamentului au împărtășit cu membrii FIC prioritățile acestora pentru tranziția energetică punând accent pe interconectivitatea României cu celelalte state UE, susținerea reindustrializării și recuperarea capacităților de producție, prioritizarea investițiilor în infrastructură pentru reducerea prețurilor pentru energie, protecția consumatorilor vulnerabili, încurajarea tehnologiilor alternative și sustenabilității, flexibilizarea anumitor ținte astfel încât să fie spațiu mai larg pentru adaptare și o deschidere mai mare pentru consultarea cu mediul de afaceri.

Parteneriatul între autorități, companii și instituții financiare este esențial pentru ca România să rămână pe traiectoria unei tranziții energetice sustenabile și eficiente. România trebuie să arate că este un partener de încredere pentru investitori și să asigure un cadru legislativ mai stabil și clar, dar și o viziune pe termen mediu care să ofere vizibilitate pentru a putea lua decizii de investiții în România.

Evenimentul organizat de FIC a facilitat un dialog constructiv și strategic între sectorul public și cel privat cu scopul de a dezvolta sectorul energetic și industrial în România într-un mod durabil și competitiv.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu capital străin din România, aproximativ 110 dintre cele mai mari companii din țară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă aproximativ o cincime din produsul intern brut și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înființarea organizației, companiile membre FIC au susținut întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități.

Afisari: 120

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].