logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Ministrul Agriculturii: Începând din 15 iulie, cel târziu, dăm drumul la măsurile de tranziţie

Imagine din galeria Agerpres

Măsurile de tranziţie pentru următorii doi ani vor fi deschise începând din 15 iulie, cel târziu, a anunţat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, menţionând că este vorba de un pachet de 3,2 miliarde de euro.

"Legat de măsurile de tranziţie, aici discutăm de lucruri certe. Tranziţie înseamnă bani noi şi măsuri vechi. Noi am adoptat nişte măsuri pe care le-am comunicat Bruxellesului, avem o formă finală, suntem în dezbatere publică cu multe dintre ele. Unele au fost afişate în dezbatere publică astăzi. Urmează un calendar în aşa fel încât, după ce facem iarăşi grupurile de lucru unde încercăm să integrăm observaţiile mediului asociativ şi pe cele ale partenerilor sociali, facem un comitet de monitorizare, iar apoi, începând din 15 iulie cel târziu, să dăm drumul la aceste măsuri. Discutăm de un pachet de 3,2 miliarde de euro", a declarat ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă.

 


El a subliniat că măsurile perioadei de tranziţie 2021-2022 nu puteau fi altele decât cele prinse şi în Planul Naţional Strategic (PNS), adică "acele nevoi şi acele priorităţi" constatate după analiza SWOT şi analiza nevoilor pentru agricultura românească.

"Pentru partea de investiţii în exploataţii agricole am alocat în următorii doi ani 760 de milioane de euro. Comparativ, dacă întreaga perioada 2014-2020, această sub-măsură a avut o alocare de 840 de milioane de euro. Sigur că am splitat în opt componente, astfel încât să impactăm toate zonele de activitate şi inclusiv zonele geografice din ţară, alocând bani distinct pentru zona montană. Pentru investiţiile în exploataţii pomicole avem 122 de milioane de euro în următorii doi ani", a transmis ministrul Agriculturii.

De asemenea, pentru submăsura 4.2 "Sprijin pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole" a fost alocată o sumă de 140 de milioane de euro, iar pentru 4.2a "Sprijin pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor din sectorul pomicol", există 10 milioane de euro.

"Care este diferenţa între 4.1 şi 4.2? Dacă în măsura 4.1 am pus sume mai mari pentru că am dorit exact acea nevoie, exact acel lucru, prin care noi credem că ar putea corecta balanţa comercială, pe de o parte, iar pe de altă parte să întărească poziţia producătorului în lanţul valoric, pentru măsura 4.1 am alocat 760 de milioane de euro. Vrem ca partea de depozitare şi procesare să fie făcută de producător, în primul rând de producătorul primar. Pentru toţi ceilalţi care vor să facă depozitare şi procesare este această măsură 4.2 şi 4.2a, unde sunt 150 de milioane de euro", a explicat Oros.

Acesta a prezentat în cadrul conferinţei şi restul măsurilor care vor fi lansate în perioada de tranziţie, respectiv sM4.3 "Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole", care are o alocare publică de 100,66 milioane euro, şi măsura sM6.1 "Instalare tineri fermieri", cu 100 de milioane de euro în următorii doi ani.

"Aici s-au făcut modificări importante în ceea ce priveşte cuantumul. Se poate ajunge la sume de 60.000, respectiv 70.000 de euro, dacă în planul de afaceri aceşti tineri fermieri cuprind activităţi de 'smart agriculture', de agricultură ecologică sau aparţin unor asocieri economice, unor cooperative", a subliniat el.

Totodată, pentru sub-măsura sM6.2 "Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole" au fost alocate 50 de milioane de euro, iar pentru sM6.3 "Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici" 87 de milioane de euro, din care 26,1 milioane de euro distinct pentru zona montană. În ceea ce priveşte sM6.4 - "Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole" sumele alocate se ridică la 100 milioane de euro, pentru că " în mediul rural trebuie să fie şi altfel de activităţi decât cele agricole".

Potrivit ministrului Agriculturii, 5 milioane de euro au fost alocaţi pentru sM9.1 "Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol", iar pentru M10 "Agromediu şi climă" un total de 288,76 milioane de euro, din care 142 milioane de euro alocare publică din FEADR şi 146,76 milioane euro fonduri EURI (Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene - n. r.).

Şi pentru "Agricultură ecologică" (M11) vor fi, în total, în următorii ani, 232,28 milioane de euro, cu sume distincte din alocarea publică (129,63 milioane euro) şi fonduri EURI (102,65 milioane euro), iar plăţile pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice - 660,12 milioane de euro.

"Trebuie spus că 50,2% din teritoriul agricol românesc se află în aceste zone cu constrângeri naturale şi specifice", a menţionat Oros.

Oficialul MADR a adăugat că s-au păstrat fonduri şi pentru M14 "Bunăstarea animalelor", singura formă de sprijin pentru porc şi pasăre, respectiv 273 milioane de euro din alocare publică. De asemenea, mai sunt alocate fonduri pentru sM16.4 "Sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare" - 40 milioane de euro, iar pentru sectorul pomicol - 10 milioane de euro; pentru sM17.1 "Prime pentru asigurarea culturilor a animalelor şi a plantelor" - 20 milioane de euro; M19.1 "Sprijin pregătitor pentru dezvoltarea Strategiilor de Dezvoltare Locală (viitoare)": 5 milioane de euro, M19.2 "Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală": 100 milioane şi M19.4 "Sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare GAL-uri": 23 de milioane de euro. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 10-04-2025 22:08

Tánczos Barna: Nu este adevărat că România nu este în stare să facă absorbție de fonduri

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat, joi seara, la Craiova, că România se va apropia de 100% în ceea ce privește absorbția de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), chiar dacă termenele pentru acest program nu vor fi prelungite de Uniunea Europeană. 'Când spun că o să ne apropiem

Economic 10-04-2025 20:09

Hidroelectrica, despre inundațiile din 2014: Exploatarea SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II s-a făcut conform prevederilor legale

Exploatarea Sistemului Hidroenergetic și de Navigație (SHEN) Porțile de Fier I și Porțile de Fier II, în perioada 18 - 26 mai 2014, atunci când debitele Dunării au atins valori de peste 11.500 mc/s, situație prevăzută în documentele româno-sârbe, s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenției de exploatare din 1998 și ale Regu

Economic 10-04-2025 18:07

ANCOM a adoptat noi reguli pentru resursele de numerotație și transferul numerelor între operatori

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat noi reguli pentru resursele de numerotație și transferul numerelor între operatori, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. 'În cadrul ședinței Consiliului Consultativ de astăzi, ANCOM a adoptat decizia care completează și clarifică cadrul de re

Economic 10-04-2025 16:45

Burduja: La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene

Peste 30% din energia României este produsă de eoliene la această oră, la care se adaugă 20% hidro și 11% fotovoltaic, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Vântul bate bine pentru România! La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene. Acest prag simbolic este un semnal clar: tr

Economic 10-04-2025 14:55

Mircea Fechet: În România sunt între 10.419 și 12.770 de urși bruni; numărul optim este de 4.000

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, joi, că în România se află între 10.419 și 12.770 de urși bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000. Mircea Fechet a participat la o conferință de presă dedicată prezentării, în pre

Economic 10-04-2025 14:34

Ministerul Finanțelor a atras, joi, aproape un miliard de lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 984,6 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 64 luni, la un randament mediu de 7,47% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 600 de milioane de lei,

Economic 10-04-2025 14:32

Opt din zece români returnează ambalajele cu simbol SGR; jumătate sunt motivați de recuperarea garanției plătite (studiu)

Opt din zece români (82%) returnează toate ambalajele cu simbol SGR, procent în creștere cu 12% comparativ cu iunie 2024 (70%), iar 51% sunt motivați în principal de recuperarea garanției plătite, conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research. În ceea ce privește frecvența cu care românii returnează ambalaje

Economic 10-04-2025 12:35

Tentative de fraudă de tip spoofing în numele Băncii Naționale a României

Banca Națională a României avertizează cu privire la intensificarea tentativelor de fraudă prin apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a instituției bancare în vederea obținerii de date personale sau pentru efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false.

Economic 10-04-2025 12:30

ANRE propune o garanție de 30% din valoare pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a publicat joi, în consultare publică, un proiect de Ordin privind introducerea pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică a unei garanții sub forma unui procent din valoarea contractelor, propunerea fiind ca această garanție fie de 30%, a declarat, într-o conferință de presă

Economic 10-04-2025 11:34

Burduja: ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție proiectul Neptun Deep

ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție, complet nemotivată, proiectul Neptun Deep, care va scoate România și întreaga regiune din dependența energetică față de Rusia, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Nu cedăm! Astăzi nu voi vorbi ca ministru sau ca om politic.

Economic 10-04-2025 11:15

DISB2025/Negrescu: România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene

România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene și faptul că, astăzi, discutăm despre blockchain, securitate, infrastructură și Inteligență Artificială ne arată că nu mai suntem doar spectatori la revoluția digitală, a declarat, joi, vicepreședintele Parlamentului European (PE), Victor Negrescu, într-un mesaj video trans

Economic 10-04-2025 11:05

Creșteri de până la 4,6% ai indicilor bursieri, la începutul ședinței de joi de la BVB

Bursa de Valori București (BVB) a început în creștere pe toți indicii ședința de joi, iar rulajul se cifra, după 15 minute de la deschidere, la 13,343 milioane de lei (2,68 milioane euro), din care 11,71 milioane lei (2,35 milioane euro) tranzacții cu acțiuni. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de comp

Economic 10-04-2025 10:28

DISB2025/Anca Dragu: Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă

Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă, și înseamnă comisioane mai mici, acces mai ușor, viteză mai mare și productivitate sporită, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. 'Prezența unui guvernator al unei

Economic 10-04-2025 10:12

DISB2025/Ivan: Peste 30 de servicii publice vor fi disponibile până la sfârșitul anului 2025, prin Cloud-ul guvernamental

Cloud-ul guvernamental al României va pune la dispoziția cetățenilor peste 30 de servicii publice până la sfârșitul acestui an, a anunțat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan. 'Modul în care vrem să

Economic 10-04-2025 10:07

DISB2025/Vevera (ICI București): Tehnologia blockchain devine mai complexă și avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă

Tehnologia blockchain oferă atât un potențial incredibil, cât și noi provocări în materie de reglementare și aplicare, iar pe măsură ce această tehnologie devine mai complexă, avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, directorul general al Institutu