logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ANCOM: 75% dintre români susţin că telefoanele mobile radiază cel mai mult; 19% cred că 5G afectează sănătatea

Imagine din galeria Agerpres

Trei sferturi dintre români (75%) consideră că telefoanele mobile reprezintă principalele surse de radiaţii, în timp ce două din zece persoane (19%) au afirmat că tehnologia 5G are efecte nocive asupra sănătăţii oamenilor, florei şi faunei, arată datele unui studiu realizat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), prezentat, miercuri, într-un eveniment online.

Conform cercetării, patru din zece români (43%) s-au declarat "deloc preocupaţi/îngrijoraţi" de posibilele efecte ale radiaţiilor asupra sănătăţii, iar 27% au spus că sunt "puţin preocupaţi" de acest aspect. Pe acelaşi subiect, doar 3% au menţionat că sunt foarte preocupaţi de faptul că radiaţiile le pot afecta sănătatea, 7% au afirmat că sunt destul de preocupaţi, în timp ce 18% s-au declarat preocupaţi.

Raportul ANCOM relevă, totodată, faptul că principalele preocupări ale românilor faţă de efectele radiaţiilor sunt, în ordine: vitezele tot mai mai mari la Internet (39% dintre sufragii), apariţia 5G (37%), pandemia de coronavirus (33%), reţelele Wi-Fi în locuri publice (24%) şi "Altceva" - cu 14% din totalul celor chestionaţi.

Întrebaţi cum se protejează de radiaţii, aproape 60% dintre cei chestionaţi susţin că nu fac aceste lucru, peste un sfert (26%) spun că încearcă să reducă timpul de utilizare efectivă a dispozitivelor, 16% că încearcă să ţină aparatele la distanţă mai mare (de exemplu, utilizarea căştilor pentru a vorbi la telefon), iar 11% opresc pe timpul nopţii telefonul sau routerul Wi-Fi.

În ceea ce priveşte sursele de informare referitoare la posibilele efecte ale radiaţiilor asupra sănătăţii, 64% au invocat televizorul şi radioul, 54% au menţionat diversele pagini de Internet, 40% au precizat discuţiile cu familia şi prietenii, 39% s-au referit la reţelele sociale şi 16% au mizat pe manualele de instrucţiuni şi pe locul de muncă.

Pe subiectul 5G, şase din zece români (62%) au declarat că au cunoştinţă despre acest termen, în timp ce peste o treime (34%) nu cunosc informaţii despre această tehnologie.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi (55%) au declarat că tehnologia 5G va aduce viteze foarte mari de Internet, 40% dintre români au spus că aceasta va fi utilizată pe mai multe obiecte din jurul nostru, iar 25% că 5G va face viaţa mai uşoară. În acest context, 28% dintre persoanele intervievate au menţionat că vor folosi tehnologia 5G în următorii 2-3 ani.

Pe de altă parte, 19% din totalul respondenţilor au afirmat că 5G are efecte nocive asupra sănătăţii oamenilor, florei şi faunei, în timp ce 15% sunt de părere că noua tehnologie este parte a strategiei mondiale de manipulare a populaţiei.

Conform datelor ANCOM, 55% dintre români nu ştiau că nivelul radiaţiilor în România este măsurat permanent, încă de acum mai mult de zece ani.

La întrebarea privind cele mai importante îngrijorări faţă de 5G, 38% dintre cei chestionaţi au spus că există multe dezinformări/ştiri false, 22% că nu se cunoaşte impactul radiaţiilor telefoniei mobile asupra sănătăţii populaţiei, 17% au răspuns că autorităţile nu sunt suficient de precaute cu introducerea noii tehnologii. Totodată, 15% dintre intervievaţi cred că, în România, reţelele 5G vor radia mai puternic decât în alte state vest-europene, iar 14% susţin că în unele ţări implementarea 5G a fost suspendată/amânată.

De asemenea, pe lista elementelor considerate ca fiind surse de radiaţii, 75% dintre români au pus telefoanele mobile, 69% au mizat pe antenele de telefonie mobilă, 45% pe liniile de înaltă tensiune, 41% aparatele electrocasnice (televizoare, cuptoare cu microunde etc.), 38% computerele/laptopurile/tabletele, 35% echipamentele radar, 34% routerele fără fir, 28% reţelele de computere wireless şi 13% încălzirea prin inducţie.

În plus, raportul ANCOM evidenţiază faptul că 95% din totalul respondenţilor au afirmat că utilizează cel mai des în gospodărie telefonul mobil, urmat de computer/laptop (61%), router Wi-Fi (58%), televizoarele conectate la Internet (38%) şi tabletele (32%).

Aproape jumătate dintre respondenţi (49%) au declarat că, în raport cu tehnologia, au o relaţie neutră, indiferentă. În acelaşi timp, 37% s-au declarat pasionaţi de tehnologie şi că adoptă cu uşurinţă şi plăcere noile echipamente şi servicii, în timp ce 14% au răspuns "sunt tehnofob manifest anxietate sau frică legate de efectele tehnologiei".

Cercetarea ANCOM, intitulată "Atitudinile şi percepţiile populaţiei privind radiaţiile câmpurilor electromagnetice", a fost realizată cu sprijinul Metro Media Transilvania, în perioada septembrie - octombrie 2020, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.446 de persoane fizice, cu vârste de peste 16 ani, indiferent dacă folosesc sau nu servicii de comunicare electronice.

Metoda de realizare a cercetării a avut la bază un chestionar telefonic, iar marja de eroare este de +/-2,5%, la un nivel de încredere de 95%. Studiul a costat puţin peste 30.000 de lei.

La începutul lunii februarie a acestui an, ANCOM a anunţat, în Planul de acţiuni al instituţiei pentru 2021, că va adopta în acest an o decizie privind organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în vederea implementării noilor tehnologii (5G) şi desfăşurarea propriu-zisă a licitaţiei. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 26-04-2025 14:26

ANPC a aplicat amenzi în valoare de 71.500 de lei și a oprit temporar activitatea la trei operatori economici

Comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au efectuat, vineri, o serie de acțiuni de control în cadrul Comandamentului de 1 Mai, în urma cărora au aplicat amenzi în valoare de 71.500 lei, iar în cazul a trei operatori economici au dispus măsura de oprire temporară a prestării serviciilor. până la remediere

Economic 25-04-2025 20:32

Burduja: Am lansat în consultare un proiect de lege ce vizează finalizarea accelerată a marilor investiții hidroenergetice,începute de zeci de ani

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care vizează finalizarea accelerată a marilor investiții hidroenergetice începute de zeci de ani și blocate, a anunțat vineri, ministrul de resort, Sebastian Burduja. Potrivit acestuia, proiectul de lege introduce un regim juridic special, aplicabil exclusiv acelo

Economic 25-04-2025 19:24

Ministrul Finanțelor: Execuția bugetului pe primele trei luni reflectă provocările contextului economic intern și extern

Execuția bugetului pe primele trei luni ale anului reflectă provocările contextului economic intern și extern, precum și primele rezultate ale măsurilor luate pentru restabilirea echilibrului bugetar, a transmis, vineri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Reducerea cheltuielilor și creșterea investițiilor în economie trebuie continuate. Execuția b

Economic 25-04-2025 18:50

Deficitul bugetar a urcat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025

Deficitul bugetar s-a situat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025, comparativ cu 2,04% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanțelor. 'Execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, respectiv 2,2

Economic 25-04-2025 16:20

Marcel Boloș și comisarul european Piotr Serafin au vizitat proiecte implementate din fonduri europene la Oradea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, au vizitat proiecte de succes implementate din fonduri europene la Oradea, potrivit unui comunicat de presă al ministerului. 'Salutăm inițiativa domnului comisar Serafin de a vizita statele membre pent

Economic 25-04-2025 15:19

Apropierea de metrou poate crește prețul unei locuințe și cu 30% (analiză)

Două locuințe care dispun de caracteristici asemănătoare și se află în același cartier pot fi scoase la vânzare cu prețuri foarte diferite, atunci când una dintre acestea se află în imediata proximitate a unei stații de metrou și cealaltă nu, arată o analiză realizată de platforma Imobiliare.ro, publicată vineri. Conform sursei citate,

Economic 25-04-2025 13:26

Producătorii auto se pot înscrie în Programul 'Rabla' 2025, începând din 30 aprilie (AFM)

Sesiunea de înscriere a producătorilor în cadrul Programului 'Rabla' 2025 va demara pe data de 30 aprilie, a anunțat, vineri, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. Dosarul de validare trebuie depus până pe 7 mai, la ora 23:59, și va cuprinde următoarele document

Economic 25-04-2025 13:18

ASPES: Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită

Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită și de aceea votanții doresc de la viitorul președinte să promoveze direct sau împreună cu Parlamentul și Guvernul o schimbare reală și profundă în politica actuală și viitoare a României, afirmă Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES).

Economic 25-04-2025 12:53

ANCOM: Platformele online pot suspenda, restricționa sau închide conturile utilizatorilor și trebuie să motiveze clar decizia

Furnizorii platformelor online le pot impune utilizatorilor o serie de restricții pe motiv că informațiile furnizate de către aceștia constituie conținut ilegal sau sunt incompatibile cu condițiile generale de utilizare ale serviciilor platformelor, informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), într-un comuni

Economic 25-04-2025 12:18

Creștere de peste patru ori a numărului de bilete cumpărate de către români cu destinația Roma, în ultima săptămână (analiză)

Numărul biletelor de avion cumpărate de către români cu destinația Roma a crescut de peste patru ori, pentru perioada 21-27 aprilie, pentru a fi prezenți fizic la funeraliile Papei Francisc, arată o analiză de specialitate, publicată vineri. Potrivit datelor centralizate de Vola.ro, prețul mediu al unui bilet dus-întors către capit

Economic 25-04-2025 12:05

Salonul Imobiliar București, la Palatul Parlamentului în acest weekend

Salonul Imobiliar București, coorganizat de Imobiliare.ro, s-a deschis vineri la Palatul Parlamentului, unde sunt prezenți peste 100 de expozanți, cu o ofertă vastă de apartamente noi, case și terenuri, atât din București, cât și din țară. La târg vor fi prezenți dezvoltatori imobiliari și peste 20 de agenții imobiliare, cu o

Economic 25-04-2025 11:15

Aproape 80% dintre români ar cumpăra pui cu creștere lentă, dar spun că nu găsesc suficiente informații (studiu)

Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună, consolidându-i poziția ca aliment de bază, iar 76% dintre ei spun că ar cumpăra pui crescut lent, dacă ar avea acces facil la acest produs în magazine, relevă un studiu dat vineri publicității. Carnea de pui rămâne un aliment esențial în dieta

Economic 25-04-2025 11:05

Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut cu 0,4% în martie

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna martie 2025 cu 0,4% față de luna anterioară, până la nivelul de 629,084 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 7,9% (2,9% în termeni reali), conform datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Depozitele

Economic 25-04-2025 10:55

Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 0,8% în luna martie 2025

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut cu 0,8% în luna martie 2025, față de februarie a.c., (0,5% în termeni reali), până la nivelul de 423,567 miliarde lei, informează Banca Națională a României printr-un comunicat. Creditul în lei, cu o pondere de 70,0% în volumul tot

Economic 25-04-2025 09:55

ANOFM va organiza cursuri de formare profesională pentru 1.395 de persoane, în luna mai

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în cursul lunii mai, 94 de programe de formare profesională pentru un număr de 1.395 persoane. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, cei interesați beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizat