VIDEO Ministrul Muncii: Angajatorii nu plătesc şomajul tehnic; vor fi fonduri de la Guvern din care se vor face plăţile

Şomajul tehnic nu va fi plătit de angajatori, ci Executivul va pune la dispoziţie fonduri din care se vor face plăţile către angajaţi, a precizat, marţi, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în cadrul unor declaraţii de presă.
"Nu plătesc angajatorii, respectiv nu avansează celelalte categorii aflate în alte forme contractuale niciun ban angajaţilor sau colaboratorilor de la dânşii. Guvernul va plăti cu fonduri din care se vor face plăţile către angajaţi. (...) Niciun angajator nu va plăti de la el urmând să i se ramburseze fondurile, ci statul acoperă aceste cheltuieli din care angajatorul va plăti mai departe angajaţii, respectiv cluburile sportive vor plăti sportivii contractaţi prin contracte de activităţi sportive, iar cei care lucrează în alte forme de muncă vor primi banii direct de la stat", a subliniat Violeta Alexandru, adăugând că angajatorii care au posibilitatea să suplimenteze sumele acoperite de stat o pot face.
Potrivit acesteia, cei care vor depune începând de miercuri solicitări la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă vor primi fondurile în maximum 15 zile.
"Nu avem intenţia să prelungim activitatea AJOFM până în ultima zi din această perioadă, de aceea aşteptăm începând de mâine solicitările pentru a le putea procesa în regim de urgenţă. Termenul prevăzut în noua ordonanţă a fost scurtat faţă de prima propunere pe care am făcut-o, dar nu înseamnă că îl vom acoperi la maximum, ci că vom procesa solicitările pe măsură ce acestea sunt depuse. De îndată ce angajatorul, cel care are angajaţi cu contracte individuale de muncă, primeşte fondurile guvernamentale, şi anume 75% din câştigul salarial al persoanelor, până la maximum 75% din câştigul salarial mediu brut, va face plata către angajat în termen de 3 zile", a explicat ministrul.
În cazul celor care lucrează în alte forme contractuale şi care se vor adresa agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, aceştia vor depune, de asemenea, cererea şi declaraţia pe proprie răspundere începând de miercuri, iar acestea se vor procesa în regim de urgenţă, termenul prevăzut în ordonanţă fiind de 10 zile.
"Dar nu vom aştepta până în ultimul moment, aşa încât vă încurajăm să pregătiţi documentele şi să le depuneţi la cele două entităţi menţionate", a punctat Violeta Alexandru, reiterând că toate documentele se depun online.
Ministrul Muncii a precizat că în această perioadă nu se vor face controale, dar a atras atenţia că, în cazul în care informaţiile din declaraţia pe propria răspundere sunt prezentate eronat, acest lucru înseamnă fals în declaraţii.
"Am vorbit de încredere, în sensul în care consider că statul trebuie să fie foarte aproape şi rapid alături de cei care trec prin momente delicate, atât angajaţi, cât şi angajatori. Nu înseamnă însă că nu vă solicităm responsabilitate, în condiţiile în care vorbim despre bani publici. Declaraţia pe proprie răspundere înseamnă o semnătură pentru veridicitatea informaţiilor prezentate, sub precizarea că, în măsura în care acestea sunt prezentate eronat, înseamnă fals în declaraţii, sancţionat de legislaţia în vigoare. (...) Nu se fac controale, avem încredere în cei care depun aceste solicitări, dar, ulterior traversării acestei perioade, inclusiv datorită faptului că ne propunem să ne recuperăm ca stat o parte din sume prin Comisia Europeană, vor fi făcute verificări prin sondaj", a mai spus Violeta Alexandru.
Aceasta a făcut un apel către angajatori să evite situaţia încheierii brutale a contractului de muncă cu angajaţii lor, cu atât mai mult cu cât există acum această posibilitate de a-şi acoperi "perioada delicată" prin care trec din fondurile guvernamentale.
"Nu este uşor nici pentru dânşii, dar nu este uşor nici pentru angajaţii care primesc un simplu mesaj că de mâine nu mai au loc de muncă, respectiv nu mai au nicio formă de venit. Vă rog să avem înţelegere şi unii şi ceilalţi pentru a depăşi solidar această perioadă delicată. Puteţi depune la începutul lunii aprilie prima solicitare pentru perioada 16-31 martie, iar a doua solicitare va fi la începutul lunii mai, după ce închideţi luna aprilie, pentru perioada 1-16 aprilie. Atenţia mea se îndreaptă în această perioadă şi către categoriile vulnerabile şi foarte vulnerabile", a menţionat şeful de la Muncă.
Ordonanţa de urgenţă privind şomajul tehnic a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, imagine: Ministerul Muncii și Protecției Sociale, redactare video: Sergiu Olteanu, montaj: Andrei Cârlan, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANCOM a adoptat noi reguli pentru resursele de numerotație și transferul numerelor între operatori
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat noi reguli pentru resursele de numerotație și transferul numerelor între operatori, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. 'În cadrul ședinței Consiliului Consultativ de astăzi, ANCOM a adoptat decizia care completează și clarifică cadrul de re
Burduja: La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene
Peste 30% din energia României este produsă de eoliene la această oră, la care se adaugă 20% hidro și 11% fotovoltaic, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Vântul bate bine pentru România! La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene. Acest prag simbolic este un semnal clar: tr
Mircea Fechet: În România sunt între 10.419 și 12.770 de urși bruni; numărul optim este de 4.000
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, joi, că în România se află între 10.419 și 12.770 de urși bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000. Mircea Fechet a participat la o conferință de presă dedicată prezentării, în pre
Ministerul Finanțelor a atras, joi, aproape un miliard de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 984,6 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 64 luni, la un randament mediu de 7,47% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 600 de milioane de lei,
Opt din zece români returnează ambalajele cu simbol SGR; jumătate sunt motivați de recuperarea garanției plătite (studiu)
Opt din zece români (82%) returnează toate ambalajele cu simbol SGR, procent în creștere cu 12% comparativ cu iunie 2024 (70%), iar 51% sunt motivați în principal de recuperarea garanției plătite, conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research. În ceea ce privește frecvența cu care românii returnează ambalaje
Tentative de fraudă de tip spoofing în numele Băncii Naționale a României
Banca Națională a României avertizează cu privire la intensificarea tentativelor de fraudă prin apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a instituției bancare în vederea obținerii de date personale sau pentru efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false.
ANRE propune o garanție de 30% din valoare pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a publicat joi, în consultare publică, un proiect de Ordin privind introducerea pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică a unei garanții sub forma unui procent din valoarea contractelor, propunerea fiind ca această garanție fie de 30%, a declarat, într-o conferință de presă
Burduja: ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție proiectul Neptun Deep
ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție, complet nemotivată, proiectul Neptun Deep, care va scoate România și întreaga regiune din dependența energetică față de Rusia, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Nu cedăm! Astăzi nu voi vorbi ca ministru sau ca om politic.
DISB2025/Negrescu: România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene
România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene și faptul că, astăzi, discutăm despre blockchain, securitate, infrastructură și Inteligență Artificială ne arată că nu mai suntem doar spectatori la revoluția digitală, a declarat, joi, vicepreședintele Parlamentului European (PE), Victor Negrescu, într-un mesaj video trans
Creșteri de până la 4,6% ai indicilor bursieri, la începutul ședinței de joi de la BVB
Bursa de Valori București (BVB) a început în creștere pe toți indicii ședința de joi, iar rulajul se cifra, după 15 minute de la deschidere, la 13,343 milioane de lei (2,68 milioane euro), din care 11,71 milioane lei (2,35 milioane euro) tranzacții cu acțiuni. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de comp
DISB2025/Anca Dragu: Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă
Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă, și înseamnă comisioane mai mici, acces mai ușor, viteză mai mare și productivitate sporită, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. 'Prezența unui guvernator al unei
DISB2025/Ivan: Peste 30 de servicii publice vor fi disponibile până la sfârșitul anului 2025, prin Cloud-ul guvernamental
Cloud-ul guvernamental al României va pune la dispoziția cetățenilor peste 30 de servicii publice până la sfârșitul acestui an, a anunțat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan. 'Modul în care vrem să
DISB2025/Vevera (ICI București): Tehnologia blockchain devine mai complexă și avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă
Tehnologia blockchain oferă atât un potențial incredibil, cât și noi provocări în materie de reglementare și aplicare, iar pe măsură ce această tehnologie devine mai complexă, avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, directorul general al Institutu
INS: Sporul natural al populației României s-a menținut negativ și în a doua lună a anului
Numărul nașterilor și cel al deceselor, înregistrate în februarie 2025, au scăzut atât față de perioada similară a anului trecut, cât și comparativ cu luna precedentă, iar sporul natural s-a menținut negativ, la minus 10.559 de persoane, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform st
INS: Produsul intern brut a crescut în 2024 cu 0,8% față de anul anterior
Produsul intern brut estimat pentru anul 2024 a fost de 1.760,11 miliarde de lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 0,8% față de anul 2023, informează joi Institutul Național de Statistică (INS). În trimestrul IV din 2024, PIB a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6%, comparativ cu trimestrul III 2024,