INTERVIU Ministrul Agriculturii: Dacă nu aveam sistemul antigrindină era prăpăd şi la culturile de cereale păioase şi la plantaţiile viticole şi pomicole

Pierderile de producţie estimate în acest an din cauza fenomenelor meteo extreme sunt de câteva zeci de milioane de lei, iar suprafaţa afectată în diferite grade la nivel naţional se ridică în prezent la aproximativ 50.000 de hectare, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Într-un interviu acordat AGERPRES, şeful MADR a vorbit despre situaţia culturilor agricole însămânţate în toamna lui 2018 şi stadiul recoltării, declarându-se optimist în privinţa recoltei de cereale din acest an, în pofida vremii nefavorabile.
Daea a subliniat că "nu ne mai dăm jos de pe podium" în clasamentul european, în condiţiile în care anul trecut au fost înregistrate cele mai bune rezultate din istorie, cu producţii record la grâu, porumb şi floarea soarelui, România clasându-se pe locul trei în Uniunea Europeană cu o recoltă totală de cereale de aproape 32 de milioane de tone.
În plan politic, ministrul Agriculturii a precizat că nu comentează acele "liste negre"cu posibilii miniştri remaniaţi, unde numele său apare tot mai des, afirmând că datoria sa este să îşi facă treaba pe baza Programului de Guvernare pe care l-a aprobat Parlamentul României şi pe care îl urmăreşte "zi de zi şi ceas de ceas".
AGERPRES: România a fost "măturată" anul acesta de o serie de fenomene meteo extreme. Cum arată la ora actuală culturile agricole şi care sunt zonele cele mai afectate?
Petre Daea: Din nefericire se văd efectele produse de aceste fenomene extreme. Avem pierderi de recoltă în partea de est a ţării, în zonele din Tulcea şi în Constanţa, unde seceta a afectat culturile, în mod deosebit pe cele prăşitoare, şi unde încă nu putem să irigăm. Au fost căderi de grindină şi sunt culturi afectate în diferite grade, unele au fost chiar total distruse şi evident că suprafeţele respective au fost re-însămânţate. S-a recoltat ce s-a putut recolta şi s-a reînsămânţat sau pur simplu nu s-a recoltat şi s-a intrat la pregătirea terenului şi la înfiinţarea de noi culturi pentru a nu lăsa terenul gol şi a atenua efectele negative pe care le-au înregistrat fermierii în momentul distrugerii culturilor. Este o pierdere pentru fermieri. Se pierd banii pe care i-au cheltuit pentru înfiinţarea şi întreţinerea culturilor.
AGERPRES: La cât estimaţi pierderea de producţie până în prezent şi care este suprafaţa afectată la nivel naţional?
Petre Daea: Estimez o pierdere de câteva zeci de milioane de lei la nivel naţional. Ca suprafaţă avem în jur de 50.000 de hectare cu culturi, păşuni şi fâneţe, afectate în diferite grade. Dar dacă ne raportăm la suprafaţa agricolă de 14,8 milioane hectare reprezintă foarte puţin, undeva sub 1%, aproximativ 0,33%, şi poate fi inclusă în pierderile tehnologice. Sunt însă şi unele probleme privind deprecierea calitativă a unor culturi, punctual însă, în anumite zone.
AGERPRES: A început recoltatul la grâu, iar la orz şi orzoaică este aproape de final. Pe ce producţii mizaţi anul acesta, după toate recordurile din 2018?
Petre Daea: Eu încă nu mă pronunţ în ceea ce priveşte producţia de cereale pentru anul acesta. O ştiu, o întrezăresc, dar nu pot să spun, pentru că producţia este sigură numai atunci când o ai în magazie, când ai cheia pe ea. Până la data de 3 iulie, am ajuns cu recoltatul la orz la peste 80% din suprafaţă, la grâu suntem în plină campanie, şi avem recoltate 10% din cele peste 2,191 milioane de hectare însămânţate cu grâu, secară şi triticale, 56% la orzoaica, 27% la rapiţă, 44% la mazărea boabe. Practic, din cauza evoluţiei vremii, căldură, precipitaţii, s-a intrat cu recoltatul la toate culturile de toamnă, şi la orz, şi la orzoaică, şi la rapiţă, şi la grâu. Ele nu mai sunt eşalonate. Acum recoltatul la grâu depinde foarte mult de vreme.
AGERPRES: Cum arată celelalte culturi însămânţate în primăvară, în special porumbul şi floarea soarelui, unde anul trecut România a fost pe primul loc în Uniunea Europeană?
Petre Daea: Arată foarte bine. Eu atât pot să vă spun acum: nu ne mai dăm jos de pe podium. Fermierii au învăţat bine tehnologiile, stăpânesc bine tehnologiile de cultură, s-au dotat cu maşini, utilaje agricole, execută lucrări de bună calitate, se face tehnologie comparabilă cu celelalte state unde rezultatele sunt de top. Şi România se află acolo.
AGERPRES: Dacă tot vorbiţi de tehnologizare. Cum stă România în momentul de faţă la acest capitol?
Petre Daea: Vă dau două cifre. În 1989 aveam 128.000 de tractoare, acum avem peste 200.000 de tractoare de diverse capacităţi, de la câteva zeci până la câteva sute de cai putere, majoritatea provenind din import. La combine avem în jur de 30.000. Eu zic că este bine. Dacă facem un calcul la suprafaţa arabilă de 9,4 milioane hectare, încărcătura pe tractor este undeva la 47 de hectare pe tractor. Fermierii s-au putut dota cu tehnologie şi prin fonduri europene, dar şi datorită faptului că au câştigat şi le-am dat banii la timp. România are acum în ţară peste 8,6 miliarde de euro aduşi în cei doi ani şi jumătate, iar banii aceştia sunt la fermieri şi în satele româneşti.
AGERPRES: În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene pe agricultură şi dezvoltare rurală, care este rata absorbţie în momentul de faţă şi ce target v-aţi propus pentru 2019?
Petre Daea: La Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 depăşim 50% rată de absorbţie. Suntem în topul european la absorbţia de fonduri europene, iar anul acesta trebuie să ne ducem undeva la 3 miliarde de euro la APIA şi AFIR. Suntem la zi cu plăţile directe şi la zi pe PNDR 2020. La plăţile directe aferente anului 2019 am început la 1 iulie verificarea în teren pe care o vom finaliza până la 1 septembrie.
AGERPRES: Guvernul a aprobat recent măsuri pentru declanşarea urgentă a lucrărilor de reabilitare a Canalului Siret-Bărăgan. Puteţi detalia?
Petre Daea: Anul viitor intrăm la lucru efectiv pe primii 11 kilometri. Continuăm de la kilometrul 5,7 până la 11. Atacăm prima etapă de 51,5 de kilometri din Canal. Dăm drumuri la fonduri, suntem în proceduri, în pregătirea investiţiei. Este o lucrare extrem de importantă pentru ţară şi foarte valoroasă pentru fermieri.
AGERPRES: Veţi atrage fonduri şi din afara ţării pentru acest proiect?
Petre Daea: Nu. Investiţia se află în programul naţional, dar o să atragem fonduri din afară pentru asociaţiile utilizatorilor de apă, pentru că acolo, în paralel, ne organizăm, facem canalul, şi ne organizăm în jurul canalului, pentru a face organizaţii de udători, în aşa fel încât să putem să accesăm fonduri de la Uniunea Europeană. La ora actuală avem 1,4 milioane hectare irigabile şi ne continuăm programul de reabilitare până la o suprafaţă de 2 milioane de hectare. Avem 56 de şantiere deschise până în prezent, iar până în toamnă le deschidem pe toate cele 87 de amenajări de irigaţii. Vor fi atacate toate, majoritatea sunt în avans cu execuţia, iar pe unele le finalizăm chiar cu un an înainte de perioada programată. Am spus că este prioritatea numărul 1 a ţării, cum este de altfel şi continuarea dezvoltării sistemului antigrindină.
AGERPRES: Câte rachete au fost lansate de sistemul antigrindină până la această dată şi ce suprafeţe cu culturi agricole au fost protejate?
Petre Daea: Am lansat în jur 2.600 de rachete la nivel naţional şi am protejat peste un milion de hectare direct şi indirect. Sunt suprafeţe din anumite judeţe, nu în întregime, dar cu interesul economic cel mai ridicat. Acolo a fost intervenţia. Dacă anul acesta nu aveam sistemul antigrindină era prăpăd şi la culturile de cereale păioase şi la plantaţiile viticole şi pomicole.
AGERPRES: Veţi cere bani la rectificarea bugetară anunţată pentru luna iulie?
Petre Daea: Eu nu cer nimănui nimic, urmăresc bugetul, nu cer la nimeni nimic. Când va fi nevoie voi cere, ceea ce ştiu este că sunt cu planul de investiţii la zi şi am luat aici bani în avans. În această zonă va fi o solicitare pe investiţii, pentru că anul acesta sigur le voi depăşi şi voi avea nevoie pentru investiţii.
AGERPRES: Domnule ministru, în ce relaţii sunteţi cu doamna premier Viorica Dăncilă, pentru că am văzut că aţi tot apărut pe o aşa zisă "listă neagră" a miniştrilor care vor remaniaţi?
Petre Daea: Eu sunt în relaţii foarte bune cu doamna premier, dar nu comentez astfel de liste. Nu discut astfel de lucruri, am treabă multă. Datoria mea este să îmi fac treaba pe baza programului de guvernare pe care l-a aprobat Parlamentul României şi pe care îl urmăresc zi de zi şi ceas de ceas. Nu pierd nicio o clipă, nici măcar nu mă uit la televizor să văd pe ce listă sunt, mă uit tot timpul pe Programul de Guvernare, fac analize în fiecare zi în aşa fel încât să fie bine pentru ţară şi dau socoteala doar conştiinţei mele.
AGERPRES: Veţi merge în vacanţă anul acesta? Dacă da, unde? În ţară sau afară?
Petre Daea: Am avut eu până acum vacanţă? Nu ştiu dacă voi merge, dar dacă o să am vacanţă, sigur în ţară ca să fiu aproape de fermieri şi de treaba noastră. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: Încă 20 MW pentru energia României, din PNRR; o confirmare că banii europeni pot fi folosiți cu cap
Fondurile din PNRR energizează România, peste 600 MW noi pentru producția de energie verde fiind deja finalizați și puși în funcțiune pentru sistemul energetic românesc, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi a fost inaugurat unul dintre aceste proiecte, cu totul și cu totul special: un nume r
Fechet: Și persoanele mai puțin familiarizate cu calculatorul trebuie să aibă o șansă de a beneficia de 'Casa Verde Fotovoltaice'
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, vrea ca înscrierea în Programul 'Casa Verde Fotovoltaice' să fie accesibilă și persoanelor mai puțin familiarizate cu laptopul sau calculatorul. El a menționat, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, că până acum înscrierea în program a fost 'mai mult
Boloș: Asigurăm continuarea a 18 proiecte esențiale care vor aduce gaz în locuințele a peste 44.000 de familii
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat miercuri cu reprezentanții autorităților locale actele adiționale la 18 proiecte aferente sistemelor de transport al gazelor naturale, de care vor beneficia peste 44.000 de familii. 'Peste 44.000 de familii vor avea gaz în casă datorită faptului că am reușit, după un an și jumăta
Bușoi (Ministerul Energiei): Prin PNRR am finanțat 269 de proiecte pentru producție de electricitate din surse regenerabile
Ministerul Energiei este extrem de hotărât să susțină dezvoltarea capacităților de producție din surse regenerabile și dezvoltarea tehnologiilor verzi în România, o bună parte din aceste proiecte fiind finanțate cu bani europeni, a afirmat miercuri Cristian-Silviu Bușoi, secretar de stat în cadrul ministerului de resort, cu ocazia deschiderii
CNIR: Progres la realizarea studiului geotehnic al A13 Brașov - Bacău
Lucrările pentru realizarea forajelor geotehnice incluse în studiul de fezabilitate al autostrăzii A13 Brașov - Bacău se derulează conform graficului, iar prestatorul a ajuns la 7.236 de metri liniari forați, un progres de peste 1.700 de metri față de raportarea anterioară, din luna martie, informează, miercuri, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR).
FIC: România poate crește nivelul de competitivitate în regiune cu ajutorul jucătorilor mari din economie
România poate crește nivelul de competitivitate în regiune cu ajutorul jucătorilor mari din economie dacă sunt luate măsuri strategice pentru a stimula investiții majore cu scopul final de a reduce presiunea asupra bugetului de stat pe termen mediu-lung, susțin reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC). 'Înt
Românii pregătesc, în medie, un buget de 800 de lei pentru Paște și preferă să susțină producătorii locali (studiu)
Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa și pregătirile de Paște și spun că alegerea produselor este influențată de dorința de a susține producătorii locali, conform unui studiu realizat de Raiffeisen Bank, dat miercuri publicității. Cercetarea relevă că pentru opt din zece români petrecerea timpului în familie e
Borbely: Vom avea un centru de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile, în a doua jumătate a anului
Un centru de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile va fi înființat în a doua jumătate a acestui an, a anunțat miercuri Laszlo Borbely, consilier de stat în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, la deschiderea expoziției Green Energy Expo & Romenvirotec. 'Vom avea un
Datoria guvernamentală a crescut ușor în ianuarie, la 964,38 miliarde lei (minister)
Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) a urcat ușor în ianuarie 2025, până la 964,382 miliarde lei, de la 964,345 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală s-a menținut la nivelul de 54,6% (
Burduja: Interconectorul Est-Vest intră în faza următoare
Studiul de fezabilitate pentru interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu (HVDC) care va traversa România de la țărmul Mării Negre până la granița cu Ungaria a fost finalizat și confirmă fezabilitatea tehnică și viabilitatea economică a proiectului, a anunțat Ministerul Energiei. Proiectul, dezvoltat de Trans
ANCOM face precizări în legătură cu depunerea și soluționarea plângerilor privind campania electorală desfășurată online
Persoanele care identifică, atât pe perioada campaniei electorale, cât și în preziua și în ziua votului, materiale publicitare politice online neconforme pe platformele online foarte mari pot transmite o plângere către Biroul Electoral Central (BEC), iar dacă solicitarea este întemeiată, tot BEC emite o decizie de a acționa î
ASF: Avizul formal al OCDE în domeniul guvernanței corporative este o etapă esențială în procesul de aderare
România a primit Avizul formal din partea Comitetului Guvernanță Corporativă al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), marcând o etapă esențială în procesul de aderare la organizație, informează un comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) transmis, miercuri, AGERPRES. La sesiunea Comite
DISB2025/Cristea (DNSC): Companiile trebuie să înțelegă că securitatea lanțului de aprovizionare se află în prima linie de protecție a afacerii
Companiile trebuie să înțeleagă faptul că securitatea cibernetică nu mai este doar o problemă tehnică, iar securitatea lanțului de aprovizionare se află în prima linie de protecție a afacerii, a declarat, miercuri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, directorul adjunct al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Stelian Cr
Fechet: Voi trimite propunerile de ecotichete pentru 2025; 7.500 euro, noua valoare a ecotichetului la Rabla Electric
Ministerul Mediului va trimite la Monitorul Oficial, în perioada imediat următoare, propunerile de ecotichete pentru programul 'Rabla 2025', a anunțat miercuri ministrul de resort, Mircea Fechet, la deschiderea expoziției Green Energy Expo & Romenvirotec. 'Despre programul Rabla, așa cum am anunțat în trecut, urma s
DISB2025/Florin Spătaru: Guvernul are în plan crearea unui registru privind competențele digitale ale românilor
Crearea unui un registru prin care dezvoltăm, identificăm și standardizăm competențele digitale ale românilor este unul dintre jaloanele cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce urmează a fi atinse, a declarat, miercuri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria prim-minist