Bădălău: Industria de apărare poate şi trebuie să redevină un motor de dezvoltare al economiei româneşti

Industria de apărare poate şi trebuie să redevină un motor de dezvoltare al economiei româneşti, deoarece se bazează pe calitate şi aici au rămas foarte mulţi profesionişti, a declarat joi, la Antena 3, ministrul Economiei, Niculae Bădălău.
"Industria de apărare poate şi trebuie să redevină un motor de dezvoltare al economiei româneşti. Este o industrie în care eu cu plăcere am constatat că sunt extrem de mulţi profesionişti care au rămas. Credeţi-mă că avem chiar profesionişti. Am vorbit cu sindicatele şi mi-a făcut o mare o plăcere să văd că doresc să muncească, ştiu foarte bine să muncească.(...) M-am întâlnit cu sindicatele, le-am spus proiectul meu, ce cred eu că trebuie făcut în industria de apărare, ce dorim noi ca şi guvernare în această industrie şi au fost extrem de încântaţi. Avem peste 150 locuri de muncă. Industria de apărare se bazează pe un lucru: calitate. Şi aici atingem două aspecte. Creştem economia, dar şi un aspect extrem de important pentru armata română, pentru ostaşii noştri care merg în teatrele de operaţiuni, le asigurăm siguranţă, arme moderne cu care să nu le fie ruşine. Nu uitaţi că noi am intrat într-o zonă de elită. Suntem în NATO, unde alături de Statele Unite şi ceilalţi formăm una dintre cele mai moderne armate ale lumii", a spus Bădălău.
El a dat exemplul colaborării cu General Motors pentru amfibii, cu Rheinmetall pentru transportorul blindat AGILIS 8X8 şi încă un transportor blindat 8X8 la care se lucrează şi care în acest an va începe să fie livrat armatei române.
Ministrul Economiei a menţionat că "un proiect de suflet" al său este Fabrica de pulberi de la Făgăraş, unde în prezent se mai produc explozibili TNT şi explozibili plastici.
"Dar un proiect de suflet al meu şi un proiect în care chiar cred este Fabrica de pulberi de la Făgăraş, care împreună cu Pirochim Victoria trebuie să fie o fabrică unde se produc pulberi. În acest moment importăm pulbere. (...) În prezent, pe piaţa mondială este lipsă de pulbere. Pulberea este un produs pur chimic. La Făgăraş încă mai fabricăm explozibili TNT şi explozibili plastici, dar ce vreau aici să fac, vreau să fac şi pulberea pentru calibru mare şi pulberea pentru calibru mic, pentru armele de asalt. Sunt într-un proiect mult mai mare, mai vast. Modernizăm Făgăraşul, cu poligon la Pirochim, la Victoria (...) modernizăm Metrom Braşov, unde se fac degetarele, tuburile de cartuşe şi capsele de cartuşe. Aici vom avem maşini care trag cuprul acela subţire, tabla, şi e legat cu un proiect civil la care ne gândim şi îl avem în programul de guvernare. Muniţie calibru NATO şi nu numai, ca să putem să avem vânzare la export", a explicat Niculae Bădălău.
Acesta a subliniat că Fabrica de la Cugir are în prezent un contract cu Statele Unite şi circa 80% din ce se produce acolo se exportă în SUA, iar la Făgăraş trebuie construită o minifabrică de nitroceluloză, de nitroglicerină şi apoi să fie legate între ele pe acel amplasament.
Întrebat dacă vor fi bani pentru acest proiect, şeful de la Economie a răspuns că în primă fază vor fi de la buget şi apoi din credite bugetare, pentru că lucrările vor dura doi ani şi jumătate, dar " vom avea cea mai modernă fabrică din Europa, cu peste 400 tone producţie".
"Necesarul nostru este cam de 150 tone, la antrenamente şi ce avem nevoie. Deci vom avea 250 (tone) la export, ceea ce înseamnă că echilibrăm şi balanţa comercială. Vreau să vă spun că Serbia, de unde în momentul acesta luăm, nu face faţă", a mai spus Bădălău.
În acest context, el a menţionat că o piaţă de export ar putea fi Orientul, unde există cerere dar pe care "nu o putem onora din cauza capacităţii", şi SUA, pentru care "nu producem cât vor acestea" .
"Am avut Orientul, îl mai avem, dar nu în totalitate. Şi contextul este...China fiind blocată şi Rusia având embargo, avem liberă o piaţă.(...) Şi acum primim mailuri pentru a cumpăra. Procedura este un pic mai complicată, fiind în NATO. Dar încă ne ţin minte că am fost buni fabricanţi şi corecţi pe zona asta. Şi acum avem cerere pe care nu o putem onora din cauza capacităţii. Statele Unite, nu producem cât dânşii vor, nu avem capacitate. În momentul ăsta lucrăm la capacităţi, pentru că la Cugir vor fi încărcate cartuşele, Cugir şi Sadu, finalizând şi având de la un cap, de la pulbere, la alt cap al liniei de producţie, un cartuş NATO 5,56 (...) la capăt vom avea un sortiment extrem de calibrat şi extrem de calitativ pe piaţă", a precizat Băcălău.
Conform datelor Ministerului Economiei, valoarea exporturilor ROMARM a depăşit anul trecut 122 milioane dolari. ROMARM este principalul furnizor şi exportator direct din România de tehnică şi servicii militare, cu o prezenţă în peste 50 de pieţe din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia şi Africa.
SUA reprezintă principala piaţă de desfacere a ROMARM, circa 75% din exportul total direct.
Întrebat dacă îşi propune ca în 2019 să ajungă la 150 milioane de dolari pentru industria de apărare, ministrul Economiei a răspuns că, dacă va fi pusă în funcţiune numai fabrica de pulberi, "reuşim mult mai mult, numai cu ea". AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri
Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț
ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto
Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București
Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin
Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)
Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre
Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025 (studiu)
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică. Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus
ANCOM: Platformele online foarte mari au obligația de a atenua riscurile sistemice asupra proceselor electorale
Furnizorii de platforme online și de motoare de căutare online foarte mari au obligația de a evalua și atenua riscurile sistemice identificate, precum diseminarea de conținut ilegal, efectele negative asupra exercitării drepturilor fundamentale și asupra discursului civic sau proceselor electorale, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Adm
ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională
Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.
Apele Române: Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali
Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali și nu există niciun pericol pentru populație sau infrastructură, a anunțat, joi, Administrația Națională 'Apele Române'. Potrivit instituției, toate măsurile necesare pentru menținerea siguranței în exploatare au fost deja implementate, iar structura barajului nu este afectată.
BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători, inspirate din tradițiile românești
Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani, propune un set de 10 sfaturi de educație financiară inspirate din tradițiile românești, care poate aduce în prim-plan esența Sărbătorilor de Paște: bucuria împărtășită, obiceiurile simple și alegerile cumpătate. Potrivit unui comunicat al băncii, remis AGERPRES, masa de Paște
ANAF: Prejudiciu de 2,5 milioane de lei, identificat la două societăți de transport alternativ de persoane din București
Inspectorii antifraudă au descoperit două societăți din București care desfășoară activitate de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor digitale și care au creat un prejudiciu la bugetul de stat de peste 2,5 milioane de lei, a anunțat, joi, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Una dintre societăți a utilizat forța de mu
Patiserii vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale; 30% din producție pleacă la export
Patiserii estimează că vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale din cauza costurilor mai mari înregistrate după eliminarea facilităților fiscale în industria alimentară, dar și a adaosurilor comerciale ridicate practicate de unii comercianți. 'Anul acesta credem că facem mai puțini cozonaci deoarece costuri
FPIOR transmite un ghid de informare privind acordarea voucherelor de vacanță pe card
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis miercuri un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță. Astfel, un angajat poate primi voucherele de vacanță pe card dacă semnează o declarație
Ministrul Energiei: Nu există risc de black-out în România
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis miercuri că nu există risc de black-out în România, în condițiile actuale, chiar dacă în prima și a doua zi de Paște vom produce mai multă energie electrică decât necesarul de consum. 'Transmit din capul locului ceea ce specialiștii mi-au transmis: nu există ri
ANRE a acordat autorizația de înființare pentru Centrala de la Mintia, cu o capacitate totală de peste 1.677 MW
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis autorizația de înființare pentru o centrală electrică cu ciclu combinat la Mintia, cu o capacitate totală de 1.677,12 MW, a anunțat miercuri autoritatea. ''Este cea mai mare autorizație de înființare pentru o singură locație aprobată până &