logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Teodorovici, despre declaraţia lui Cîţu privind măsluirea datelor execuţiei bugetare pe 2018: Este o bazaconie totală

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, afirmă că declaraţia senatorului liberal Florin Cîţu potrivit căreia angajaţilor din minister li se cere să măsluiască datele privind execuţia bugetară pe anul 2018 este "o bazaconie totală şi o imbecilitate", adăugând că presa din România ar trebui să verifice astfel de informaţii înainte de a le publica.

"Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice - dar o să verific personal acest lucru - şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă. Este inacceptabil ca o persoană publică importantă, vicepreşedinte de partid, aşa cum este Florin Cîţu, să dea astfel de informaţii, în condiţiile în care Eurostat confirmă datele mele. Nu e corect să dezinformezi populaţia. Cei care sunt pe zona de Finanţe din Europa îşi dau seama că aşa ceva nu se face, dar îşi dau seama cum este şi presa la noi, dacă nu verifică nici măcar o dată o informaţie de acest gen, o informaţie de natură economică care poate să inducă în eroare mediul de afaceri, poate afecta imaginea de ţară. Cum îşi poate imagina cineva că ministrul de Finanţe, fie el şi din România, poate face aşa ceva: să manipuleze datele oficiale. Eu nu sunt de ieri, de azi în sistem, sunt de o viaţă întreagă şi nu m-am jucat cu datele niciodată. Când am spus ceva, aşa a fost. A spus că nu ne încadrăm în deficit, iată că ne-am încadrat şi chiar mai jos, a spus că inflaţia ajunge la 12% în decembrie şi nu a ajuns, iar acum a luat-o în alt sens, că am falsificat datele. I-au spus lui oameni din finanţe... Este o bazaconie totală, o imbecilitate, pe româneşte" , a declarat, miercuri, pentru AGERPRES ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Pe de altă parte, ministrul nu a dorit să comenteze informaţia apărută în spaţiul public conform căreia a trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care cere înlocuirea lui Ionuţ Mişa de la conducerea ANAF.

Senatorul liberal Florin Cîţu a scris, marţi, pe pagina de Facebook că va informa Eurostat privind manipularea indicatorilor economici în scopul manipulării pieţelor de capital, financiare şi bancare şi cere ca experţi ai opoziţiei să verifice corectitudinea execuţiei bugetare.

"Darius Vâlcov confirmă criza. Cifrele prezentate de Darius Vâlcov sunt măsluite. Datele oficiale despre execuţia bugetului în 2018 apar după 25 ianuarie 2019. Doar atunci Ministerul Finanţelor Publice are situaţia exactă şi finală a execuţiei bugetare. (...) Am fost sunat din MFP şi mi s-a spus că aceste cifre nu sunt reale. Mai mult, şi asta este foarte grav, Darius Vâlcov le cere angajaţilor de la finanţe să măsluiască datele în aşa fel încât execuţia finală să arate exact aşa cum a anunţat el. Adică sub 3%", a scris senatorul liberal.

Cîţu i-a cerut ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să permită unei echipe de experţi ai opoziţiei să verifice corectitudinea execuţiei bugetare.

"Voi informa Eurostat de manipularea indicatorilor economici în România în scopul manipulării pieţelor de capital, financiare şi bancare. În cazul în care nu vom reuşi vom transmite colegilor domnului Teodorovici, la ECOFIN, ce se întâmplă în gradina celui care pentru şase luni de zile va prezida şedinţele ECOFIN", a spus Cîţu.

Potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), deficitul bugetului general consolidat s-a majorat cu 5,1 miliarde de lei în noiembrie 2018, ajungând la 26 de miliarde de lei după primele 11 luni din acest an, respectiv 2,7% din PIB. Faţă de aceeaşi perioadă din 2017 creşterea deficitului a fost de peste 2,5 ori.

În primele 11 luni din 2017, bugetul general consolidat se încheia cu un deficit de 10,2 miliarde de lei (1,21% din PIB). În perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2018 a fost consemnat un deficit bugetar de 20,9 miliarde de lei, respectiv 2,2% din PIB.

Potrivit datelor MFP, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 261,5 miliarde lei, reprezentând 27,5% din PIB, sunt cu 14,6% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 287,5 miliarde lei, cu 20,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Ţinta de deficit bugetar pentru anul 2018 este de 2,97% din PIB.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 08-04-2025 15:14

Alocațiile pentru copii, indemnizațiile și pensiile vor ajunge la beneficiari înainte de Paște

Alocațiile pentru copii, indemnizațiile, pensiile și toate celelalte drepturi sociale vor ajunge la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale, sumele urmând să fie virate până în 17 aprilie 2025, informează Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. Potrivit unei

Economic 08-04-2025 14:49

ANRE consolidează mecanismul de furnizare de ultimă instanță pentru gaze naturale

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei consolidează mecanismul de furnizare de ultimă instanță pentru gaze naturale și transformă mecanismul temporar într-un sistem permanent prin care toți furnizorii de ultimă instanță vor prelua, prin rotație lunară, locurile de consum ale clienților rămași fără furnizor de gaze naturale.

Economic 08-04-2025 14:24

DISB2025/Chirițoiu: Investițiile în infrastructură sunt active strategice în România

Investițiile în infrastructură sunt active strategice iar mecanismul care analizează implicațiile achiziției de active în România asupra securității naționale funcționează bine, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Investițiile în infrastructu

Economic 08-04-2025 14:15

Grindeanu: La sfârșitul acestei săptămâni semnăm contractul pentru ultimul lot din Autostrada Transilvania

Contractul pentru ultimul și cel mai valoros lot din Autostrada Transilvania, cel de la Poarta Sălajului la Nușfalău, va fi semnat la sfârșitul acestei săptămâni, a anunțat, marți, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 'La sfârșitul acestei săptămâni vom semna ultimul lot și cel mai valoros lot, ca și sumă, de pe Autostrada Tr

Economic 08-04-2025 14:10

România, membră în Comisia de Statistică ONU pentru un nou mandat de 4 ani

România a obținut un nou mandat de membru în Comisia de Statistică ONU, cel mai prestigios for al statisticii globale, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (INS). 'După un mandat activ al României în calitate de membru al Comisiei de Statistică ONU în perioada 2016-2019, la un interval de 6 ani, l

Economic 08-04-2025 13:10

DISB2025/Istvan-Lorant Antal: Digitalizarea în domeniul energiei este o provocare imensă, dar este esențială

Digitalizarea în domeniul energiei este o provocare imensă, dar este esențială și un accent major trebuie pus pe ceea ce înseamnă securitate cibernetică, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României, Istvan-Lorant Antal.

Economic 08-04-2025 13:08

Peste 80% din ambalajele puse pe piață în primul trimestru au fost colectate prin SGR (ministru)

Peste la 80% din ambalajele puse pe piață în primul trimestru din acest an au fost colectate prin Sistemul de garanție - returnare, astfel că gunoaiele din natură vor ajunge să rămână doar în amintiri dacă se păstrează ritmul actual de colectare, a declarat, marți, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. '

Economic 08-04-2025 13:04

Abrudean: Senatul susține activitatea Consiliului Concurenței, inclusiv în procesul de armonizare legislativă cu normele europene

Senatul României susține activ activitatea Consiliului Concurenței, inclusiv în procesul de armonizare legislativă cu normele europene, a declarat, marți, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la conferința 'Concurența: soluții inovative în cadrul de reglementare' organizată de instituția de concurență împreună cu Facul

Economic 08-04-2025 12:55

DISB2025/Zgonea (ANCOM): Serviciile de comunicații electronice reprezintă cheia interconectivității globale

Serviciile de comunicații electronice reprezintă cheia interconectivității globale, a infrastructurii economice și de afaceri, precum și a siguranței publice și securității naționale, a declarat, marți, la Digital Summit Innovation Bucharest (DISB) 2025, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Valeriu Zgone

Economic 08-04-2025 12:44

DISB2025/Rafila: Platforma informatică a asigurărilor de sănătate ar putea să devină funcțională până la jumătatea anului viitor

Noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate ar putea să devină funcțională până la jumătatea anului viitor și încercăm să facem ceva inovator în România, și poate și în Europa, respectiv un spital complet digitalizat, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Economic 08-04-2025 12:25

DISB2025/Bucura-Oprescu: Piața muncii se schimbă din cauza automatizării; este important ca nimeni să nu fie lăsat în urmă

Piața muncii se schimbă din cauza automatizării și este important să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. 'Consider că, pentru fiecare dintre noi, adaptarea inclusiv l

Economic 08-04-2025 12:05

APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024

Aproape 18.000 de fermieri vor beneficia de ajutor de stat de 138,5 milioane lei pentru motoriza utilizată în agricultură în trimestrul IV al anului 2024, a anunțat, marți Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 'Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, e

Economic 08-04-2025 11:56

DISB2025/Tanczos: O să avem unul dintre cele mai performante sisteme de colectare a impozitelor și taxelor din regiune

Administrația centrală poate a început prea târziu digitalizarea adevărată în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor, dar în câțiva ani cu siguranță o să avem unul dintre cele mai performante sisteme de colectare din regiune, a declarat, marți, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB)

Economic 08-04-2025 11:05

ANAF: Fraudă de peste 15 milioane de lei cu mărfuri din China, identificată la un operator economic din județul Suceava

Inspectorii antifraudă au descoperit un prejudiciu de peste 15 milioane de lei la un operator economic de pe raza județului Suceava, care făcea operațiuni de import cu mărfuri din China. 'Cu ocazia controlului derulat la un operator economic de pe raza județului Suceava, inspectorii antifraudă au constatat că, în perioada 2019-2024,

Economic 08-04-2025 10:47

Bursa de la București a deschis pe verde ședința de marți

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în creștere ședința de marți, iar rulajul se cifra la 9,83 milioane de lei (1,97 milioane euro) după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 1,99%, iar indicele BET-Plus, care arată evo