logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Berlinul decide luni soarta automobilelor diesel mai vechi

Imagine din galeria Agerpres

Guvernul condus de Angela Merkel ar urma să anunţe luni care va fi calea pe care o vor urma milioane de germani care deţin un automobil diesel mai vechi şi, totodată, care va fi factura de plată pentru constructorii auto, informează AFP.

Factorii politici şi constructorii auto încearcă de mai multe luni să ajungă la o soluţie de compromis cu privire la flota de automobile diesel, o tehnologie inventată în Germania.

"Industria auto a generat această problemă şi ea este cea care trebuie să plătească", a subliniat luni dimineaţa ministrul german al Mediului, Svenja Schulze, într-un interviu acordat postului public de radio.

Potrivit analiştilor, coaliţia la putere ar urma să se inspire din trei opţiuni tehnice, fiind posibil chiar să le combine: înlocuirea componentelor autovehiculelor, o primă pentru schimbarea automobilelor diesel mai vechi cu modele noi şi, varianta minimală, continuarea aducerii la zi a programelor software vinovate de manipularea emisiilor poluante.

Guvernul de la Berlin este însă pus cu spatele la zid, în condiţiile în care mai multe tribunale germane ameninţă să interzică circulaţia celor mai poluante automobile diesel prin centrul oraşelor. Numai perspectiva unor astfel de interdicţii, care au intrat parţial în vigoare în Hamburg, a dus la scăderea accelerată a vânzărilor de automobile echipate cu motoare diesel, a căror cotă de piaţă s-a redus de la 48% în 2015 la 39% în 2017.

Pentru producătorii auto BMW, Daimler şi, mai ales, Volkswagen trebuie găsită o soluţie înainte ca justiţia sau asociaţiile consumatorilor să se implice. În SUA, Volkswagen a fost nevoită să plătească 27 miliarde de euro pentru retragerea de pe piaţă a autovehiculelor diesel şi soluţionarea acţiunilor în justiţie.

Volkswagen, cel mai mare producător auto din lume, este acuzat începând din 2015 de autorităţile americane că a echipat aproximativ 11 milioane de vehicule cu un software capabil să falsifice rezultatele testelor de poluare. În urma izbucnirii acestui scandal, Daimler şi producătorul de componente auto Bosch au fost acuzaţi şi ei de manipulare.

Guvernul de la Berlin este supus şi presiunilor care vin de la Bruxelles, Comisia Europeană ameninţând Berlinul cu acţiuni în justiţie şi amenzi semnificative pentru lipsa de reacţie în faţa poluării aerului.

Însă, acest dosar este unul spinos într-o ţară în care industria auto reprezintă aproximativ 800.000 de locuri de muncă şi a devenit un adevărat "cartof fierbinte" pentru fragila coaliţie guvernamentală condusă de Angela Merkel, miniştrii social-democraţi şi cei conservatori exprimând puncte de vedere opuse.

Cancelarul s-a declarat joia trecută favorabil variantei schimbării automobilelor diesel mai vechi cu modele noi, nota de plată urmând să fie suportată de constructori.

"Cea mai simplă şi mai rapidă metodă, din punct de vedere al mediului, este înlocuirea vechii flote cu una nouă", a spus Angela Merkel, adăugând că utilizatorii nu ar trebui să fie nevoiţi să plătească.

În consecinţă, constructorii sunt cei care ar trebui să acopere costurile acestei vaste operaţiuni de reînnoire a flotei auto. Potrivit cotidianului german Bild, industria auto va oferi o primă de până la 10.000 de euro pentru fiecare automobil, prioritatea urmând să fie acordată oraşelor germane unde aerul este cel mai saturat de oxidul de azot emis de automobilele diesel.

În ceea ce priveşte repararea anumitor vehicule, constructorii ar putea fi obligaţi să finanţeze până la 80% în costurile instalării unor filtre de oxid de azot pentru motoarele diesel care respectă normele Euro 5. La rândul lor, automobiliştii ar urma să plătească restul de 20% din costuri, adică aproximativ 600 de euro, potrivit presei germane. AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 06-05-2025 15:40

UE va impune tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuțiile bilaterale eșuează (Bloomberg)

Uniunea Europeană intenționează să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, în eventualitatea în care discuțiile comerciale care se poartă în prezent nu vor duce la un rezultat satisfăcător pentru blocul comunitar, au declarat marți pentru Bloomberg mai multe surse din apropi

Economic Extern 06-05-2025 14:21

Comisia Europeană consideră inacceptabile taxele și avertizează că toate opțiunile sunt pe masă, în lipsa unui acord

Comisia Europeană a transmis marți că taxele impuse Uniunii Europene de Statele Unite ale Americii 'nu sunt acceptabile' și a atenționat că 'toate opțiunile sunt în continuare pe masă', pentru a răspunde Washingtonului în cazul în care nu se ajunge la un acord satisfăcător în urma negocierilor, relatează agenția EFE.

Economic Extern 06-05-2025 14:16

Eurostat: Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a rămas stabil în 2024

Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut ușor, până la 28,72 euro pentru 100 kWh în semestrul doi din 2024, comparativ cu 28,89 euro pentru 100 kWh în prima jumătate a anului trecut, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Acest nivel de preț rămâne

Economic Extern 06-05-2025 14:03

Eurostat: Ungaria, Croația și România, cele mai scăzute prețuri la gaze din UE

În semestrul doi din 2024, prețul mediu la gaze pentru consumatorii casnici din UE a crescut pentru prima dată după reducerea care a urmat crizei energetice din 2022, în timp ce Ungaria, Croația și România au avut cele mai scăzute prețuri, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În

Economic Extern 06-05-2025 12:54

Eurostat: Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, cel mai semnificativ declin din UE al prețurilor producției industriale, în martie

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 1,6% în UE și în zona euro în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în UE și de 0,2% în zona euro, iar cel mai sever declin a fost în Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, arată datele publicate marți d

Economic Extern 06-05-2025 10:49

UE propune interzicerea importurilor de gaze rusești până la finalul lui 2027 (Reuters)

Uniunea Europeană va publica marți planurile ce vizează interzicerea până la finalul anului a unor noi acorduri privind gazele rusești și eliminarea contractelor existente până la finele lui 2027, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Marți, Comisia Europeană va publica 'foaia de parcurs' privind modul &i

Economic Extern 06-05-2025 09:49

Evoluții financiar-bancare și bursiere

Bursele din Tokyo și Seul sunt închise marți în urma celebrării unor sărbători publice, transmite Kyodo. Seul - Bursa sud-coreeană a încheiat ședința de marți în creștere 1,50%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.525,56 puncte, în creștere cu 38,92 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la

Economic Extern 06-05-2025 08:57

Profitul operațional al Ford ar putea scădea cu miliarde de dolari din cauza incertitudinilor privind taxele vamale

Ford Motor a suspendat previziunile anuale din cauza incertitudinilor privind taxele vamale americane, care ar putea reduce profitul operațional al companiei cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari, transmit AP și Reuters. 'Încă este prea devreme să înțelegem deplin răspunsurile concurenților noștri la aceste taxe vamale. Totuși,

Economic Extern 05-05-2025 18:54

Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate

Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.

Economic Extern 05-05-2025 15:12

Rețelele electrice din UE au nevoie de investiții de mii de miliarde pentru a evita un blackout spaniol

Rețelele electrice învechite din Europa nu au capacități de stocare a energiei și au nevoie de investiții în valoare de mii de miliarde de dolari pentru a face față creșterii producției de energie regenerabilă, cererii din ce în ce mai mari de electricitate și pentru a evita un blackout precum cel din Spania, transmite Reuters. 'Blackout-

Economic Extern 05-05-2025 15:10

Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO

Europa se confruntă cu 'cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului', prin urmare sunt necesare 'măsuri urgente' pentru diagnosticarea și prevenirea timpurie a acesteia, precum și pentru a-i minimiza impactul, a avertizat luni Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit agenției EFE.

Economic Extern 05-05-2025 14:02

Spania: Record de vizitatori străini în primul trimestru din 2025

Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut în ritm anual cu 5,7% în primul trimestru din 2025, la 17,1 milioane, înregistrându-se un nou record al sosirilor, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INE), transmit EFE și site-ul theolivepress.es. De asemenea, cheltuielile vizitatorilor străini &i

Economic Extern 05-05-2025 12:50

Încrederea în economia zonei euro s-a redresat în mai

Încrederea investitorilor în zona euro s-a redresat mai mult decât se estima în mai, după ce taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la un declin semnificativ al încrederii luna trecută, arată indicatorii publicați luni, transmite Reuters. Indicele Sentix privind încrederea în econom

Economic Extern 05-05-2025 11:02

Erste plătește 6,8 miliarde de euro pentru 49% din Santander Bank Polska

Santander, cel mai mare creditor din zona euro, a anunțat luni vânzarea unei participații de 49% în subsidiara sa din Polonia - Santander Bank Polska - grupului austriac Erste Group Bank, pentru aproximativ 6,8 miliarde de euro (7,70 miliarde de dolari), transmite Reuters. De asemenea, banca spaniolă Santander a ajuns la un acord p

Economic Extern 05-05-2025 10:47

Creșterea economiei Ungariei ar putea fi mai redusă decât previzionează Guvernul (președintele Consiliului Fiscal)

Planurile bugetare ale Guvernului ungar pentru 2026 sunt expuse riscurilor dacă previziunile privind creșterea economiei se dovedesc a fi prea optimiste, a afirmat pentru Reuters președintele Consiliului Fiscal, Gabor Horvath. Guvernul premierului Viktor Orban previzionează pentru anul viitor un avans al economiei de 4,1%, mult peste estimăril