Comunicat de presă - Organizația Salvați Copiii
URGENT: apel pentru viața copiilor născuți cu complicații medicale: Medicii de la Spitalul Universitar de Urgență București au nevoie de un electroencefalograf nou: Au unul singur, vechi, iar în situații de criză sunt nevoiți să transporte copiii în alt spital pentru această investigație, deși sunt într-o stare gravă
București, 06 mai 2025: Medicii de la Spitalul Universitar de Urgență București au apelat la mecanismul de sprijin pentru dotarea unităților medicale al Organizației Salvați Copiii România, în urma creșterii cazurilor de nou-născuți care vin pe lume cu patologii medicale severe. Singurul electroencefalograf al secției Neonatologie are o vechime de cinci ani, folosește o tehnologie depășită și, în cazul apariției unei probleme tehnice, este necesar transportul nou-născuților în altă instituție medicală, ceea ce este extrem de dificil în cazul unui pacient instabil, care necesită suport cardio-respirator. Este cauza care va da viteză alergătorilor din echipa Salvați Copiii România, la semimaratonul din 10-11 mai.
'Nașterea unui copil prematur sau la termen cu nota Apgar la naștere sub 5 impune reanimare de urgență pentru supraviețuire, dar lupta cea mai grea se dă ulterior, pentru că săptămânile de îngrijire medicală care urmează sunt definitorii pentru dezvoltarea neuropsihică a copilului. Este și cazul unui nou-născut provenit dintr-o sarcină urmărită, când la un moment dat, mama nu a mai simțit bine mișcările copilului, s-a prezentat la spital cu o hemoragie incipientă și nou-născutul a fost extras prin operație cezariană de urgență pentru dezlipire de placentă, o condiție în care se întrerupe aprovizionarea cu sânge a fătului. Copilul s-a născut cu Apgar 1, fără respirații, fără mișcări active, cu bătăi slabe cardiace, pentru care a fost nevoie de minute lungi de reanimare și ulterior suport al funcțiilor vitale de durată, pentru a obține răspunsul terapeutic. Câteva zile, viața copilului a fost în pericol, iar amenințarea sechelelor neurologice a umbrit bucuria familiei. Monitorizarea complexă a modificărilor structurale și funcționale ale creierului au făcut ca acest caz să primească îngrijirea de care era nevoie, la momentul potrivit și acum mama se poate bucura de zâmbetul copilului ei și de progresele pe care acesta le face lună de lună; în absența echipamentelor medicale preformante un astfel de caz poate avea consecințe dramatice', a povestit Adriana Dan - medic primar neonatologie, șef secție neonatologie, Spitalul Universitar de Urgență București.
În 2024, în maternitatea spitalului au venit pe lume 1.683 de copii, dintre care 227 au avut nevoie de Terapie Intensivă. De asemenea, aici au ajuns prin transfer alți 53 de copii cu patologii medicale grave. Totodată, doar în 2024 au născut aici 40 de mame minore. În ultimii ani a scăzut numărul de nașteri, dar a crescut numărul de nou-născuți care au avut nevoie de îngrijire medicală în terapie intensivă.
Spitalul Universitar de Urgență este un centru medical universitar multidisciplinar, care oferă îngrijiri complexe mamelor și nou-născuților. Secția de Neonatologie îngrijește anual aproximativ 2000 de nou-născuți, inclusiv cazuri critice și prematuri, fiind un centru de referință pentru transferuri din alte maternități de grad I și II. Specializarea SUUB în sarcini cu risc ridicat permite tratamentul simultan al mamelor cu afecțiuni asociate sarcinii.
Secția include 20 de locuri de Terapie Intensivă Neonatală și Prematuri, cu o rată de ocupare de peste 90%, iar în ultimul an a fost închisă pentru internări noi timp de 100 de zile, din cauza supraaglomerării.
Aparatul de electroencefalografie atât de necesar Secției Neonatologie va ghida intervențiile terapeutice si va oferi informații despre prognosticul afectării copilului, iar consecutiv, șanse mai bune de recuperare. Valoarea echipamentului este de aproximativ 35.000 euro.
De ce e important să susții echipa care dă viteză vieții
Încă din 2016, Salvați Copiii România participă la Semimaratonul București pentru șansa la supraviețuire a copiilor născuți prematur și rezultatele au fost vitale pentru ca medicii să poată salva și îngriji viețile copiilor care vin pe lume prematur sau cu diverse afecțiuni medicale. Astfel:
- În 2016, am donat un incubator de transport Maternității Giulești, în valoare de 10.000 Euro.
- În 2017, am achiziționat un ventilator de suport respirator pentru Maternitatea Bucur, în valoare de 17.000 Euro.
- În 2018, am dotat Spitalul Grigore Alexandrescu cu un incubator și două monitoare, echipamente medicale ce se ridică la suma de 34.400 Euro.
- În 2019, am strâns 35.000 € și am donat un ventilator neonatal pentru Spitalul Universitar de Urgență București.
- În 2021, am strâns 40.000 € și am donat instrumentar specific secției ORL din cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu și un ventilator neonatal pentru secția de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București.
- În 2022, am dotat Spitalul Universitar de Urgență București cu sisteme de monitorizare și am echipat Secția ORL a Spitalului Grigore Alexandrescu, investiție de peste 26.000 Euro.
- În 2023, am continuat dotarea Spitalului Universitar de Urgență București cu sisteme de monitorizare și a Secției ORL de la Spitalul Grigore Alexandrescu în valoare de peste 93.000 Euro.
- În 2024, sponsorii și alergătorii au contribuit la strângerea a peste 100.000 Euro pentru renovarea Secției de Terapie Intensivă și a Blocului Operator din cadrul Maternității Polizu (INSMC).
În 2025, vom continua strângerea de fonduri pentru dotarea Spitalului Universitar de Urgență București, cu o investiție totală de 150.000 Euro.
CONTEXT:
În perioada 2010 - 2024, Organizația Salvați Copiii s-a implicat activ în susținerea sănătății copiilor și a mamelor prin proiecte de renovare, modernizare și dotare cu echipamente performante a unităților medicale. Au fost dotate 130 de unități medicale, secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, pediatrie și obstetrică-ginecologie, din toate județele țării, investindu-se peste 15 milioane de euro. Peste 1.900 de echipamente au susținut și facilitat tratamentul a peste 260.000 de copii.
'Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Am făcut muncă de pionierat în domeniu și, după 15 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunitățile vulnerabile, cât și în ceea ce privește întărirea capacității spitalelor în salvarea și îngrijirea nou-născuților. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente și care să corecteze disparitățile', a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.
Printre cei care aleargă: Ami - Andreea Vorniciuc - Eduard Sebastian - Laurenția Bruma - Louis Florea - Iustin Petrescu - Omid Ghannadi.
De asemenea, 40 de oameni inimoși - printre care și medici dedicați - s-au alăturat cauzei noastre și aleargă pentru noi prin intermediul platformei Galantom.
Sponsori:
Convergint Romania, Douglas, Michelin România, Mindit.io, BCR, Gebruder Weiss, Stefanini, Bosch România, Mediaposte Hit Mail, Dali Group, HCLTech, DP World.
Cei care doresc să sprijne eforturile de achiziționare a unui electroencefalograf modern pentru secția Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București o pot face pe site-ul Salvați Copiii AICI: Salvați Copiii | Implică-te și ajută sistemul medical pentru copii
___________
Despre Organizația Salvați Copiii:
De 35 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în 118 țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 4.150.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].