FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărelor de la Buchenwald, Mittelbau Dora, Bergen-Belsen, Ravensbruck (11 aprilie 1945)

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, contraofensiva din Ardeni a fost un eșec pentru armata germană, fiind nevoită să se retragă la 25 ianuarie 1945, iar acest fapt a oferit un imbold semnificativ forțelor aliate, care în martie 1945 au trecut Rinul și au avansat în teritoriul Germaniei naziste, potrivit www.atlantic.com.
De partea opusă a frontului, forțele sovietice intraseră, la finalul lunii martie, în Austria, iar la 13 aprilie 1945 au eliberat capitala Viena și au continuat avansarea.
La 11 aprilie 1945, Divizia 4 Blindată a armatei SUA a intrat în lagărul de concentrare de la Buchenwald, primul de pe teritoriul german care a fost eliberat, conform www.buchenwald.de.
Foto: (c) HANNIBAL HANSCHKE/EPA
Primul lagăr eliberat de forțele aliate a fost cel de la Majdanek, estul Poloniei, în 22 iulie 1944, potrivit www.ushmm.org.
Peste 250.000 de prizonieri au fost închiși în lagărul nazist de la Buchenwald de-a lungul celor opt ani (1937-1945), iar circa 56.000 au murit, conform www.thelocal.de, www.dw.com și www.bbc.com.
Asaltul forțelor americane a început la 4 aprilie 1945, când Divizia 89 Infanterie a cucerit Ohrdruf, un lagăr secundar care aparținea de Buchenwald. A fost prima zonă de concentrare eliberată de forțele americane.
Sursa foto : Holocaust Memorial Day Trust/Facebook
La 6 aprilie 1945, comandantul lagărului Buchenwald a ordonat evacuarea zonei principale a lagărului. Prizonierii au fost trimiși către alte lagăre, cu trenul sau prin marș forțat, fiind unul dintre cunoscutele ''marșuri ale morții'' care au fost realizate pe teritoriul Germaniei naziste și care au dus la pierderea de mii de vieți omenești, o tragedie pentru istoria umanității, conform www.buchenwald.de. Din 1 ianuarie 1945 și până la data eliberării, circa 15.000 de persoane au murit în lagărul de concentrare de la Buchenwald, potrivit www.buchenwald.de. Forțele americane au găsit în lagăr 21.000 de prizonieri, conform https://fcit.usf.edu.
Sursa foto: warfarehistorynetwork.com
Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa Dwight Eisenhower a vizitat, la 12 aprilie 1945, lagărul de concentrare de la Buchenwald, ''un infern al ororilor naziste'' pe care l-a catalogat drept ''condiții de o atrocitate de nedescris'', potrivit www.timesofisrael.com.
La Mittelbau Dora au fost deportați circa 60.000 de oameni în perioada august 1943-martie 1945. Numărul general al celor decedați aici nu poate fi precizat cu exactitate, conform https://www.dora.de. În jur de 12.000 de persoane au fost înregistrate oficial decedate în dosarele care aparțineau forțelor SS. Dar, au mai fost cazuri de persoane decedate din cauza condițiilor foarte grele sau care au fost ucise în taberele de la Mittelbau Dora, iar peste 5.000 de persoane în stare gravă au fost trimise în transporturile moții la Lublin și la Bergen-Belsen la începutul anului 1944 și în martie 1945, astfel că un mare număr al celor decedați în timpul marșurilor exterminării este necunoscut, potrivit https://www.dora.de. Potrivit unor estimări moderate, se poate avansa cifra de cel puțin 20.000 de persoane decedate, care nu au supraviețuit taberelor din lagărul de la Mittelbau Dora, conform https://www.dora.de.
Sursa foto: Mittelbau Dora Concentration Camp Memorial/Facebook
Pe fondul avansului forțelor aliate, majoritatea taberelor de la Mittelbau au fost evacuate. Doar o mică parte a taberelor de la Mittelbau Dora nu au fost evacuate, fiind vorba de prizonieri italieni. Alte sute de persoane bolnave și alții într-o stare gravă de sănătate au fost lăsați în urmă, de asemenea. Mittelbau Dora a fost eliberat la 11 aprilie 1945 pe fondul avansării trupelor americane în Nordhausen. Un număr mare de supraviețuitori ai marșurilor morții care au fost trimiși din acest lagăr aveau să fie eliberați de sub asupritorii lor în mai 1945, în Mecklenburg, Austria, menționează https://www.dora.de.
Avansul forțelor aliate a continuat pe teritoriul Germaniei naziste. În apropiere de Winsen și Walle s-au dus lupte grele, forțele britanice și canadiene nereușind să elibereze la 14 aprilie 1945 lagărul de la Bergen-Belsen, nordul Germaniei. Succesul a fost obținut însă în după amiaza zilei de 15 aprilie 1945, forțele Diviziei 11 blindate britanice intrând în Bergen-Belsen, potrivit www.iwm.org.uk. Lagărul a fost construit în 1940, fiind destinat prizonierilor belgieni și francezi, și a fost extins, ulterior, în primăvara anului 1941. După atacul Germaniei naziste asupra Uniunii Sovietice, peste 21.000 de prizonieri sovietici au fost aduși la Bergen-Belsen.
Sursa foto: iwm.org.uk
În acest lagăr și-au pierdut viața 52.000 de oameni, aduși din toată Europa, conform https://bergen-belsen.stiftung-ng.de. La data eliberării, forțele aliate au găsit numeroase corpuri umane neînsuflețite care nu fuseseră îngropate. Totodată, comandanții britanici au amenajat un spital de urgență în apropierea fostelor cazărmi ale armatei germane și au încercat în acest fel să salveze dintre supraviețuitori, însă mulți se aflau în stare foarte gravă și a fost prea târziu.
Sursa foto: iwm.org.uk
În noiembrie 1952 a fost amenajat Memorialul Bergen-Belsen, gestionat de autoritățile landului Saxonia Inferioară, potrivit bergen-belsen.stiftung-ng.de. În aprilie 1966 a fost deschisă Clădirea Documentară cu o expoziție dedicată istoriei lagărului de concentrare de la Bergen-Belsen, iar în octombrie 2007 a fost deschis un nou Centru de Documentare dedicat Memorialului.
La 30 aprilie 1945 a fost eliberat lagărul de la Ravensbruck, aflat la 90 de km de Berlin, de forțele sovietice. Construit în 1939, inițial ca un amplasament cu 25 de clădiri, a fost cel mai mare lagăr în care au fost închise femei, circa 150.000 din 30 de națiuni, indică www.ravensbrueck-sbg.de, dw.de și www.newyorker.com. În aprilie 1941 a fost adăugată și o zonă destinată prizonierilor bărbați, potrivit www.ravensbrueck-sbg.de. Ororile săvârșite aici de naziști au dus la moartea a circa 30.000 de persoane.
Fiind avertizați de apropierea forțelor sovietice, administrația nazistă a părăsit lagărul și a trimis în marș forțat douăzeci de mii de persoane, potrivit www.ravensbrueck-sbg.de. La momentul eliberării circa 2.000 de prizonieri au fost găsiți aici în lagăr de forțele sovietice.
Sursa foto: iwm.org.uk
În urma eliberării, au fost amenajate în jurul lagărului trei cimitire, iar de la începutul anilor 1950 numele celor care au fost uciși au fost gravate pe Zidul Națiunilor, monument ridicat în memoria acestora, conform www.ravensbrueck-sbg.de.
Sursa foto: ravensbrueck-sbg.de
Prima ceremonie de comemorare a fost organizată la Ravensbruck în septembrie 1948, pentru ca ulterior să fie organizate anual astfel de evenimente. La 12 septembrie 1959 a fost amenajat Memorialul Național Ravensbruck. Începând din aprilie 2013, o zonă de 900 de metri pătrați a fost dedicată expoziției ''The Ravensbrück Women's Concentration Camp: History and Commemoration'', potrivit www.ravensbrueck-sbg.de. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: Holocaust Memorial Day Trust/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir