logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Imagine din galeria Agerpres

*Vernisajul expoziției 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' are loc pe 11 aprilie, de la ora 13.00, la Biblioteca Metropolitană București (BMB), sediul Central 'Mihail Sadoveanu'.

Expoziția explorează legătura profundă dintre tradițiile pascale românești și mesajul de iubire și mântuire al Învierii Domnului Iisus Hristos, subliniind importanța acestei sărbători și modul în care urările de Paști erau transmise în trecut, prin cărți poștale ilustrate cu simboluri pascale, arată https://bibmet.ro/.

Sursa foto: Biblioteca Metropolitană București/Facebook 


'Această expoziție aduce în prim-plan o parte importantă din tradițiile noastre, care sunt legate de Paște și de învățăturile aduse de Învierea Domnului. Prin ilustrațiile expuse, ne propunem să redăm nu doar frumusețea acestor mesaje, dar și semnificațiile lor adânci, care ne vorbesc despre iubire, speranță și comuniune', a declarat Ramona Ioana Mezei, managerul Bibliotecii Metropolitane București.

'Expoziția ne ajută să înțelegem mai bine legătura dintre tradițiile noastre și mesajul spiritual al Paștelui. Este un moment de reîntoarcere la rădăcinile noastre, la acele obiceiuri care ne unesc, și care subliniază importanța iubirii și solidarității între oameni', a explicat Arhimandrit Policarp Chițulescu, consilier patriarhal la Biblioteca Sfântului Sinod.

Expoziția rămâne deschisă până pe 28 mai 2025 și va fi prezentă atât în exterior, pe gardul Bibliotecii Metropolitane București, cât și în interiorul bibliotecii.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București (PMB), prin Biblioteca Metropolitană București (BMB), în parteneriat cu Biblioteca Sfântului Sinod (BSS), potrivit sursei citate.


*Spectacolul 'Nijinski - Agonie și Extaz', cu Răzvan Mazilu în rolul principal, are premiera pe 11 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Majestic a Teatrului Odeon.

Sursa foto: teatrul-odeon.ro 


'Nijinski - Agonie și Extaz' este un spectacol coregrafic semnat de Arcadie Rusu, coregraf, regizor de mișcare, dansator, fondator și manager la LINOTIP Centru Independent Coregrafic, care explorează geniul și zbuciumul interior al legendarului Vaslav Nijinski, unul dintre cei mai enigmatici dansatori ai secolului XX. Spectacolul reconstituie călătoria de la apogeul artistic la prăbușirea mentală, dansul devenind un portal către delirul unui artist care sfidează limitele corpului și realității, arată https://teatrul-odeon.ro/.

'În rolul principal, Răzvan Mazilu, un star al dansului contemporan, își asumă destinul lui Nijinski cu o intensitate copleșitoare. Are acea fragilitate care ascunde o forță uriașă, acea grație care sfidează limitele corpului, acea nebunie controlată care face ca fiecare gest să fie un act de adevăr. Răzvan Mazilu captează esența unui artist consumat de propria genialitate, iar fiecare mișcare devine o luptă între extazul creației și abisul interior. Mazilu nu doar îl interpretează pe Nijinski - el îl trăiește, îl simte, îl arde din interior, capturând cu fiecare mișcare contrastul dintre extaz și agonie, dintre vis și cădere. Actorii care îl înconjoară (n. red. Meda Victor, Vlad Bîrzanu, Niko Becker, Vlad Crudu) devin ecouri ale gândurilor lui Nijinski, însoțind momente de transcendere și prăbușire ale minții sale, în care realitatea cu nebunia se topesc într-un tablou visceral. Spectacolul nu este doar despre Nijinski, ci despre fragilitatea geniului - despre acea linie fină între creație și autodistrugere, despre cei care au ars prea intens și prea repede, lăsând în urmă o lumină imposibil de stins.', spune Arcadie Rusu.

La rândul său, artistul Răzvan Mazilu a mărturisit, potrivit sursei citate: 'Pentru mine, spectacolul e mai mult decât o revenire pe scenă, în lumina reflectoarelor. Să dansez la 51 de ani este o aventură, o experiență de viață, un mare pariu, un labirint de emoții și senzații. Știam că longevitatea în dans a fost demonstrată demult, dar acum simt asta în corpul și mintea mea. Lucrez la acest proiect cu strania și superba senzație că am învins timpul.'

Muzica spectacolului este semnată de Alexandru Suciu.

Următoarele reprezentanții vor avea loc pe 12, 16, 27 și 29 aprilie - Ziua internațională a dansului.


*Pe 11 aprilie, pianistul Dragoș Andrei Cantea concertează, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare 'Mihai Eminescu' din Iași, începând cu ora 20.00, în cadrul evenimentului 'Dances of the Night', marca Classix.


 

Sursa foto: Dragoș Andrei Cantea/Facebook 


Pianistul Dragoș Andrei Cantea propune un program construit în jurul ideii de dans, explorând sonoritățile și simbolistica nopții. Repertoriul aduce în prim-plan compozitori precum Grieg, Janacek, Enescu, Silvestri, Bartok sau Villa-Lobos, într-o suită de lucrări ce evocă introspecția, misterul, energia ritualică și reveria nocturnă, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

Concertul va culmina cu un moment special: interpretarea Dansurilor Norvegiene de Edvard Grieg, în variantă la patru mâini, alături de pianistul italian Giulio Potenza, invitat al serii.

Programul concertului: Edvard Grieg: Arietta, Op. 12, No. 1 | Călătorul singuratic, Op. 43, No. 2; Heitor Villa-Lobos: Valsa da Dor; Leos Janacek: Sonata 1.X.1905 'De pe stradă'; George Enescu: Carillon Nocturne, Op. 18, No. 7; Constantin Silveștri: Bacchanale; Harald Saeverud: Kjempeviseslatten; Bela Bartok: Dansuri populare românești; Edvard Grieg: Dansurile Norvegiene nr. 1 și 2, Op. 35.

Biletele au fost puse pe în vânzare pe site-ul oficial https://bilete.classixfestival.ro/.


*Pe 12 și 13 aprilie, se desfășoară evenimentul cultural 'Vin Floriile cu soare și soarele cu Florii' la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti' din București.

Prilejuit de marea sărbătoare a creștinătății și unul dintre cele mai mari praznice împărătești, Duminica Floriilor, când este retrăită intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, moment ce marchează începutul Săptămânii Patimilor, evenimentul oferă ocazia întâlnirii cu meșterii populari și artiști. Copiii vor putea participa la ateliere interactive de încondeiere a ouălor, iar adulții vor avea șansa să învețe tainele preparării plăcintelor lui Lazăr.

Sursa foto: muzeul-satului.ro 


Anul acesta, în Sâmbăta lui Lazăr, după slujba oficiată la Biserica Turea din Satul Nou, elevii Școlii Gimnaziale de Arte nr. 3 și elevii Școlii Gimnaziale de Arte 'Iosif Sava' din București vor participa la vernisajul expoziției lor, intitulată ''Prispa cu flori''. Coordonatorii acestei expoziții de pictură și modelaj în lut sunt prof. Florina Niță și prof. Vladimir Baciu, potrivit https://muzeul-satului.ro/.

Sursa foto: muzeul-satului.ro 


La Scena Dumitra, actorul Alexandru Nicolae Mihai prilejuiește o întâlnire cu poezia, iar Lorena Oltean, Cornelia Tihon, Gheorghița Nicolae și Ansamblul folcloric Cununa Carpaților al Centrului Național de Artă Tinerimea Română, Narcisa Băleanu și Grupul 'Dor, Lior dor' aduc muzica, dansul și voia bună.

În cele două zile, pe aleile muzeului va avea loc și Târgul de Florii, anunță organizatorii.


*Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'.

Pe 12 aprilie 2025, începând cu ora 15.00, în Sala Scoarțelor, are loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli. Cu această ocazie, sopranei Angela Șindeli i se va alătura soprana Elena Dragomir, iar Andra Denidov, pianistă, le va acompania. Repertoriul ales cuprinde arii și duete de operă și muzică sacră, potrivit comunicatului publicat pe https://palatebrancovenesti.ro/.

Sursa foto: Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”/Facebook 


Tot în Sala Scoarțelor începe, de la 16.30, recitalul 'Tineri interpreți în afirmare', eveniment organizat în colaborare cu Asociația Culturală 'Arta Sonoră'. Recitalul face parte din Stagiunea Rezonanțe Sonore pe Armonii de Festival și reprezintă o inițiativă menită să ofere tinerilor talentați o platformă de afirmare.

Repertoriul oferit de tinerii muzicieni Oprea Antonio Ștefan, Zele Tudor Mihai, Odovâncă David, Pasăre David Dimitrie, Nistor Andreea și Nguyen Giang va cuprinte lucrări de: Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Liszt, Moritz Moszkovsky și Zoltan Kodaly, potrivit sursei citate.

Pe 13 aprilie, Sala Scoarțelor își deschide porțile de la ora 14.00 pentru recitalul instrumental intitulat 'Ambasadorii Muzicii', organizat în colaborare cu Fundația Culturală 'Remember Enescu'.

Agenția Națională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Pe 12 și 13 aprilie, se desfășoară evenimentul cultural 'Vin Floriile cu soare și soarele cu Florii' la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti' din București

Afisari: 351

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-04-2025 08:30

12 aprilie - Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu (ONU)

La 12 aprilie 2025 este aniversată Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu, fiind instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie 2011, indică www.un.org. Celebrarea acestei zile pe plan internațional are rolul de a aduce în atenția publică începutul

Documentare 12-04-2025 08:00

DOCUMENTAR: Primul vaccin antipolio a fost autorizat în SUA (12 aprilie 1955)

La 12 aprilie 1955, au fost anunțate rezultatele testelor clinice pentru vaccinul antipolio dezvoltat de virusologul american Jonas Salk. Vaccinul era sigur și eficient, astfel că a fost autorizat în SUA în aceeași zi. În cei doi ani anteriori disponibilității pe scară largă a vaccinului, numărul mediu de cazuri de poliomielită în SUA era de peste 45.

Documentare 12-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu-i de mirare dacă privighetoarea închisă în aceeași colivie cu un corb nu va mai cânta.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 12-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Sava de la Buzău Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion Greco-catolice Sâmbăta lui Lazăr. Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău Romano-catolice Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m. Sfântul M

Documentare 12-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 aprilie

Este a 102-a zi a anului 2025. Au mai rămas 263 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 37 m și apune la 19 h 57 m. Luna răsare la 19 h 38 m și apune la 06 h 12 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 11-04-2025 13:58

Retrospectiva evenimentelor interne 7-11 aprilie 2025

Conferința de presă a președintelui interimar pe tema tarifelor comerciale impuse de Statele Unite ale Americii Uniunii Europene, discuțiile pe marginea omului de afaceri Dragoș Sprînceană, pe care premierul român l-ar fi abordat pentru a prezenta în SUA situația din România, retragerea de către USR a sprijinului politic pentru Elena Lasconi,

Documentare 11-04-2025 12:00

Săptămâna europeană 7-11 aprilie 2025

Adoptarea de către UE a primelor sale măsuri de ripostă la tarifele vamale introduse de Donald Trump, anunțul președintei Comisiei Europene privind amânarea de către Uniunea Europeană cu 90 de zile a aplicării taxelor vamale decise asupra importurilor din SUA (după ce Donald Trump a anunțat același lucru), acordul provizoriu între Consiliu și Parlament as

Documentare 11-04-2025 10:30

FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărelor de la Buchenwald, Mittelbau Dora, Bergen-Belsen, Ravensbruck (11 aprilie 1945)

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, contraofensiva din Ardeni a fost un eșec pentru armata germană, fiind nevoită să se retragă la 25 ianuarie 1945, iar acest fapt a oferit un imbold semnificativ forțelor aliate, care în martie 1945 au trecut Rinul și au avansat în teritoriul Germaniei naziste, potrivit

Documentare 11-04-2025 10:00

11 aprilie - Ziua educației financiare

Ziua educației financiare este marcată în fiecare an la 11 aprilie, pentru a evidenția importanța acestui domeniu cu implicații fundamentale în dezvoltarea economică a societății. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 83 din 11 aprilie 2022. Potrivit actului normativ, Parlamentul României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Ba

Documentare 11-04-2025 09:45

11 aprilie - Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Anual, data de 11 aprilie marchează Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, cu scopul de a crește gradul de informare cu privire la această afecțiune, de a evidenția impactul pe care îl are asupra celui suferind, asupra familiei sale și a societății, precum și în vederea strângerii de fonduri pentru proiecte de cercetare dedicate acesteia.

Documentare 11-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'A milui tigrul cel cu dinții ascuțiți înseamnă a fi tiranul oilor.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 11-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 aprilie

Ortodoxe Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, episcopul Pergamului Greco-catolice Sf. ep. m. Antipa al Pergamului Romano-catolice Ss. Stanislau, ep. m.; Gemma Galgani, fc. Sfântul Calinic de la Cerni

Documentare 11-04-2025 07:10

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 11-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărâ