20 martie - Ziua internațională a francofoniei

În fiecare an, la 20 martie, se marchează Ziua internațională a francofoniei, sub tutela Organizației Internaționale a Francofoniei, precum și Ziua limbii franceze, în organizarea ONU. Ambele zile sunt dedicate milioanelor de oameni din țările francofone, dar și din acele țări unde limba franceză este mai puțin răspândită.
Data de 20 martie marchează semnarea, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), devenită, în 2005, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), conform site-urilor http://www.mae.ro și https://en.unesco.org/.
Tema din 2025 a zilei, 'Mă educ, deci acționez' ('Je m'éduque, donc j'agis'), face referire la educație în general și îndeamnă la acces la educație de calitate pentru toți, mai ales într-o lume în care avansul tehnologic redefinește reperele, contribuie la dezvoltarea durabilă și la pace, formând totodată generații angajate și responsabile, informează site-ul https://www.francophonie.org/.
Tema din 2024 a zilei a fost 'Créer, innover, entreprendre en français', care a evidențiat multiplele oportunități și dinamismul spațiului francofon, încurajând astfel creativitatea, inovația și antreprenoriatul, ca pârghii pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, conform https://www.francophonie.org/.
În 2024, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) a lansat, în România, misiunea economică și comercială a francofoniei în Europa Centrală și de Est, eveniment ce a avut loc în București, în perioada 27-29 martie, scrie https://economie.gov.ro/.
De asemenea, în 2024, al XIX-lea Summit al Francofoniei a avut loc la 5 octombrie 2024, la Paris, informează https://www.francophonie.org/. Summit-urile francofoniei se reunesc o dată la doi ani, la nivel de șefi de stat și de guvern din țările francofone.
***
Limba franceză a ocupat întotdeauna un loc important printre limbile de circulație internațională, fiind mai întâi un simbol al culturii și creativității, iar apoi un vector al democrației și umanismului, valori pe care UNESCO intenționează să le promoveze. UNESCO promovează franceza, una dintre cele șase limbi oficiale și una dintre cele două limbi de lucru ale sale, scrie https://www.un.org/.
Cu 300 de milioane de vorbitori pe cinci continente, limba franceză este a cincea cea mai vorbită limbă din lume după chineză, engleză, spaniolă și arabă. De asemenea, franceza este limba oficială în 32 de guverne și în majoritatea organizațiilor internaționale, precum și a patra limbă utilizată pe internet. 59% dintre vorbitorii cotidieni de limbă franceză sunt de pe continental african, informează site-urile https://www.francophonie.org/ și https://www.un.org/
Termenul 'francofonie' a fost introdus în 1880 de către geograful Onesime Reclus și se referea la o clasificare a popoarelor în funcție de criteriul limbii, termenul desemnând ideea unei comunități de oameni, răspândiți în toată lumea și vorbind limba franceză, scrie https://www.francophonie.org/.
Francofonia poate desemna pe de o parte comunitatea vorbitorilor de limbă franceză, iar pe de altă parte francofonia instituțională, organizată, care își propune să promoveze limba franceză la nivel internațional, în principal prin mijloace politice și culturale.
Până în anii '60, francofonia s-a manifestat pe dimensiunea sa culturală, grație uniunilor de scriitori și jurnaliști precum Asociația scriitorilor de limbă franceză sau Uniunea Internațională a jurnaliștilor și a presei (în prezent, Uniunea Presei francofone).
Un prim pas concret spre instituționalizarea francofoniei a fost făcut în 1969, când a avut loc prima Conferință a statelor francofone, sub egida lui Andre Malraux, ministru al Culturii în epocă. Conferința s-a finalizat cu crearea, la 20 martie 1970, a Agenției de cooperare culturală și tehnică (ACCT), un organism interguvernamental, care va deveni, în 1995, Agenția interguvernamentală a Francofoniei, iar în 2005, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), conform larousse.fr.
Alte exemple de demersuri privind afirmarea francofoniei pe dimensiunea culturală și politică sunt date de inițiative precum: Festivalul panafrican al cinematografiei (anii '70), Centrul de Cultură și Animație Culturală (1986), Premiul celor cinci continente ale Francofoniei (2001) etc.
În 2000, a fost adoptat primul text normativ al Francofoniei - Declarația de la Bamako - în ceea ce privește practicile democrației, drepturilor și libertăților. Astfel, Francofonia dispune de pârghii constrângătoare pentru membrii organizației care nu respectă valorile promovate de organizație.
Francofonia a dobândit un caracter instituțional unitar prin crearea Organizației Internaționale a Francofoniei, în 2005, cu scopul de acționa pentru promovarea limbii franceze și menținerea statutului ei de limbă internațională, cu ajutorul Cartei francofoniei (2005). În prezent, politica francofonă este manifestată, la nivel instituțional, prin intermediul a trei entități: Conferința șefilor de stat și de guvern ai statelor în care se vorbește franceza (summit) și care se reunește o dată la doi ani; Conferința ministerială a francofoniei care reunește miniștrii de externe; Consiliul permanent al francofoniei. Din Organizație fac parte, în prezent, 88 de state, mai notează https://www.francophonie.org//.
România a devenit membră cu drepturi depline a comunității statelor și guvernelor având în comun limba franceză în 1993, potrivit mae.ro.
România este un membru important al mișcării francofone, fiind desemnată în 2007, de către Secretarul General al Francofoniei, 'stat-far al francofoniei' în regiunea Europei Centrale și de Est.
Reprezentanța regională OIF pentru Europa Centrală și de Est (REPRECO) are sediul la București. Un Acord de sediu cu OIF, semnat în marja Sommet-ului Francofoniei de la Erevan (2018), a intrat în vigoare în 2020. Fostul ministru român al Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost ales, în 2021, președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, pentru un nou mandat de patru ani (2021-2025).
În ceea ce privește promovarea limbii franceze în România, predarea limbii franceze rămâne o prioritate pentru România. Limba franceză își păstrează statutul de a doua limbă modernă cea mai vorbită din România (mai mult de un milion de vorbitori). În învățământul primar și secundar, aproximativ 88% dintre elevi învață limba franceză drept prima sau a doua limbă străină.
Și în spațiul universitar, francofonia este foarte dinamică în cadrul unei rețele de universități și institute de cercetare membre ale AUF (Agence universitaire de la Francophonie), care oferă programe de studii în limba franceză. Agenția Universitară a Francofoniei (AUF - www.auf.org) este asociația unităților de învățământ superior și de cercetare, reunind 990 de universități, rețele universitare și centre de cercetare științifică care folosesc limba franceză, în 118 țări. Prezentă în 40 de țări, AUF are o rețea de 59 de reprezentanțe locale. Sediile centrale sunt la Montreal și Paris, mai scrie site-ul mae.ro/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Organisation internationale de la Francophonie (OIF)/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)
Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent
29 aprilie - Ziua internațională a dansului
La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali
BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă
La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)
La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem