DOCUMENTAR: 130 de ani de la nașterea scriitorului și matematicianului Ion Barbu (19 martie)

Unul dintre cei mai de seamă autori români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc, poetul și matematicianul Ion Barbu, pe numele său adevărat Dan Barbilian, s-a născut la 19 martie 1895, la Câmpulung-Muscel.
Studiile elementare și gimnaziale le-a făcut la Câmpulung, Daminești, Stâlpeni, Pitești, arată ltib.ro. A urmat cursurile Liceului ''Gh. Lazăr'' și ale Liceului ''Mihai Viteazul'' din București (1910-1914), apoi Facultatea de Științe a Universității din București, secția matematică, luându-și licența în 1920, potrivit dicționarului ''Membrii Academiei Române (1866-2003)'' (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, București, 2003).
În perioada liceului se împrietenește cu Tudor Vianu și cu Simon Bayer și, influențat de Vianu, își încearcă forțele artistice, pentru prima oară, într-o traducere de poezie, se menționează în 'Dicționarul general al literaturii române' apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, București, 2004).
La recomandarea lui Gheorghe Țițeica, obține, în 1921, o bursă pentru un doctorat în Germania, la Gottingen, sub îndrumarea profesorului Landau. Și-a continuat specializarea, până în 1924, la Gottingen, Tubingen și Berlin, orașe în care duce o viață de boem. În 1926 este chemat ca asistent al lui Gh. Țițeica, la Facultatea de Științe din București, Catedra de geometrie analitică, în paralel fiind și profesor suplinitor de matematică la liceele ''Spiru Haret'' și ''Dimitrie Cantemir'' din București, până în 1929.
Și-a luat doctoratul în matematică în 1929, sub conducerea lui Gh. Țițeica, cu teza ''Reprezentarea canonică a adunării funcțiunilor ipereliptice''. A devenit ulterior, prin concurs, conferențiar (1932), profesor de matematici elementare și axiomatică (1938-1959), de algebră și teoria numerelor (1942) la Universitatea din București.
După 1930, principalele sale preocupări s-au îndreptat spre aritmetică, algebră și geometria algebrică. Între altele, a lăsat contribuții în teoria numerelor, stabilind relațiile dintre teorema lui Fermat și Wilson și teoria clasică a idealelor, a avut preocupări de axiomatizare a mecanicii clasice, reușind să obțină rezultate care au deschis noi perspective atât teoriei relativității generalizate, cât și teoriei cunoașterii în general.
Dan Barbilian s-a impus sub pseudonimul Ion Barbu ca poet și publicist, colaborând cu versuri și articole în diferite reviste precum ''Sburătorul'' și ''Literatorul'' (în care debutează cu poezia ''Ființă'', în 1918). În 1919 a publicat, sub pseudonimul Ion Barbu, un grupaj de poeme în 'Sburătorul', iar în 1920 a debutat ca eseist în 'Umanitatea'.
'În numai doisprezece ani, poetul care debutase în 'Literatorul' lui Macedonski (1918, cu poezia 'Ființă') ajunge la o deplină consacrare. Frecventează asiduu cenaclul Sburătorul, publică versuri în revista cu același nume, ca și în 'Umanitatea', 'Cuvântul liber', 'România nouă', 'Contimporanul', 'Viața românească', 'Cugetul românesc', 'Cetatea literară', 'Hiena', publică în 1921 'După melci' (...), intră în 'Antologia poeților de azi' a lui Ion Pillat și Perpessicius cu poemele 'Păunul' și 'Uvedenrode' (1925), iar în istoria literaturii române cu volumul 'Joc secund' (1930) - ce marchează, într-un mod simbolic, și sfârșitul carierei sale poetice' ('Dicționarul general al literaturii române', Editura Univers Enciclopedic, București, 2004). Volumul ''Joc secund'' reunește poemele sale cele mai reprezentative: ''După melci'', ''Isarlâk'', ''Riga Crypto și lapona Enigel'', ''Oul dogmatic'', ''Uvedenrode'' ș.a.
Calitățile sale de critic literar transpar din articolele polemice publicate în revistele ''Ideea europeană'', ''Vremea'' etc., la adresa lui T. Arghezi, Vl. Streinu, Ș. Cioculescu, din analiza evoluției poeziei lirice românești în perioada de după E. Lovinescu, observându-se astfel poziția poetului față de ''noile curente poetice'', cum le numește.
Ion Barbu considera că poezia și geometria sunt complementare în viața sa: acolo unde geometria devine rigidă, poezia îi oferă orizont spre cunoaștere și imaginație, conform ltib.ro.
În 1950, Ion Barbu a fost cooptat într-un colectiv format în vederea traducerii în limba română a operei lui W. Shakespeare. A încheiat traducerea primelor două acte din piesa 'Viața și moartea regelui Richard al III-lea' de Shakespeare, apărută postum, în 1964, potrivit lucrării 'Dicționarul general al literaturii române'.
A fost distins cu Premiul ''Gheorghe Lazăr'' al Academiei Române, pentru matematică, în 1950. A fost numit membru titular post mortem al Academiei Române la 21 ianuarie 1991.
A murit la spitalul 'Vasile Roaită' din București, în ziua de 11 august 1961, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din București. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: ltib.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)