logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

10 martie - Ziua internațională a femeilor judecător (ONU)

Image

Decizia privind marcarea unei zile internaționale a femeilor judecător a fost luată la 28 aprilie 2021, prin Rezoluția ONU A/RES/75/274, cu scopul de a reafirma angajamentul de a dezvolta și implementa strategii și planuri naționale adecvate și eficiente pentru promovarea femeilor în sistemele și instituțiile de justiție judiciară la nivel de conducere și la alte niveluri, scrie https://www.un.org/.

ONU a marcat această zi pentru prima dată în anul 2022. Cu acel prilej, Rețeaua Globală de Integritate Judiciară a subliniat rolul crucial al sistemului judiciar în combaterea corupției și a susținut că reprezentarea echitabilă de gen întărește sistemul judiciar. 'Femeile judecător contribuie la calitatea procesului decizional și ajută la construirea încrederii în sistemul judiciar. Lupta împotriva corupției și a altor infracțiuni poate avea succes doar dacă sistemul judiciar este incluziv, divers și oferă perspective diferite de gen', se mai arată în mesajul Rețelei Globale de Integritate, transmis la 10 martie 2022, conform https://www.unodc.org/.

Tot cu prilejul Zilei din 2022, Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UN Office for Drugs and Crime - UNODC) a lansat inițiativa, 'Women in Justice/for Justice', desfășurată pe tot parcursul anului 2022.

Pentru a marca această zi în 2023, a fost lansat documentarul 'Women Judges Pioneering in and Transforming the Legal Field-International Day of Women Judges', care celebrează realizările femeilor judecător și ale asociațiilor de femei judecători din întreaga lume, scrie site-ul https://iawj.org/.

Cu ocazia zilei în 2024, ONU a lansat inițiativa 'Women in Justice, Women for Justice', care oferă femeilor judecător din sistemul de aplicare a legii anticorupție îndrumări practice de leadership și de creare de rețele globale, conform https://www.unodc.org/ și https://www.un.org/.

Reprezentarea femeilor în sistemul judiciar este semnificativă prin inspirarea următoarelor generații de judecători și motivarea lor să își atingă obiectivele. De asemenea, femeile din sistemul de justiție penală pot acționa ca agenți ai schimbării și pot contribui la o mai mare responsabilitare a sistemului. Nu în ultimul rând, reprezentarea femeilor în instituțiile de aplicare a legii a fost corelată cu răspunsuri mai eficiente, centrate pe victimă, conform https://www.un.org/.

În ciuda angajamentului sporit al femeilor în viața publică, ele rămân semnificativ subreprezentate în posturile decizionale, un număr relativ mic de femei făcând parte din sistemul judiciar, în special în funcții de conducere. Prin simpla lor prezență, femeile judecător sporesc legitimitatea instanțelor, trimițând un semnal puternic că sunt deschise și accesibile celor care caută să recurgă la justiție, mai notează sursa citată.

În luarea deciziei privind marcarea unei astfel de zile s-a luat în calcul și activitatea și eforturile Rețelei Globale de Integritate Judiciară a Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă (UNODC), care reunește femei judecător, cu scopul de a învăța din experiențele trăite și pentru a oferi o sursă de solidaritate.

Egalitatea în sistemul judiciar, fiind una problematică din punct de vedere istoric, în prezent se iau măsuri pentru a remedia acest lucru, după cum se arată în declarația Adunării Generale a Națiunilor Unite privind marcarea zilei de 10 martie ca Ziua internațională a femeilor judecător. (sursa: https://documents.un.org/doc/undoc/gen/n21/106/34/pdf/n2110634.pdf?OpenElement/.

Reprezentarea femeilor în sistemul judiciar este semnificativă și din perspectiva Obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD) 5 referitor la egalitatea de gen și împuternicirea tuturor femeilor și fetelor la implementarea Agendei 2030.

Statisticile arată că 40% dintre judecători erau femei în 2017, adică cu 35% mai mult decât în 2008. De asemenea, deși în majoritatea țărilor europene, există mai multe femei decât bărbați judecători sau magistrați profesioniști, femeile reprezintă 41% din judecătorii de la curțile supreme naționale și doar 25 de procente din președinții instanțelor, mai informează https://www.un.org.

La nivel internațional, există și International Association of Women Judges (IAWJ), care își concentrează eforturile în direcția creșterii accesului leadership-ului feminin în sistemele judiciare ale statelor. În acest sens, în 2025, are loc, la  Cape Town, Conferința Regională a IAWJ - regiunea Africa de Sud (9-12 aprilie), având tema 'Resilience: Women in Leadership to End Gender-Based Violence & Femicide', potrivit https://www.iawj.org/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.un.org

Afisari: 870

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc

Documentare 08-05-2025 10:00

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci

Documentare 08-05-2025 09:45

8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/

Documentare 08-05-2025 09:30

8 mai - Ziua internațională a talasemiei

Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien