SĂRBĂTORI: Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia (9 martie)

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia și-au dat sufletele în mâinile Domnului pe vremea împăratului persecutor al creștinilor Liciniu (308-324), în ziua în care sunt sărbătoriți de Biserică, la 9 martie.
Cei patruzeci de mucenici n-au avut o singură patrie; fiecare se trăgea din altă parte, dar împreună erau deosebiți de ceilalți prin mărimea trupului, prin floarea și puterea vârstei. Pentru iscusința lor în război și pentru vitejia sufletului lor au căpătat cele dintâi ranguri de la împărați, iar pentru vitejia lor erau cunoscuți tuturor.
Când a fost dat acel edict fără de Dumnezeu și nelegiuit ca să nu se mărturisească Hristos, s-a pornit din partea judecătorilor nedrepți ură mare și sălbatică prigoană a credincioșilor. S-au urzit împotriva lor curse și viclenii; au fost născocite felurite munci; călăii erau neînduplecați, focul gata, sabia ascuțită, crucea înfiptă. Unii creștini fugeau, alții se supuneau, alții șovăiau.
Atunci acești ostași ai lui Hristos au pășit în mijloc; comandantul le arăta poruncile împăratului și le cerea să se supună; ei însă cu voce slobodă, cu bărbăție și curaj au spus că sunt creștini.
'O, fericite limbi, care ați slobozit glasul acesta! Văzduhul a fost sfințit primindu-l, îngerii l-au lăudat auzindu-l, diavolul împreună cu demonii au fost răniți, iar Domnul l-a înscris în ceruri!', spune Sfântul Vasile cel Mare.
Numele celor 40 de Sfinți Mucenici sunt: Kirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantis, Iulian, Lisinie, Aghie, Altie, Flavie, Acachie, Eodit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gae, Leontie, Atanasie, Kiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filactimon, Severian, Andion, Meliton și Aglae.
Acești sfinți au pătimit pentru credința în Hristos, în orașul Sevastia Armeniei, de la un eparh fioros cu numele Agricolae.
Aducându-i la judecată, tiranul Agricolae, mai întâi i-a lăudat cu viclenie, ca să-i înșele; apoi, văzând că nu se supun, le-a spus să respecte împărăteștile legi și să jertfească zeilor, ca să nu fie munciți și pedepsiți cu moartea.
După șapte zile sfinții au fost scoși din temniță și aduși la judecata nedreaptă. Pe cale, fericitul Chirion fiind mai tare în credință îi sfătuia pe prietenii săi, zicând: 'Fraților, să nu ne temem! Oare nu ne-a ajutat Dumnezeu în războaie, când îl chemam și îi biruiam pe vrăjmași care erau atât de mulți? Dar acum numai trei s-au ridicat asupra noastră: Satana, Liciniu și Agricolae, eparhii Armeniei, sau mai bine zis numai satana, vrăjmașul nostru cel nevăzut. Oare unul singur va putea să ne biruiască pe noi patruzeci? Să nu fie!'. ('Predici la praznice împărătești și la sfinții de peste an')
I-a întrebat eparhul dacă se leapădă de Hristos ca să jertfească idolilor. Dar ei nici n-au vrut să audă. Apoi le-au promis dregătorii și averi, numai să împlinească porunca împăratului. Ei însă strigau într-un glas: 'Noi suntem ostașii lui Hristos și suntem gata să murim pentru El. Iar averile și cinstea împăratului nu ne trebuie, căci așteptăm răsplata vieții viitoare'.
Atunci eparhul a poruncit să-i bată cu pietre și să-i arunce din nou în temniță. A doua zi Sfinții 40 de Mucenici au fost scoși din nou la judecată. Ei însă au răspuns eparhului într-un glas: 'Făceți-ne orice voiți, că noi suntem creștini și nu ne vom închina idolilor!'. În aceea zi eparhul a dat sentință de moarte pentru cei 40 de militari și anume să fie dezbrăcați de haine și aruncați în lacul Sevastiei din apropiere, ca să moară de frig, fiind iarnă și ger.
Au scris atunci o scrisoare de mărturisire și de îndemnare către frații lor de acasă. Scrisoarea s-a păstrat până astăzi sub numele de 'Testamentul Sfinților 40 de martiri ai lui Hristos, care s-au săvârșit în Sevastia'
La asfințitul soarelui, Sfinții Mucenici au fost dezbrăcați de haine și aruncați goi în lacul înghețat al Sevastiei. Era ger cumplit și se chinuiau de iuțimea frigului. Dar ei strigau la Dumnezeu să le dea putere și răbdare până la sfârșit.
Unii mai slabi strigau: 'Iute este gerul'. Iar cei mai tari, răspundeau: 'Dulce este raiul!'. Alții ziceau: 'Rece este gheața!'. Ceilalți îi îmbărbătau, zicând: 'Fierbinte este dragostea de Dumnezeu!'. Și așa se întăreau unii pe alții, luptându-se cu frigul și durerea.
'Cei care ați încercat gerul iernii știți negreșit că felul acesta de chin este cumplit. Că nici nu-i cu putință să înțeleagă alții grozăvia chinului acestuia decât numai cei care l-au încercat mai înainte. Trupul, supus la ger, se înnegrește mai întâi în întregime, că îngheață sângele; apoi se zbate, se frământă, dinții tremură, vinele se strâng și tot trupul fără voie se zgârcește. Durere groaznică și suferință nespusă pătrund până în măduva oaselor, pricinuind celor înghețați chinuri cu neputință de suferit'. ('Sfântul Vasile cel Mare - Scrieri, Partea întâia')
Pe malul lacului se afla o baie cu apă caldă, ca cei ce se vor lepăda de Dumnezeu să scape acolo de moarte. Și un ostaș din cei patruzeci, slăbind de ger, a alergat la acea baie și cum a deschis ușa a căzut jos mort, pentru că se depărtase Duhul Sfânt de la el. Pe la miezul nopții o rază dumnezeiască s-a revărsat din cer, a topit gheața și a încălzit pe Sfinții Mucenici. Apoi s-au coborât din văzduh 40 de cununi strălucitoare peste capetele ostașilor lui Hristos. Una însă plutea deasupra, căci unul din ei se lepădase. Atunci un ostaș ce păzea pe mucenici, văzând cununa a strigat: 'Și eu sunt creștin'. Apoi, dezbrăcându-se, s-a aruncat în lac și cununa s-a așezat pe capul lui.
Dimineața cei 40 de martiri au fost scoși vii din lac și li s-au zdrobit fluierele picioarelor. În această muncă și-au dat sfintele lor suflete în mâinile lui Hristos.
Trupurile sfinților au fost arse, iar rămășițele de la moaștele sfinților au fost aruncate în apă. Acestea au fost adunate în întregime, căci în fața creștinilor 'deodată s-au luminat oasele sfinților în apă ca stelele; și oriunde se afla cea mai mică părticică, locul acela strălucea ca de o lumină', și duse la o biserică spre cinstire. (surse: 'Predici la praznice împărătești și la sfinții de peste an', Arhimandrit Cleopa Ilie, 1996; 'Sfântul Vasile cel Mare - Scrieri, Partea întâia', Ed. Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă al Bisericii, Ortodoxe Române, București, 1986; vol 'Viețile Sfinților') AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)