logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Image

* Vineri, 7 martie, Art Safari deschide sezonul cu un program expozițional de excepție:

'Ioan Andreescu. Adevărul și imaginația' - expoziția, organizată la 175 de ani de la nașterea marelui artist, își asumă dificila misiune de a reuni pentru public o bună parte din cele mai importante lucrări semnate de Ioan Andreescu, răspândite în colecții muzeale și particulare. Cu o operă cunoscută restrânsă, care însumează puțin peste 250 de picturi, Andreescu este pe cât de valoros, pe atât de rar întâlnit, iar organizarea unei expoziții dedicate este pentru public un prilej aparte de cunoaștere și de aprofundare a creației sale remarcabile. Autentic, profund, melancolic, cu o viziune despre lume severă, realistă, dar de o sensibilitate uimitoare și plină de emoție, Ioan Andreescu rămâne, alături de Grigorescu, unul dintre cei mai mari artiști români, iar opera sa își păstrează, la mai bine de un secol, capacitatea de a impresiona privitorul contemporan. (sursa: https://www.artsafari.ro/)

Sursa foto: Art Safari Bucharest/Facebook


'Ion Țuculescu. Geniul amator' - pornind de la dubla figură intelectuală a lui Țuculescu, ca medic, cercetător și om de știință riguros, dar și ca artist autodidact, marcat de o fervoare experimentală și umană fără egal, expoziția realizează portretul unei veritabile personalități complete și complexe a culturii românești moderne, prezentând peste 100 de lucrări reprezentative din cele mai importante muzee și colecții private din țară. Ion Țuculescu este figura totemică a forței creatoare explozive, a libertății de expresie imposibil de îngrădit și a inconfundabilei autenticități spirituale naționale.

Sursa foto: Art Safari Bucharest/Facebook


'Pictori români uitați' - expoziția reunește peste 100 de picturi semnate de zeci de artiști care au avut o contribuție semnificativă în istoria artei românești, dar ale căror nume s-au pierdut (ori s-au omis intenționat) cu trecerea timpului.

Sursa foto: Art Safari Bucharest/Facebook


'Young Blood 4.0. Noul val de artiști contemporani' - expoziția aduce în prim-plan un atribut caracteristic generațiilor tinere de creatori contemporani: flexibilitatea, aplicată atât dimensiunii conceptuale, cât și materiale sau de expresie, aceasta fiind un punct-cheie al limbajului vizual.

Sursa foto: Art Safari Bucharest/Facebook


'Cu sau împotriva trendului. Intervenții fotografice contemporane' - continuarea seriei de expoziții fotografice prezintă de data aceasta doi artiști care locuiesc în Germania și ale căror proprii limbaje vizuale interoghează într-o manieră foarte personală mediul fotografic. Viktoria Binschtok (născută în 1972 la Moscova, care trăiește în prezent la Berlin) și Michael Schäfer (născut în 1964 la Sigmaringen, stabilit tot la Berlin) folosesc și reflectează asupra imaginilor din mass-media, explorând diferitele moduri în care acestea operează.

Sursa foto: Art Safari Bucharest/Facebook


'From Lab to Life. O expoziție dedicată istoriei și evoluției farmaciei' și expozițiile temporare 'Fluturi' și 'Rădăcini'.


* Spectacolul 'Regele Leu' va fi prezentat în premieră la Teatrul Țăndărică, vineri, 7 martie, de la ora 18.00.

Teatrul Țăndărică aduce pe scenă una dintre cele mai îndrăgite povești ale tuturor timpurilor - 'Regele Leu', într-o viziune scenică spectaculoasă semnată de Andrei și Andreea Grosu. Regizorii reinterpretează povestea emblematică despre curaj, destin și apartenență, într-o montare inovatoare, gândită să fascineze deopotrivă copiii și adulții. (sursa: https://www.teatrultandarica.ro)

Foto: (c) Teatrul de Animaţie Țăndărică/Facebook


Cu o scenografie spectaculoasă, spectacolul creează un univers vibrant, unde muzica, ritmul și jocul scenic construiesc o atmosferă magică. Echipa artistică explorează dimensiuni noi, îmbinând elemente de teatru de animație cu tehnici teatrale contemporane.

Din distribuție fac parte actorii Mona Toncu, Cristina Țane, Simina Constantin, Ioana Chelaru-Popovici, Mihai Dumitrescu, Florin Mititelu, George Simian.


* De vineri, 7 martie, până pe 23 martie, are loc, în Grădina Operei Comice pentru Copii, Festivalul Cărților Deschise - ediția a treia.

Festivalul se adresează cititorilor de toate vârstele și include lansări de carte, dezbateri despre relația dintre literatură și cinematografie, ateliere tematice și vizionări de lungmetraje, potrivit unui comunicat.

 

 

Pe toată durata festivalului, în Magazinul OCC, iubitorii de lectură vor avea 20% reducere la toate titlurile din stoc.

În perioada festivalului, pe scena Sălii Mari a Operei Comice pentru Copii are loc premiera spectacolului 'Hansel și Gretel', celebra operă a compozitorului Engelbert Humperdinck, regizată de Cristian Mihăilescu.


Sursa foto: Opera Comică pentru Copii/Facebook




* Spectacolul 'Toto!' de Tim Crouch va fi prezentat în premieră la Teatrul Masca, pe 8 și 9 martie, de la ora 19.00.

'Toto!' marchează prima întâlnire a trupei de actori Masca cu regizorul Bobi Pricop și echipa formată din Călin Țopa (muzică), Filip Stoica (coregrafie) și Raul Cioabă (scenografie), potrivit unui comunicat al teatrului.

Sursa foto: Teatrul Masca/Facebook


'Toto!' spune povestea emoționantă a lui Effy, o fată de 12 ani, și a câinelui ei, Toto. Textul, semnat de Tim Crouch, explorează acea conexiune unică și profundă dintre oameni și animalele lor de companie, punând sub lupă momentele în care lumea din jur se prăbușește, iar singurul sprijin real simțit vine din dragoste, prietenie și ascultare. În stilul său inconfundabil, Crouch provoacă printr-o structură dramaturgică inovatoare și printr-o poezie a sunetelor care pune accent pe empatie și pe rezistența prin imaginație, se arată în descrierea spectacolului.

Din distribuția spectacolului fac parte cu Mara Bugarin, Dragoș Stoica/David Drugaru, iar voci sunt Alina Crăiță, Mara Căruțașu, Voicu Aaniței.

Următoarele reprezentații ale spectacolului sunt programate pe 21 martie, 4 și 5 aprilie.


* Pianistul orădean Thurzo Zoltan va susține duminică, 9 martie, un recital extraordinar dedicat Zilei internaționale a femeii.

Recitalul dedicat Femeii va avea loc de la ora 18.00, în Sala festivă a Universității Partium din Oradea (Str. Primăriei nr.27) și face parte din seria muzicală Art&Culture - Guinness Music Evenings.

Sub genericul 'Best of Romantic piano pieces', pianistul va interpreta, timp de 70 de minute, coloane sonore ale celor mai îndrăgite filme, dar și jazz, cafe-concert, precum transcripții pentru pian ale unor melodii celebre și cântece bine-cunoscute în toată lumea.



Biletele de intrare pot fi cumpărate la prețul de 50 de lei, rezervate la un număr de telefon sau la fața locului, înainte de eveniment. Toate fondurile realizate prin diferite activități culturale ale artistului sunt adunate pentru înființarea unui Muzeu al Muzicii la Oradea. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: Sursa foto: Opera Comică pentru Copii/Facebook

* Explicaţie foto din deschidere: De vineri, 7 martie, până pe 23 martie, are loc, în Grădina Operei Comice pentru Copii, Festivalul Cărților Deschise - ediția a treia.

Afisari: 534

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)