logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar

Image

La 2 martie 2025 este programată ceremonia de decernare a Premiilor Oscar, ajunsă la ediția cu numărul 97. În cadrul evenimentului, găzduit de Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org.

Gazda ceremoniei este, în premieră, comedianul și prezentatorul TV Conan O'Brien. Regizorul spectacolului este britanicul Hamish Hamilton. Nominalizările au fost anunțate la 23 ianuarie, la Teatrul Samuel Goldwyn din Beverly Hills, de către actrița Rachel Sennott și actorul Bowen Yang.

Lungmetrajul 'Emilia Pérez' concurează la cele mai multe categorii, în număr de 13, apoi 'The Brutalist' și 'Wicked', fiecare cu câte 10 nominalizări.

'Emilia Pérez' este cel mai nominalizat film de limbă străină din istoria Oscarurilor, depășind recordurile reușite de 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' (2000) și 'Roma' (2018), fiecare cu câte 10 nominalizări.

Actorul Timothee Chalamet, în vârstă de 29 de ani, a devenit cel mai tânăr actor nominalizat de două ori la categoria Cel mai bun actor în rol principal, performanță ce a mai fost trecută doar în dreptul lui James Dean, în anul 1957.

Regizoarea franceză Coralie Fargeat a devenit a noua femeie din istorie nominalizată la categoria Cel mai bun regizor. Pelicula 'I'm Still Here' este prima de limbă portugheză nominalizată pentru Cel mai bun film.

Actorul de origine română Sebastian Stan a primit o nominalizare pentru cel mai bun actor cu rolul lui Donald Trump din filmul 'The Apprentice'.


Cel mai bun film va fi desemnat dintre următoarele: 'Anora', 'The Brutalist', 'A Complete Unknown', 'Conclave', 'Dune: Part Two', 'Emilia Pérez', 'I'm Still Here', 'Nickel Boys', 'The Substance' și 'Wicked'.

Cel mai bun regizor va fi ales dintre următorii cinci: Sean Baker pentru 'Anora'; Brady Corbet pentru 'The Brutalist'; James Mangold pentru 'A Complete Unknown'; Jacques Audiard pentru 'Emilia Pérez' și Coralie Fargeat pentru 'The Substance'.

Cei cinci actori intrați în competiția pentru Cel mai bun actor în rol principal sunt: Adrien Brody pentru rolul Laszlo Toth din 'The Brutalist'; Timothee Chalamet pentru rolul Bod Dylan din 'A Complete Unknown'; Colman Domingo pentru rolul John Whitfield din 'Sing Sing'; Ralph Fiennes pentru rolul cardinalului Thomas Lawrence din 'Conclave' și Sebastian Stan pentru rolul Donald Trump din 'The Apprentice'.

Cea mai bună actriță în rol principal va fi desemnată dintre: Cynthia Eerivo pentr rolul Elphaba Thropp din 'Wicked'; Karla Sofia Gascon pentru rolurile Emilia Pérez/Juan Del Monte din 'Emila Pérez'; Mikey Madison pentru rolul Anora Mikheeva din 'Anora'; Demi Moore pentru rolul Elisabeth Sparkle din 'The Substance' și Fernanda Torres pentru rolul Eunice Paiva din 'I'm Still Here', arată www.oscars.org.

Precedenta ediție a galei Premiilor Oscar a avut loc la 10 martie 2024, tot la Teatrul Dolby din Los Angeles. Rolul de gazdă i-a aparținut actorului și prezentatorului TV Jimmy Kimmel. 'Oppenheimer', drama de trei ore despre fabricarea primei bombe atomice, în regia lui Christopher Nolan, a confirmat statutul de mare favorită câștigând 7 premii Oscar, printre care și cel pentru cel mai bun film.

Actorul irlandez Cillian Murphy a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rolul fizicianului J. Robert Oppenheimer. Regizorul filmului 'Oppenheimer', Christopher Nolan, a câștigat premiul pentru regie.

Emma Stone a primit Oscarul pentru cea mai bună interpretare feminină cu rolul unei femei înviate din morți în comedia neagră 'Poor Things'. Acesta este cel de-al doilea premiu Oscar din cariera actriței, care a câștigat și în 2016 cu rolul din musicalul 'La La Land'.

La categoriile pentru roluri secundare, premiul Oscar a fost cucerit de Robert Downey Jr. ('Oppenheimer') și de Da'Vine Joy Randolph ('The Holdovers'), ambii actori aflați la primul Oscar din carieră.

În 2023, ceremonia de decernare a Premiilor Oscar s-a desfășurat la 12 martie. Marele câștigător a fost filmul 'Everything Everywhere All at Once', regizat de cineaștii Daniel Kwan și Daniel Scheinert. A câștigat șapte trofee, inclusiv la categoria Cel mai bun lungmetraj. Kwan și Scheinert au triumfat la Cea mai bună regie.

Brendan Fraser a fost recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Whale'. La rândul său, Michelle Yeoh a câștigat premiul la categoria Cea mai bună actriță în rol principal, pentru prestația din filmul 'Everything Everywhere All at Once'.

Filmul german 'All Quiet on the Western Front', regizat de Edward Berger, a fost desemnat Cel mai bun lungmetraj internațional.

În 2022, gala Premiilor Oscar a avut loc în ziua de 27 martie 2022. Lungmetrajul 'CODA' a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film. Jessica Chastain a triumfat la categoria Cea mai bună actriță în rol principal, grație interpretării din filmul 'The Eyes of Tammy Faye', iar Will Smith a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea sa din lungmetrajul 'King Richard'.

În 2021, ceremonia s-a desfășurat în ziua de 25 aprilie, după ce a fost amânată cu două luni din cauza pandemiei. Marele câștigător a fost lungmetrajul 'Nomadland', care a triumfat la categoriile Cel mai bun film, Cea mai bună regie (Chloe Zhao) și Cea mai bună actriță în rol principal (Frances McDormand).

***
Primele premii ale Academiei Americane de Film, numite ulterior 'Oscar', au fost acordate la 16 mai 1929, notează site-ul oscar.go.com, iar ceremonia a avut loc la Hotelul Hollywood Roosevelt, în fața unui public alcătuit din aproximativ 270 de persoane.

După acea primă ediție, ceremoniile de decernare a Premiilor Oscar au avut loc la hotelurile Ambassador și Biltmore, dar pe măsură ce evenimentul devenea tot mai important, sălile care îl găzduiau deveneau neîncăpătoare. Așa se face că a fost mutat în diferite locuri, iar începând cu anul 2002, gala Oscarurilor are loc la Teatrul Dolby, numit, inițial, Teatrul Kodak, notează site-ul www.oscars.org.

Statueta care se înmânează câștigătorilor reprezintă un cavaler cu o sabie care stă pe o rolă de film cu cinci cadre, reprezentând categoriile inițiale ale Academiei: actorii, scenariștii, regizorii, producătorii și tehnicienii. Mult râvnita statuetă a Oscarurilor măsoară 34 cm. A văzut lumina zilei la sfârșitul anilor '20 ai secolului trecut, în urma creării Academiei de Arte și Științe Cinematografice (Academia Americană de Film), în anul 1927, de către proprietarul Metro-Goldwyn-Mayer, Louis Mayer. A fost concepută de Cedric Gibbons și lucrată de sculptorul George Stanley.

Denumită, oficial, Premiul de Merit al Academiei, statueta a rămas cunoscută sub numele de Oscar. Academia nu a oficializat acest nume până în 1939, cu toate că era deja foarte folosit, notează site-ul www.oscars.org.

Statuetele sunt realizate din bronz placat cu aur de 24 de carate și cântăresc aproape 4 kg.

Filmele cu cele mai multe Premii Oscar din istorie rămân 'Ben-Hur' (1959), 'The Lord of the Rings: The Return of the King' (2003) și 'Titanic' (1997), fiecare cu 11 reușite. Le urmează musicalul 'West Side Story' (1961) cu 10 Premii Oscar.

În topul celor mai multe nominalizări, se află peliculele: 'All About Eve' (1950), 'Titanic' (1997) și 'La La Land' (2016), fiecare concurând la 14 categorii. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 419

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 04-04-2025 15:14

Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent

Documentare 04-04-2025 13:54

Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025

Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3

Documentare 04-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)

Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni

Documentare 04-04-2025 10:45

4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)

La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională

Documentare 04-04-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic

Documentare 04-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)

În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re

Documentare 04-04-2025 09:30

Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile

Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar

Documentare 04-04-2025 09:15

4 aprilie - Ziua Academiei Române

Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act

Documentare 04-04-2025 08:30

Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)

Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai

Documentare 04-04-2025 08:15

Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)

În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto

Documentare 04-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 04-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv

Documentare 04-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.

Documentare 04-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie

Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org