Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar

La 2 martie 2025 este programată ceremonia de decernare a Premiilor Oscar, ajunsă la ediția cu numărul 97. În cadrul evenimentului, găzduit de Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org.
Gazda ceremoniei este, în premieră, comedianul și prezentatorul TV Conan O'Brien. Regizorul spectacolului este britanicul Hamish Hamilton. Nominalizările au fost anunțate la 23 ianuarie, la Teatrul Samuel Goldwyn din Beverly Hills, de către actrița Rachel Sennott și actorul Bowen Yang.
Lungmetrajul 'Emilia Pérez' concurează la cele mai multe categorii, în număr de 13, apoi 'The Brutalist' și 'Wicked', fiecare cu câte 10 nominalizări.
'Emilia Pérez' este cel mai nominalizat film de limbă străină din istoria Oscarurilor, depășind recordurile reușite de 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' (2000) și 'Roma' (2018), fiecare cu câte 10 nominalizări.
Actorul Timothee Chalamet, în vârstă de 29 de ani, a devenit cel mai tânăr actor nominalizat de două ori la categoria Cel mai bun actor în rol principal, performanță ce a mai fost trecută doar în dreptul lui James Dean, în anul 1957.
Regizoarea franceză Coralie Fargeat a devenit a noua femeie din istorie nominalizată la categoria Cel mai bun regizor. Pelicula 'I'm Still Here' este prima de limbă portugheză nominalizată pentru Cel mai bun film.
Actorul de origine română Sebastian Stan a primit o nominalizare pentru cel mai bun actor cu rolul lui Donald Trump din filmul 'The Apprentice'.
Cel mai bun film va fi desemnat dintre următoarele: 'Anora', 'The Brutalist', 'A Complete Unknown', 'Conclave', 'Dune: Part Two', 'Emilia Pérez', 'I'm Still Here', 'Nickel Boys', 'The Substance' și 'Wicked'.
Cel mai bun regizor va fi ales dintre următorii cinci: Sean Baker pentru 'Anora'; Brady Corbet pentru 'The Brutalist'; James Mangold pentru 'A Complete Unknown'; Jacques Audiard pentru 'Emilia Pérez' și Coralie Fargeat pentru 'The Substance'.
Cei cinci actori intrați în competiția pentru Cel mai bun actor în rol principal sunt: Adrien Brody pentru rolul Laszlo Toth din 'The Brutalist'; Timothee Chalamet pentru rolul Bod Dylan din 'A Complete Unknown'; Colman Domingo pentru rolul John Whitfield din 'Sing Sing'; Ralph Fiennes pentru rolul cardinalului Thomas Lawrence din 'Conclave' și Sebastian Stan pentru rolul Donald Trump din 'The Apprentice'.
Cea mai bună actriță în rol principal va fi desemnată dintre: Cynthia Eerivo pentr rolul Elphaba Thropp din 'Wicked'; Karla Sofia Gascon pentru rolurile Emilia Pérez/Juan Del Monte din 'Emila Pérez'; Mikey Madison pentru rolul Anora Mikheeva din 'Anora'; Demi Moore pentru rolul Elisabeth Sparkle din 'The Substance' și Fernanda Torres pentru rolul Eunice Paiva din 'I'm Still Here', arată www.oscars.org.
Precedenta ediție a galei Premiilor Oscar a avut loc la 10 martie 2024, tot la Teatrul Dolby din Los Angeles. Rolul de gazdă i-a aparținut actorului și prezentatorului TV Jimmy Kimmel. 'Oppenheimer', drama de trei ore despre fabricarea primei bombe atomice, în regia lui Christopher Nolan, a confirmat statutul de mare favorită câștigând 7 premii Oscar, printre care și cel pentru cel mai bun film.
Actorul irlandez Cillian Murphy a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rolul fizicianului J. Robert Oppenheimer. Regizorul filmului 'Oppenheimer', Christopher Nolan, a câștigat premiul pentru regie.
Emma Stone a primit Oscarul pentru cea mai bună interpretare feminină cu rolul unei femei înviate din morți în comedia neagră 'Poor Things'. Acesta este cel de-al doilea premiu Oscar din cariera actriței, care a câștigat și în 2016 cu rolul din musicalul 'La La Land'.
La categoriile pentru roluri secundare, premiul Oscar a fost cucerit de Robert Downey Jr. ('Oppenheimer') și de Da'Vine Joy Randolph ('The Holdovers'), ambii actori aflați la primul Oscar din carieră.
În 2023, ceremonia de decernare a Premiilor Oscar s-a desfășurat la 12 martie. Marele câștigător a fost filmul 'Everything Everywhere All at Once', regizat de cineaștii Daniel Kwan și Daniel Scheinert. A câștigat șapte trofee, inclusiv la categoria Cel mai bun lungmetraj. Kwan și Scheinert au triumfat la Cea mai bună regie.
Brendan Fraser a fost recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Whale'. La rândul său, Michelle Yeoh a câștigat premiul la categoria Cea mai bună actriță în rol principal, pentru prestația din filmul 'Everything Everywhere All at Once'.
Filmul german 'All Quiet on the Western Front', regizat de Edward Berger, a fost desemnat Cel mai bun lungmetraj internațional.
În 2022, gala Premiilor Oscar a avut loc în ziua de 27 martie 2022. Lungmetrajul 'CODA' a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film. Jessica Chastain a triumfat la categoria Cea mai bună actriță în rol principal, grație interpretării din filmul 'The Eyes of Tammy Faye', iar Will Smith a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea sa din lungmetrajul 'King Richard'.
În 2021, ceremonia s-a desfășurat în ziua de 25 aprilie, după ce a fost amânată cu două luni din cauza pandemiei. Marele câștigător a fost lungmetrajul 'Nomadland', care a triumfat la categoriile Cel mai bun film, Cea mai bună regie (Chloe Zhao) și Cea mai bună actriță în rol principal (Frances McDormand).
***
Primele premii ale Academiei Americane de Film, numite ulterior 'Oscar', au fost acordate la 16 mai 1929, notează site-ul oscar.go.com, iar ceremonia a avut loc la Hotelul Hollywood Roosevelt, în fața unui public alcătuit din aproximativ 270 de persoane.
După acea primă ediție, ceremoniile de decernare a Premiilor Oscar au avut loc la hotelurile Ambassador și Biltmore, dar pe măsură ce evenimentul devenea tot mai important, sălile care îl găzduiau deveneau neîncăpătoare. Așa se face că a fost mutat în diferite locuri, iar începând cu anul 2002, gala Oscarurilor are loc la Teatrul Dolby, numit, inițial, Teatrul Kodak, notează site-ul www.oscars.org.
Statueta care se înmânează câștigătorilor reprezintă un cavaler cu o sabie care stă pe o rolă de film cu cinci cadre, reprezentând categoriile inițiale ale Academiei: actorii, scenariștii, regizorii, producătorii și tehnicienii. Mult râvnita statuetă a Oscarurilor măsoară 34 cm. A văzut lumina zilei la sfârșitul anilor '20 ai secolului trecut, în urma creării Academiei de Arte și Științe Cinematografice (Academia Americană de Film), în anul 1927, de către proprietarul Metro-Goldwyn-Mayer, Louis Mayer. A fost concepută de Cedric Gibbons și lucrată de sculptorul George Stanley.
Denumită, oficial, Premiul de Merit al Academiei, statueta a rămas cunoscută sub numele de Oscar. Academia nu a oficializat acest nume până în 1939, cu toate că era deja foarte folosit, notează site-ul www.oscars.org.
Statuetele sunt realizate din bronz placat cu aur de 24 de carate și cântăresc aproape 4 kg.
Filmele cu cele mai multe Premii Oscar din istorie rămân 'Ben-Hur' (1959), 'The Lord of the Rings: The Return of the King' (2003) și 'Titanic' (1997), fiecare cu 11 reușite. Le urmează musicalul 'West Side Story' (1961) cu 10 Premii Oscar.
În topul celor mai multe nominalizări, se află peliculele: 'All About Eve' (1950), 'Titanic' (1997) și 'La La Land' (2016), fiecare concurând la 14 categorii. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen