PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Mo Yan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2012
![Image](https://agerpres.ro/data/202502/20250216170154_751740.jpg)
Scriitorul Mo Yan (pseudonimul lui Guan Moye), unul dintre cei mai importanți autori ai literaturii chineze contemporane, s-a născut la 17 februarie 1955, într-o familie de fermieri, în localitatea Gaomi, provincia Shandong, nord-estul Chinei. A urmat școala primară din orașul său natal, dar a abandonat-o chiar înainte de a o termina, în contextul declanșării Revoluției Culturale. A lucrat în agricultură, înainte de a începe să lucreze într-o fabrică de bumbac, în 1973. S-a alăturat Armatei Populare de Eliberare (PLA) în 1976. În această perioadă, a început să studieze literatura și să scrie, potrivit https://fukuoka-prize.org/ și https://www4.hku.hk/.
A debutat în 1981, într-o revistă literară, cu povestirea 'Potopul din noaptea de primăvară' pe care semnat-o Mo Yan, pseudonimul său, care în limba chineză, înseamnă 'Nu vorbi'. A absolvit, în 1986, Academia de Artă și Literatură a Armatei și a obținut în anii '90 un masterat în literatură de la Universitatea Normală din Beijing. În 1997 a părăsit armata și a devenit scriitor liber-profesionist, conform https://humanitas.ro/ și site-ului Universității din Hong Kong, https://www4.hku.hk/.
În perioada studiilor a publicat povestiri precum 'Touming de hongluobo' (publicată în franceză sub titlul 'Le radis de cristal', 1993; 'Transparent Red Radish', traducere în engleză, 2015), care s-a bucurat de mare succes, și 'Baozha' ('Explosions and Other Stories', 1993), conform https://www.goodreads.com/.
Primul său roman 'Red Sorghum' (tradus în limba engleză în 1993; 'Sorgul roșu', tradus în limba română 2008, 2012), care a atras atenția întregii lumi, a fost publicat în 1987. Când a scris această carte, Mo Yan s-a bazat pe experiențele sale din tinerețe și pe împrejurimile satului în care s-a născut. Cartea este alcătuită din cinci povești care se desfășoară și se reunesc în Gaomi, traversând mai multe decenii tulburate din secolul al XX-lea, cu descrieri ale culturii bandiților, ale ocupației japoneze și ale condițiilor dure îndurate de muncitorii agricoli săraci.
Romanul 'Red Sorghum' a fost ecranizat de regizorul Zhang Yimou, care a câștigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 1988.
Autor prolific, Mo Yan a publicat peste zece romane: 'The Garlic Ballads' (1988, revizuit în 2012; 'Baladele usturoiului din Paradis', 2013), 'Thirteen Steps' (1988), 'The Herbivorous Family' (1993), 'The Republic of Wine' (1993; 'Țara vinului', 1992), 'Big Breasts and Wide Hips' (1996; 'Țâțe mari și șolduri late', 1996), 'Sandalwood Death' (2001; 'Pedeapsa santalului', 2001), 'Pow!' (2003), 'Life and Death are Wearing Me Out (2006; 'Obosit de viață, obosit de moarte', 2012) și 'Frog' (2009; 'Broaște', 2009), precum și peste optzeci de povestiri, reunite în colecții, între care: 'White Dog and the Swing' (1981-1989), 'Meeting the Masters' (1990-2005), 'The Woman with Flowers' (2012), 'Shifu, You'll Do Anything for a Laugh' (2001), 'A Late Bloomer' (2020), conform https://humanitas.ro.
A mai publicat eseuri pe diverse teme dar și piese de teatru ('Farewell My Concubine' și 'Our Jingke', ambele publicate în 2012), potrivit https://www.britannica.com/.
Mo Yan se descrie ca un povestitor modern care își poate elibera mintea, narațiunile sale suprarealiste și stilul unic de 'realism halucinator' dezvăluie o împletire complexă a istoriei, realității și imaginației literare. Temele pe care le descrie le-a descoperit în interiorul său, ele concentrându-se pe satele agricole afectate de sărăcie din China și pe oamenii care locuiesc acolo. Autorul continuă să creeze o lume literară unică, îmbinând expresia narativă din artele literare tradiționale chineze cu metodele de avangardă derivate din literatura occidentală modernă, indică https://fukuoka-prize.org/.
Romanele și povestirile sale au fost traduse în peste 50 de limbi străine (engleză, spaniolă, germană, franceză, vietnameză, coreeană), iar câteva au fost ecranizate.
Mo Yan a primit numeroase premii internaționale: Ordinul Artelor și Literelor al Franței; Premiul Nonino al Italiei (2005); Premiul pentru Cultură Asiatică Fukukoa, Japonia (2006); Premiul Newman pentru literatură chineză, Oklahoma University (2009); Premiul pentru literatură Mao Dun; Premiul literar Manhae, R. Coreea (2011); Medalia de Merit al Ordinului Național al Algeriei.
Este membru de onoare al Colegiului Regent's Park al Universității Oxford, membru al Academiei Bavareze de Arte Frumoase și membru de onoare al Asociației Limbilor Moderne din America.
A primit, de asemenea, titlul de Doctor Honoris Causa din partea multor universități locale și internaționale, inclusiv Universitatea Fo Guang din Taiwan, Universitatea Aix-Marseille din Franța, Universitatea Sofia din Bulgaria, Universitatea City din New York, Universitatea din Macao, Universitatea Pontificală Catolică din Peru și Universitatea Diego Portales.
Drept recunoaștere a contribuțiilor sale în mediul academic și în lume, Universitatea din Hong Kong i-a conferit gradul de Doctor în Litere Honoris Causa, potrivit site-ului universității, https://www4.hku.hk/.
Este profesor la Beijing Normal University și director al Centrului Internațional de Scriere al acesteia.
A câștigat recunoașterea internațională ca romancier, după ce multe dintre lucrările sale au fost traduse în limbi străine, în 2012 devenind laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, indică https://www.nobelprize.org/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Cybill Shepherd
Cybill Shepherd, actriță, cântăreață și fost fotomodel, a devenit cunoscută cu rolul Maddie Hayes din serialul TV 'Moonlighting' (1985-1989), în care a jucat împreună cu Bruce Willis, care i-a adus două premii Globul de Aur pentru cea mai bună actriță. Pentru sitcomul inspirat din propria viață, 'Cybill' (1995-1998), actrița a primit cel de-
DOCUMENTAR: Actorul Constantin Cotimanis împlinește 70 de ani
Actor de teatru, film și televiziune, Constantin Cotimanis s-a născut la 18 februarie 1955, în București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (1986) la clasa profesorului Mihai Mălaimare, cu rolul Thraso din spectacolul 'Eunucul' de Terențiu, potrivit www.cinemagia.ro și
DOCUMENTAR: 200 de ani de la nașterea marelui scriitor maghiar Jókai Mór (18 februarie)
Jókai Mór este un mare scriitor maghiar cu o vastă operă caracterizată de observația fină, umorul, limbajul și stilul colorat. Cele aproape o sută de volume pe care le-a scris cu pasiunea și forța unui titan i-au creat o popularitate neatinsă vreodată de nici un prozator maghiar. S-a născut la 18 februarie 1825, în orașul Komarom. Și-a petr
CITATUL ZILEI
''Un om ascultător, căruia i se dau sfaturi bune, va fi desăvârșit'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 18 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Leon, episcopul Romei Greco-catolice Sf. papă Leon Romano-catolice Sf. Francisc Regis Clet, pr. m.; Fer. Ioan de Fiesole (Fra Angelico), călug. Sfântul Leon, episcop al Romei, este pomenit în calendarul creștin ort
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 februarie
Este a 49-a zi a anului 2025. Au mai rămas 316 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 11 m și apune la 17 h 49 m. Luna apune la 09 h 18 m și nu răsare în această zi. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
17 februarie - Ziua mondială pentru turism durabil (ONU)
Ziua mondială pentru turism durabil (17 februarie), proclamată de Adunarea Generală în rezoluția A/RES/77/269, urmărește să sublinieze necesitatea de a promova dezvoltarea turismului rezistent pentru a face față șocurilor, ținând cont de vulnerabilitatea sectorului turistic la situații de urgență, potrivit www.un.org
Reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale din 17-18 februarie 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește în zilele de 17-18 februarie 2025, la Varșovia, într-o reuniune informală ce are loc sub egida președinției poloneze a UE (ianuarie-iunie 2025). Subiectele luate în discuție sunt amenințările hibride cu care se confruntă țările membre și candidate ale UE, Cadrul financiar multianual sau c
Ministrul Educației și Cercetării, așteptat la ''Ora Guvernului'' (procedură)
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, la 12 februarie 2025, ca ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, să fie invitat, în 17 februarie, în plen, la dezbaterea 'Ora Guvernului'. Solicitarea în acest sens a fost făcută, în conformitate cu prevederile art. 209, alin. (1), din Regulamentul Came
CITATUL ZILEI
''Dacă dobândești bogății prin hoții, ele nu vor rămâne în vremea nopții cu tine'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Cerasela Bădiță)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 februarie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Tiron; Sf. Mariamna; Sf. împărați Marcian și Pulheria Greco-catolice Sf. m. Teodor Tiron Romano-catolice Ss. Întemeietori ai Societății 'Slujitorii Sf. Fc. Maria'; Teodor, soldat m. Sfântul Mare Mucenic Te
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 februarie
Este a 48-a zi a anului 2025. Au mai rămas 317 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 12 m și apune la 17 h 48 m. Luna apune la 09 h 00 m și răsare la 22 h 59 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cea de-a 78-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor BAFTA
La data de 16 februarie 2025, este programată cea de-a 78-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor BAFTA, prilej cu care Academia Britanică de Arte ale Filmului și Televiziunii va recompensa cele mai bune producții cinematografice, britanice și internaționale, lansate în anul precedent, potrivit bafta.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: 95 de ani de la înființarea Federației Române de Fotbal (16 februarie)
La 16 februarie 1930 a fost înființată Federația Română de Fotbal Asociație, actuala Federație Română de Fotbal (FRF), cea care continua activitatea primului organism de guvernare a fotbalului românesc, înființat în 1909 și denumit Asociația Societăților Sportive din România, conform site-ului FRF,