logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 140 de ani de la nașterea cardinalului Iuliu Hossu (30 ianuarie)

Image

Intelectual de înaltă ținută, unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1918, dar și autor al unor cutremurătoare memorii, cardinalul Iuliu Hossu s-a născut la 30/31 ianuarie 1885, în comuna Milașul Mare (astăzi Milaș), județul Bistrița-Năsăud. A fost al treilea din cei șase fii ai preotului Ioan, parohul de Milaș, și ai soției sale, Victoria, potrivit site-ului https://www.eparhiaclujgherla.ro/.

A studiat la Școala confesională greco-catolică din Milașul Mare (1892-1896), apoi la Gimnaziul Luteran German din Reghin (1896-1899) și la Gimnaziul Romano-Catolic din Târgu Mureș (1899-1900). A urmat Gimnaziul Superior Român-Unit din Blaj (1900-1904), unde a obținut diploma de bacalaureat. În toamna anului 1904 a fost trimis la Roma, ca student la Institutul 'De Propaganda Fide', fiind alumn al Colegiului Urbano. A obținut, la 4 iulie 1906, doctoratul în filosofie, iar în 18 iunie 1910, titlul de doctor în teologie. A fost hirotonit preot la 27 martie 1910, la Roma, potrivit lucrării 'Dicționar biografic de istorie a României' (Editura Meronia, 2008) și site-ului https://www.eparhiaclujgherla.ro/.

S-a întors în țară, la Lugoj, unde a fost, pe rând, notar, arhivar, bibliotecar, vicar și secretar episcopal. În 1912, a fost numit director de cancelarie asesor consistorial, urmând ca în 1913 să fie numit profesor de studii biblice la Seminarul diecezan din Lugoj. Avea o cultură vastă, cunoștea șase limbi de circulație internațională, dar și limbile clasice.

În 1914, la izbucnirea Primului Război Mondial, Iuliu Hossu s-a înrolat în grad de sublocotenent și a activat pe front ca preot militar, până în 1917. În semn de recunoaștere a meritelor sale, i s-a conferit Crucea de onoare clasa a II-a, cu decorația de război a Crucii Roșii, iar mai târziu a primit 'laudă și recunoștință pentru distinsele servicii din vremea de război', conform site-ului https://www.eparhiaclujgherla.ro/.

La 3 martie 1917, a fost numit episcop în scaunul Episcopiei de Gherla, rămas vacant în urma morții episcopului Vasile Hossu, de către împăratul Carol al IV-lea, prin decret imperial. A fost confirmat de Papa Benedict al XV-lea, la 21 aprilie 1917.

Încă din timpul războiului, Iuliu Hossu a devenit un înflăcărat militant pentru Unire, 'un adevărat apostol al înfăptuirii unității naționale'. La 1 decembrie 1918, în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, a fost cel care a dat citire 'Declarației de Unire':

'(...) Astăzi, prin hotărârea noastră, se înfăptuiește România Mare, una și nedespărțită, rostind fericiți, toți românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Țara-Mamă, România. (...) A biruit dreptatea ! (...) Acesta-i ceasul dreptății lui Dumnezeu și al răsplătirii Lui. Acesta-i ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam întreg, pentru suferințele veacurilor, purtate de un neam, cu credință în Dumnezeu și cu nădejdea în dreptatea Lui. Suferințele veacurilor se îmbracă în lumină, cum revarsă în clipa aceasta soarele asupra noastră lumina sa, cu binecuvântare. Fericit am vestit hotărârea judecății lui Dumnezeu prin reprezentanții a toată suflarea românească; fericiți voi, cari ați pecetluit pe veci, Unirea cu țara-mamă.', potrivit site-ului https://www.memorialsighet.ro.

A fost membru al delegației ardelene, din care au mai făcut parte episcopul ortodox Miron Cristea, Al. Vaida-Voevod, Vasile Goldiș și C. Brediceanu, care s-a deplasat la București pentru a prezenta și a înmâna regelui Ferdinand I 'Declarația de Unire a Transilvaniei cu patria-mamă România'. Cu acest prilej, a susținut un discurs în Parlamentul României, în care a spus: 'Dacă pentru strămoșii noștri romani toate drumurile duceau la Roma, pentru noi, românii ardeleni, toate drumurile duc la București. Acesta este Sionul Neamului românesc.', se arată în 'Dicționar biografic de istorie a României' (Editura Meronia, 2008).

Senator de drept în Parlamentul României (din 1919), episcopul Hossu s-a pronunțat categoric pentru apărarea integrității și suveranității naționale. De pe aceste poziții, condamnând politica revizionistă a unor state vecine, în decembrie 1932, el declara, la Cluj, în cadrul unei mari adunări populare: 'Marea revizuire s-a făcut la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, când Dumnezeu, judecând ca un atotputernic, a șters nedreptățile veacurilor și a restabilit dreptatea imanentă. Biruința acestui neam a fost biruința lui Dumnezeu', consemnează lucrarea citată anterior.

În 1924, Episcopia de Gherla a primit din partea Sfântului Scaun, cu titlu de donație, biserica franciscană 'Schimbarea la Față' din Cluj, care a fost ridicată la rangul de catedrală. Reședința diecezei a fost transferată la Cluj, numele instituției devenind Episcopia de Cluj-Gherla.

În vechiul sediu episcopal de la Gherla, episcopul Hossu a fondat Școala greco-catolică de institutori. S-a preocupat constant de dezvoltarea învățământului din cadrul eparhiei sale, unde a susținut deschiderea de noi unități școlare, între care: școlile de băieți și de fete din Gherla, Școala de menaj din Cluj, devenită Institutul 'Maica Domnului' (1932), Școala primară 'Maica Domnului' din Cluj (1935), Internatul diecezan de băieți din Cluj (1940), Gimnaziul unic Maica Domnului din Jucul de Jos, județul Cluj (1944), Liceul de băieți 'Ioan Inochentie Micu-Klein' din Cluj (1945), Liceul de fete din Cluj (1945).

La 13 decembrie 1931, a fost decorat cu 'Ordinul Ferdinand I, în grad de Mare Ofițer', iar la 8 iunie 1935, i-a fost decernat 'Ordinul Ferdinand I, în grad de Mare Cruce', potrivit site-ului https://www.eparhiaclujgherla.ro/.

A desfășurat o intensă activitate culturală în cadrul Asociațiunii Transilvane pentru Limba Română și Cultura poporului Român (ASTRA), a publicat diferite cuvântări, predici, pastorale și articole, cele mai multe în periodicul eparhiei 'Curierul Creștin', potrivit volumului 'Membrii Academiei Române/1866-2003)' (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, București, 2003).

În perioada interbelică s-a remarcat printr-o susținută activitate pastorală, ajungând să fie considerat 'episcopul vizitațiilor canonice', ce au depășit cifra de 1.500 în anul 1945. A fost ales membru de onoare al Academiei Române la 2 iunie 1945. Repus în drepturi ca membru de onoare al Academiei Române la 3 iulie 1990, conform volumului 'Membrii Academiei Române/1866-2003)' (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, București, 2003).

După Dictatul de la Viena, a rămas în Transilvania ocupată de horthyști (1940-1944), protestând în numeroase rânduri împotriva represiunii la care era supusă populația românească, dar și cea evreiască, de către autoritățile maghiare. Tot aici l-a aflat și perioada de început a regimului comunist (1945-1948). Opozant vehement al revenirii credincioșilor greco-catolici la Biserica Ortodoxă, episcopul Iuliu Hossu a emis, la 1 octombrie 1948, un 'Decret de Excomunicare' a celor 37 de preoți greco-catolici întruniți într-o adunare la Cluj pentru a decide ruperea de Biserica Romei. Anul 1948 a marcat suprimarea Bisericii Greco-Catolice: la 1 decembrie 1948 a fost emis Decretul nr. 358 prin care Biserica Română Unită a fost scoasă în afara legii, iar bunurile ei au fost împărțite între diferite ministere și Biserica Ortodoxă Română. ('Dicționar biografic de istorie a României', Editura Meronia, 2008; https://www.eparhiaclujgherla.ro/)

Iuliu Hossu a fost arestat la 28 octombrie 1948, împreună cu ceilalți episcopi greco-catolici și închis la vila patriarhală de la Dragoslavele (iarna 1948-1949). A refuzat categoric să renunțe la credința greco-catolică în schimbul scaunului mitropolitan al Moldovei. Ca urmare a refuzului său, a fost transferat la Mănăstirea Căldărușani (1949-1950), apoi a fost încarcerat la închisoarea de la Sighet (1950-1955), unde a fost supus unui regim de exterminare. A fost dus la Mănăstirea Curtea de Argeș (1955-1956), apoi, pentru o scurtă perioadă de timp a stat la Mănăstirea Ciorogârla (1956) și, în cele din urmă a fost readus la Mănăstirea Căldărușani, unde a rămas cu domiciliul forțat până la sfârșitul vieții (1956-1970).

Nu a încetat niciun moment lupta pentru drepturile Bisericii Greco-Catolice, adresând memorii autorităților comuniste. În perioada domiciliului forțat, a început să își scrie memoriile din timpul detenției, pe care le-a terminat în 1962. I le-a dat pe ascuns fratelui său, care le-a păstrat în siguranță și, după căderea regimului comunist, în 2003, a putut fi editat volumul 'Memorii', la Cluj.

Grav bolnav, episcopul Iuliu Hossu a murit la 28 mai 1970, la Spitalul Colentina din București, ultimele sale cuvinte fiind: 'Lupta mea s-a sfârșit, a voastră continuă'. A fost înmormântat în Cimitirul Bellu catolic.

În martie 1969, papa Paul al VI-lea l-a declarat cardinal 'in pectore' al Bisericii Catolice, potrivit site-ului https://www.memorialsighet.ro, fapt care a fost făcut public abia în 5 martie 1973, după moartea sa, se menționează în volumul 'Dicționar biografic de istorie a României' (Editura Meronia, 2008).

În perioada 7-8 martie 2019 s-a desfășurat, la Cimitirul Bellu catolic din București, deshumarea osemintelor cardinalului Iuliu Hossu. O parte dintre acestea, la cererea familiei, au fost reînhumate în același cavou. Cealaltă parte, într-o cutie sigilată, cu aprobările de rigoare, au fost transportate la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla.

La 19 martie 2019, Papa Francisc a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul de recunoaștere a martiriului episcopilor greco-catolici români Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, 'uciși din ură față de credință în diverse locuri din România între 1950 și 1970'. Decretul a fost semnat de către Suveranul Pontif cu ocazia ceremoniei de beatificare din cadrul Sfintei Liturghii celebrate la 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății din Blaj, potrivit https://www.eparhiaclujgherla.ro/.

***

Anul 2025 a fost instituit 'Anul Cardinal Iuliu Hossu', cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea Fericitului Iuliu Hossu, prin Legea nr. 290 din 24 octombrie 2023.

Proiectul de lege pentru instituirea anului 2025 ca 'Anul Cardinal Iuliu Hossu' a fost inițiat de deputații Ovidiu Ganț, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, și Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România. 'Viața și faptele cardinalului Iuliu Hossu continuă să fie o busolă care arată drumul corect în întuneric, prezentând o valoare certă, necesară pentru viitor. Acțiunile sale din perioada Holocaustului, curajul și convingerile sale de neclintit, vor continua să reprezinte un exemplu pentru generațiile care vor urma. Instituirea anului 2025 ca ''Anul Cardinal Iuliu Hossu'' este atât un element de normalitate cât și un gest de demnitate, care va aduce o minimă dreptate pentru toate victimele persecuției comuniste, având datoria să se transforme într-un simbol pentru viitor, libertate, drepturile omului și valorile unei societăți normale', se arată în expunerea de motive, publicată pe site-ul https://www.cdep.ro/.

Proiectul a fost adoptat de Senat în 12 septembrie 2023 și de Camera Deputaților la 26 septembrie 2023. La data de 9 octombrie 2023 a fost trimis spre promulgare președintelui României, care a semnat Decretul nr.1304/2023 privind promulgarea Legii pentru instituirea anului 2025 ca 'Anul Cardinal Iuliu Hossu'. Legea nr. 290/2023 pentru instituirea anului 2025 ca 'Anul Cardinal Iuliu Hossu' a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 968/25 octombrie 2023.

La 29 ianuarie 2025, Academia Română a inaugurat 'Anul Cardinal Iuliu Hossu', printr-o sesiune omagială. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Andreea-Gabriela Onogea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.eparhiaclujgherla.ro

Afisari: 483

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec