logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

2025 - Anul Nou Chinezesc - Anul Șarpelui (29 ian. 2025-16 febr. 2026)

Image

Anul Nou Chinezesc 2025 marchează începutul Anului Șarpelui de Lemn Verde, conform calendarului lunar chinezesc. În 2025, este celebrat, pe 29 ianuarie, dând startul celor 16 zile ale 'Festivalului Primăverii'. Anul Șarpelui se încheie pe 16 februarie 2026, fiind urmat de Anul Calului.

Sărbătorit de milioane de oameni din întreaga lume, în special în țări asiatice, precum în China, festivitățile includ decorațiuni roșii, mese bogate și vizitarea familiei. Roșul, cunoscut în întreaga cultură chineză ca un simbol al norocului, este purtat și pentru a alunga spiritele rele și necazurile, potrivit https://euronews.ro.

Conform tradiției chinezești, fiecare an este asociat unui animal, având caracteristicii proprii, iar 2025 se preconizează a fi un an al profunzimii, reflecției și al strategiilor înțelepte pe termen lung. Anul Șarpelui ne invită să regăsim echilibrul interior și să construim pas cu pas un drum solid către viitor. Asocierea cu elementul Lemn, dă naștere unei combinații importante, deoarece elementul Lemn simbolizează creșterea, dezvoltarea și creativitatea.

În tradiția chineză, șarpele este un simbol cu multiple semnificații, întruchipând atât spiritualitatea, fertilitatea și longevitatea, cât și pericolele și forțele malefice. Potrivit etnofolcloriștilor, acesta este considerat un protector al casei și al familiei, iar în cultura chineză există o interdicție de a răni un șarpe. În trecut, prezența unui șarpe într-o locuință era văzută ca un semn divin, o manifestare a unui zeu.

Anul Șarpelui poate reprezenta o perioadă benefică din punct de vedere financiar pentru oamenii de afaceri și pentru liderii de opinie. Cele mai mari șanse de reușită le au persoanele care acționează în mod programat, având în spate o analiza aprofundată a situației. În schimb, pot fi dezavantajate persoanele care se adaptează greu la schimbări și cele care acționează sub impulsul de moment. Pentru a evita dezamăgirile și eșecurile, este foarte important ca orice decizie să fie luată după o analiză serioasă asupra consecințelor pe care le poate avea. Precauția trebuie să domine deciziile pe care le vom lua în acest an, se menționează pe https://chinesenewyear.net.

Cei născuți în zodia Șarpelui sunt persoane inteligente, înțelepte, intuitive și învăluite de mister. În mod firesc strategic, pot fi excelenți experți în rezolvarea problemelor, buni observatori și mediatori pricepuți, trăsături care îi ajută să ia decizii înțelepte și să navigheze cu succes atât în mediul profesional, cât și în cel social. Au capacitatea de a deschide drumuri pentru ei înșiși și pentru cei din jur.

Șarpele este considerat a fi cel mai tenace dintre toate cele 12 semne zodiacale. Pentru cei născuți în Anul Șarpelui de Lemn, verdele este culoarea considerată cea mai benefică, având legătura cu Lemnul. Astfel, verdele atrage noroc și prosperitate, sporind energia și aducând în viața acestora șanse favorabile, potrivit https://www.liverpoolmuseums.org.uk/.

Fiecare semn zodiacal are o relație unică cu Anul Șarpelui. Unele semne, cum ar fi Boul și Cocoșul, sunt compatibile cu Șarpele. Aceste semne împărtășesc valori precum răbdarea ș munca grea, făcând un an fără probleme. Cu toate acestea, pentru semne precum Porcul și Maimuța, 2025 ar putea prezenta unele provocări. Natura relaxată a Porcului și jocul Maimuței se pot înfrunta cu abordarea mai strategică și mai serioasă a Șarpelui, subliniază www.sydney.edu.au.

Anii Șarpelui includ: 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025 și 2037.

Personalități din zodia Șarpelui: Kim Basinger, Randy Crawford, Bob Dylan, Greta Garbo, Art Garfunkel, Audrey Hepburn, Paul Hogan, Elizabeth Hurley, Carole King, Robert Mitchum, Mike Oldfield, Dorothy Parker, Brad Pitt, Paul Simon, Virginia Woolf, Pierce Brosnan, Casanova, Stephen Hawking, Sir Alexander Fleming, Mahatma Gandhi, Tony Blair, Feodor Dostoevski, Gong Li.


Calendarul chinezesc
Calendarul tradițional chinezesc este folosit în scopuri religioase, festivaluri și pentru agricultură. Calendarul gregorian este folosit și în Republica Populară Chineză în scopuri administrative și comerciale.

Calendarul chinezesc este un calendar care se bazează atât pe fazele Lunii, cât și pe orbita Pământului în jurul Soarelui. Un an este considerat drept perioada în care Luna face 12 rotații în jurul Pământului, fiecare rotație durând o lună.

Fiecare an este reprezentat de unul dintre cele 12 animale care alcătuiesc un ciclu calendaristic: șobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoșul, câinele și porcul. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, și unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani, menționează https://chinesenewyear.net.

Explicația folosirii denumirii unor animale pentru desemnarea anilor se află tot pe tărâmul legendei. Se spune că, înainte de a părăsi pământul, Buddha a invitat toate animalele pentru a-și lua rămas bun de la acestea. Din nefericire, doar 12 și-au făcut apariția, iar, în semn de recunoștință, Buddha a decis ca fiecare an să primească numele unui animal și cei născuți în cursul anului respectiv să moștenească câte ceva din particularitățile acelui necuvântător.

Chinezii cred că animalul care guvernează anul de naștere are o puternică influență asupra persoanei respective. 'Acesta este animalul care ți se ascunde în inimă', spun ei.


Sărbătoarea Primăverii
Noul An Chinezesc nu este o simplă sărbătoare, reprezintă oportunitatea de a celebra tradițiile străvechi, de a-i reconecta pe cei dragi și de a privi spre viitor cu speranță, încredere și dorința de a aduna norocul sub fiecare acoperiș roșu și în fiecare zâmbet al celor care îl sărbătoresc.

Anul Nou sau Sărbătoarea Primăverii este pe departe cea mai importantă sărbătoare chinezească, comparabilă, ca semnificație, cu Crăciunul pentru occidentali. Sărbătoarea Primăverii are la chinezi o istorie de circa 3500 de ani, marcând sfârșitul iernii și începutul noului an. Datele sărbătorii variază anual în calendarul gregorian, între 21 ianuarie și 20 februarie, datele fiind determinate de ciclurile Lunii. Atmosfera sărbătorească începe, în ultimele zile ale vechiului an odată cu începerea pregătirilor și culminează în ultima seară a anului care se încheie (când începe Revelionul) și cu prima zi a primei luni calendaristice (Anul Nou), potrivit https://chinesenewyear.net/.

Cu câteva zile înainte de începerea petrecerilor, se face curățenie în casă (chucheng), menită să alunge ghinionul și să facă loc prosperității. Ferestrele și ușile sunt vopsite și apoi decorate cu ornamente de hârtie, dar și cu versuri care exprimă fericirea, bunăstarea și dorința de a trăi cât mai mult.

În centrul sărbătorilor de Anul Nou Lunar se află cina reuniunii din Ajunul Anului Nou Lunar. O cină tradițională de reuniune are multe feluri de mâncare, inclusiv pește aburit sau prăjit, prăjituri și bile de orez, tăiței și găluște. Această masă prezintă preparate cu semnificații speciale. Găluștele, în formă de lingouri de aur, simbolizează bogăția, peștele reprezintă abundența, tăiței înseamnă longevitate.

Purtarea de haine roșii noi, în special de copii, în prima zi a noului an simbolizează un nou început și adaugă emoție evenimentelor. Prima și a doua zi a Anului Nou Lunar sunt rezervate pentru vizitarea familiei și a prietenilor. Expresia Guo Nian, care înseamnă 'Sărbătorirea Anului Nou' în chineză, evocă sentimentele calde ale reuniunilor de familie. O parte cheie a acestei tradiții este și schimbul de Hong Bao (plicuri roșii), care poartă urări de bine. A treia zi a noului an este în mod tradițional o zi pentru vizitarea templelor, pentru a aduce ofrande și pentru a căuta binecuvântări de la zeități. Această perioadă este, de asemenea, un moment pentru a face o pauză și a reflecta spiritual la noul an care a început. Sărbătoarea Primăverii se încheie cu Festivalul Lampioanelor. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.economica.net

Afisari: 6037

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-03-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 martie

Este a 87-a zi a anului 2025. Au mai rămas 278 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 04 m și apune la 18 h 38 m. Luna răsare la 05 h 34 m și apune la 17 h 34 m. Lună Nouă 02 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 27-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Pilotul de raliu Sandro Munari

Pilotul de raliu Sandro Munari s-a născut la 27 martie 1940, în Cavarzere, în provincia Veneția, potrivit www.ewrc-results.com/ și www.fondazionepirelli.org/. A debutat în competițiile de motorsport în 1965, &i

Documentare 27-03-2025 09:00

Un nou summit la Paris, pe tema unei 'coaliții a voluntarilor' (27 martie)

Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat, la 20 martie, organizarea unui summit cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, și cu aliații Kievului, pe 27 martie, la Paris, conform AFP. 'Vom avea un summit al coaliției voluntarilor', a declarat președintele francez la 20 martie, la Bruxelles. 'Obiectivul meu pentru joi este, în primul r&

Documentare 27-03-2025 08:30

27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România

În fiecare an, la 27 martie este sărbătorită Ziua Unirii Basarabiei cu România, zi de sărbătoare națională, instituită prin Legea nr. 36/2017. Potrivit acestei legi, Guvernul României și autoritățile locale și centrale vor lua măsuri pentru ca în 27 martie să fie arborat drapelul României în conformitate cu Legea 75/1994 privind arborarea

Documentare 27-03-2025 08:00

27 martie - Ziua mondială a teatrului

Ziua mondială a teatrului este marcată în fiecare an la 27 martie, cu scopul de a promova activitatea comunităților de teatru în întreaga lume și de a conștientiza valoarea teatrului în toate formele sale. Instituită de Institutul Internațional de Teatru (ITI), în anul 1961, această zi este sărbătorită anual începând d

Documentare 27-03-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'A fi fericit nu se demodează niciodată.' - Lilly Pulitzer (sursa: https://www.goodreads.com/) 

Documentare 27-03-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 martie

Ortodoxe Sf. Mc. Matroana din Tesalonic; Sf. Mc. Filit și Lidia, soția sa, cu cei 4 fii ai lor Greco-catolice Sf. cuv. m. Matrona din Tesalonic Romano-catolice Sf. Rupert, ep. Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic este pomenită de Biserică la 27

Documentare 27-03-2025 05:32

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 martie

Este a 86-a zi a anului 2025. Au mai rămas 279 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 18 h 37 m. Luna răsare la 05 h 13 m și apune la 16 h 13 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 26-03-2025 21:00

27 martie - Ziua AGERPRES

La 27 martie 2025 se împlinesc 136 de ani de la înființarea primei agenții de presă 'românești, naționale și autonome', având titulatura de Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română - 'Agence Telegraphique de Roumanie' - 'Roumagence'. De-a lungul timpului, a trecut prin numeroase schimbări, care au p

Documentare 26-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Keira Knightley

Una dintre cele mai cunoscute actrițe britanice, Keira Knightley a devenit celebră prin franciza 'Pirații din Caraibe' și printr-o serie de drame de epocă, printre care 'Pride & Prejudice' / 'Mândrie și prejudecată' (2005). Deși extrem de versatilă, ea s-a remarcat în special prin portretizarea eroinelor curajoase și a figurilor tragic

Documentare 26-03-2025 10:22

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, invitat la dezbaterea 'Ora Guvernului' (procedură)

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, este așteptat, la 26 martie 2025, în plenul Senatului, la dezbaterea 'Ora Guvernului', la invitația grupului USR, informează site-ul instituției. Inițial, invitația adresată de USR pentru a cere 'explicații' ministrului Economiei referitor

Documentare 26-03-2025 10:00

DOCUMENTAR: Atleta Violeta Beclea Szekely împlinește 60 de ani (26 martie)

Violeta Beclea Szekely s-a născut la 26 martie 1965, la Dolhești, județul Suceava. Calitățile sale sportive au fost descoperite într-o competiție școlară, în toamna anului 1979, iar un an mai târziu, deși era junioară, a început pregătirea la lotul național de seniori, în grupa antrenorului emerit Ion Puică, potrivit site-ului

Documentare 26-03-2025 09:00

26 martie - Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei (Purple Day)

La data de 26 martie este marcată, anual, Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută și sub denumirea 'Purple Day'. Este o inițiativă din anul 2008 a tinerei canadiene Cassidy Megan, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare față de această boală și de a exprima solidaritatea cu cei suferinzi, arată

Documentare 26-03-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Stilul nu se referă doar la ceea ce porți, ci și la felul în care trăiești.' - Lilly Pulitzer (sursa: https://www.goodreads.com/) 

Documentare 26-03-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 martie

Ortodoxe Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Sf. Mc. Montanus, preotul, și soția sa, Maxima; Sfinții 26 de Mc. din Goția Greco-catolice Serbarea Sf. Arhanghel Gavril Romano-catolice Sf. Emanuel, m. Biserica Ortodoxă sărbătorește în 26 martie,