DOCUMENTAR: 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie)

Poetul Mihai Eminescu (Eminovici - numele la naștere) s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani, fiind al șaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici.
''Opera lui M. Eminescu, cel mai mare poet român, se explică nu numai printr-o excepțională înzestrare nativă, ci și printr-o neobișnuită aspirație spre cunoaștere, printr-o rară capacitate de asimilare a valorilor spirituale, însușiri dominate de conștiința vocației sale de creator. În structura personalității lui se includ, ca elemente de bază, cunoașterea profundă a limbii și psihologiei populare, a tradițiilor și obiceiurilor, a mentalităților propriului său popor, imprimând operei sale acea pecete națională, timbrul specific în cadrul valorilor literare europene și universale'', se menționa într-o postare din 15 ianuarie 2008 pe site-ul ICR, https://www.icr.ro/.
Mihai Eminescu a studiat, între 1860-1863, la Liceul german din Cernăuți, apoi s-a retras ca ''privatist'' (elev particular). În 1864 a fost copist la Tribunalul din Botoșani, iar din 1865 a devenit custode al bibliotecii profesorului său, Aron Pumnul, potrivit volumului biografic 'Viața lui Mihai Eminescu' de George Călinescu (Editura pentru Literatură, 1966).
După moartea lui Aron Pumnul, Eminescu a plecat în Transilvania, la Blaj și Sibiu, unde și-a continuat studiile liceale, apoi a ajuns la București, mergând în turneu cu trupele de teatru Tardini-Vlădicescu. A devenit copist și sufleur în trupele de teatru Iorgu Caragiale (1866-1868), Mihail Pascaly (1868), apoi a fost angajat ca sufleur la Teatrul Național din București.
În perioada 1869-1872 a fost 'student extraordinar' la Facultatea de Filosofie de la Viena, unde a audiat cursuri de filosofie, drept, economie politică, filologie romanică, științe (matematică, anatomie, fizică, astronomie etc.). Aici a făcut parte din societatea literar-socială 'România' și din cea literar-științifică 'România jună'. La Viena l-a cunoscut pe Ioan Slavici, care era student la Drept, potrivit 'Dicționarului scriitorilor români' (Editura Albatros, 2002). Tot la Viena, în 1872 o cunoaște pe Veronica Micle, care avea să fie marea sa iubire.
Debutul literar al lui Mihai Eminescu a fost în ianuarie 1866, când a scris poezia ''La mormântul lui Aron Pumnul'' (pe care a semnat-o cu numele M. Eminovici), închinată memoriei profesorului său și care a fost publicată în broșura scoasă la moartea acestuia (12/24 ianuarie 1866, la Cernăuți), intitulată ''Lăcrămioarele învățăceilor gimnăziaști din Cernăuți la mormântul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul''.
Tot în 1866 a început să colaboreze la revista 'Familia', din Pesta, a lui Iosif Vulcan, care l-a descoperit și l-a încurajat pe cel care avea să devină marele poet al românilor. Prima poezie publicată în revista 'Familia', la 25 februarie 1866, a fost 'De-aș avea...', semnată Mihai Eminescu (numele a fost schimbat din Eminovici în Eminescu de I. Vulcan). Până în primăvara anului 1883, au mai fost publicate în aceeași revistă încă 18 poezii, printre care: 'O călărire în zori', 'Din străinătate', 'La Bucovina', 'Misterele nopții', 'Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie', 'La Heliade', 'La o artistă', 'Amorul unei marmure', 'Junii corupți', 'Pe lângă plopii fără soț...', 'Și dacă...', 'Din noaptea'. Cu puțin timp înainte de a se îmbolnăvi, în primăvara anului 1883, i-a mai încredințat lui Iosif Vulcan șapte poezii, între care: ''S-a dus amorul...'', ''Pe lângă plopii fără soț...'', ''Și dacă...'', ''Din noaptea...''.
În 1868 a scris romanul 'Geniu pustiu', rămas neterminat și apărut postum, precizează 'Dicționarul general al literaturii române' (Editura Universul Enciclopedic, 2005).
În 1870 a început să colaboreze la revista ieșeană 'Convorbiri literare', unde a publicat poezia 'Venere și Madonă', poemul 'Epigonii', povestea 'Făt-Frumos din lacrimă', urmate în 1871 de poeziile 'Mortua est', 'Înger de pază' și 'Noaptea'. Eminescu s-a stabilit la Iași și a început să frecventeze ședințele junimiștilor, unde își citea lucrările. Creațiile lui Eminescu au fost primite cu entuziasm în societatea literară 'Junimea'. Diversitatea, profunzimea și expresia artistică a liricii eminesciene au fost remarcate de criticul Titu Maiorescu, mentorul spiritual al 'Junimii'. Tot în 1871 au mai apărut în revista societății poemul 'Egipetul', nuvela 'Sărmanul Dionis', poeziile 'Înger și demon' și 'Floare albastră'.
Intrarea sa în publicistică a avut loc în 1870, tot în ''Familia''. Titu Maiorescu - la acea vreme ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice - l-a îndemnat pe Eminescu să-și completeze studiile. Astfel a urmat, în perioada 1872-1874, cursuri de filosofie, istorie, limba sanscrită și mitologie comparată, geografie, etnografie, istoria științei ș.a. la Universitatea din Berlin, dar nu le-a finalizat. A revenit la Iași, unde a lucrat ca director al Bibliotecii Centrale (1874), ca profesor la Institutul Academic și ca revizor școlar pentru districtele Iași și Vaslui (1875-1876). Atunci l-a cunoscut pe Ion Creangă, care i-a devenit prieten, conform 'Dicționarului scriitorilor români'.
În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Eminescu a continuat să scrie poezii. Revista ''Convorbiri literare'' îi publică alte creații, între care celebra serie a 'Scrisorilor' și poemul 'Luceafărul', se precizează în volumul 'Viața lui Mihai Eminescu'. Tot revista 'Convorbiri literare' îi publică în 1875 comentarii cu privire la volumul 'Pseudo-cynegeticos' de A.I. Odobescu, conform 'Dicționarului general al literaturii române' (Editura Universul Enciclopedic, 2005). Un an mai târziu, devine redactor la 'Curierul de Iași'.
Printre poeziile care apar în ''Convorbiri literare'' după 1880 se numără: ''Departe sunt de tine'', ''Povestea codrului'', ''Singurătate'', ''Împărat și proletar'', ''O rămâi'', ''Revedere'', primele patru ''Scrisori'' (''Scrisoarea V'' fiind publicată postum -1890), ''Sara pe deal'', ''La steaua'' ș.a. În 1883 apărea, în ''Almanahul Societății economice social-literare 'România jună' din Viena'', poemul ''Luceafărul'', reprodus apoi și în paginile ''Convorbirilor literare''.
Activitatea cea mai bogată, vreme de șase ani, a avut-o în redacția ziarului 'Timpul', publicație care a apărut pentru prima dată la București, la 15 martie 1876. În ianuarie 1877, redacția ziarului era preluată de Titu Maiorescu, iar Ioan Slavici devenea responsabil cu partea literară și cu politica externă. Între primele articole publicate de poet la 'Timpul' se numără seria 'Icoane vechi și icoane nouă', 'Bălcescu și urmașii lui', 'Arboroasa'. În februarie 1880, Eminescu este numit redactor-șef, funcție pe care o va ocupa până la sfârșitul anului 1881, când devine responsabil cu paginile de politică.
Eminescu s-a distins în presa vremii 'printr-un discurs bine argumentat, prin erudiție și bogăția mijloacelor de expresie, prin libertatea de gândire și exprimare, prin refuzul de a-și alinia scrisul la ideologia conservatoare și la interesele de partid, urmărind redarea cu obstinență a adevărului, chiar și atunci când acesta intra în contradicție cu poziția conducătorilor publicației', precizează revistatimpul.ro.
În noiembrie 1888, Eminescu începe să colaboreze la 'România liberă', revenind în gazetărie, după o întrerupere de mai bine de cinci ani, apoi la 'Fântâna Blanduziei', unde colaborează în decembrie 1888 și în ianuarie 1889, conform site-ului www.mihai-eminescu.ro. În 1883 a fost ales membru al Societății Presei Române (constituită la 13 februarie), condusă de B.P. Hasdeu.
''Formația intelectuală a poetului s-a realizat printr-o amplă deschidere asupra filozofiei, literaturii și culturii universale, care s-a întrepătruns cu deplina asimilare a tezaurului lingvistic, a istoriei, culturii și literaturii naționale, a folclorului românesc. Însușirea limbilor vechilor texte religioase și populare a dat o temelie solidă operei sale, sub aspectul expresiei, aducând și cea mai însemnată contribuție la înnoirea literaturii naționale''. (https://www.icr.ro/).
Primul și singurul volum de poezii tipărit în timpul vieții lui M. Eminescu a apărut la 21 decembrie 1883, purtând titlul 'Poesii', tipărit de Editura Librăriei, Socecu & Comp - București, și avea o ținută grafică deosebită, un portret al poetului și o scurtă prefață scrisă de Titu Maiorescu, cel care a îngrijit această primă ediție a poeziilor eminesciene. Ediția princeps avea 307 pagini. Ulterior, au mai fost publicate două ediții - în 1885 și în 1888. Cele 17 poezii inedite, apărute alături de unele dintre poeziile deja publicate în revistele 'Convorbiri literare' și în 'Familia', sunt: 'Glossă', 'Odă', 'Iubind în taină...', 'Trecut-au anii...', 'Veneția', 'Se bate miezul nopții...', 'Cu mâne zilele-ți adaogi', 'Peste vârfuri', 'Somnoroase păsărele', 'De-or trece anii...', 'Lasă-ți lumea...', 'Te duci...', 'Din valurile vremii...', 'Ce te legeni...', 'La mijloc de codru...', 'Mai am un singur dor', 'Criticilor mei'.
''Eminescu este cel mai tradițional poet, absorbind toate elementele, și cele mai mărunte, ale literaturii antecedente'', afirma criticul și istoricul literar George Călinescu.
Pe lângă poezie, Mihai Eminescu a publicat și proză ('Sărmanul Dionis', 'Făt-Frumos din lacrimă'), nuvelă fantastică ('Cezara'), povestiri, schițe, teatru ș.a. În 1882 termină de scris drama 'Alexandru Lăpușneanu', conform 'Dicționarului general al literaturii române'.
În 1883, semnele bolii lui Eminescu se agravau și acesta a fost internat la Sanatoriul Caritas al doctorului Alexandru Suțu. ('Dicționarul general al literaturii române', Ed. Univers Enciclopedic, 2005). În același an, a plecat la Viena unde a fost internat la Sanatoriul Ober-Dobling. În 1884 e numit subbibliotecar la Biblioteca Centrală din Iași. După ce boala sa s-a agravat, în primăvara anului 1888 Eminescu s-a stabilit la Botoșani, la sora sa Henrieta. În iulie același an a plecat pentru tratament la băile din Hall, în Austria. La întoarcere, s-a mutat în București, însoțit de Veronica Micle.
Grav bolnav, Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la București. Două zile mai târziu, în 17 iunie, a fost înmormântat în Cimitirul Bellu.
La 28 octombrie 1948 a fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române.
Manuscrisele lui Eminescu au fost donate Academiei Române, în 1902, de Titu Maiorescu. Acestea au fost legate în 45 de caiete, conținând aproximativ 14.000 de file, fără o cronologie strictă și fără o ordine tematică. 'Caietele' au fost citite, descifrate, valorificate și reproduse în ediții succesive timp de un secol de câteva generații de eminescologi, de la Perpessicius, George Călinescu, la Dimitrie Vatamaniuc, ori Petru Creția.
La 15 ianuarie 2005, la 155 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Biblioteca Academiei Române (BAR) a găzduit lansarea primului volum al manuscriselor eminesciene, ediție facsimilată, coordonată de Academia Română, apărut la Editura Enciclopedică. Volumul, tipărit la Regia Autonomă Monitorul Oficial în ediție de lux, în format mare - 25/34 cm, include 'Manuscrisul românesc nr. 2254', aflat în colecțiile BAR. Lucrarea se deschide cu două portrete ale lui Eminescu și un cuvânt înainte al academicianului Eugen Simion, președintele Academiei Române între 1998-2006. La 15 ianuarie 2006 au fost lansate volumele II-VI din această ediție.
La 15 ianuarie 2008, au fost lansate alte șapte noi volume (VIII - XIV), editate în 12 cărți, din seria Manuscriselor facsimilate ale lui Mihai Eminescu, iar la 15 ianuarie 2009 , volumele XV-XX din aceeași serie. Ultimele volume - XXI, XXII și XXIV - au fost lansate la 15 iunie 2009, în Aula Academiei Române, într-o sesiune solemnă, la 120 de ani de la moartea poetului.
Ediția în trei volume a articolelor politice ale lui Mihai Eminescu a fost lansată la 15 iunie 2015, în colecția 'Opere fundamentale' a Fundației Naționale pentru Știință și Artă.
În fiecare an, la 15 ianuarie - data nașterii poetului național al românilor - este marcată Ziua Culturii Naționale.
În 1992 a fost înființat Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, indică site-ul http://www.eminescuipotesti.ro/. Biblioteca Centrală Universitară din Iași poartă numele marelui poet.
Academia Română decernează un Premiu 'Mihai Eminescu', la secțiunea Filologie și Literatură, iar la Botoșani se decernează anual Premiul Național de Poezie ''Mihai Eminescu''.
O expoziție de carte intitulată 'Traduceri în limbi străine din opera poetului Mihai Eminescu' a fost vernisată la 13 ianuarie 2022, în Sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei Române, cu prilejul Zilei Culturii Naționale.
Festivalul Mondial de Poezie ''Mihai Eminescu'' reunește anual, în Craiova și în orașele partenere, zeci de poeți de pe mai multe continente. Între 10-16 iunie 2024 a avut loc cea de-a XIII-a ediție a acestui festival, conform https://www.facebook.com/Festivalul.de.Poezie.Mihai.Eminescu.Craiova/. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/
8 mai - Ziua internațională a talasemiei
Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien
8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu
8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii
În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de vol
8 mai - Ziua egalității de șanse între femei și bărbați
La 8 mai 2025 este marcată Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, în conformitate cu prevederilor Legii 23/2015 pentru promovarea egalității de șanse între sexe, parte integrantă a politicilor sociale la nivel național. Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost inițiat de Rozalia Biro, senator UDMR. Proiectul a fos
Summitul liderilor țărilor Forței Expediționare Comune, la Oslo (8-9 mai)
La 8-9 mai 2025 se desfășoară, la Oslo, summitul anual al liderilor Forței Expediționare Comune, agenda reuniunii fiind dedicată situației din Europa și cooperării regionale în problemele de securitate, conform https://www.regjeringen.no și https://www.rusi.org/