logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 22-31 decembrie 2024

Imagine din galeria Agerpres

Acordul politic semnat între PSD, PNL, UDMR şi minorităţi în vederea formării unui guvern, desemnarea lui Marcel Ciolacu pentru poziţia de premier, votul de învestitură din parlament pentru noul guvern Marcel Ciolacu, alegerea noilor preşedinţi ai celor două camere ale parlamentului, anunţul privind susţinerea la alegerile prezidenţiale a unui candidat comun PNL, PSD, UDMR în persoana fostului lider liberal, Crin Antonescu, adoptarea de către Guvern a Ordonanţei "trenuleţ", urcarea deficitului bugetar la 7,12% din PIB după primele 11 luni din 2024, proteste ale mai multor categorii socio-profesionale ca urmare a măsurilor din Ordonanţa "trenuleţ" etc reprezintă o parte dintre evenimentele perioadei 22-31 decembrie 2024.

POLITIC
*23 decembrie: Liderii PSD, PNL, UDMR şi ai minorităţilor au semnat, la Parlament, acordul politic premergător formării coaliţiei de guvernare, având ca obiective implementarea programului de guvernare, bazat pe reforme şi investiţii. Potrivit documentului, structura Guvernului este compusă din: prim-ministru, 16 ministere, dintre care 8 conduse de PSD, 6 de PNL şi 2 de UDMR. Guvernul are trei funcţii de viceprim-ministru, dintre care una revine PSD - viceprim-ministru fără portofoliu, iar celelalte două cu portofoliu - PNL şi UDMR. În acord se mai prevede susţinerea lui Crin Antonescu în cursa prezidenţială. Acordul politic s-a încheiat după ce, în 22 decembrie, au avut loc, la Cotroceni, consultări între preşedinte şi partide în vederea desemnării premierului.

*23 decembrie: Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. "Coaliţia pro-europeană mi-a propus un candidat pe care m-am decis să îl accept", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

*23 decembrie: Toţi cei 16 membri propuşi să facă parte din noul Guvern au primit aviz favorabil după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului:
* ministrul Afacerilor Interne - Cătălin Predoiu
* ministrul Finanţelor - Tanczos Barna
* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila
* ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului - Bogdan Ivan
* ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu
* ministrul Justiţiei - Radu Marinescu
* ministrul Apărării Naţionale - Angel Tîlvăr
* ministrul Educaţiei şi Cercetării - Daniel David
* ministrul Culturii - Natalia Intotero
* ministrul Afacerilor Externe - Emil Hurezeanu
* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Marcel Boloş
* ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila
* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Florin Barbu
* ministrul Energiei - Sebastian Burduja
* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Mircea Fechet
* ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale - Simona Bucura-Oprescu

*23 decembrie: Noul Guvern propus de candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru, Marcel Ciolacu, a primit votul de învestitură în plenul Parlamentului. S-au înregistrat 240 de voturi "pentru" şi 143 de voturi "împotrivă", fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. De asemenea, membrii Cabinetului au depus jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.

*23 decembrie: Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunţat că partidele din coaliţie pentru preşedinţia României (n.r. PSD, PNL, UDMR şi minorităţi) îl vor susţine pe Crin Antonescu drept candidat comun. "PNL a semnat acest protocol de coaliţie, pentru ca ţara noastră să aibă un Guvern stabil, într-o perioadă dificilă, în aşa fel încât să luăm măsuri pentru a menţine cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme şi pentru a crea condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră. Una dintre prevederile acestui protocol este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României. Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia", a arătat liderul PNL, într-o conferinţă de presă susţinută alături de liderii PSD, UDMR şi ai reprezentantul minorităţilor.

*23 decembrie: Deputatul PSD, Ciprian Şerban, a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a fost ales în funcţia de preşedinte al Senatului.

*23 decembrie: Alianţa pentru Unirea Românilor a sesizat Curtea Constituţională cu privire la: constatarea vacantării funcţiei de preşedinte al României, odată cu încetarea de drept a mandatului lui Klaus Iohannis, şi reluarea alegerilor prezidenţiale cu turul II; reanalizarea şi revalidarea alegerilor prezidenţiale din data de 24 noiembrie, reprezentând turul I, şi organizarea turului II al alegerilor prezidenţiale până pe 31 decembrie 2024.

*24 decembrie: Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis.

*3 decembrie: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, cu prilejul Anului Nou, că România este o ţară stabilă, democrată, sigură şi proeuropeană, un partener de încredere pentru aliaţii noştri externi. "Încheiem un an complicat, cu multe împliniri, dar şi cu provocări, atât pentru fiecare dintre noi, cât şi pentru România. Acum, la finalul lui 2024, mesajul meu, în care cred cu toată convingerea, rămâne acesta: România este o ţară stabilă, democrată, sigură şi proeuropeană, un partener de încredere pentru aliaţii noştri externi", a afirmat Klaus Iohannis în mesajul său.

JUSTIŢIE
* 27 decembrie: Fostul parlamentar Nati Meir a fost adus cu un avion în ţară, pentru a-şi executa pedeapsa de 11 ani de închisoare pentru săvârşirea a 7 infracţiuni de înşelăciune, trafic de influenţă şi luare de mită. Potrivit Ministerului Justiţiei, Nati Meir a fost dat în urmărire internaţională, fiind emis pe numele acestuia un mandat european de arestare la data de 29 ianuarie 2019.

* 30 decembrie: Doi parlamentari USR, deputatul Emanuel Ungureanu şi senatorul Irineu Darău, au depus, la Parchetul General, o plângere penală împotriva premierului Marcel Ciolacu pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi uz de fals, susţinând că acesta avea obligaţia să menţioneze în declaraţiile de avere facturile şi chitanţele de la zborurile Nordis. Potrivit lui Emanuel Ungureanu, Ciolacu a indus în eroare opinia publică, deoarece nu a menţionat în declaraţia de avere cheltuielile legate de zborurile Nordis.

* 30 decembrie: Un complet de la Curtea de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiate cererile avocaţilor lui Călin Georgescu de recuzare a judecătoarei care se ocupă de procesul în care se contestă anularea alegerilor prezidenţiale.

SOCIAL
*29 decembrie: Conform Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare (Ordonanţa "trenuleţ"), adoptate la această dată, impactul financiar al măsurilor prevăzute va fi de 133,37 miliarde lei, în 2025. De asemenea, veniturile bugetare se vor majora cu 7,11 miliarde lei anul viitor, cu 8,75 miliarde lei în 2026, 9,41 miliarde lei în 2027 şi cu 9,95 miliarde lei în 2028, iar cheltuielile bugetare se vor reduce cu 126,26 miliarde lei în 2025. Printre măsurile prevăzute în Ordonanţă se numără îngheţarea, la nivelul lunii noiembrie 2024, a salariilor angajaţilor din sistemul bugetar, a sporurilor, indemnizaţiei de hrană şi alocaţiei pentru copii, neacordarea de bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, blocarea posturilor vacante, recompensarea cu timp liber a orelor suplimentare lucrate, menţinerea punctului de referinţă, element esenţial în calculul pensiilor, la nivelul de 81 lei şi a valorii indicatorului social de referinţă la nivelul în plată în luna noiembrie 2024, diminuarea subvenţiei alocate partidelor politice cu 25% faţă de nivelul acordat în anul 2024, sau neactualizarea cu rata inflaţiei a pensiilor de serviciu.

*30 decembrie: Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a protestat, la sediul Guvernului, împotriva "diminuărilor" salariale şi a neindexării pensiilor în 2025.

*30 decembrie: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie 'SPIRU HARET' şi Federaţia Naţională Sindicală 'ALMA MATER' au solicitat Guvernului să-şi respecte angajamentele luate în urma grevei generale din perioada mai - iunie 2023 şi să nu îngheţe salariile angajaţilor din învăţământ, aşa cum apare în ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri bugetare (ordonanţa "trenuleţ").

*30 decembrie: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a precizat că la nivelul executivului au avut loc consultări cu sindicaliştii din aparatele din subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi, respectiv, cu reprezentanţii studenţilor în legătură cu ordonanţa "trenuleţ".

ECONOMIC
*30 decembrie: Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,92% pe an, de la 5,91% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era 6,21%.

*30 decembrie: Impozitul pe dividende a crescut de la 8% la 10%, aceasta fiind în continuare o cotă atractivă pentru investitorii străini şi la acelaşi nivel cu cota de impozitare a muncii, a declarat ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, după şedinţa de Guvern în care a fost adoptată ''ordonanţa trenuleţ''. Potrivit ministrului, impozitul de 10% aplicat dividendelor este similar cu impozitarea muncii, ceea ce aduce echitate în societatea românească.

*31 decembrie: Deficitul bugetar a urcat la 7,12% din PIB după primele 11 luni din acest an, comparativ cu 6,19% din PIB la 10 luni, respectiv 4,58% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor.

SPORT
*27 decembrie: Înotătorul român David Popovici, medaliat cu aur şi bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, se numără printre ''Cei mai buni 10 sportivi din Balcani în 2024'', în ancheta realizată de agenţia bulgară de ştiri BTA şi ajunsă la a 51-a ediţie. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea)


*** Sinteza este realizată în baza ştirilor AGERPRES

Afisari: 350

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-05-2025 08:30

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag

Documentare 18-05-2025 08:00

18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI

Documentare 18-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit

Documentare 18-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,

Documentare 18-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai

Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa