logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RETROSPECTIVĂ 2024/ Principalele acţiuni ale preşedintelui României

Imagine din galeria Agerpres

IANUARIE
22. - Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, aflat în vizită oficială în România, prilej cu care a subliniat că România susţine extinderea şi diversificarea agendei relaţiei UE-Vietnam, respectiv UE-ASEAN, în vederea consolidării cooperării politice pe teme de interes global.
24. - Participare la ceremonia organizată la Monumentul "Mormântul Ostaşului Necunoscut" din Parcul Carol I, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române.
31. - Vizita la Bruxelles, în zilele de 31 ianuarie şi 1 februarie, pentru a participa la ceremonia omagială organizată la Bruxelles, în Regatul Belgiei, în memoria fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors; participare la reuniunea extraordinară a Consiliului European având ca principală temă de discuţie obţinerea unui acord la nivelul UE privind principalele elemente ale pachetului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual aferent perioadei 2021 - 2027.

FEBRUARIE
7. - Participare la dezbaterea cu tema "Aceasta este Europa", la sediul Parlamentului European; convorbiri tete-a-tete cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola; întrevedere cu preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber.
23. - Promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii, semnat la Bucureşti, la 18 august 2023.
26. - Participarea la reuniunea de lucru organizată de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la Paris, privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi intensificarea eforturilor pentru continuarea sprijinului acordat Kievului.

MARTIE
5. - Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată la Bucureşti cu ocazia Congresului Partidului Popular European, desfăşurat în zilele de 6 şi 7 martie; întrevederi în marja Congresului PPE, cu: preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
12. - Primirea la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Muntenegrului, Jakov Milatovic, sosit în vizită oficială în România. Discuţiile s-au concentrat pe dezvoltarea relaţiei bilaterale şi pe cooperarea sectorială, în domenii de interes comun, precum creşterea schimburilor comerciale, interconectivitate, securitate cibernetică, afaceri interne şi justiţie, protecţie civilă, educaţie şi cercetare.
13. - Primirea, la Palatul Cotroceni, a secretarului general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, prilej cu care a fost reconfirmat angajamentul politic faţă de aderarea României la OCDE.
20. - Promulgarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, care aduce completări privind exproprierea în domeniul lucrărilor ce vizează reţeaua naţională de transport de energie electrică şi gaze naturale.
22. - Participare, la Bruxelles (21-22), la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, prilej cu care a subliniat că Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda europeană, a arătat importanţa continuării sprijinului pentru Republica Moldova şi a insistat asupra importanţei strategice a zonei Mării Negre.
27. - Promulgarea Legii privind stimularea autorităţilor în înfiinţarea serviciilor pentru prevenirea separării copiilor de familii.

APRILIE
3. - Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, cei doi oficiali având programată găzduirea unei reuniuni de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende strategice a Uniunii Europene, convorbiri tete-a-tete şi declaraţii de presă comune.
4. - Promulgarea Legii pentru aprobarea participării României la Acordul parţial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, instituit prin Rezoluţia adoptată de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei la Strasbourg, în 2023.
9. - Primirea, la Palatul Cotroceni, a directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aflat în vizită oficială în România, cu care a discutat despre siguranţa şi securitatea centralelor nucleare din Ucraina.
- Promulgarea legii potrivit căreia data de 14 mai este sărbătorită ca "Ziua solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Statul Israel".
10. - Participare la evenimentul "ROMÂNIA - NATO, 20 de ani", organizat de Ministerul Apărării Naţionale, prilej cu care a declarat că România trebuie să intensifice eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport.
11. - Participare la cea de-a IX-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), de la Vilnius, în care a fost analizat modul în care Iniţiativa trebuie să se dezvolte şi să se adapteze, în contextul regional complex.
18. - Participare în zilele de 17 şi 18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, context în care a reiterat faptul că "Ucraina, alături de Republica Moldova, rămân teme de prioritate absolută" şi a insistat asupra necesităţii unei abordări de securitate care să includă întreaga regiune a Mării Negre.
22. - Vizită oficială în Republica Coreea (22-24 aprilie), la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, în contextul adoptării, la 23 aprilie, a "Declaraţiei Comune privind consolidarea Parteneriatului Strategic România - Republica Coreea" şi a semnării Memorandumului de cooperare în domeniul energiei nucleare; întrevedere, la Seul, cu premierul sud-coreean, Han Duck-soo, cu care a discutat despre modalităţile de consolidare a Parteneriatului strategic dintre cele două ţări; vizitarea complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon,
26. - Primirea vicepreşedintelui Republicii Turcia, Cevdet Yilmaz, aflat în vizită oficială în România, context în care au discutat inclusiv despre situaţia din Orientul Mijlociu.

MAI
7. - Vizită de lucru la Washington (7-9 mai); întrevedere la Casa Albă, cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, despre Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite, inclusiv cooperarea în domeniul securităţii, economice şi probleme energetice; participare la ceremonia de decernare a Premiilor Atlantic Council Distinguished Leadership; întrevedere cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, cu care a discutat despre colaborarea euroatlantică şi despre susţinerea Ucrainei.

IUNIE
6. - Întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, la Reşedinţa Ambasadorului Regatului Belgiei la Bucureşti, cu prilejul încheierii, la sfârşitul lunii iunie, a mandatului Preşedinţiei belgiene a Consiliului UE.
11. - Participare la Summitul Formatului Bucuresti 9 (B9) de la Riga, Republica Letonia, unde a pledat pentru continuarea şi creşterea sprijinului pentru Ucraina
12. - Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Fundaţiei Friedrich Ebert (Friedrich-Ebert-Stiftung), Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European.
14. - Promulgarea legii pentru aprobarea contractului de finanţare pentru Autostrada A7 România, aferentă Mecanismului de redresare şi rezilienţă B, dintre România şi Banca Europeană de Investiţii; legii pentru aprobarea OUG privind unele măsuri necesare pentru acordarea unui ajutor de stat pentru închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă către Societatea Complexul Energetic "Valea Jiului" - CEVJ - SA; legii privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii.
19. - Primire, la Palatul Cotroceni, a omologului italian, Sergio Mattarella, sosit în vizită oficială la Bucureşti.
20. - Prezidarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), reunit în şedinţă la Palatul Cotroceni, care a decis ca România să doneze un sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei.

IULIE
3. - Promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite de colaborare în utilizarea informaţiilor privind călătorii.
9. - Participare (9 - 11 iulie) la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), de la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii.
11. - Semnarea, la Washington, împreună cu preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a Acordului privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina.
15. - Semnarea decretului privind înfiinţarea, în Italia, a Agenţiei consulare a României la Cagliari, în subordinea Consulatului General al României la Roma.
18. - Participare la cea de-a patra reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Palatul Blenheim, Oxfordshire, din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
26. - Participare la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024, la Place du Trocadéro din Paris, Republica Franceză.

AUGUST
31. - Vizită oficială la Chişinău, la invitaţia preşedintei Maia Sandu, în contextul în care, la această dată, România şi Republica Moldova sărbătoresc Ziua Limbii Române; convorbiri oficiale şi tete-a-tete; participare la ceremonia semnării Declaraţiei Comune cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova.

SEPTEMBRIE
11. - Ceremonie la Palatul Cotroceni, de decorare a sportivilor medaliaţi la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris 2024.
18. - Participare la evenimentul aniversar dedicat împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României, la Ateneul Român.
24. - Participare, în zilele de 24 şi 25 septembrie, la segmentul de nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), desfăşurat la New York.
30. - Primirea, la Palatul Cotroceni, a prim-ministrului landului Baden-Wurttemberg, Winfried Kretschmann, care şi-a exprimat susţinerea fermă pentru aderarea cât mai rapidă a României la spaţiul Schengen pe cale terestră.

OCTOMBRIE
4. - Vizită în Republica Franceza (4-6 octombrie); participare la Sommet-ul Francofoniei la Castelul Villers-Cotteręts; vizitarea la Paris, a pavilionului României din cadrul Village de la Francophonie, la Centrul Cultural Centquatre-Paris.
15. - Promulgarea legii care prevede majorarea capitalului deţinut de România în calitate de membru la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu 1.936 acţiuni, în valoare de 19.360.000 euro.
16. - Participare la Summitul UE - Consiliul de Cooperare al Golfului, desfăşurat la Bruxelles, în Regatul Belgiei.
23. - Vizită oficială în Muntenegru, la invitaţia omologului său, Jakov Milatovic. (23-24)
29. - Promulgarea Legii privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum şi înfiinţarea Colegiului Geodezilor din România.

NOIEMBRIE
7. - Participare la reuniunea informală a Consiliului European (7-8 noiembrie), la Budapesta, agenda reuniunii incluzând discuţii aprofundate privind modalităţile de consolidare a competitivităţii UE.
15. - Vizita oficială în Republica Federală Germania (15-18 noiembrie) la invitaţia preşedintelui federal, Frank-Walter Steinmeier; convorbiri oficiale cu preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier, cu cancelarul Olaf Scholz şi cu preşedintele Bundestagului, Barbel Bas; discurs în Parlamentul Federal, cu ocazia ceremoniei solemne dedicate Zilei Comemorării victimelor războiului şi ale dictaturii (17 noiembrie); vizitarea Centrului de documentare despre refugiere, expulzare şi reconciliere din Berlin.

DECEMBRIE
1. - Participare la parada militară organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.
18. - Participare la Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest, la Bruxelles, în Regatul Belgiei, unde a încurajat ţările din Balcanii de Vest să continue parcursul european şi le-a asigurat de ajutorul României în acest sens. De asemenea, a susţinut că este nevoie de o abordare integrată şi de găsirea unor instrumente şi soluţii, pentru că asta aşteaptă oamenii de la conducerea UE şi de la conducerile naţionale.
19. - Participare la reuniunea Consiliului European, desfăşurată la Bruxelles, a cărui agendă a inclus subiecte precum: Ucraina, migraţia, situaţia din Orientul Mijlociu, pregătirea UE în domeniul civil şi militar şi răspunsul la crize, rolul UE în lume şi extinderea Uniunii, Republica Moldova, Georgia şi aspecte legate de libertate, securitate şi justiţie.
23. - Consultări cu liderii formaţiunilor politice care formează Coaliţia de guvernare (PSD, PNL, UDMR şi Minorităţile Naţionale), în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru; Desemnarea preşedintelui PSD, Marcel Ciolacum în funcţia de prim-ministru. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Roxana Losneanu)

Afisari: 211

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-05-2025 08:30

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag

Documentare 18-05-2025 08:00

18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI

Documentare 18-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit

Documentare 18-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,

Documentare 18-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai

Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa