RETROSPECTIVĂ 2024 / Principalele acţiuni ale ministrului Afacerilor Externe

IANUARIE
11. - Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu a participat la reuniunea informală pe teme de securitate "Snow Meeting" din Trakai, Lituania. În marja evenimentului a avut consultări bilaterale cu omologul lituanian, Gabrielius Landsbergis, şi o întrevedere cu omologul din Regatului Suediei, Tobias Billstrom.
15. - Participarea la evenimentul de lansare a Preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene, la Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
17. - Participarea (17 şi 18 ianuarie) la Reuniunea Anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, în Confederaţia Elveţiană; participare la panelul cu tema "Rusia: ce urmează?" din cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, context în care a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reafirmând sprijinul "de neclintit" al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.
21. - Întrevedere cu omologul vietnamez, Bui Thanh Son, în marja vizitei oficiale în România pe care acesta a efectuat-o în cadrul delegaţiei conduse de prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chính. Cei doi interlocutori au salutat stadiul actual al relaţiilor bilaterale, stabilite în urmă cu 74 de ani, au subliniat necesitatea continuării demersurilor de consolidare a cooperării în domenii de interes reciproc, inclusiv între ministerele de externe din cele două ţări.
23. - Primirea viceprim-ministrului, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, la sediul MAE.
26. - Consultări cu ministrul afacerilor externe şi europene al Republicii Slovace, Juraj Blanar, aflat în vizită în România; declaraţii comune de presă.
31. - Consultări bilaterale cu ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Hakan Fidan, la sediul MAE.
FEBRUARIE
1. - Participarea (1-2 februarie) la cea de a treia ediţie a Forumului ministerial al UE privind regiunea Indo-Pacifică şi la cea de a 24-a reuniune ministerială a statelor membre ale Uniunii Europene şi a statelor membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), la Bruxelles, Belgia.
5. - Vizita oficială în Republica Bulgaria.
16. - Participare (16-18 februarie) la Conferinţa de Securitate de la München, în Republica Federală Germania, una dintre temele abordate fiind ameninţările din vecinătatea României.
23. - Participare (22-23 februarie) la Forumul Raisina Dialogue organizat în India, la New Delhi; întrevedere cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, cu care a adoptat Declaraţia comună aniversară la 10 de ani de Parteneriat Extins România - India, "un reper" în istoria cooperării dintre cele două ţări.
28. - Întrevedere cu viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, aflat în vizită la Bucureşti, context în care "a salutat eforturile autorităţilor de la Chişinău de a continua dialogul cu Tiraspolul, la nivel tehnic, cu scopul de a soluţiona problemele care afectează direct cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului".
MARTIE
2. - Participarea la Forumul Diplomatic din Antalya, Republica Turcia, cu tema "Promovarea diplomaţiei în vremuri marcate de turbulenţe", unde a subliniat prioritatea strategică acordată de România regiunii Mării Negre, atât sub aspectul securităţii, cât şi al dezvoltării economice şi conectivităţii.
6. - Întrevedere cu Înaltul Reprezentant pentru Bosnia şi Herţegovina, Christian Schmidt, în cadrul căreia a reiterat susţinerea constantă a României pentru parcursul european şi euroatlantic al Bosniei şi Herţegovinei, precum şi disponibilitatea statului român de a furniza expertiză în domenii relevante integrării europene.
15. - Participare, la Bucureşti, la reuniunea şefilor de misiuni ale statelor membre ale Uniunii Europene, găzduită de Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene.
18. - Participare, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, context în care a vorbit de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi de situaţia din Belarus. Agenda reuniunii a inclus şi situaţia din Orientul Mijlociu.
27. - Participarea, la Palatul Parlamentului, la deschiderea oficială a Forumului Economic la nivel înalt pentru Francofonie (FEF), în cadrul misiunii economice şi comerciale a Francofoniei.
APRILIE
3. - Participarea (3 şi 4 aprilie) la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO şi la Ceremonia de marcare a 75 de ani de la înfiinţarea NATO, la Bruxelles, în Regatul Belgiei, context în care a făcut referire la sprijinul multidimensional şi cuprinzător al României pentru Ucraina şi la determinarea de a continua aceste eforturi, atât timp cât va fi necesar.
8. - Întrevedere cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aflat în vizită în România.
10. - Participarea la lansarea evenimentului "ROMÂNIA-NATO, 20 de ani" organizat de Ministerul Apărării Naţionale cu prilejul marcării Zilei NATO, la Cercul Militar Naţional Bucureşti.
23. - Participarea în cadrul delegaţiei României condusă de preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul vizitei oficiale în Republica Coreea, la Seul.
26. - Prezenţa la Sesiunea plenară a celei de-a treia reuniuni a Comisiei de Cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, la Palatul Parlamentului.
MAI
2. - Participarea (2 şi 3 mai) la Reuniunea Ministerială a Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică la Paris, în Republica Franceză; întrevedere în marja reuniunii cu ministrul Afacerilor externe şi europene al Republicii Croaţia, Gordan Grlic Radman, convenindu-se continuarea coordonării pe aspecte de interes prioritar ale agendei bilaterale, europene şi de securitate.
7. - Participarea (7-9 mai) în cadrul delegaţiei României condusă de preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul vizitei în SUA, la Washington.
15. - Consultări bilaterale cu omologul din Regatul Ţărilor de Jos, Hanke Bruins Slot, aflat în vizită la Bucureşti, întrevederea având loc pe fondul "intensificării dialogului politic şi sectorial bilateral, precum şi a coordonării constante şi strânse la nivel european şi internaţional".
16. - Participarea (16 şi 17 mai) la conferinţa Cyber Defence Pledge 2024 de la Haga, în Regatul Ţărilor de Jos.
21. - Participarea în cadrul delegaţiei oficiale conduse de prim-ministrul Ion-Marcel Ciolacu la prima reuniune a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt între România şi Republica Turcia, la Ankara.
23. - Participarea la Reuniunea informală a trimişilor speciali pentru Siria şi a şefilor de misiune din statele membre UE de la Damasc şi Beirut, desfăşurată la Hotel Marmorosch din Bucureşti.
31. - Participarea (31 mai şi 1 iunie) la reuniunea informală a şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO, desfăşurată la Praga, în Republica Cehă.
IUNIE
3. - Consultări la sediul MAE, cu omologul din Muntenegru, Filip Ivanović; declaraţie comună cu omologul său muntenegrean, în care a afirmat că România este şi va rămâne un susţinător al aderării Muntenegrului la Uniunea Europeană.
5. - Consultări la sediul MAE cu omologul său din Republica Albania, Igli Hasani.
6. - Consultări la sediul MAE cu ministrul afacerilor externe din Bosnia şi Herţegovina, Elmedin Konaković.
20. - Vizita de lucru (20-21 iunie) în Statele Unite ale Americii, cu prilejul Dialogului Strategic România-SUA; întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la sediul Departamentului de Stat, marcând debutul celei de a IX-a sesiuni a Dialogului strategic România - SUA.
25. - Participarea la primele Conferinţe Interguvernamentale UE - Ucraina şi UE - Republica Moldova, la Luxemburg.
26. - Participarea, în Republica Polonă, la reuniunea formatului trilateral pe teme de securitate România - Polonia - Turcia, alături de ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Radosław Sikorski, şi ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Hakan Fidan.
IULIE
4. - Consultările, la sediul MAE, cu ministrul afacerilor externe, europene şi comerţului din Republica Malta, Ian Borg; semnarea Protocolului de amendare a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Maltei pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale.
5. - Participarea la reuniunea Trilateralei România - Republica Moldova - Ucraina; întrevederi cu înalţi oficiali la Chişinău, în Republica Moldova.
25. - Întrevedere cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, context în care şefa diplomaţiei române a evocat progresele remarcabile înregistrate de Republica Moldova în ceea ce priveşte avansarea reformelor necesare integrării europene.
AUGUST
23. - Primirea ambasadorului agreat al Statului Israel în România, Lior Ben Dor, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.
29. - Participarea la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe informal, care a reunit şefii diplomaţiilor din Uniunea Europeană în care s-a discutat despre revizuirea misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene pentru Ucraina.
SEPTEMBRIE
17. - Participarea la Conferinţa Ministerială Moldova Partnership Platform de la Chişinău, Republica Moldova.
19. - Participarea (19-20 septembrie) la reuniunea "Women Foreign Ministers' Meeting", organizată la Toronto, în Canada, de miniştrii afacerilor externe canadian, Melanie Joly, şi jamaican, Kamina Johnson Smith, unde a prezentat experienţa României în ceea ce priveşte promovarea egalităţii de şanse, combaterea discriminării şi stereotipurilor, eliminarea tuturor formelor de violenţă şi abuz.
26. - Participarea la segmentul la nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (22-27 septembrie), ca membru în delegaţia condusă de preşedintele Klaus Iohannis.
OCTOMBRIE
5. - Participarea la cea de a 45-a sesiune a Conferinţei Ministeriale a Francofoniei desfăşurată la Paris, în Franţa.
9. - Participarea la Summit-ul Ucraina - Europa de Sud-Est desfăşurat la Dubrovnik, în Republica Croaţia.
16. - Participarea la Bruxelles, la reuniunea ministerială UE - Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), ocazie cu care a salutat oportunitatea ridicării nivelului relaţiei actuale dintre cele două regiuni la cel de Parteneriat Strategic, sens în care a reiterat disponibilitatea părţii române de a continua să se implice dinamic şi constructiv în avansarea iniţiativelor comune.
17. - Vizita oficială în Regatul Haşemit al Iordaniei.
20. - Vizita oficială în Republica Arabă Egipt (20-21 octombrie).
24. - Întrevedere cu viceprim-ministrul pentru afaceri externe şi europene din Muntenegru, Filip Ivanovic, aflat în vizită la Bucureşti, context în care a subliniat că România va continua să sprijine procesul de aderare la Uniunea Europeană a Muntenegrului.
NOIEMBRIE
6. - Consultări la sediul MAE, cu omologul din Republica Serbia, Marko Đurić.
11. - Participarea la reuniunea cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, organizată de preşedinţia ungară a Consiliului UE.
18. - Participarea la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), desfăşurată la Bruxelles, a cărei agenda a inclus: agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, evoluţiile din Georgia, relaţiile UE-SUA în contextul alegerilor prezidenţiale, situaţia din Orientul Mijlociu şi situaţia de securitate din Cornul Africii.
20. - Vizita la Chişinău, în Republica Moldova.
DECEMBRIE
3. - Participare în zilele de 3 şi 4 decembrie la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO, de la Bruxelles, unde a subliniat că apartenenţa la NATO "ne oferă cele mai puternice garanţii de securitate pe care ţara noastră le-a avut vreodată şi sunt înscrise în articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic" şi a menţionat că apartenenţa la NATO întăreşte credibilitatea României în plan internaţional, inclusiv pe pieţele financiare. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa