FRAGMENT DE ISTORIE: Inaugurarea, la Strasbourg, a noului sediu al Parlamentului European (14 decembrie 1999)

Clădirea "Louise Weiss", sediul oficial al Parlamentului European, a fost inaugurată la data de 14 decembrie 1999. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Franţei, Jacques Chirac şi preşedinta Parlamentului European, Nicole Fontaine. Construcţia se află în Cartierul European al oraşului francez Strasbourg, potrivit visiting.europarl.europa.eu.
Artizanii clădirii sunt arhitecţii echipei Architecture-Studio din Paris, cea care a proiectat şi sediul Institutului Lumii Arabe din capitala Franţei. Structura clădirii a fost inspirată de cea a amfiteatrelor romane.
Sursa foto: europeana.eu
Proiectul clădirii a fost aprobat, în 1991, de către Compania de Dezvoltare şi Echipamente a Regiunii Strasbourg, lucrările demarând în 1995. Clădirea "Louise Weiss" acoperă o suprafaţă de 220.000 de metri pătraţi şi are 20 de nivele, dintre care trei sunt subterane. Este acoperită integral de sticlă, pentru a simboliza o democraţie deschisă şi transparentă.
Turnul clădirii atinge înălţimea de 60 m. Aspectul neterminat al acoperişului acestuia simbolizează că proiectul european este în permanentă construcţie, arată europeana.eu.
Sursa foto: art-collection.europarl.europa.eu
Imensul hol de la intrarea în turn se numeşte Agora "Bronislaw Geremek", în memoria istoricului şi politicianului polonez. A fost inaugurat la 21 aprilie 2009. În centrul spaţiului, este amplasată sculptura din sticlă "Pământul Unit", realizată de artistul polonez Tomasz Urbanowicz.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/AGERPRES FOTO
Sala Plenară a Parlamentului European, denumită şi Hemiciclul Parlamentului European, reprezintă inima democraţiei în Uniunea Europeană, notează visiting.europarl.europa.eu. În timpul sesiunilor plenare ale Parlamentului European, hemiciclul este folosit pentru cele mai importante dezbateri. Aici au avut loc numeroase voturi istorice, care au influenţat modul de viaţă al cetăţenilor din întreaga Uniune Europeană.
Sursa foto: europeana.eu
Europarlamentarii ocupă hemiciclul în funcţie de apartenenţa lor la grupurile politice. Cei neafiliaţi se aşază în spatele părţii din dreapta a sălii. Fiecare bancă din cele aproape 800 este echipată cu microfon, căşti pentru traducere şi echipament pentru votul electronic. Liderii grupurilor stau în primele bănci, spre centrul sălii. În chiar mijlocul sălii se află pupitrul dedicat celor care doresc să ia cuvântul.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/AGERPRES FOTO
Sediul din Strasbourg al Parlamentului European mai cuprinde 18 săli de conferinţă şi 1133 de birouri.
Clădirea "Louise Weiss" poate fi vizită, gratuit, atât individual, cât şi de grupuri de 20-45 de persoane, după o programare în prealabil, cu minim 2-3 luni înainte. Este deschisă vizitatorilor atât în timpul sesiunilor plenare, cât şi în afara lor. Vizitatorii au posibilitatea de a asista şi la lucrările plenului, timp de maxim 30 de minute, precum şi de a purta o discuţie cu un parlamentar european. Fiecare oaspete poate beneficia de un ghid multimedia disponibil în cele 24 de limbi oficiale al Uniunii Europene sau de un tur ghidat în franceză, german sau engleză, arată visiting.europarl.europa.eu.
Foto: (c) Zhao Dingzhe/XINHUA
Alături de sediul Parlamentului European, Cartierul European din Strasbourg cuprinde şi sediile Consiliului Europei şi al Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Deşi clădirea "Louise Weiss" este sediul central al Parlamentului European, cea mai mare parte a activităţilor comisiilor parlamentare se derulează la Bruxelles, iar secretariatul general al instituţiei se află la Luxemburg. Această repartiţie a fost aprobată de către Consiliul European de la Edinburg în 1992 şi de către Tratatul de la Amsterdam, din 1999, arată europarl.europe.eu.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/AGERPRES FOTO
În 1951, instituţiile noii Comunităţi Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) urmau să aibă sediul la Bruxelles. Toţi membrii fondatori au fost de acord, cu excepţia premierului Belgiei. În lipsa unanimităţii, locul de desfăşurare a Adunării Parlamentare a CECO a fost ales oraşul Luxemburg. În scurt timp, nicio sală din Luxemburg nu a mai fost suficient de încăpătoare pentru şedinţele plenare ale deputaţilor europeni, astfel încât a fost aleasă aula Consiliului Europei, din Strasbourg. Acest oraş, considerat capitala Alsaciei, regiune din estul Franţei, învecinată cu Germania, avea şi avantajul de a simboliza reconcilierea franco-germană.
Odată cu crearea Comunităţii Economice Europene, în 1957, o bună parte din activităţile instituţiilor au migrat către Bruxelles. Adunarea Parlamentară, care a devenit Parlamentul European în 1962, şi-a transferat succesiv activităţile la Bruxelles, conform europarl.europa.eu.
La Consiliul European de la Edinburg, Belgia a acceptat ca Strasbourg să devină sediul oficial al Parlamentului European, cu douăsprezece sesiuni plenare pe an, cu condiţia ca celelalte activităţi politice, printre care şedinţele comisiilor şi grupurilor politice, precum şi sesiunile suplimentare, să rămână la Bruxelles. Acest acord a fost consacrat în Tratatul de la Amsterdam.
Lousie Weiss, scriitoare, jurnalistă, activistă şi politician european, s-a născut la 25 ianuarie 1893 în Arras, Pas-de-Calais, Franţa. A crescut la Paris, unde a devenit profesoară la o şcoală de arte, după ce a absolvit cursurile Universităţii din Oxford.
Sursa foto: europeana.eu
Între 1914 şi 1918, a lucrat ca asistentă medicală de război şi a contribuit la înfiinţarea unui spital în Cotes-du-Nord, în nord-vestul Franţei. A făcut parte din redacţia publicaţiei "L'Europe nouvelle" între 1918 şi 1934. Din 1935 şi până la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, a activat pentru dreptul femeilor de a vota. În 1936, a candidat la alegerile parlamentare din Franţa.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a ajutat la ascunderea unor copii evrei de ochii naziştilor şi s-a alăturat mişcării de rezistenţă din Franţa, arată european-union.europa.eu. În paralel, a fost redactor-şef al publicaţiei "Nouvelle Republique", între 1942 şi 1944. În 1945, a înfiinţat, la Londra, Institutul pentru Polemologie, ştiinţa politică ce studiază conflictele militare şi geneza acestora.
A călătorit în Orientul Mijlociu, Japonia, China, Vietnam, Africa, Alaska, India, realizând filme documentar şi lucrări de memorialistică.
În 1979, a fost aleasă în Parlamentul European cu ocazia primelor alegeri europene organizate prin vot universal direct. În calitate de decan de vârstă al Parlamentului European, a prezidat sesiunea constitutivă a Parlamentului şi a ţinut discursul inaugural.
S-a stins din viaţă la 26 mai 1983, la Paris.
"Într-o viaţă marcată de acţiune, Louise Weiss a petrecut aproape 70 de ani în avangarda luptelor politice din Europa. În calitate de jurnalistă, activistă pro-europeană şi pacifistă, activistă feministă, realizatoare de filme documentare, conferenţiară, memorialistă şi deputată în Parlamentul European, ea este o martoră privilegiată a secolului al XX-lea şi a transformării Europei pe care o cunoaştem astăzi.", se arată la europeana.eu. Bustul său este aşezat la intrarea în faimoasa clădire care îi poartă numele. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie
Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)