FRAGMENT DE ISTORIE: 65 de ani de la deschiderea Muzeului 'Solomon R. Guggenheim'

În ziua de 21 octombrie 1959, a fost inaugurat, la New York, Muzeul de Artă "Solomon R. Guggenheim". Clădirea, concepută de arhitecul Frank Lloyd Wright, se află în Manhattan, la adresa 1071 Fifth Avenue, potrivit https://www.guggenheim.org/.
Muzeul, cunoscut şi sub denumirea simplă "Guggenheim", găzduieşte colecţii permanente de opere artistice emblematice pentru mişcările impresioniste, post-impresioniste, moderne şi contemporane, alături de expoziţii speciale organizate anual.
Istoria muzeului începe în 1939, atunci când filantropul şi colecţionarul de artă Solomon Robert Guggenheim (2 februarie 1861 - 3 noiembrie 1949), alături de consiliera lui, artista Hilla Rebay, au avut iniţiativa de a înfiinţa un muzeu dedicat artei contempoane. Instituţia de cultură a fost creată prin intermediul Fundaţiei Solomon R. Guggenheim şi s-a numit Muzeul Picturii Non-Obiective (Museum of Non-Objective Painting).
Iniţial, sediul muzeului a fost un salon de prezentare de maşini, aflat pe East 54th Street din New York, arată artline.ro. Printre artiştii expuşi, s-au numărat Paul Klee, Vasili Kandinsky şi Piet Mondrain.
În 1943, Guggenheim şi Rebay l-au contactat pe celebrul arhitect Frank Lloyd Wright pentru realizarea unui sediu permanent al muzeului.
Deşi se estima că lucrările de construcţie vor dura un an, termenul de finalizare a fost constant amânat, pe fondul deficitului de materiale, cauzat parţial de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, precum şi din cauza costurilor ridicate.
Solomon Guggenheim s-a stins din viaţă în 1949, viziunea sa legată de sediul muzeului fiind dusă mai departe de Wright şi, din octombrie 1952, de James Sweeney, devenit director al muzeului. Numele actual al muzeului, care onorează memoria lui Solomon R. Guggenheim, datează tot din 1952.
Construcţia a început la 6 mai 1956. În aprilie 1959, cu doar şase luni înainte de inaugurare, Frank Lloyd Wright a trecut în nefiinţă.
Muzeul Solomon R. Guggenheim s-a deschis oficial la 21 octombrie 1959.
Clădirea muzeului este, în sine, o capodoperă, fiind considerată una dintre cele mai importante creaţii arhitecturale postbelice şi cel mai valoros proiect realizat de Frank Wright.
Aspectul construcţiei a şocat, în epocă, prin modernitatea sa. Centrul clădirii este alcătuit dintr-o rampă în spirală, pe şase etaje, care ajunge la înălţimea de 400 de metri şi se termină printr-un dom de sticlă ce asigură iluminarea naturală a edificiului. Pereţii interiori ai rotondei sunt înclinaţi spre exterior la 97 de grade, pentru a imita înclinarea unui şevalet, arată proiectari.md.
La 8 iulie 2019, clădirea a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, alături de alte şapte construcţii realizate după planurile lui Frank Lloyd Wright, potrivit whc.unesco.org. Totodată, construcţia este una dintre cele mai tinere care a fost desemnată Reper Istoric Naţional al SUA, în 2008, la 49 de ani de la inaugurare.
Cele peste 2.000 de opere de artă expuse de-a lungul anilor în muzeu provin din prestigioase colecţii private, precum Solomon Guggenheim, Karl Nierendorf, Katherine Sophie Dreier şi Giuseppe Panza.
Muzeul Guggenheim din New York are cea mai mare colecţie de lucrări semnate de Vasili Kandinsky, alături de picturi realizate de Picasso, Chagall, Degas, Klee şi Gauguin.
Câteva dintre cele mai importante tablouri expuse la muzeul din New York, sunt: "Homme aux bras croisés" de Paul Cézanne; "Landscape with Factory Chimney" de Vasili Kandinsky; "The Yellow Cow" de Franz Marc; "Nude" de Amedeo Modigliani şi "Composition XI" de Theo van Doesburg.
În spaţiile dedicate colecţiei permanente se regăsesc o parte din sculpturile lui Constantin Brâncuşi, intrate în colecţia muzeului încă de la mijlocul anilor '50.
Pe parcursul a aproape un an, în perioada 17 martie 2017 - 3 ianuarie 2018, prestigiosul muzeu american a realizat, în cadrul unui proiect susţinut de reprezentanţa locală a Institutului Cultural Român, o importantă prezentare a operelor lui Brâncuşi pe care le deţine.
Au figurat opt dintre sculpturile revoluţionare ale lui Brâncuşi, executate în lemn şi marmură: "The Sorceress" / "Vrăjitoarea", 1916-24; "King of Kings" / "Regele Regilor", cca. 1938; "Muse" / "Muza", 1912; "Adam and Eve" / "Adam şi Eva", 1921; "The Miracle" / "Miracolul (Foca I)", 1930-32; "Flying Turtle" / "Ţestoasa zburătoare", 1940-45; "Watchdog" / "Câine de pază", 1916; "Oak base" / Soclu de stejar, 1920.
De asemenea, prezentarea a inclus o serie de fotografii ale atelierului lui Brâncuşi din Paris şi ale operelor sale in situ, realizate de Man Ray, Edward Steichen, Wayne F. Miller şi de Brâncuşi însuşi.
Website-ul Muzeului Guggenheim din New York înregistrează anual circa 6.000.000 de vizitatori virtuali, iar pragul muzeului este trecut, în fiecare an, de peste un milion de vizitatori (o medie de peste 80.000 vizitatori pe lună).
Opere de artă din colecţia Muzeului Guggenheim pot fi admirate şi la Muzeul Guggenheim din Bilbao, inaugurat în 1997, precum şi la Muzeul Peggy Guggenheim din Veneţia, ale cărui exponate au putut fi vizitate începând cu 1949.
Un nou muzeul Guggenheim se află în construcţie în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, după planurile arhitectului Frank Gehry, notează guggenheim.org. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.guggenheim.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit