DOCUMENTAR: Mezzosoprana Ruxandra Donose împlineşte 60 de ani (2 septembrie)

Mezzosoprana Ruxandra Donose s-a născut la 2 septembrie 1964, la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, mama sa fiind profesoara de muzică Maria Donose, iar tatăl său, Vasile Donose, fiind un celebru muzicolog şi compozitor, potrivit site-ului radioromaniacultural.ro.
A absolvit Liceul de muzică "George Enescu", în 1983, şi aici, pe când era în clasa a XI-a, vocea sa excepţională a fost descoperită de profesoara Mioara Sârbu Serafimovici. În acelaşi an a fost finalistă a concursului internaţional de pian de la Vercelli - Italia şi a fost admisă, prima, la Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din Bucureşti, la clasa de canto, absolvind în anul 1989. Tot în 1989 a primit Premiul Colegiului criticilor muzicali din România, pentru activitatea sa muzicală, conform radioromaniacultural.ro.
Foto: (c) ALEX MICSIK/Arhiva istorică AGERPRES
În perioada 1989-1991 a fost solistă la Teatrul Liric din Constanţa. În septembrie 1990 a câştigat premiul doi la marele concurs de canto ARD Wettbewerb de la Munchen.
Anul 1990 a fost unul foarte important pentru cariera sa - a început o bogată activitate pe plan internaţional, pe marile scene ale lumii (Berlin, Viena, Munchen, Frankfurt etc.) şi a participat la o serie de înregistrări la case de discuri importante din Mannheaim, Hamburg şi Frankfurt, se precizează într-un comunicat de presă al Operei Naţionale Bucureşti din 1 iunie 2021. În 1996 a evoluat pentru prima oară în Statele Unite ale Americii, la Opera din San Francisco, în "Povestirile lui Hoffmann", de Offenbach. În anul 2002, a fost nominalizată la cea de-a 44-a ediţie a Premiilor Grammy, la categoria cea mai bună interpretare, cu lucrarea compozitorului Antonin Dvorak "Stabat Mater", iar în 2008 a cântat în premiera mondială a operei "The Fly" de Howard Shore, la Theatre du Chatelet din Paris, interpretând rolul feminin principal, Veronica. ''Anul 2010 i-a adus Ruxandrei Donose patru debuturi de rol importante în operele: 'Don Giovenni' de Mozart (rolul Dona Elvira), 'Moartea Cleopatrei' de Berlioz, 'Orfeu şi Euridice' de Gluck (rolul Orfeu, în travesti) şi 'Il Farnace' de Vivaldi, operă pe care a înregistrat-o pentru compania de discuri EMI Virgin Classics, într-o ambianţă specific barocă, alături de un grup de instrumentişti care au cântat pe instrumente istorice'', conform aceleiaşi surse.
Ruxandra Donose este deosebit de apreciată pentru timbrul special al vocii şi inteligenţa fantastică în interpretare, însoţite de o sensibilitate şi forţă de expresie absolut extraordinare, după cum se sublinia în comunicatul de presă al ONB. ''Personalitate artistică de mare complexitate, Ruxandra Donose este cunoscută pentru roluri importante precum cel al Charlottei din opera 'Werther' de Jules Massenet sau rolul titular din 'Carmen' de Georges Bizet. De asemenea, marile scene ale lumii găzduiesc rolurile sale masculine, în travesti, interpretate magistral, precum Cherubino din 'Nunta lui Figaro' de W.A. Mozart, Sesto din 'La Clemenza di Tito' şi Idamante din 'Idomeneo' '', notează aceeaşi sursă.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/AGERPRES FOTO
''Numărându-se printre cei mai de seamă cântăreţi ai generaţiei sale, Ruxandra Donose a cucerit atât critica de specialitate, cât şi publicul larg al principalelor teatre de operă şi săli de concert din întreaga lume. În special asociată cu repertoriul liric mozartian şi francez, a trecut în ultimii ani la repertoriul dramatic german, bucurându-se de succese uriaşe în roluri precum Kundry în Parsifal, cu Sir Simon Rattle şi Filarmonica din Berlin, Sieglinde cu Vladmir Jurowski şi Orchestra Filarmonicii din Londra, Elektra în Oreste într-o producţie semnată de Manfred Trojan la Opernhaus Zurich şi Fricka la Grand Theatre de Geneve. În formulă de concert interpretează La Damnation de Faust cu Shanghai Symphony şi Charles Dutoit; Ramise Arminio la Festivalul Enescu din Bucureşti, Alcina in Orlando Furioso la Ceaikovski Hall din Moscova şi un debut emoţionant în rolul lui Judith în Bartok's Bluebeard's Castle cu Bamberg Symphoniker şi Adam Fischer'', se menţiona şi într-un comunicat de presă al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca din 24 august 2021.
Ruxandra Donose a colaborat cu orchestre de top din întreaga lume. A cântat alături de Filarmonica din Viena, Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Munchen, Orchestra din Paris, Filarmonica din Londra, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Cleveland, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Simfonică din San Francisco şi multe altele. De asemenea, a colaborat cu mari dirijori ai lumii precum Sergiu Celibidache, Claudio Abbado, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Validmir Jurowski, Charles Dutoit, Georges Pretre, Antonio Pappano, Fabio Luisi, Yannick Nezet-Seguin sau Pierre Boulez.
A evoluat pe cele mai mari scene ale lumii: Royal Opera House Covent Garden, Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin, Teatro Real, Madrid şi Tokyo.
În sezonul 2020-2021, celebra mezzosoprană a aniversat împlinirea a 30 de ani de carieră internaţională. Prima gală a avut loc la Sibiu, pe 10 septembrie 2020, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, în cadrul Sibiu Opera Festival, iar cea de a doua a avut loc la Iaşi, pe 13 septembrie 2020, alături de Orchestra Operei Naţionale Iaşi.
La 5 decembrie 2020, în cadrul Galei aniversare ''Ruxandra Donose - 30'', artista, acompaniată de Orchestra Română de Tineret, a putut fi ascultată în direct de la Ateneul Român pe paginile de facebook ale Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română şi ale Filarmonicii "George Enescu". Gala aniversară "Ruxandra Donose 30" a mai avut loc, de asemenea, la 5 iunie 2021 pe scena Operei Naţionale Bucureşti, precum şi la 28 august 2021, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca.
În octombrie 2021, Ruxandra Donose şi Elena Moşuc au putut fi admirate în premiera spectacolului "Norma" de Bellini în stagiunea centenară a Operei Naţionale Bucureşti - "Opera 100".
La Expo 2020 Dubai, la 17 ianuarie 2022, publicul a avut bucuria de a se întâlni cu Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijată de Daniel Jinga, cu soprana Teodora Gheorghiu şi mezzosoprana Ruxandra Donose, alături de soliştii Operei Naţionale Bucureşti, tenorul Daniel Magdal şi baritonul Iordache Basalic.
În perioada 13-23 octombrie 2022 s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional "Duo Majura", organizat de Asociaţia "Majura Christ", în cadrul căruia mezzosoprana Ruxandra Donose a susţinut, alături de pianistul Sergiu Tuhuţiu, la Ateneul Român, un recital extraordinar de lieduri.
La 12 noiembrie 2022, la Opera Naţională Bucureşti a avut loc spectacolul cu opera "Aida" de Giuseppe Verdi, conducerea muzicală Tiberiu Soare, cu mezzosoprana Ruxandra Donose în rolul Amneris, în calitate de invitată a operei bucureştene.
Mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas şi soprana Leontina Văduva au susţinut un concert extraordinar de operă la Arad, la 27 august 2023, în cadrul Galei Salbek Opera Festival. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Ruxandra Donose/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)
La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi Greco-catolice Sf. m. Talaleu Romano-catolice Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul Sfântul Mucenic Talaleu este prăznuit de Biserică în ziua de 20 mai.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 mai
Este a 140-a zi a anului 2025. Au mai rămas 225 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 43 m și apune la 20 h 42 m. Luna răsare la 02 h 15 m și apune la 12 h 29 m. Ultimul Pătrar la 14 h 59 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Validarea rezultatului alegerilor și depunerea jurământului de către noul președinte al României (proceduri)
La 18 mai 2025, a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care au concurat candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan. Conform rezultatelor provizorii publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente la 19 mai 2025, ora 11:00, după centralizarea tuturor cel
19 mai - Ziua Mondială Fair Play (ONU)
La 19 mai 2025 este marcată, pentru prima dată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială Fair Play, o celebrare dedicată promovării sporturilor practicate în spiritul prieteniei, solidarității, toleranței, incluziunii și nediscriminării, conform https://www.un.org/. Climatul fair play c
Primul summit bilateral UE-Regatul Unit pe tema cooperării post-Brexit (19 mai)
Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se așteaptă un potențial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziție comună de arme a UE.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai
Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională