DOCUMENTAR: Mezzosoprana Ruxandra Donose împlineşte 60 de ani (2 septembrie)

Mezzosoprana Ruxandra Donose s-a născut la 2 septembrie 1964, la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, mama sa fiind profesoara de muzică Maria Donose, iar tatăl său, Vasile Donose, fiind un celebru muzicolog şi compozitor, potrivit site-ului radioromaniacultural.ro.
A absolvit Liceul de muzică "George Enescu", în 1983, şi aici, pe când era în clasa a XI-a, vocea sa excepţională a fost descoperită de profesoara Mioara Sârbu Serafimovici. În acelaşi an a fost finalistă a concursului internaţional de pian de la Vercelli - Italia şi a fost admisă, prima, la Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din Bucureşti, la clasa de canto, absolvind în anul 1989. Tot în 1989 a primit Premiul Colegiului criticilor muzicali din România, pentru activitatea sa muzicală, conform radioromaniacultural.ro.
Foto: (c) ALEX MICSIK/Arhiva istorică AGERPRES
În perioada 1989-1991 a fost solistă la Teatrul Liric din Constanţa. În septembrie 1990 a câştigat premiul doi la marele concurs de canto ARD Wettbewerb de la Munchen.
Anul 1990 a fost unul foarte important pentru cariera sa - a început o bogată activitate pe plan internaţional, pe marile scene ale lumii (Berlin, Viena, Munchen, Frankfurt etc.) şi a participat la o serie de înregistrări la case de discuri importante din Mannheaim, Hamburg şi Frankfurt, se precizează într-un comunicat de presă al Operei Naţionale Bucureşti din 1 iunie 2021. În 1996 a evoluat pentru prima oară în Statele Unite ale Americii, la Opera din San Francisco, în "Povestirile lui Hoffmann", de Offenbach. În anul 2002, a fost nominalizată la cea de-a 44-a ediţie a Premiilor Grammy, la categoria cea mai bună interpretare, cu lucrarea compozitorului Antonin Dvorak "Stabat Mater", iar în 2008 a cântat în premiera mondială a operei "The Fly" de Howard Shore, la Theatre du Chatelet din Paris, interpretând rolul feminin principal, Veronica. ''Anul 2010 i-a adus Ruxandrei Donose patru debuturi de rol importante în operele: 'Don Giovenni' de Mozart (rolul Dona Elvira), 'Moartea Cleopatrei' de Berlioz, 'Orfeu şi Euridice' de Gluck (rolul Orfeu, în travesti) şi 'Il Farnace' de Vivaldi, operă pe care a înregistrat-o pentru compania de discuri EMI Virgin Classics, într-o ambianţă specific barocă, alături de un grup de instrumentişti care au cântat pe instrumente istorice'', conform aceleiaşi surse.
Ruxandra Donose este deosebit de apreciată pentru timbrul special al vocii şi inteligenţa fantastică în interpretare, însoţite de o sensibilitate şi forţă de expresie absolut extraordinare, după cum se sublinia în comunicatul de presă al ONB. ''Personalitate artistică de mare complexitate, Ruxandra Donose este cunoscută pentru roluri importante precum cel al Charlottei din opera 'Werther' de Jules Massenet sau rolul titular din 'Carmen' de Georges Bizet. De asemenea, marile scene ale lumii găzduiesc rolurile sale masculine, în travesti, interpretate magistral, precum Cherubino din 'Nunta lui Figaro' de W.A. Mozart, Sesto din 'La Clemenza di Tito' şi Idamante din 'Idomeneo' '', notează aceeaşi sursă.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/AGERPRES FOTO
''Numărându-se printre cei mai de seamă cântăreţi ai generaţiei sale, Ruxandra Donose a cucerit atât critica de specialitate, cât şi publicul larg al principalelor teatre de operă şi săli de concert din întreaga lume. În special asociată cu repertoriul liric mozartian şi francez, a trecut în ultimii ani la repertoriul dramatic german, bucurându-se de succese uriaşe în roluri precum Kundry în Parsifal, cu Sir Simon Rattle şi Filarmonica din Berlin, Sieglinde cu Vladmir Jurowski şi Orchestra Filarmonicii din Londra, Elektra în Oreste într-o producţie semnată de Manfred Trojan la Opernhaus Zurich şi Fricka la Grand Theatre de Geneve. În formulă de concert interpretează La Damnation de Faust cu Shanghai Symphony şi Charles Dutoit; Ramise Arminio la Festivalul Enescu din Bucureşti, Alcina in Orlando Furioso la Ceaikovski Hall din Moscova şi un debut emoţionant în rolul lui Judith în Bartok's Bluebeard's Castle cu Bamberg Symphoniker şi Adam Fischer'', se menţiona şi într-un comunicat de presă al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca din 24 august 2021.
Ruxandra Donose a colaborat cu orchestre de top din întreaga lume. A cântat alături de Filarmonica din Viena, Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Munchen, Orchestra din Paris, Filarmonica din Londra, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Cleveland, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Simfonică din San Francisco şi multe altele. De asemenea, a colaborat cu mari dirijori ai lumii precum Sergiu Celibidache, Claudio Abbado, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Validmir Jurowski, Charles Dutoit, Georges Pretre, Antonio Pappano, Fabio Luisi, Yannick Nezet-Seguin sau Pierre Boulez.
A evoluat pe cele mai mari scene ale lumii: Royal Opera House Covent Garden, Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin, Teatro Real, Madrid şi Tokyo.
În sezonul 2020-2021, celebra mezzosoprană a aniversat împlinirea a 30 de ani de carieră internaţională. Prima gală a avut loc la Sibiu, pe 10 septembrie 2020, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, în cadrul Sibiu Opera Festival, iar cea de a doua a avut loc la Iaşi, pe 13 septembrie 2020, alături de Orchestra Operei Naţionale Iaşi.
La 5 decembrie 2020, în cadrul Galei aniversare ''Ruxandra Donose - 30'', artista, acompaniată de Orchestra Română de Tineret, a putut fi ascultată în direct de la Ateneul Român pe paginile de facebook ale Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română şi ale Filarmonicii "George Enescu". Gala aniversară "Ruxandra Donose 30" a mai avut loc, de asemenea, la 5 iunie 2021 pe scena Operei Naţionale Bucureşti, precum şi la 28 august 2021, la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca.
În octombrie 2021, Ruxandra Donose şi Elena Moşuc au putut fi admirate în premiera spectacolului "Norma" de Bellini în stagiunea centenară a Operei Naţionale Bucureşti - "Opera 100".
La Expo 2020 Dubai, la 17 ianuarie 2022, publicul a avut bucuria de a se întâlni cu Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijată de Daniel Jinga, cu soprana Teodora Gheorghiu şi mezzosoprana Ruxandra Donose, alături de soliştii Operei Naţionale Bucureşti, tenorul Daniel Magdal şi baritonul Iordache Basalic.
În perioada 13-23 octombrie 2022 s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional "Duo Majura", organizat de Asociaţia "Majura Christ", în cadrul căruia mezzosoprana Ruxandra Donose a susţinut, alături de pianistul Sergiu Tuhuţiu, la Ateneul Român, un recital extraordinar de lieduri.
La 12 noiembrie 2022, la Opera Naţională Bucureşti a avut loc spectacolul cu opera "Aida" de Giuseppe Verdi, conducerea muzicală Tiberiu Soare, cu mezzosoprana Ruxandra Donose în rolul Amneris, în calitate de invitată a operei bucureştene.
Mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas şi soprana Leontina Văduva au susţinut un concert extraordinar de operă la Arad, la 27 august 2023, în cadrul Galei Salbek Opera Festival. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Ruxandra Donose/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat