logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FRAGMENT DE ISTORIE: Pactul Ribbentrop-Molotov (23 august 1939)

Image

Situaţia internaţională interbelică a expus un sistem de relaţii bilaterale şi de alianţe firav. Semnat la 28 iunie 1919, în faimoasa Sală a Oglinzilor din Palatul de la Versailles, Tratatul cu Germania a consfinţit oficial reglementarea relaţiilor, după încheierea primei conflagraţii mondiale, între statul german învins şi puterile aliate, potrivit lucrării ''Istoria Universală Contemporană Vol. 1 1917-1945'' (N. Z. Lupu, Gh. N. Cazan, C. Buşe, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie-Filosofie, Bucureşti, 1979) şi portalului https://www.historyextra.com. Tratatul de la Versailles a avut rolul de a concretiza pacea şi de a stabili cadrul necesar postbelic prevenirii declanşării unui nou război, precum şi de a face demersurile în virtutea stopării unei noi Germanii puternice militar, conform https://beta.nationalarchives.gov.uk.

Evoluţia internaţională interbelică a arătat însă că sistemul de tratate adoptat la Versailles, care a reglementat încheierea Primului Războiului Mondial şi care a stabilit despăgubirile de război şi delimitările teritoriale în Europa şi în lume după încheierea conflictului, a eşuat în asigurarea păcii şi evitarea declanşării unui nou război.

La 15 martie 1939, Germania nazistă a invadat Cehoslovacia, încălcând astfel acordul semnat cu Marea Britanie şi cu Franţa în septembrie 1938 la Munchen. Invazia în Cehoslovacia a şocat liderii francezi şi britanici şi i-a convins totodată că liderul Germaniei naziste, cancelarul Adolf Hitler, nu reprezenta o persoană de încredere care să îşi respecte acordurile şi era capabil să comită şi alte acte de agresiune dacă nu era oprit prin forţă sau printr-o forţă de descurajare semnificativă, conform https://www.history.com. Anexarea anterioară a Austriei şi a regiunii Sudete arătaseră deja intenţiile cotropitoare ale Germaniei naziste.

Cancelariile britanică şi franceză au făcut demersuri la 31 martie 1939 pentru garantarea securităţii şi independenţei Poloniei. Londra şi Parisul au intensificat demersurile politico-diplomatice cu Uniunea Sovietică pentru a obţine garanţii din partea liderului sovietic Iosif Stalin prin care să descurajeze politica expansionistă a Germaniei naziste în eventualitatea atacării Poloniei. În mai 1939, Germania şi Italia au semnat tratatul de alianţă, iar reprezentanţii politico-diplomatici ai Germaniei au început să desfăşoare importante negocieri cu sovieticii. Schimburile diplomatice au scăzut în intensitate luna următoare, dar la 20 august 1939, Adolf Hitler a trimis un mesaj premierului sovietic Veaceslav Molotov în care anunţa iminenţa declanşării războiului cu Polonia. La 22 august 1939, ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop a mers la Moscova unde s-a întâlnit cu liderul sovietic Iosif Stalin şi cu ministrul de externe Veaceslav Molotov. Cei doi miniştri de externe lucrau de ceva timp asupra semnării unui document comun între cele două state sub forma unui acord.

Ministrul de externe german Ribbentrop aducea propunerea lui Hitler de semnare a unui pact de neagresiune care să dureze o perioadă lungă de timp, dar Stalin a replicat că zece ani sunt suficienţi. A fost avansată propunerea ca niciuna dintre părţi să nu vină în ajutorul unei părţi terţe în cazul în care este atacată cealaltă parte semnatară a acordului. Conform pactului Ribbentrop - Molotov, cele două părţi se obligau să nu se atace în mod direct, dar nici să nu participe în cadrul vreunei alianţe la un atac una împotriva celeilalte. În cazul unui atac armat din partea unei părţi terţe, cealaltă parte contractantă avea obligaţia de a nu susţine în nici un fel agresorul. Guvernele celor două state semnatare ale pactului se angajau să coopereze pentru a schimba informaţii în ceea ce priveşte chestiunile care afectează interesele lor comune. În cazul apariţiei unei dispute sau a unui conflict de orice natură între Germania şi Uniunea Sovietică, acesta ar fi trebuit rezolvat pe cale diplomatică sau în cazul unui eşec, ar fi fost necesară intervenţia unei comisii arbitrare.

În timpul discuţiilor de la Kremlin, Ribbentrop a telefonat de mai multe ori în Bavaria unde se afla Hitler pentru a-i comunica acestuia stadiul negocierilor pe marginea acordului. În cele din urmă, în primele ore ale zilei de 23 august 1939 ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop a telefonat lui Hitler pentru a-l anunţa asupra convenirii tuturor aspectelor privind Pactul Ribbentrop-Molotov. Pe marginea acestui eveniment, istoricul britanic Ian Kershaw, câştigător al Premiului Wolfson pentru Istorie, menţionează în lucrarea ''Hitler 1936-1945: Nemesis'' (London, Penguin, 2001) faptul că la auzul veştii Hitler l-a felicitat pe ministrul său de externe Ribbentrop, apreciind că acest acord neutralizează tratatul franco-sovietic şi asigură cale liberă generalilor germani pentru declanşarea atacului asupra Poloniei, conform https://www.history.com.

Această înţelegere reprezenta partea cunoscută publică a acordului care a fost anunţată cu mult fast la data de 25 august 1939. La aceeaşi dată, Marea Britanie şi Franţa au formalizat printr-un tratat demersul lor comun de apărare a Poloniei în cazul în care acest stat ar fi fost ţinta unui atac. În schimb, a existat şi o înţelegere secretă sub forma unui protocol adiţional secret care stabilea în detrimentul statelor din Europa împărţirea în zone de influenţă între Germania şi Uniunea Sovietică a estului continentului european. Punctul 1 al acestui protocol adiţional secret menţiona faptul că: ''În cazul unei transformări teritoriale şi politice a teritoriilor aparţinând statelor baltice (Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania), frontiera nordică a Lituaniei va reprezenta frontiera sferelor de interes atât ale Germaniei, cât şi ale U.R.S.S. În legătură cu aceasta, interesul Lituaniei faţă de teritoriul Vilno este recunoscut de ambele părţi'', potrivit lucrării ''Istoria României în Texte'' (coord. prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, Editura Corint, 2001). Delimitarea sferelor de interes între cele două state în ce priveşte statul polonez era stipulată la punctul 2 al protocolului adiţional secret: ''În cazul unei transformări teritoriale şi politice a teritoriilor aparţinând statului polonez, sferele de interes, atât ale Germaniei, cât şi ale U.R.S.S., vor fi delimitate aproximativ de linia râurilor Narev, Vistula si San'', potrivit sursei citate anterior.

Uniunea Sovietică urma deci să treacă în sfera sa interes estul Poloniei, Finlanda, statele baltice Lituania, Estonia şi Letonia şi Basarabia. Punctul 3 al acestui protocol adiţional secret făcea referire directă la Basarabia, faţă de care partea germană nu a ridicat obiecţii: ''În privinţa Europei sud-estice, partea sovietică subliniază interesul pe care-l manifesta pentru Basarabia. Partea germană îşi declara totalul dezinteres politic faţă de aceste teritorii'', potrivit volumului ''Istoria Românilor Între Anii 1918-1940. Documente Şi Materiale'' (Ioan Scurtu,Theodora Stănescu-Stanciu, Georgiana Margareta Scurtu, Editura Universităţii Bucureşti, 2001).

Urmare a semnării Pactului Ribbentrop-Molotov şi a protocolului adiţional secret, la 1 septembrie 1939 Germania nazistă a invadat Polonia, iar două zile mai târziu, la 3 septembrie 1939, Franţa şi Marea Britanie au declarat la rândul lor război statului german. Cu o valabilitate de zece ani, în mai puţin de doi ani de la semnare, Pactul Ribbentrop-Molotov a fost încălcat, Hitler a rupt acordul cu Stalin şi a ordonat declanşarea Operaţiunii Barbarossa, la 22 iunie 1941. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.historia.ro

Afisari: 340

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 29-05-2025 08:30

29 mai - Ziua Eroilor

La 29 mai 2025 este sărbătorită Ziua Eroilor, fiind celebrată, în fiecare an, concomitent cu sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paști, aducând în prim plan memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamu

Documentare 29-05-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)

Înălțarea Domnului este sărbătorită în acest an în ziua de 29 mai, la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paști). Biserica sărbătorește Înălțarea într-o zi de joi, înainte de Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecime sau Rusalii). Biserica cea dreptmăritoare a lui Hristos are un brâu sfânt ș

Documentare 29-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'O oră nu este doar o oră, ea este un vas plin de parfumuri, de tonuri, de planuri și climate. Ceea ce noi numim realitate este o relație anume între sentimente și amintiri.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: http://evene.lefigaro.fr/) 

Documentare 29-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 mai

Ortodoxe Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) Greco-catolice Înălțarea la cer a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Ispasul). Sf. m. Teodosia. Pomenirea Eroilor Neamului Romano-catolice Înălțarea Domnului Ss. Paul al VI-lea, pp.; Maxim

Documentare 29-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 mai

Este a 149-a zi a anului 2025. Au mai rămas 216 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 36 m și apune la 20 h 51 m. Luna răsare la 07 h 12 m și apune la 23 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 28-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Carey Mulligan

Carey Mulligan este una dintre cele mai versatile și împlinite actrițe ale generației sale, cunoscută pentru interpretările sale delicate, dar puternice, atât în drame de epocă, cât și în filme contemporane. Cu o carieră de aproape două decenii, Mulligan a fost apreciată de critici pentru capacitatea sa de a aduce profunzime, nuanță și autentici

Documentare 28-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Iubirea e dovada evidentă că realitatea contează foarte puțin.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: http://evene.lefigaro.fr/)

Documentare 28-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 mai

Ortodoxe Sfinții Ier. Eutihie, episcopul Melitinei, și Nichita, episcopul Calcedonului Greco-catolice Sf. ep. m. Eutihie Romano-catolice Sf. Gherman, ep. Sfântul Ierarh Nichita, episcop al Calcedonului, este pomenit în calendarul cr

Documentare 28-05-2025 07:00

Discuții informale președinte-partide în vederea formării noului Guvern (cronologia consultărilor)

Președintele Nicușor Dan a anunțat că va începe, la 28 mai, discuții informale cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern. 'Mâine, am stabilit un calendar, de la ora 9:00 până la ora 20:00, câte o oră și jumătate fiecare. Am vorbit cu liderii la telefon și, azi, echipa de la administrație o să trimită oficial', a declara

Documentare 28-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 mai

Este a 148-a zi a anului 2025. Au mai rămas 217 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 37 m și apune la 20 h 50 m. Luna răsare la 06 h 07 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 27-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini

Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub

Documentare 27-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)

Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M

Documentare 27-05-2025 09:00

Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform

Documentare 27-05-2025 08:30

Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport (27-28 mai)

Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport din 2025 se va întruni în zilele de 27 și 28 mai la Oviedo. Acesta este al cincilea dintre cele opt premii internaționale acordate de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la a 45-a ediție. În total, 30 de nominalizări, care cuprind 13 n

Documentare 27-05-2025 08:00

Web Summit 2025 la Vancouver (27-30 mai)

La 27-30 mai 2025, se desfășoară la Vancouver Convention Centre din orașul canadian, ediția 2025 a Web Summit, conferința globală dedicată ecosistemului tehnologiilor prezente, aducând laolaltă, cu acest prilej, reprezentanți de seamă ai comunității tehnice din cele două Americi, Asia și de pe coasta de vest a Canadei, conform