logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ECHIPE DE LEGENDĂ: Danemarca 1992

Image

În istoria fotbalului european Danemarca ocupă un loc aparte. Echipa naţională daneză a anilor 1980 şi începutul anilor 1990, cunoscută metaforic drept ''Dinamita Daneză'' pentru stilul ultraofensiv, a fost una dintre cele mai competitive din istoria fotbalului. Fotbalul senzaţional al echipe naţionale daneze a culminat în 1992 prin câştigarea titlului european, aşezând naţionala lui Schmeichel, Laudrup şi Olsen în galeria echipelor de top cu un fotbal spectaculos care au produs surprize şi au scris istorie în competiţiile internaţionale de profil.

Bagheta creionării acestei echipe formidabile a revenit din 29 august 1979 şi până în 11 aprilie 1990 tehnicianului german vizionar Josef ''Sepp'' Piontek, potrivit https://eu-football.info. În 115 partide, a câştigat 52 de meciuri, a încheiat 24 de meciuri la egalitate şi a suferit 39 de înfrângeri.

La campionatul european din 1984 din Franţa, în faza eliminatorie de semifinale, la 28 iunie pe Stade de Gerland din Lyon, Danemarca, într-un creativ sistem de joc 3-5-2, a încheiat la egalitate cu Spania după cele 90 de minute regulamentare de joc, 1-1. În urma loviturilor de departajare, naţionala Spaniei a mers mai departe în finală prin reuşita decisivă a lui Manuel Sarabia. Danemarca, în schimb, impresionase prin jocul deschis, dezinvolt, creativ, într-un ritm ofensiv plăcut iubitorilor fotbalului. Avea în componenţă jucători de mare calitate fotbalistică, precum Preben Elkjaer, Michael Laudrup, Soren Lerby, Frank Arnesen şi Morten Olsen.

Pe data de 5 iunie 1985, de Ziua Constituţiei Danemarcei, ''Dinamita Daneză'' a învins, în meciul de preliminarii pentru calificarea la Cupa Mondială din 1986, cu un scor categoric, 4-2, echipa Uniunii Sovietice. Elkjaer şi Laudrup au înscris câte două goluri în ceea ce antrenorul danezilor Piontek a descris drept cel mai frumos meci din mandatul său, conform https://www.theguardian.com.

În faza grupelor la turneul final al Cupei Mondiale din 1986 din Mexic, Danemarca a învins Scoţia cu 1-0, a trecut de Uruguay cu 6-1 şi în ultimul meci din grupă a învins Germania de Vest cu 2-0. Calificată în faza următoare, Danemarca a pierdut, însă, la 18 iunie pe Estadio Corregidora, în faţa Spaniei cu scorul de 1-5, părăsind competiţia, potrivit https://www.national-football-teams.com.

La campionatul european din 1988, Danemarca a pierdut toate cele trei meciuri cu Spania, Italia şi cu Germania de Vest, iar ulterior la ediţia de Cupă Mondială din Italia nu a mai reuşit să se califice. Fusese una dintre cele mai bune generaţii ale fotbalului danez. Însă, încununarea de prestigiu avea să vină tocmai de la următoarea echipă naţională a Danemarcei, cu prilejul ediţiei campionatului european din 1992. Managerul Piontek a plecat de la cârma echipei în vara anului 1990, după dezvăluirile unui cotidian despre un cont bancar din Liechtenstein al antrenorului. A demisionat după o lungă perioadă în fruntea echipei naţionale a Danemarcei şi a preluat naţionala Turciei, conform https://www.theguardian.com.

Pentru campionatul european din 1992 găzduit de Suedia, Danemarca a făcut parte din Grupa 4 de calificări alături de Austria, Insulele Feroe, Irlanda de Nord şi Iugoslavia. Iugoslavia era măcinată de un tragic război, însă avea o echipă extraordinară, considerată pe bună dreptate de mulţi observatori ai fotbalului drept ''brazilienii Europei'' şi care a şi câştigat grupa cu 14 puncte, reprezentând 7 victorii şi un sigur meci pierdut. Danemarca s-a clasat pe poziţia a doua cu 13 puncte, însemnând şase victorii, un meci de egalitate şi un meci pierdut, potrivit www.uefa.com. Cel mai bun marcator al calificărilor pentru EURO 1992 a fost jucătorul iugoslav Darko Pancev cu 10 reuşite. Doar prima echipă din fiecare grupă se califica direct la turneul final din Suedia.

La 30 mai 1992 Republica Federală Iugoslavia a fost plasată sub regimul sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU, prin Rezoluţia 757. Pe acest fond, FIFA ŞI UEFA au suspendat Republica Federală Iugoslavia din competiţiile de fotbal la 31 mai 1992. Astfel, calificată la turneul european din Suedia, Iugoslavia nu mai putea participa, deşi îşi câştigase meritat locul pe terenul de joc. Echipa clasată pe locul secund din grupa 4, Danemarca, a fost anunţată de forurile fotbalistice continentale să participe la campionatul european.

Echipa naţională a Danemarcei era condusă de Richard Moller Nielsen, cu care fraţii Laudrup, Michael şi Brian se aflau într-un conflict deschis, refuzând din 1990 să mai vină la naţională. Când Michael Laudrup a fost sunat de antrenorul naţionalei daneze Nielsen, implicat în acel moment în lucrări de redecorare a bucătăriei locuinţei sale, să se prezinte la echipa naţională pentru a participa la turneul final din Suedia, jucătorul Barcelonei nu i-a răspuns tehnicianului la telefon. Chemată să participe la turneul final din Suedia, echipa Danemarcei a fost repartizată la tragerea la sorţi în Grupa 1, alături de Franţa, Anglia şi ţara gazdă Suedia. După un meci egal 0-0 cu reprezentativa Angliei, în care jucau staruri precum Gary Lineker, Paul Merson, David Platt, Danemarca a pierdut cu Suedia cu scorul de 0-1, dar a învins, la Malmo, Franţa lui Jean Pierre Papin cu 2-1, prin golurile marcate de Henrik Larsen şi Lars Elstrup, iar pentru francezi a marcat marele atacant francez, câştigătorul Balonului de aur în anul 1991, conform goal.com, fifa.com şi uefa.com.

Calificată în faza următoare a competiţiei, semifinale, echipa Danemarcăi avea de înfruntat la 22 iunie 1992, pe stadionul Ullevi din Gothenburg, al doilea cel mai mare oraş din Suedia după capitala Stockholm, puternica echipă a Olandei, cu jucători redutabili în primul unsprezece, precum Marco Van Basten, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Dennis Bergkamp. Danemarca a deschis scorul prin Henrik Larsen în minutul 5, fiind egalată în minutul 23 prin golul olandezului Dennis Bergkamp, pentru ca apoi acelaşi Larksen să mărească avantajul pe tabelă la 2-1. Frank Rijkaard a egalat în minutul 86 pentru echipa Olandei şi a trimis meciul peste cele 90 de minute regulamentare de joc. La loviturile de departajare, Danemarca a avut eficienţă maximă înscriind prin toţi cei cinci jucători selectaţi, iar portarul Peter Schmeichel a scos lovitura executată de marele atacant al lui AC Milan Marco Van Basten şi trimitea astfel echipa sa în finala cu Germania.

La 26 iunie 1992, pe acelaşi stadion Ullevi din Gothenburg, Danemarca întâlnea în finala turneului final EURO 1992 echipa Germaniei cu jucători formidabili în componenţă precum Karl-Heinz Riedle, Andreas Brehme, Jürgen Kohler, Stefan Effenberg, Thomas Häßler, Jürgen Klinsmann. Germania a început în forţă partida în faţa celor 37.800 de spectatori, însă John Jensen, jucătorul lui Brondby, a trimis un şut în minutul 18 care a propulsat mingea în plasa porţii lui Bodo Illgner, indică goal.com şi fifa.com. Era 1-0 pe tabelă pentru echipa care nu se calificase la turneul final, dar care venise în locul Iugoslaviei. Portarul danez Peter Schmeichel şi apărarea sa au sfidat printr-un dârz zid de rezistenţă atacurile în valuri ale echipei Germaniei. În minutul 78, într-un moment magic de inspiraţie, Kim Vilfort, care studiase să devină profesor de istorie şi unul dintre cei mai buni jucător ai echipei Brondby, o legendă a clubului, a găsit o breşă între Andreas Brehme şi Thomas Helmer şi a tras cu stângul pentru 2-0, sigilând tabela şi trimiţând trofeul EURO 1992 la Copenhaga.

''Niciunul dintre noi nu a crezut că poate ajunge atât de departe. Am mers cu gândul să trăim pur şi simplu experienţa. Ceea ce a experimentat Danemarca în acele săptămâni a fost fantastic. Trebuie să căutăm înapoi spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial să găsim un moment care a adus atâta bucurie şi fericire ţării. Toţi cei peste 35 de ani cu siguranţă nu au uitat unde se aflau în ziua finalei. Când ne-am întors acasă, a durat trei ore să ajungem de la aeroport în centrul oraşului. A fost cel mai bun lucru care s-a întâmplat sportului danez'', a descris Kim Vilfort, conform portalului https://www.sombrero.gr, parcursul şi succesul extraordinar al echipei naţionale daneze la EURO 1992.

Din postura de echipă naţională care nu obţinuse calificarea la turneul final din Suedia, cu jucătorii aflaţi în diferite locuri de pe continent şi cu antrenorul Nielsen care îşi renova bucătăria atunci când a fost anunţat de forurile europene de fotbal să vină la turneul final EURO 1992, Danemarca a obţinut trofeul şi a intrat în istoria fotbalului. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 102

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul