30 iulie - Ziua mondială împotriva traficului de persoane (ONU)

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a organizat, în 2013, o reuniune la nivel înalt pentru a evalua Planul Global de Acţiune pentru Combaterea Traficului de Persoane. Statele membre au adoptat, de asemenea, rezoluţia A/RES/68/192 şi au desemnat ziua de 30 iulie drept Ziua mondială împotriva traficului de persoane. Această rezoluţie menţionează că o astfel de zi este necesară pentru "conştientizarea situaţiei victimelor traficului de persoane şi pentru promovarea şi protejarea drepturilor acestora". (sursa: https://www.un.org)
Traficul de persoane este o infracţiune care exploatează femei, copii şi bărbaţi în numeroase scopuri, inclusiv munca forţată şi sexul. Din 2003, Oficiul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) a colectat informaţii despre aproximativ 225.000 de victime ale traficului de persoane detectate în întreaga lume, potrivit https://www.un.org.
La nivel global, ţările detectează şi raportează mai multe victime şi condamnă mai mulţi traficanţi. Acest lucru poate fi rezultatul unei capacităţi crescute de identificare a victimelor şi/sau al unui număr crescut de victime traficate, arată sursa citată.
În 2006, ca răspuns la solicitarea Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) de cooperare în continuare a agenţiilor interguvernamentale pentru a consolida asistenţa tehnică acordată ţărilor în domeniul traficului de persoane, Guvernul Japoniei a găzduit o reuniune de coordonare a organizaţiilor internaţionale care lucrează pentru combaterea traficul de persoane. Organizaţiile participante (Organizaţia Internaţională a Muncii, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, UNICEF, UN Women, UNHCR şi UNODC) au decis să continue efortul iniţiat şi au propus crearea unui grup de coordonare, potrivit https://www.un.org.
Grupul de coordonare între agenţii împotriva traficului de fiinţe umane (ICAT) a fost înfiinţat oficial în martie 2007, arată sursa citată.
În 2010, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Global de Acţiune pentru Combaterea Traficului de Persoane, îndemnând guvernele din întreaga lume să ia măsuri coordonate şi consecvente pentru a învinge acest flagel. Planul solicită integrarea luptei împotriva traficului de persoane în programele mai largi ale ONU pentru a stimula dezvoltarea şi a consolida securitatea la nivel mondial. Una dintre cele mai importante prevederi ale Planului este înfiinţarea unui Fond fiduciar voluntar al ONU pentru victimele traficului, în special femei şi copii, potrivit https://www.un.org.
În septembrie 2015, a fost adoptată Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi au fost stabilite obiective şi ţinte privind traficul de persoane, potrivit https://www.un.org.
Traficul de persoane este o infracţiune gravă şi o încălcare gravă a drepturilor omului. În fiecare an, mii de bărbaţi, femei şi copii cad în mâinile traficanţilor, în propriile ţări şi în străinătate. Aproape fiecare ţară din lume este afectată de trafic, fie ca ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru victime.
Oficiul Naţiunilor Unite pentru Controlul Drogurilor şi Criminalităţii (UNODC), în calitate de apărător al Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate (UNTOC) şi al Protocoalelor la aceasta, sprijină statele în eforturile lor de a implementa Protocolul privind traficul de persoane.
Protocolul pentru prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane defineşte traficul de persoane ca fiind recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, prin ameninţarea sau folosirea forţei sau alte forme de constrângere, de răpire, de fraudă, a înşelăciunii, a abuzului de putere sau a unei poziţii de vulnerabilitate ori a acordării sau primirii de plăţi sau beneficii pentru a obţine consimţământul unei persoane care deţine controlul asupra altei persoane, în scopul exploatării. Exploatarea include, cel puţin, exploatare sexuală, muncă sau servicii forţate, sclavie sau practici similare sclaviei, servitute sau prelevarea de organe, potrivit https://www.un.org. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie
Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)