logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ursula von der Leyen, votată pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene (fişă biografică)

Image

Parlamentul European a votat, la 18 iulie 2024, în favoarea propunerii ca Ursula von der Leyen să fie preşedintele Comisiei Europene pentru încă un mandat de cinci ani. Politiciana germană a obţinut 401 voturi, în urma unei proceduri cu vot secret.

Împotriva unui nou mandat al Ursulei von der Leyen la conducerea executivului comunitar au votat 284 eurodeputaţi. Au existat 15 abţineri.

***

Ursula von der Leyen este prima femeie în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene (CE).

Ursula Gertrud von der Leyen s-a născut la 8 octombrie 1958 în Ixelles/Elsene, una dintre cele 19 municipalităţi ale Bruxelles-ului, conform biografiei publicate pe site-ul Fundaţiei Konrad Adenauer - https://www.kas.de.

Din 1964 până în 1971 a studiat la Şcoala Europeană din Bruxelles, iar din 1971 până în 1976 a urmat cursuri liceale cu specializare în matematică şi ştiinţe, în Lehrte, Germania. Între 1977 şi 1980 a studiat economia la Gottingen şi Munster, iar în 1987 la London School of Economics. Din 1980 până în 1987 a studiat medicina la Hannover Medical School, în 1987 şi-a obţinut licenţa, iar în 1991 doctoratul. În 2001, a absolvit un masterat în Sănătate Publică, potrivit biografiei publicate pe site-ul Comisiei Europene - https://ec.europa.eu/.

A lucrat ca medic asistent la MHH Women's Hospital din 1988 până în 1992, iar între 1992 şi 1996 a fost rezident la Stanford, în California. În 1995, a absolvit Stanford Health Services Hospital Administration. Din 1998 până în 2002 a fost cercetător asociat la Departamentul de cercetare în epidemiologie, medicină socială şi sisteme de sănătate din cadrul Hanover Medical School (Medizinische Hochschule Hannover, MHH).

Cariera politică a Ursulei von der Leyden a început în anul 1990, când s-a înscris în Uniunea Creştin Democrată din Germania (CDU). Din 1999, a devenit membru al Grupului de lucru al medicilor din filiala CDU a landului Saxonia Inferioară. Din 2003 până în 2005, Ursula von der Leyden a fost membră a Grupului parlamentar al CDU din Saxonia Inferioară. Din martie 2003 până în noiembrie 2005 a fost ministru pentru Afaceri Sociale în Saxonia Inferioară. Din decembrie 2004 a devenit membră a Prezidiului CDU, iar din 2009 a fost aleasă membră a Parlamentului Federal German (Bundestag).

În 2005, a fost numită ministru federal al Familiei, Vârstnicilor, Femeilor şi Tineretului, poziţie pe care a deţinut-o până în 2009, când a preluat portofoliul Muncii şi Problemelor Sociale. Din 2013, a ocupat portofoliul de ministru federal al Apărării, conform surselor citate.

După alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019, Ursula von der Leyen a fost nominalizată pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene de către Consiliul European (compus din şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE). La 16 iulie 2019, adresându-se membrilor Parlamentului European, ea a prezentat principiile politice pe care intenţiona să le pună în practică în eventualitatea alegerii sale. Cel mai important obiectiv pentru Europa, a spus ea, potrivit https://www.kas.de/, ar trebui să fie acela de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume până în anul 2050. De asemenea, a enunţat un "plan de investiţii pentru o Europă durabilă". În ceea ce priveşte domeniul social, a cerut o "garanţie europeană pentru copii" pentru combaterea sărăciei infantile în Uniunea Europeană şi a anunţat un proiect pentru un nou pact privind azilul şi migraţia. Deşi nominalizarea ei a fost iniţial controversată, von der Leyen a fost aleasă în cele din urmă preşedinte al Comisiei Europene cu 383 din cele 747 de voturi exprimate şi a preluat funcţia la 1 decembrie 2019, conform sursei citate.

Ea a devenit prima femeie de la conducerea executivului Uniunii Europene - un post care presupune gestionarea unei mari părţi a agendei politice a blocului comunitar timp de cinci ani. La 10 septembrie 2019, preşedinta desemnată şi-a prezentat echipa şi noua structură a următoarei Comisii Europene. Potrivit tratatelor UE, preşedintele CE ia decizii asupra organizării Comisiei şi alocă portofolii comisarilor individuali. Astfel, Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost votată la 27 noiembrie 2019 de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Preşedintele Comisiei stabileşte, de asemenea, agenda politică a Comisiei, reprezintă Comisia în cadrul reuniunilor Consiliului European, la summiturile G7 şi G20, la summit-urile cu ţări din afara UE şi la dezbaterile majore în Parlamentul European şi în Consiliu. Preşedinta von der Leyen a fost numită de liderii naţionali şi aleasă de Parlamentul European după ce şi-a prezentat orientările politice. Aceste orientări au fost inspirate de discuţiile sale cu grupurile politice ale parlamentului, precum şi de agenda strategică a Consiliului European pentru 2019-2024. Împreună, au stabilit activitatea instituţiilor europene în jurul a şase ambiţii principale pentru Europa pentru această perioadă: un acord ecologic european; o Europă potrivită pentru era digitală; o economie care funcţionează pentru oameni; o Europă mai puternică în lume; promovarea modului nostru de viaţă european; un nou impuls pentru democraţia europeană, anunţa https://commissioners.ec.europa.eu/. Între timp, provocările executivului comunitar s-au multiplicat odată cu izbucnirea pandemiei de Covid-19 şi, apoi, a războiului din Ucraina.

Prezidând primul colegiu de comisari cu egalitate între femei şi bărbaţi, Ursula von der Leyen s-a angajat să promoveze egalitatea de gen, diversitatea şi incluziunea în Comisia Europeană şi în elaborarea politicilor UE, notează prezentarea evenimentului ''Evaluating the von der Leyen Presidency - A Commission in the midst of poly-crises'', publicată pe https://ecpr.eu/.

În urma alegerilor europene din 6-9 iunie 2024, în cadrul Consiliului European desfăşurat la 27-28 iunie 2024, Ursula von der Leyen a fost propusă de către liderii UE candidată la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în viitorul ciclu instituţional.

Ursula von der Leyen a promis, în plenul Parlamentului European, la 18 iulie 2024, înainte de votul pentru un nou mandat, să ia măsuri pentru consolidarea Europei, o Europă care trebuie să se poată ridica la înălţimea provocărilor actuale. În intervenţia sa, a anunţat proiecte în domeniul apărării ale Uniunii Europene: ''Vom propune o serie de proiecte de apărare de interes comun european, începând cu un scut aerian european şi cu apărarea cibernetică''. Un alt angajament al său se referă la politicile în domeniul climatic, afirmând că noua Comisie nu va renunţa la politicile verzi, astfel încât preţul energiei să scadă, iar UE să nu mai fie vulnerabilă prin dependenţa de importurile de combustibili fosili. Ea a mai anunţat o revizuire a gestionării frontierelor şi o consolidare a puterilor agenţiilor Frontex şi Europol şi o nouă abordare privind returnarea migranţilor. Totodată, a afirmat că în noua Comisie Europeană va fi creat un post de comisar european pentru Mediterana.

Ursula von der Leyen este căsătorită şi are şapte copii. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-02-2025 15:02

Interimatul funcției prezidențiale (procedură)

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Ioha

Documentare 10-02-2025 12:13

Suspendarea și demiterea președintelui României (procedură)

Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc la 10 februarie 2025, începând cu ora 13:30. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, la 5 februarie, că a redepus, pentru a treia oară,

Documentare 10-02-2025 11:30

Sesiune plenară a Parlamentului European în perioada 10-13 februarie 2025

Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 10-13 februarie 2025. Pe agenda vor fi supuse dezbaterilor și votului subiecte precum raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE), sprijinul UE pentru Ucraina, Programul de lucru al Comisiei pe 2025, viitoarea strategie a UE pentru Orientul Mijlociu, situația actuală a relați

Documentare 10-02-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la debutul seriei animate 'Tom și Jerry' (10 februarie)

La 10 februarie 1940, a avut loc debutul în cinematografie al îndrăgitelor personaje animate Tom și Jerry, în scurtmetrajul de 9 minute 'Puss Gets the Boot', arată www.imdb.com. Creatorii celor două personaje și realizatorii peliculei au fost William Hanna și Joseph Barbera. Producătorul peliculei a

Documentare 10-02-2025 09:00

10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC

Documentare 10-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 10-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 februarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua

Documentare 10-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 februarie

Este a 41-a zi a anului 2025. Au mai rămas 324 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 23 m și apune la 17 h 38 m. Luna apune la 06 h 31 m și răsare la 15 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 09-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow

Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său

Documentare 09-02-2025 09:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)

Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans

Documentare 09-02-2025 08:00

9 februarie - Ziua Limbii Elene

La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin

Documentare 09-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005. 

Documentare 09-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 februarie

Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.

Documentare 09-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie

Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 08-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon

Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic