Ursula von der Leyen, votată pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene (fişă biografică)

Parlamentul European a votat, la 18 iulie 2024, în favoarea propunerii ca Ursula von der Leyen să fie preşedintele Comisiei Europene pentru încă un mandat de cinci ani. Politiciana germană a obţinut 401 voturi, în urma unei proceduri cu vot secret.
Împotriva unui nou mandat al Ursulei von der Leyen la conducerea executivului comunitar au votat 284 eurodeputaţi. Au existat 15 abţineri.
***
Ursula von der Leyen este prima femeie în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene (CE).
Ursula Gertrud von der Leyen s-a născut la 8 octombrie 1958 în Ixelles/Elsene, una dintre cele 19 municipalităţi ale Bruxelles-ului, conform biografiei publicate pe site-ul Fundaţiei Konrad Adenauer - https://www.kas.de.
Din 1964 până în 1971 a studiat la Şcoala Europeană din Bruxelles, iar din 1971 până în 1976 a urmat cursuri liceale cu specializare în matematică şi ştiinţe, în Lehrte, Germania. Între 1977 şi 1980 a studiat economia la Gottingen şi Munster, iar în 1987 la London School of Economics. Din 1980 până în 1987 a studiat medicina la Hannover Medical School, în 1987 şi-a obţinut licenţa, iar în 1991 doctoratul. În 2001, a absolvit un masterat în Sănătate Publică, potrivit biografiei publicate pe site-ul Comisiei Europene - https://ec.europa.eu/.
A lucrat ca medic asistent la MHH Women's Hospital din 1988 până în 1992, iar între 1992 şi 1996 a fost rezident la Stanford, în California. În 1995, a absolvit Stanford Health Services Hospital Administration. Din 1998 până în 2002 a fost cercetător asociat la Departamentul de cercetare în epidemiologie, medicină socială şi sisteme de sănătate din cadrul Hanover Medical School (Medizinische Hochschule Hannover, MHH).
Cariera politică a Ursulei von der Leyden a început în anul 1990, când s-a înscris în Uniunea Creştin Democrată din Germania (CDU). Din 1999, a devenit membru al Grupului de lucru al medicilor din filiala CDU a landului Saxonia Inferioară. Din 2003 până în 2005, Ursula von der Leyden a fost membră a Grupului parlamentar al CDU din Saxonia Inferioară. Din martie 2003 până în noiembrie 2005 a fost ministru pentru Afaceri Sociale în Saxonia Inferioară. Din decembrie 2004 a devenit membră a Prezidiului CDU, iar din 2009 a fost aleasă membră a Parlamentului Federal German (Bundestag).
În 2005, a fost numită ministru federal al Familiei, Vârstnicilor, Femeilor şi Tineretului, poziţie pe care a deţinut-o până în 2009, când a preluat portofoliul Muncii şi Problemelor Sociale. Din 2013, a ocupat portofoliul de ministru federal al Apărării, conform surselor citate.
După alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019, Ursula von der Leyen a fost nominalizată pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene de către Consiliul European (compus din şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE). La 16 iulie 2019, adresându-se membrilor Parlamentului European, ea a prezentat principiile politice pe care intenţiona să le pună în practică în eventualitatea alegerii sale. Cel mai important obiectiv pentru Europa, a spus ea, potrivit https://www.kas.de/, ar trebui să fie acela de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume până în anul 2050. De asemenea, a enunţat un "plan de investiţii pentru o Europă durabilă". În ceea ce priveşte domeniul social, a cerut o "garanţie europeană pentru copii" pentru combaterea sărăciei infantile în Uniunea Europeană şi a anunţat un proiect pentru un nou pact privind azilul şi migraţia. Deşi nominalizarea ei a fost iniţial controversată, von der Leyen a fost aleasă în cele din urmă preşedinte al Comisiei Europene cu 383 din cele 747 de voturi exprimate şi a preluat funcţia la 1 decembrie 2019, conform sursei citate.
Ea a devenit prima femeie de la conducerea executivului Uniunii Europene - un post care presupune gestionarea unei mari părţi a agendei politice a blocului comunitar timp de cinci ani. La 10 septembrie 2019, preşedinta desemnată şi-a prezentat echipa şi noua structură a următoarei Comisii Europene. Potrivit tratatelor UE, preşedintele CE ia decizii asupra organizării Comisiei şi alocă portofolii comisarilor individuali. Astfel, Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost votată la 27 noiembrie 2019 de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.
Preşedintele Comisiei stabileşte, de asemenea, agenda politică a Comisiei, reprezintă Comisia în cadrul reuniunilor Consiliului European, la summiturile G7 şi G20, la summit-urile cu ţări din afara UE şi la dezbaterile majore în Parlamentul European şi în Consiliu. Preşedinta von der Leyen a fost numită de liderii naţionali şi aleasă de Parlamentul European după ce şi-a prezentat orientările politice. Aceste orientări au fost inspirate de discuţiile sale cu grupurile politice ale parlamentului, precum şi de agenda strategică a Consiliului European pentru 2019-2024. Împreună, au stabilit activitatea instituţiilor europene în jurul a şase ambiţii principale pentru Europa pentru această perioadă: un acord ecologic european; o Europă potrivită pentru era digitală; o economie care funcţionează pentru oameni; o Europă mai puternică în lume; promovarea modului nostru de viaţă european; un nou impuls pentru democraţia europeană, anunţa https://commissioners.ec.europa.eu/. Între timp, provocările executivului comunitar s-au multiplicat odată cu izbucnirea pandemiei de Covid-19 şi, apoi, a războiului din Ucraina.
Prezidând primul colegiu de comisari cu egalitate între femei şi bărbaţi, Ursula von der Leyen s-a angajat să promoveze egalitatea de gen, diversitatea şi incluziunea în Comisia Europeană şi în elaborarea politicilor UE, notează prezentarea evenimentului ''Evaluating the von der Leyen Presidency - A Commission in the midst of poly-crises'', publicată pe https://ecpr.eu/.
În urma alegerilor europene din 6-9 iunie 2024, în cadrul Consiliului European desfăşurat la 27-28 iunie 2024, Ursula von der Leyen a fost propusă de către liderii UE candidată la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în viitorul ciclu instituţional.
Ursula von der Leyen a promis, în plenul Parlamentului European, la 18 iulie 2024, înainte de votul pentru un nou mandat, să ia măsuri pentru consolidarea Europei, o Europă care trebuie să se poată ridica la înălţimea provocărilor actuale. În intervenţia sa, a anunţat proiecte în domeniul apărării ale Uniunii Europene: ''Vom propune o serie de proiecte de apărare de interes comun european, începând cu un scut aerian european şi cu apărarea cibernetică''. Un alt angajament al său se referă la politicile în domeniul climatic, afirmând că noua Comisie nu va renunţa la politicile verzi, astfel încât preţul energiei să scadă, iar UE să nu mai fie vulnerabilă prin dependenţa de importurile de combustibili fosili. Ea a mai anunţat o revizuire a gestionării frontierelor şi o consolidare a puterilor agenţiilor Frontex şi Europol şi o nouă abordare privind returnarea migranţilor. Totodată, a afirmat că în noua Comisie Europeană va fi creat un post de comisar european pentru Mediterana.
Ursula von der Leyen este căsătorită şi are şapte copii. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României
Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c