logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sesiunea plenară a Parlamentului European din 16-19 iulie; pe ordinea de zi - vot pentru preşedintele Comisiei

Imagine din galeria Agerpres

În perioada 16-19 iulie 2024 are loc, la Strasbourg, prima sesiune plenară a Parlamentului European de după alegerile europene din 9 iunie. Eurodeputaţii se vor pronunţa prin vot, la 18 iulie, asupra celui de-al doilea mandat al Ursulei von der Leyen la preşedinţia Comisiei Europene. Alte subiecte pe agenda sesiunii PE includ alegerea preşedintelui, vicepreşedinţilor şi a chestorilor PE sau concluziile Consiliului European din 27 iunie, conform AFP şi site-ului PE, https://www.europarl.europa.eu/.

*16 iulie, vot privind preşedintele şi vicepreşedinţilor PE
Sesiunea plenară a PE se va deschide, la 16 iulie, cu primul tur al alegerilor pentru preşedintele Parlamentului European şi va continua cu alte tururi, dacă este cazul, şi cu alegerea vicepreşedinţilor.

Conform legislaţiei europene, în prima sesiune plenară, Parlamentul îşi va alege noul preşedinte, vicepreşedinţii şi chestorii, şi va decide asupra numărului de eurodeputaţi care vor forma fiecare comisie parlamentară, informează https://elections.europa.eu/.

Deputaţii din Parlamentul European îşi aleg preşedintele pentru un mandat de doi ani şi jumătate, care poate fi reînnoit. Nominalizările pot fi făcute fie de un grup politic, fie de un grup de europarlamentari care reprezintă cel puţin o douăzecime din totalul deputaţilor în Parlamentul European (36 de deputaţi). Votul este secret. Candidatul care obţine majoritatea absolută a voturilor exprimate devine preşedinte. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu obţine majoritatea absolută după trei tururi de scrutin, eurodeputaţii aleg în turul al patrulea dintre cei doi candidaţi principali din turul al treilea.

După alegerea preşedintelui instituţiei, Parlamentul trece la alegerea vicepreşedinţilor şi apoi a chestorilor. Vicepreşedinţii şi chestorii sunt aleşi pentru un mandat de doi ani şi jumătate, la fel ca preşedintele. Nominalizările pot fi făcute fie de un grup politic, fie de un grup de eurodeputaţi care reprezintă cel puţin o douăzecime din totalul europarlamentarilor (36 de deputaţi). Votul este secret şi se desfăşoară simultan pentru toţi candidaţii. Fiecare eurodeputat poate vota pentru fiecare post disponibil. Candidaţii care obţin majoritatea absolută a voturilor exprimate sunt aleşi în ordinea numărului de voturi obţinute. Dacă în primul tur de scrutin sunt aleşi mai puţin de 14 candidaţi, se organizează un al doilea tur de scrutin în aceleaşi condiţii. În cazul în care este necesară o a treia rundă de vot, candidaţii rămaşi care obţin cel mai mare număr de voturi ocupă restul locurilor. Cei 5 chestori sunt aleşi în urma aceluiaşi proces.

Actuala preşedintă a PE este malteza Roberta Metsola, care a fost aleasă în această poziţie în ianuarie 2022. A fost aleasă în funcţie încă din primul tur de scrutin.

*17 iulie, vot privind chestorii PE
Sesiunea PE continuă, la 17 iulie, cu dezbaterea concluziilor adoptate la Consiliul European din 27 iunie 2024. În 27 iunie, liderii UE au convenit asupra desemnărilor şi numirilor pentru posturile de conducere de la nivelul UE şi au adoptat Agenda strategică pentru perioada 2024-2029, un plan de politică care stabileşte direcţia şi obiectivele viitoare ale UE. De asemenea, au adoptat concluzii privind Ucraina, Orientul Mijlociu, securitatea şi apărarea, competitivitatea, migraţia, Marea Neagră, Republica Moldova, Georgia, ameninţările hibride, combaterea antisemitismului, rasismului şi xenofobiei.

În ceea ce priveşte posturile de conducere pentru următorul ciclu instituţional, în conformitate cu rolul Consiliului European, astfel cum este prevăzut în Tratatul privind Uniunea Europeană, liderii l-au ales pe Antonio Costa în calitate de preşedinte al Consiliului European, au propus-o pe Ursula von der Leyen în calitate de candidată la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene şi au considerat-o pe Kaja Kallas drept candidata potrivită pentru funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, notează https://www.consilium.europa.eu/.

Tot la 17 iulie, va avea loc alegerea chestorilor Parlamentului European, scrie https://www.europarl.europa.eu/.

*18 iulie, vot privind preşedintele Comisiei Europene
În ceea ce priveşte votul privind noul preşedinte al Comisiei, conform art. 17 (alin. 7) din TUE, ţinând seama de alegerile pentru Parlamentul European şi după ce a procedat la consultările necesare, Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată, propune Parlamentului un candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei. Acest candidat este ales de Parlamentul European cu majoritatea membrilor care îl compun (majoritate absolută). În cazul în care acest candidat nu întruneşte majoritatea absolută, Consiliul European repetă procedura, propunând, în termen de o lună, un nou candidat, care este ales de Parlamentul European parcurgând aceiaşi paşi.

Concret, la Consiliul European din 27 iunie 2024, liderii Uniunii au propus-o pe Ursula von der Leyen drept candidată la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene pentru un al doilea mandat, scrie https://www.consilium.europa.eu/. Pentru a obţine un al doilea mandat, candidata la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene are nevoie de 361 din totalul de 720 de voturi din PE, scrie https://www.politico.eu/.

Ursula von der Leyen a anunţat că va candida pentru încă un mandat la conducerea Comisiei Europene la 19 februarie 2024. Candidatura sa a fost confirmată de partidul german Uniunea Creştin-Democrată (CDU). La Congresul PPE de la Bucureşti, din 6-7 martie 2024, Ursula von der Leyen, a fost desemnată candidata popularilor europeni pentru un nou mandat la şefia executivului comunitar.

*19 iulie, numiri în comisiile parlamentare
În ultima zi a sesiunii plenare, se aşteaptă anunţarea numirilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

***

Parlamentul European se reuneşte în plen în fiecare lună (în afară de luna august), la Strasbourg, în cursul unei perioade de sesiune, de obicei de patru zile (de luni până joi). La Bruxelles pot avea loc perioade suplimentare de sesiuni.

Activitatea din şedinţele plenare este consacrată în special dezbaterilor şi votului. În cadrul dezbaterilor, europarlamentarii pot adresa întrebări Consiliului sau Comisiei. Votul în parlament se referă, în general, la rapoartele legislative (texte examinate de PE în cadrul diferitelor proceduri legislative comunitare: codecizia, avizul conform şi consultarea) sau la rezoluţii, scrie https://eur-lex.europa.eu.

Eurodeputaţii întocmesc, în cadrul unei comisii parlamentare, un raport privind o propunere de "text legislativ" prezentată de Comisia Europeană, singura instituţie care are drept de iniţiativă legislativă. Comisia parlamentară votează acel raport şi poate să îl modifice. Practic, în cadrul şedinţei plenare, Parlamentul îşi exprimă poziţia prin revizuirea şi adoptarea în şedinţă plenară a textului legislativ propus de comisia parlamentară. Acest proces se repetă o dată sau de mai multe ori, în funcţie de tipul de procedură şi de ajungerea sau nu la un acord cu Consiliul, conform http://www.europarl.europa.eu.

Comisiile parlamentare pot întocmi şi ele rapoarte asupra unui subiect care intră în competenţa lor şi pot prezenta Parlamentului o propunere de rezoluţie în domeniu. Înainte de prezentarea oricărei propuneri de rezoluţie, acestea trebuie să obţină aprobarea Conferinţei preşedinţilor, organism al PE care se ocupă de organizarea activităţii Parlamentului. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 02-02-2025 09:00

2 februarie - Ziua ursului și Ziua marmotei, în tradițiile populare

La 2 februarie este sărbătorită în România și de către alte popoare europene Ziua ursului, și în aceeași zi, în mai multe zone din Statele Unite ale Americii și Canada, este sărbătorită Ziua marmotei. Ambele evenimente au în comun elementul de predicție a vremii pentru următoarea perioadă. Ursul a avut un rol calendaristic deosebi

Documentare 02-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'O idee fixă duce în cele din urmă la nebunie sau la o faptă eroică.' - Victor Hugo, 'Anul 93', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 02-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 2 februarie

Ortodoxe Întâmpinarea Domnului Duminica a 17-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 17 dR. Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos în Templu Romano-catolice Întâmpinarea Domnului; Sf. Ioana &I

Documentare 02-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 februarie

Este a 33-a zi a anului 2025. Au mai rămas 332 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 33 m și apune la 17 h 27 m. Luna răsare la 09 h 32 m și apune la 22 h 25 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 01-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco

Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d

Documentare 01-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)

Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul

Documentare 01-02-2025 09:30

Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)

În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii

Documentare 01-02-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025

România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur

Documentare 01-02-2025 09:15

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)

Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/

Documentare 01-02-2025 09:00

DOCUMENTAR: Luna februarie

Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina

Documentare 01-02-2025 08:00

1 februarie - Ziua intendenței militare

Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului

Documentare 01-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 01-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie

Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș

Documentare 01-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie

Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 31-01-2025 17:07

Săptămâna europeană 27-31 ianuarie 2025

Instituțiile europene au marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, membrii Comisiei Europene au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra necesității de a menține 'presiune maximă' asupra Moscovei, Comisia Europeană a adoptat cel de-al cincilea program anual de